De 8 bedste Kokkeknive i test

kokkekniv test
Udgivet 29.01.2019|Senest redigeret 18.03.2019
Artikel godkendt af

Jacob Simon Hansen. (Journalist fra DMJX).

I denne artikel kommer vi nærmere ind på, hvilke kokkeknive, som klarer sig bedst i test ud fra de nyeste testresultater. Vi giver en grundig gennemgang af de 8 bedste kokkeknive, som alle klarer sig godt i test, og har fået titler, som “testvinder” og “bedst i test”.


Denne Kokkeknive test indeholder: 

forbruger mand

Artiklen indeholder en grundig gennemgang af testvindende kokkeknive fra adskillige tests. Derudover finder du også en guide til, hvad man skal kigge efter når man fortager sig køb af kokkeknive. Til sidst i artiklen finder du alle de benyttede testkilder, der er blevet brugt.

Vi gør dig opmærksom på, at Forbruger-test.dk ikke selv tester produkter. Vi laver i stedet en samlet oversigt over de produkter, som klarer sig bedst i test. Artiklen skal fungere, som en vejledende guide til dig.

Når man elsker at lave mad, er det vigtigt at man har en masse godt køkkenudstyr, det gør det både nemmere og sjovere at lave god mad. En god kokkekniv kan derfor gøre meget, når det kommer til madlavning. Men hvordan finder man en god kniv, som ikke bliver slap på kort tid eller ruster når der kommer vand på.

Det er vigtigt at når du køber knive, at de er skarpe, holdbare og ikke mindst nemme at betjene, det vil sige at de skal ligge godt i hånden. Det konkluderes af flere forskellige tests, uafhængig af hinanden, at det ikke altid er prisen, der er afgørende for om den er god, da de mange testvindere alle er i meget forskellige prisklasser.

Hvis ikke du nødvendigvis elsker at lave mad, og føler at du mangler noget ekstra, for at gøre det sjovere, så prøv en bluetooth højtaler! Nutildags kan de spille højt med god kvalitet og prisen er som regel ikke alt for voldsom! Læs vores artikel om bluetooth højtalere ved at klikke her.

Vi vil komme ind på test af følgende kokkeknive:

MAC Chef – Testvinder og fantastisk kvalitet

MAC Chef Denne kokkekniv er til dig, som ønsker en supergod, skarp og holdbar kniv, til en brugervenlig pris.

Detaljer:

  • Produktionsland: Japan
  • Vægt: Ca. 195 gram
  • Knivbladslængde: 21 cm.
  • Knivbladets hårdhed: 59 HRC
  • Skæftemateriale: Lamineret birk
  • Knivbladbredde: 2,5 millimeter
ForhandlerTotalprisLæs mere
721,00 Læs mere
854,00 Læs mere

Derfor anbefaler vi MAC Chef

Med titlen, som bedst i test, og bedre bedømmelser end mange andre kokkeknive, klarer denne sig supergodt, og kan klart anbefales. Den får endda bedre anmeldelser end mange af de dyrere kokkeknive. MAC Chef lever op til nogle af de vigtigste krav en god kniv skal kunne leve op til. Den er nemlig både skarp og holdbar.

En kokkekniv i en god kvalitet skal man passe på, således at kvaliteten ikke falder over tid. Derfor, som stort set alle kokkeknive, tåler MAC ikke slag og fald, da det kan skade knivbladet. Det handler om at behandle sine knive godt. Det byder så også at, passer man på sin MAC Chef kokkekniv vil den hjælpe en til sjovere og nemmere madlavning i mange år.

Designet på denne kokkekniv er simpelt og klassisk, hvilket gør at den vil passe ind i alle køkkener. Producenten anbefaler den til næsten alle former for kød, grøntsager og frugt.

Fordelene ved denne model er at den har en fornuftig pris, og samtidig leverer et godt og flot stykke arbejde. Ulempen er, at der ikke medfølger en skede, som kan være en stor fordel, så man kan passe bedre på sin kokkekniv.

Om MAC Chef

MAC knive bliver smedet i en by i Japan, som hedder Sakai. Mac er kendt for dets håndværk, der stammer tilbage fra smedningen af de gamle samuraisværd. Stadig den dag i dag bliver alle knivene håndslebet, og ikke mindst kvalitetskontrolleret.

Denne kniv er en mellemstor kniv, med et knivblad på 21 centimeter. Dens Knivblad er lavet af molybdæn stål, som har en hårdhed på 59 HRC. Med dens høje kulindhold, holder den skarpheden, og så er den endda også rustfri. Den har produktnummer BK-80. Tykkelsen på knivbladet er 2,5 millimeter, hvilket er med til at gøre så kniven ikke vejer mere end 195 gram.

