Er du blevet inspireret til at købe en ny fladskærm?
Hvis vores guide har inspireret dig til at investere i en ny fladskærm, så er der et par ting, du skal overveje, inden du foretager det endelige køb. Heldigvis er du med vores guide i hånden allerede rigtig godt udstyret til at tage det rigtige valg. Vi har dog alligevel valgt at skrive de bedste råd op i en overskuelig rækkefølge, så du kan blive 100% klædt på til at anskaffe dig dit nye fjernsyn.
Fordi teknologien udvikler sig så hurtigt, som den gør, betyder det, at skærme der var økonomisk uopnåelige for bare to år siden nærmest er billige nu, samtidig med at de kan være forældede om endnu to år. Derfor er det vigtigt at tage et godt valg i første omgang.
Skal dit TV have fuld HD?
Billedet der kommer fra dit fjernsyn er dannet af pixels. Pixels er groft sagt alle de bittesmå farvede prikker, der til sammen udgør det totale billede, og jo flere af de bittesmå prikker der er indenfor et givent område, jo skarpere er billedet. Den laveste opløsning du i dag kan få fingre i er 1920 x 1080 pixels.
Flere og flere danske TV-kanaler er begyndt at sende i fuld HD, og ligeledes er det også den mest udbredte opløsning blandt streamingtjenester. Derfor er det så afgjort værd at gå efter en model med fuld HD.
Hvad så med det der Ultra HD eller 4K?
Du har måske lagt mærke til, at flere af skærmene i vores guide er udstyret med noget, der hedder Ultra HD eller 4K. De to ting er egentlig det samme, og opløsningen for Ultra HD eller 4K er rundt regnet fire gange højere end opløsning i fuld HD. Det er med til at give et utroligt skarpt billede, og prisen er kommet så langt ned på UHD skærme, at alle er begyndt at kunne være med.
Der går dog stadig et stykke tid, inden du kan få det fulde udbytte af UHD, da det stadig er meget få TV-kanaler, der udsender signaler i UHD. Det er også stadig sparsomt, hvor meget forskelligt indhold streamingtjenester som Netflix sender i UHD.
Hvad så med det der LED, QLED og OLED?
Det kan godt være, at LED, QLED og OLED lyder som den russiske udgave af Kasper, Jesper og Jonathan, men det er bestemt ikke tilfældet. Kort fortalt er der tre forskellige teknologier, der i dag benyttes til at få billeder på skærmen. Da ingen er af teknologierne virker perfekt, har hver teknologi sine helt egne fordele og ulemper.
Hvad kan LED?
Måden LED-teknologi fungerer på, er ved at millioner af flydende krystaller skiftevis tænder og slukker for lyset i nogle små dioder, og det er sådan billedet på skærmen skabes. Det gør, at LED-skærme typisk er meget slanke og ekstremt energieffektive.
Ulempen ved denne teknologi er, at den sorte farve ikke kan gengives helt korrekt, da det er svært at skabe fravær af lys ved at tænde for lys. Ligeledes kan bagbelysning til tider skinne lidt ujævnt fra skærmen.
Hvad så med QLED?
Samsung er firmaet, der har udviklet QLED skærmteknologien. Den ekstremt korte version er, at QLED er LED på steroider. Det er LED bare bedre. Hver af de flydende krystaller udsender et grønt, blåt eller rødt lys, hver gang de rammes af lyset fra dioderne. Lyset gengives i de respektive pixels på skærmen, og det betyder, at QLED kan gengive alle farver til fulde. Der er dog stadig et problem med den sorte farve, der ikke kan gengives lige så perfekt, som det er tilfældet for OLED.
Skal jeg så bare vælge OLED og få det overstået?
Den måde en OLED-skærm fungerer på, er at lyset udsendes fra den enkelte pixel, i stedet for at komme fra dioderne. Det betyder, at skærmen kan gengive den sorte farve helt perfekt, fordi hver enkelt pixel kan slukke og tænde individuelt.
Hvis det kun var et spørgsmål om den sorte farve, ville OLED være det eneste rigtige at vælge. Der er dog den ulempe, at OLED er markant dårligere end QLED til at skrue op for lysstyrken. I sidste ende er det altså op til dig, hvorvidt du foretrækker en dyb sort farve eller en bedre lysstyrke.
Størrelse og pris
Det er nemt at blive grebet af at gå efter det bedste, det største og det dyreste fjernsyn, men hvis du har siddet på første række i biografen, ved du måske at en større skærm, ikke altid giver dig en bedre oplevelse.
Når det kommer til størrelsen på dit fjernsyn, så er der to anbefalinger afhængigt af om dit TV har fuld HD eller UHD. I begge tilfælde er den anbefalede størrelse dog afhængig af distancen mellem din vante siddeplads, og der hvor dit fjernsyn skal stå eller hænge. Den afstand skal efterfølgende ganges med 25, hvis du har et fuld HD-TV, og 39 hvis du har et UHD-TV. Hvis der eksempelvis er to meter fra din sofa til væggen, hvor du vil hænge dit nye fjernsyn, bør du altså gå efter 50”, hvis der er tale om et fuld HD-TV. Men der skal faktisk være helt op til 78”, hvis der er tale om et UHD-TV. I sidste ende er det dog stadig et spørgsmål om smag og behag.
Det allervigtigste er i sidste ende dit budget, og der er det kun dig og din pengepung, som kan beslutte, hvor høj en pris der er tilpas. Det skal dog siges at udover størrelsen, så er det, der har den største indflydelse på prisen, om du vælger et fjernsyn med LED, QLED eller OLED. Her er LED billigere end QLED, som så til gengæld er billigere end OLED.