Test af de 12 bedste Lysterapilamper

Bliver du ofte vinterdeprimeret? Måske er en lysterapilampe lige hvad du har brug for! Se i denne artikel vores bedst testede lysterapilamper på markedet i dag!

lysterapilamper
Udgivet 13.03.2019 | Senest redigeret 22.12.2020 | Denne artikel indholder reklamelinks. Læs mere her.

Der findes rigtig mange forskellige lysterapilamper på markedet i dag, og derfor kan det være svært at vælge det rigtige for dig.

Du får her en gennemgang af nogle af de bedste lysterapilamper , der er på markedet anno 2021, og derfor får du også bedre forudsætninger for at tage det rette valg.

lysterapilamper

forbruger-test.dk

4.33 30

Beurer TL100 – med 10 forskellige lysniveauer

 • Beurer TL100Anbefalet af det britiske testmagasin Techradar.com 
 • Anbefalet af det britiske nyhedsmagasin The Independent 
 • God bedømmelse på det tyske testmagasin Testberichte.de

Èn af vintersæsonens must haves, hvis du døjer med vinterdepression eller lignende. Denne lysterapilampe er utrolig populær, og eksperterne anbefaler denne model i mange testmagasiner.

Det er blandt andet i testmagasinet Techradar.com, at denne lysterapilampe fra Beurer bliver anbefalet i stor stil, fordi den både er nem at bruge og har mange forskellige slags indstillinger af lys.

Derudover bliver den også priset af det engelske nyhedsmagasin The Independent, som giver den ros for sine funktioner og lysindstillinger. Og til sidst har den også fået en fremragende bedømmelse på Testberichte.de.

Dette er i sandhed en lysterapilampe, der er værd at fremhæve til dig, der skal have lidt ekstra lys til vintermånederne.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Fordele ved Beurer TL100

 • Nem at bruge
 • Intensitet: 10.000 lux
 • 10 forskellige lysniveauer
 • Intuitiv og kan styres via app
 • 256 forskellige lysfarver
 • Kan lyse i op til 2 timer
 • 15 minutters tjek-intervaller

Om denne lysterapilampe fra Beurer

Dette er en anbefalelsesværdig lampe, der sørger for, at din vinter blues går lige så hurtigt væk, som den kom. Der er mange, der døjer med vinterdepression, og her er lysterapi en effektiv måde at behandle det på.

Og når du skal ud at finde dig en lampe, der kan lindre vinterens triste timer, så er denne lysterapilampe et utrolig godt bud.

Dette er nemlig en lampe, som er meget let at bruge, og samtidig har den også en del funktioner, som du vil få glæde af på den lange bane.

Den har fx 256 farver, så du kan indstille lyset præcis efter dine behov. Den kan  også lyse på mange forskellige niveauer, så den både kan fungere som almindelig lampe men også lysterapilampe.

Denne terapilampe har ikke kun fleksible funktioner, der kan indstilles til dine personlige behov. Den taler også sammen med din smartphone, så du nemmere kan styre den.

Den er samtidig  utrolig hurtig om at opstarte, og så bruger den endda også en energibesparende LED-teknologi.

Beurer TL100 vs. markedet

Dette er en lysterapilampe, der fortæller dig, hvor længe du har været i behandlingen. Det gør den ved hjælp af 15 minutters tjek-intervaller, og på den måde får du lige præcis den mængde lys, du har behov for.

Derudover bliver den også forbundet til din smartphone, som gør lampen endnu mere intuitiv og let at bruge. Dog kan du ikke bruge den som alarm, hvilket er det eneste kritikpunkt, testmagasinerne har pointeret.

Det er derfor på mange måder et rigtig fint bud på en lysterapilampe, som du både kan bruge til behandling, men også ganske enkelt have stående for at lyse rummet op i løbet af dagen.

Beurer TL41 – Lille og praktisk lige til kontoret eller på farten

 • Beurer TL41Gode bedømmelser på det tyske testmagasin Testberichte.de

Denne lille og fine lampe med lysterapi er anbefalelsesværdig. Den har fået gode bedømmelser i det tyske testmagasin, Testberichte.de.