Skaftet på MAC er lavet af birk med en laminering for at den holder ekstra godt. Denne model er en del af Chef-serien, som er en af de billigere serier fra MAC.

Testet og vurderet af:

  • Testvinder – Tænk
  • Testvinder – Råd & Rön

Yaxell Zen – robust kokkekniv af kvalitets materialer

Yaxell Zen Denne kokkekniv er til dig, som har brug for en ægte kokkekniv, lavet af de bedste materialer, på gammeldags facon. En flot, unik og robust kokkekniv.

Detaljer:

  • Produktionsland: Japan
  • Vægt: Ca. 230 gram
  • Knivbladslængde: 20 cm.
  • Knivbladets hårdhed: 61 HRC
  • Skæftemateriale: Micarta
ForhandlerTotalprisLæs mere
896,00 Læs mere
999,00 Læs mere

Derfor anbefaler vi Yaxell Zen

Yaxell Zen vinder titlen bedst i test hos det svenske testmagasin Atnonbladet, hvor Markus Löfgren har testet 13 forskellig kokkeknive, der til dagligt er lærer på en svensk kokke- og restaurantskole. I denne test vinder den over konkurrenterne, som endda ligger i et markant højere prisniveau. En god kokkekniv til en supergod pris er noget, der helt klart er værd at overveje, vi er i hvert fald vilde med kombinationen.

Det som vi specielt lægger mærke til, er dens robuste materialer den er lavet af. Den består nemlig af hele 37 lag stål. Alle knive i Zen-serien er har et superflot unikt design, da man har valgt at bibeholde de mærker, der dannes når stålet hamres. Dette giver derfor en flot unik struktur på både den øvre og nedre halvdel af kniven, da man kan se de mange lag.

Modellen får ros for at være god at arbejde med, da den har et skarpt præcist knivblad, som giver lige og fine snit.

Fordelen ved Zen kokkekniven er dens robuste materialer, som gør at den vil holde godt i mange år. Dog er ulempen at designet ikke er helt neutralt, og falder derfor ikke altid lige ind i alles smag.

Om Yaxell Zen

Yaxell er en japansk knivproducent, som har eksisteret siden 1932. Byen Seki i Japan, hvor knivene bliver produceret, har i mange hundrede år været kendt for deres anerkendte samuraisværd. Yaxell laver derfor deres kokkeknive i hånden med de årgamle metoder.

Hele Zen-serien har knivblade, der er lavet med en hårdfør VG10-stålkerne, som er kendt for at være meget hård og holdbar. Stålets hårdhed når op på 61 HRC.

Skæftet er lavet af micarta og har en god form, som gør den nem og behagelig at holde fast på. Dette materiale er ekstremt robust og er med til at gøre denne kniv ekstra holdbar. Kokkeknivens knivblad er på 20 centimeter, som er en perfekt længde til tilberedning af diverse råvare. Kokkekniven har en samlet vægt på 230 gram.

Testet og vurderet af:

  • Testvinder – Aftonbladet

Endeavour Big Chopper – Stor og flot kokkekniv

Endeavour Big Chopper Denne kokkekniv er til dig, som ønsker en kniv med et stort knivblad, der er robust og kan hjælpe dig til en bedre oplevelse i køkkenet.

Detaljer:

  • Produktionsland: Knivblad fra Japan
  • Vægt: Ukendt
  • Knivbladslængde: 24 cm.
  • Knivbladets hårdhed: 59-60 HRC
  • Skæftemateriale: Pakkatræ
ForhandlerTotalprisLæs mere
799,00 Læs mere

Derfor anbefaler vi Endeavour Big Chopper

Denne model er blevet testet af Berlinske og vinder endda titlen, som testvinder. Den får stor ros for dens gode balance, trods det store knivblad på hele 24 centimeter. For at give denne kniv en fantastisk god skarphed er knivbladet lavet af damaskus stål, som er blevet foldet 33 gange. Udover at det gør kniven superskarp, giver det den også en bedre holdbarhed. Denne måde at lave kokkeknive på, er ofte en del dyre.

Damaskus stål er en smede-teknik fra Damaskus-området i Syrien. Denne smede-teknik stammer tilbage fra da samuraierne smedede deres sværd. Teknikken stammer primært fra Japan hvor man smedede flere lag stål sammen en et. Kokkeknive smedet ved hjælp af denne teknik, bliver i dag brugt verden over af professionelle kokke og betragtes, som en af de bedste former for knive.

Med denne kokkekniv, har man mange muligheder. Den er nemlig god til alt, den er god til både at skære groft, samtidig med den også klarer sig godt når det kommer til at noget skal skæres meget fint.

Fordelen ved denne kokkekniv, er at den er ekstrem holdbar med dens gode holdbare knivblad. Ulempen er dog at den er ekstrem stor med dens knivblad på hele 24 centimeter, som for nogen også kan være en fordel. Men det begrænser stadig lidt, hvad man kan bruge den til.

Om Endeavour Big Chopper

Endeavour et dansk mærke, der primært er skabt til alle madelskere, og ikke mindst til dem, som elsker at lave maden fra bunden af, helt selv. Bag firmaet Endeavour står Michelin-kokken Mikkel Maabjerg og den folkelige Nikolaj Kirk.

Denne model er en af de større kokkeknive man kan finde på markedet. Knivbladet er nemlig hele 24 centimeter. Med sådan en størrelse, er det nemt at tilberede råvare af meget fylde. Knivbladet består af Damaskus stål af typen 59-60 HRC.

Endeavour Bik Choppers håndtag er lavet af mørk olieret Pakka-træ, som gør at den er god og behagelig at holde om, så det er mere behageligt når man laver mad. Den er derfor også både beregnet til privat og ikke mindst erhverv.

Testet og vurderet af:

  • Testvinder – Berlingske

Fiskars Norr – god og billig kokkekniv

Fiskars Norr Denne kokkekniv er til dig, som ønsker en god kniv til en god pris, der kan levere et fint stykke arbejde i det private køkken.

Detaljer:

  • Produktionsland: Norsk træ / Tysk stål
  • Vægt: Ca. 295 gram
  • Knivbladslængde: 20 cm.
  • Knivbladets hårdhed: 54 HRC
  • Skæftemateriale: Kebony
ForhandlerTotalprisLæs mere
309,00 Læs mere
337,00 Læs mere

Derfor anbefaler vi Fiskars Norr

Med positive høje bedømmelser fra Råd & Rön, bliver den anmeldt til at være et godt køb. Den formår at levere en rigtig god præstation, også selv når den er oppe imod en masse dyre kokkeknive.

Noget af det vi ligger mærke til som det første, er knivens flotte klassiske design. Designet er inspireret af Fiskars Royal knivserie. Den har et enkelt og lækkert design, som vil passe ind i et hvert køkken i et skandinavisk hjem. Det brune skæft og det flotte simple knivblad, gør at den aldrig vil gå af mode.

Skæftet er lavet af Kebony træ, som er norsk FSC certificeret. Dette betyder at den er miljøvenlig og bæredygtig, da Kebony er et alternativ til regnskovstræ. Derudover det 40% hårdere end teaktræ, der gør at kniven får en bedre holdbarhed.

Fordelen ved denne kokkekniv er at den er miljøvenlig og bæredygtig, da det helt klart et noget flere og flere overvejer i fremtidige køb. Ulempen er dog at den henvender sig mest til privaten og ikke til erhverv, da knivbladet ikke høre til en af de hårdeste på markedet.

Om Fiskars Norr

Norr kokkekniv er en del af en større serie fra Fiskars. Kendetegnet for denne serie er alle knivenes flotte skæfte, som er lavet af det norske miljøvenlige Kebony-træ. Ved køb af knive fra denne serie støtter man miljøet, samtidig med at man fortager sig et bæredygtigt køb med god samvittighed. Denne form for træ er også ekstremt holdbart da det består af fyrretræ, som har gennemgået en forbedringsproces med en biobaseret væske.

Denne kokkekniv har et knivblad på 20 centimeter, der er lavet at rustfri tysk stål med en hårdhed på 54 HRC. Norr kokkekniv er vurderet til at være robust og holdbar. Vægten på denne model er 295 gram, som er lidt op i den høje ende.

Testet og vurderet af:

  • Godt køb – Råd & Rön

Global G2 – populær kokkekniv med topscore

Global G2 Denne kokkekniv er god til dig, som ønsker at starte en større samling af ens køkkenknive, da du kan finde op til 70 forskellige modeller inde for Global-serien.

Detaljer:

  • Produktionsland: Japan
  • Vægt: Ca. 170 gram
  • Knivbladslængde: 20 cm.
  • Knivbladets hårdhed: 56 HRC
  • Skæftemateriale: Stål
ForhandlerTotalprisLæs mere
699,00 Læs mere
849,00 Læs mere

Derfor anbefaler vi Global G2

Denne meget populære kokkekniv fra Global, score topscore i mange tests fra både Danmark, Norge og Sverige. Den får meget stor ros for dens lave vægt, som vurderes til at ligge mellem 160 -170 gram. For en kokkekniv er dette utrolig lavt, og gør den derfor nem at håndtere.

G2 har titlen om at være en af de bedste kokkeknive på markedet. Derfor anbefaler vi den til dig. som elsker at bruge tid i køkkenet, og lave en masse god hjemmelavet mad til dig og familien eller vennerne. Den har mange gode kvaliteter og kan bruges til flere opgaver i køkkenet, da den er superskarp, samtidig med at det er en meget holdbar kokkekniv.

En god kokkekniv kan holde i mange år, hvis man passer godt på den, dette gælder selvfølgelig også G2. Den skal derfor altid vaskes op i hånden, da den ikke kan tåle at kommes i opvaskemaskinen. Kommer man den i opvaskemaskinen kan man risikere at den ruster og knivbladet bliver sløvt. Dette kan selvfølgelig være en ulempe for dem. som ønsker en kniv, der skal kunne tåle at kunne kommes i opvaskemaskinen.

Fordelen ved denne model er at den har en superlav vægt på kun ca. 165 gram. Med den vægt er den nem at håndtere, og kan være med til at skabe et bedre resultat.

Om Global G2

G2 høre med til Global-serien, hvor i man finder 70 forskellige køkkenknive til alle formål man kan forstille sig. Derfor er dette en god kniv til dig, som ønsker at starte en samling af gode knive, der er ens og fra samme serie. Denne kokkekniv har en standard størrelse på 20 centimeter.

G2 kan ikke holde til lige så meget, som andre kokkeknive. Knivbladet er nemlig tyndere end mange andre, som derfor gør at den er en anelse mere skrøbelig. Man kan derfor ikke skære i frosne grøntsager, da det kan skade knivbladet. Derimod er den supergod til at skære skarpt, fint og helt præcist. Dens hårdhed er på 56 HRC.

Oprindeligt blev denne kniv designet af Komin Yamada, tilbage i 1983, hvor den blev produceret i Yoshikin i Japan. Designet er lavet således, at der ikke er noget træskæft, som man ofte ser på knive. I stedet for er den lavet til at lignet et enkelt stykke metal, hvor skæftet er hult.

Testet og vurderet af:

  • Topscorer – Tænk
  • Topscorer – Testfakta
  • Topscorer – TV2 Testbasen
  • Topscorer – Klikk.no
  • Topscorer – Råd & Rön
  • Topscorer – Aftonbladet

Tojiro Gyoto DP – robust og skarp kokkekniv

Tojiro Gyoto DP Denne model egner sig godt til dig, som ønsker en robust kokkekniv, der holder godt i mange år, og giver dig gode resultater.

Detaljer:

  • Produktionsland: Japan
  • Vægt: Ca. 200 gram
  • Knivbladslængde: 18, 21, 24 eller 27 cm.
  • Knivbladets hårdhed: 60 HRC
  • Skæftemateriale: Træ
ForhandlerTotalprisLæs mere
799,00 Læs mere
1.061,00 Læs mere

Derfor anbefaler vi Tojiro Gyoto DP

Denne fine kokkekniv klarer sig supergodt i test og får topscore, og ikke mindst gode samlet bedømmelser. Modellen er japansk produceret, som betyder at baggrunden for dens design er velovervejet, for at skabe en skarp og holdbar kniv.

Der er mulighed for at købe denne kokkekniv i 4 forskellige længder: 18, 21, 24 eller 27 centimeter. Med den mulighed kan man nemt finde en kniv, som passer bedst til ens behov. Tojiro Gyoto DP er frem for alt en superskarp og en robust kokkekniv, der vil holde i mange år. Med dens hårdhed på 60 HRC, betyder det at kniven vil slides langsommere og holde sig skarp i længere tid.

Fordelen ved denne kokkekniv er uden tvivl dens hårdhed, sammenlignet med dens pris. Denne kombination er nemlig værd at overveje. Ulempen ved denne kniv er at den ikke egner sig til at skære i ben eller frosne råvare, som kan ødelægge knivbladet.

Om Tojiro Gyoto DP

Tojiro knive bliver produceret i Japan nord for Tokyo, langs den japanske vestkyst, på en fabrik i Niigata-præfekturet.

Knivbladet på denne model er lavet således at centerstålet er en cobolt legering, som giver tæt og ensartet carbid. For at beskytte centerstålet har man lagt 2 lag rustfristål uden på. Tojiro Gyoto DP går også ind under kategorien ’bæredygtig’, da skæftet er lavet af træfibre fra genbrugstræ, som man også kalder miljøvenligt ECO-Wood. Et træskæft giver kniven et mere rustikt retro look.

For at give en bedre balance i bladet, er der placeret en stålholk mellem blad og skæft. Kokkekniven har en hårdhed på 60 HRC. Den er foldet med 3 lag rustfristål, som giver den et flot look man ikke skal bekymre sig om.

Denne model fås i 4 forskellig størrelser, så ønsker man knive til forskellige formål kan man blot vælge mellem de 4 knive. Dog er Tojiro Gyoto DP en del af DP-serien, så har man brug for en hel anden slags kniv til andre formål, men i samme kvalitet, er der 12 at vælge mellem i denne serie.

Testet og vurderet af:

  • Topscorer – Tænk
  • Topscorer – Råd & Rön

Victorinox – billig kokkekniv i klassisk design

VictorinoxDenne kokkekniv er til dig, som ønsker en billig kniv, der er god til mange formål. En hverdags kokkekniv, som stadig formår at præstere flot og ikke mindst giver gode resultater.

Detaljer:

  • Produktionsland: Scweiz
  • Vægt: 176 gram
  • Knivbladslængde: 25 cm.
  • Knivbladets hårdhed: 55 HRC
  • Skæftemateriale: Rosentræ
ForhandlerTotalprisLæs mere
449,00 Læs mere
550,00 Læs mere

Derfor anbefaler vi Victorinox

Victorinox er primært kendt for deres schweizerknive, men hvad ikke alle ved er at de også laver køkkenknive, og at de er gode til det. Gode køkkenknive til gode priser, er noget mange ser fordele ved. Denne kniv er en god hverdags kokkekniv til dem, som ønsker at lave god mad, med godt køkkenudstyr.

Victorinox kokkekniv klarer sig godt i test og får blandt andet stor ros for at være fleksibel og brugervenlig, blandt andet fordi man har et godt greb på dem. En godt greb på en kokkekniv betyder meget, det hjælper til en behageligere madlavning. Knivbladet har en god skarphed, som gør at du nemmere glider gennem tilberedning af råvarerne.

Med en vægt på kun 176 gram, skal man ikke bekymre sig om et tungt stykke arbejde. Dette er helt klart en stor fordel for dig, som laver mad på daglig basis. Ulempen ved denne kokkekniv er dog at den er meget lang, og kan derfor virker meget stor, alt efter hvad man skal skære i selvfølgelig.

Om Victorinox

Virksomheden blev grundlagt i 1884, hvor de siden 1891 har leveret knive til den schweiziske hær.

Tilbage i 1891 blev den første model af den verdensberømte Swiss army kniv produceret af grundlæggeren Karl Elsener. Senere hen blev andet køkkenværktøj og knive produceret til kvalitets bevidste amatører. Alle knivene bliver fremstillet af DAUPHINOX stål. Skæfterne er enten fremstillet af fibroxplast, som er meget stærkt, eller af Rosentræ. Begge er ekstrem holdbare, dog er den af plastik lavet til at kunne holde til 150 graders varme i kort tid, og 120 grader i længere tid.

Knivbladet er formet ud af et enkelt stykke pladestål, der er hærdet til 55 HRC. Dette betyder, at knivbladet på denne model er en anelse mere fleksibelt, og derfor nemmere at bruge som en ”all around” kniv. Sammenlignet med prisen, er denne kokkekniv vurderet til at være i god kvalitet, og anbefales derfor som en god hverdagskniv.

Testet og vurderet af:

  • Topscorer – Klikk.no
  • Topscorer – TV2 Testbasen
  • Topscorer – Råd & Rön

Dick Premier Plus – stor kokkekniv med et godt knivblad

Dick Premier PlusDenne kokkekniv er til dig, som står og mangler en kokkekniv, der er stor og skarp, til når der skal skæres store bøffer eller en god saftig steg.

Detaljer:

  • Produktionsland: Tyskland
  • Vægt: 260 gram
  • Knivbladslængde: 26 cm.
  • Knivbladets hårdhed: 58 HRC
  • Skæftemateriale: Plastik
ForhandlerTotalprisLæs mere
849,00 Læs mere

Derfor anbefaler vi Dick Premier Plus

Denne kokkekniv tåler meget mere end mange andre kokkeknive, dog bør den ikke blive misbrugt, da ingen kokkeknive har godt af det. Er du madentusiast eller professionel kok er denne kniv beregnet til dig, som ønsker en robust kniv med god holdbarhed.

Kniven er blevet testet og vurderet af Stiftung Warentest, der konkludere at den er holdbar, og blandt de bedste knive til hjemme brug. Han giver den en samlet god bedømmelse og ikke mindst placere den i toppen blandt nogle af de bedste knive.

Dicks knivblad er lavet af hårdt hærdet stål, som giver en ensartet stålstruktur. Dette gør at den kan holde til mere, såsom at skære i hårdt brusk og frosne grøntsager. Dette er helt klart en stor fordel for dem, som bruger deres kokkeknive til store måltider, der kræver en del forberedelse.

Ulempen ved denne kniv er dog at dens knivblad er hele 26 centimeter, hvor det for mange godt kan virke meget stort, og derfor svært at håndtere. Størrelsen og det massive knivblad gør at den også vejer en del mere end de fleste af de kokkeknive vi har forslået.

Om Dick Premier Plus

Dick er blandt verdens førende inde for køkkenknive med hårdt stål. Det startede tilbage i 1778, hvor grundlæggeren Johann Friedrich Dick fremstillede knivene på en lille fabrik i Esslingen. Siden den gang har det altid været kvalitet og godt håndværk, der har være essensen og kodeordet i alt, hvad der blev fremstillet.

Skæftet på denne kokkekniv er lavet af hård plast, som gør at den er mere hygiejnisk når man bruger den til mange forskellige slags råvare. Derudover er skæftet formet sådan at det ligger godt i hånden, hvor plastikket er med til at gøre så man har et bedre greb om kniven. Kniven har en vægt på 260 gram.

Der findes mange forskellige typer køkkenknive i Premier Plus-serien, som gør at man nemt kan skabe sig en flot samling af køkkenknive, i en god kvalitet.

Testet og vurderet af:

  • Topscorer – Stiftung Warentest

Hvad skal du kigge efter når du køber en kokkekniv?

kokkekniv testDet kan være svært at vælge blandt de mange muligheder man får, når det kommer til købet af en kokkekniv. Hvilken kokkekniv, der passer bedst til dig kommer an på, hvilke behov man har. Det er nemlig ikke muligt at forslå kun én, da de alle er forskellige og bruges til forskellige formål. Derfor kommer vi blot med nogle gode råd til dig, så du nemmere kan finde den, som passer bedste til dig og dine behov.

Oftest er en kokkekniv beregnet til at kunne skære, hakke og snitte. Den betragtes derfor, som en universal køkkenkniv. Dog kan det være en fordel at overvej længden af din kommende kokkekniv, alt efter hvad du forventer den skal bruges til det meste af tiden. Købes den med formålet at skære i bøffer og store stege, vil det være en fordel med et langt knivblad og omvendt, hvis den primært skal bruges til grøntsager.

Der er dog stadig nogle kriterier man skal tage stilling til, når man køber en ny kokkekniv. For eksempel skal kniven primært bruges til at skære kød, er det første man skal være sikker på, at kniven skal være meget skarp, da det vil gøre processen hurtigere og nemmere.

Skal man derimod skære, hakke elle snitte grøntsager eller frugt, er det vigtigt at kniven har en god balance og ikke mindste et godt ”rul”, som man kalder det når kniven runder i bladet.

Udvid din knivsamlingen

Man kan med fordel give sig selv et indblik i, hvilke knive det ellers er gode til diverse køkkenopgaver. For eksempel anbefaler vi at bruge santokukniven, hvis man skal skære grøntsager og tynde skiver. Grunden til anbefalingen af denne kniv, er at den er meget tynd og skarp, og kan derfor skære tynde fine skiver. Denne type kniv bliver brug meget i Japan, og er faktisk den foretrukne kniv i det japanske køkken.

Der findes mange gode knive til mange forskellige specifikke formål. Man kan blandt andet få urteknive, brødknive, filetknive og mange mange flere. Det er derfor vigtigt at man overvejer, hvilke behov man har i køkkenet, når man skal investere i køkkenknive.

En kokkekniv er derfor en god start, da den kan meget og har mange fordele.

 

Uanset hvilken kniv du vælger, så er det yderst vigtigt at du aldrig vasker dem i din opvaskemaskine! Dette sløver nemlig kniven, hvilket vil føre til at du skal slibe den oftere, for at holde den skarp. Det er ikke bare utroligt kedeligt, men jo mere du sliber en kniv, jo kortere tid holder den. Så undgå at smide dem i opvaskemaskinen!


Testkilder

For at give dig de bedste forslag til de bedste kokkeknive, har vi skrevet den artikel ud fra en masse tests. I disse test er der blevet undersøgt, hvilke kokkeknive, der klarer sig bedst og kommer med de bedste resultater. Hvis du ønsker at læse mere om de enkelte tests, kan du med fordel læse nedenstående.

Råd & Rön (20. juni 2018)

Det svenske testmagasin Råd & Rön har testet hele 23 forskellige kokkeknive i juni 2018. De fleste af de kokkeknive de har testet, er i rustfristål. Få modeller har en keramisk belægning.

Det de har vurderet knivene efter, er nedenstående kriterier:

  • Skarphed 35 %
  • Holdbarhed 35 %
  • Brugertest 25 %
  • Hårdhed 5 %

I denne test er det MAC Chef kokkekniven, der løber med titlen, som testvinder. Dog ligger Fiskars Norr også højt på listen og anbefales derfor, som at være et godt køb.

Hele testen kan læses mod betalt medlemskab på Råd & Rön.

Aftonbladet (29. november 2017)

I denne test har testmagasinet Aftonbladet testet 20 forskellige kokkeknive, både billige og dyre modeller, for at få et indblik i om pris og kvalitet hænger sammen.

Bedømmelsen af de forskellige kokkeknive er lavet på baggrund af en praktisk del, ergonomi og brugervenlighed.

I den praktiske del er der blevet skåret knoldselleri, for at teste knivene i det grove arbejde. Derefter blev de skåret i tern og hakket, så man kunne få et indblik i, hvordan de forskellige knive er at arbejde med i køkkenet. Til sidst er der blevet skåret og snittet i grøntsager, som tomater og porre, hvorefter man har slebet knivene for at se, hvordan de ville klare det.

Testvinderen her er Yaxell Zen, som roses for at være skarp, afbalanceret og ikke mindst dens gode greb.

Denne test kan læses mod betalt medlemskab hos Aftonbladet.

Mitt Kök (11. april 2017)

Denne test er blevet fortaget af amatørkokke og madentusiaster, som har testet 8 forskellige kokkeknive. Alle sammen i forskellige prisklasser. De er alle blevet testet og vurderet ud fra deres resultater i køkkenet. Resultaterne er lavet på baggrund af nedenstående faktorer:

  • Skæring af kød
  • Skæring af grøntsager
  • Skæring af kartofler

I denne test er det Fiskars Functional Form kokkekniv, som klarer sig bedst og ender derfor med at få 5 ud af 5 stjerner. Den vinder på baggrund af dens lette og bekvemte arbejde.

Denne test kan læses gratis på Mittkok.expressen.se.

Aftonbladet (12. december 2016)

“Giv kniven kærlighed – så holder den længe uanset pris” er overskriften på testen. Denne test er laver af Markus Löfgren, som til dagligt er lærer på en svensk kokke- og restaurantskole. Han underviser i knivteknik. I testen her har han testet 13 forskellig professionelle kokkeknive.

Alle kokkeknivene i denne test bliver vurderet til at være utrolig skarpe. Dog løber den japanske Yaxell Zen igen med titlen om at være bedst i test, men hele 5 stjerner.

Hele testen kan læses mod betalt medlemskab hos Aftonbladet Plus.

Berlingske (26. marts 2016)

I marts 2016 testede Berlinske 5 forskellige kokkekniv, for at finde ud af, hvilken kokkekniv, der er bedst. Testen er lavet på baggrund af nogle kriterier, så man nemt har kunne finde en fair vinder.

  • Design
  • Kvalitet
  • Brugbarhed

I testpanelet finder man Lasse Bertelsen, som til daglig er køkkenchef hos By Malene Birger, og Sarah Skarum, som til hverdag er journalist på Berlingske.

Det er blevet understreget i denne test, at det ikke altid er prisen, der afgør kvaliteten af et produkt. Der er nemlig flere af de dyre modeller, der klarer sig dårligere end de lidt billigere modeller.

Hele testen kan læse gratis på Berlinske.

TV2 Testbasen (15. april 2015)

I april 2015 testede TV2 Norge 7 forskellige kokkeknive. Testpanelet bestod af to kokke og en knivsliber. De 7 testede kokkeknive var i 2015 de 7 mest solgte kokkeknive i Norge.

De 7 knive er blevet vurderet på baggrund af nedenstående kriterier:

  • Slidstyrke
  • Skarphed
  • Balance
  • Greb
  • Design

Dog er det kriterierne, som skarphed, balance og slidstyrke, der blev vægtet højst i de samlede bedømmelser af knivene.

Den praktiske del af testen, er forgået ved at skære i forskellige råvare med forskellig hårdheder, således at der har kunne vurderes, hvad knivene har kunne holde til. Derefter har knivsliberen vurderet knivenes skarphed fra fabrikken, hvorefter han har slebet dem igen og testet skarpheden igen.

I testen vinder MAC BK80 og Kai Shun DM0706, hvorefter både Global G2 og Victorinox også klarer sig godt og får en placering i toppen.

Testen er desværre ikke længere tilgængelig.

Aftonbladet (19. marts 2015)

I en tredje test Aftonbladet har lavet på kokkeknive, er den praktiske del af testen fortaget af WiseGuide, som tester produkter for medier i Sverige.

I denne test er kokkeknivene blevet testet ved at skære i svinefilet, tomater og hakket løg. De forskellige kokkeknive er blevet vurderet ud fra nedenstående kriterier:

  • Anvendelse/håndtering
  • Kapacitet
  • Kvalitet

I denne test klarer Global G2 sig rigtig godt og får derfor gode anmeldelser, på baggrund af at den er velbalanceret og ligger godt i hånden. Derudover giver den også et godt kvalitets indtryk.

Hele testen kan læses mod betalt medlemskab på Aftonbladet.

Testfakta (10. marts 2015)

Testfakta har i 2015 testet 8 forskellige kokkeknive hos Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, med hovedformål at finde den skarpeste kniv. Derudover skulle testvinderen også have styrke, fleksibilitet, anvendelse og udformning.

I testen er det blevet tager udgangspunkt i nedenstående kriterier:

  • Skarphed (ved levering og efter slibning) 70 %
  • Styrke og fleksibilitet 20 %
  • Anvendelse og udformning 10 %

Vinderen af denne test er ikke en af vores anbefalede, dog kan det stadig være en fordel at tage et kig på testen da Global G2 og MAC deltager.

Hele testen kan læses gratis hos Testfakta.

Forbrugerrådet Tænk (januar 2015)

I 2015 har forbrugerrådet Tænk lavet en test af 14 forskellige kokkeknive, i et meget bredt prisleje, fra 139 kroner til 1.800 kroner. Grunden til det brede prisleje er primært for at se, hvorvidt pris og kvalitet hænger sammen.

I testen har man vurderet de 14 kokkeknive ud fra nedenstående kriterier:

  • Skarphed 30 %
  • Hårdhed 5 %
  • Holdbarhed 30 %
  • Brugertest 25 %
  • Brugervenlighed 10 %

Den kokkekniv, som ender med at få den bedste bedømmelse og titlen, som testvinder, er MAC Chef. Den klarer sig godt på alle kriterierne. Derudover klarer Global G2 sig også supergodt og får derfor også gode bedømmelser.

Hele testen kan læses mod betalt medlemskab på Tænk.

Stiftung Warentest (12. december 2014)

Stiftung Warentest har i denne test, testet flere forskellige typer køkkenknive. Dog har vi lagt fokus i de 12 testede kokkeknive.

Testen er lavet ud fra nedenstående delkriterier, for at kunne give de bedst mulige resultater:

  • Skære, snitte og hakke 60 %
  • Holdbarhed 30 %
  • Rengøring 10 %

For at kunne vurdere knivene har 3 kvindelige og 3 mandlige amatørkokke i den praktiske del af testen kigget på knivens skarphed og styrke. Her har de også vurderet knivens ergonomi.

I testen klarer vores anbefalede Dick Primer Plus, sig utrolig godt og ligger sig lige i hælene på de to testvindere.

Hele testen kan læses mod betalt medlemskab hos Stiftung Warentest.

Klikk.no (16. marts 2014)

I 2014 lavede Klikk.no en test med 10 forskellige kokkeknive, for at finde den, som klarer sig bedst i test. I denne test har de testet kokkeknive i alle prisklasser, for at finde ud af om pris og kvalitet hænger sammen. Der er knive fra 59 norske kroner til de dyreste på 1.699 norske kroner.

For at de har kunne vurdere og bedømme de forskellige kokkeknive, har de testet knivene efter nedenstående kriterier:

  • Greb
  • Knivblad
  • Design
  • Anvendelsesmuligheder

Testens testpanel bestod af to kokke fra Alex Sushi i Oslo. De har vurderet og bedømt de forskellige knive ved at skære i forskellige typer råvare, som grøntsager og fisk, uden at slibe nogle af knivene inden brug.

Med topscore i testen er Victorinox, Mac BK80 og Global G2, som alle klarer sig godt i test.

Hele testen kan læses gratis på Knikk.no.

kokkekniv test

forbruger-test.dk

4.53 19
Dette indlæg har fået 4,5 stjerner - baseret på 14 anmeldelser fra vores brugere.
Bedøm denne artikel

Om skribenten

Camilla Nørgaard

Maria har tidligere arbejder som skribent hos diverse dameblade, hvor hun har været ansvarlig for områder som blandt andet mode, køkkenet og personlig pleje.