På Testberichte har eksperterne udtalt sig om brugen af denne lampe på baggrund af erfaringer i tests. De skriver følgende om lysterapilampen: “Kompakt og praktisk. Nem håndtering gennem betjening med en knap

Den har også en enormt praktisk størrelse, så du kan have den stående på skrivebordet, når klokken rammer de mørke timer.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Fordele ved Beurer TL41

 • Lille og kompakt
 • Nem at have stående på skrivebordet
 • Intuitiv og letanvendelig
 • Intensitet: 10.000 lux
 • Blødt lys

Om denne lysterapilampe fra Beurer

Dette er lampen til dig, der føler trætheden og den triste stemning snige sig ind på dig, når dagene bliver kortere. En lysterapilampe, som behandler folk, der lider af vinterdepression.

Lampen skaber en fornemmelse af, at solen skinner, og at der er dagslys, hvis du sidder 20 cm væk fra lampens lys. Det kan afhjælpe depressionen, og du bliver gladere og mere energisk i løbet af dagen.

Med denne lille praktiske og kompakte lampe kan du nemt tage lyset med på kontoret, da den ikke fylder ret meget, og så kan den give dig energi tidligt om morgenen, om eftermiddagen og på grå, overskyede dage.

Lysterapilampen fra Beurer har et intensitetsniveau på 10.000 lux, som betyder, at den virkelig kan gøre din dag lysere med sine helende lysstråler.

Du får altså en utrolig letanvendelig lampe med denne Breuer TL41, da den kun behøver navigation ved hjælp af én enkelt knap, og så er du allerede godt på vej.

Den er også udstyret med den energibesparende LED-teknologi, så du roligt og uden bekymringer kan slappe af og blive både glad og mere energifyldt.

Beurer TL41 vs. markedet

Dette er et utrolig godt bud på en lysterapilampe til dig, der døjer med vinterdepression eller ekstra dårligt humør i løbet af de lange og mørke måneder, hvor vi næsten ikke ser solens lys.

Den er både lille og praktisk, da den med sin perfekte størrelse er utrolig god til at have med på tur eller med ind på kontoret. Du kan bare hive lampen frem og lade lyset varme og lyse din hverdag op.

Selvom denne lampe bliver rost, så er det et minus hos eksperterne, at den ikke har så mange funktioner. Man kan ikke selv styre lampens niveau, og så er den også lettere svag i lyset.

På den anden side så er det en lampe i rejsestørrelse, og den skal derfor også betragtes i forhold til rejsebrug. Med det i tankerne er den utrolig god og gør, hvad den skal.

Lumie Brazil

lysterapilamper

Størrelsesmæssigt ligger Lumie Brazil lampen i den store ende. Det er altså en lidt større lampe, sammenlignet med andre lamper på markedet.

Dens design er konkavt, hvor den buer en smule indad.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

1.309,00

Videoanmeldelse af Lumie Brazil

Gode ting ved Lumie Brazil

 • Rar, behagelig og nærmest omfavnende konkavt design
 • Stor lampe med stor overflade, der bidrager til et behageligt lys
 • Med den kraftige lysstyrke på tæt hold er behandlingstiden kort
 • Kan anvendes som medicinsk udstyr, da den er certificeret og godkendt til det

Mere information om Lumie Brazil

Lampens form gør den ideel til lysterapibehandling, hvor Depressionsforeningen netop omtaler lampens design som behagelig og rar og mener formen bevirker, at man kan føle, at lampen omfavner sig.

Rent praktisk kommer lyset af tre lysstofrør i en type af 36 W, med en lystemperatur på 6400 kelvin kan det ifølge Depressionsforeningen minde om det dagslys, som man kan opleve under sydlige himmelstrøg.

For at uddybe beskrivelsen af Kelvin-temperaturen kan det siges, at temperaturen er afgørende for farven på lyset. Hvis kelvin-temperaturen er lav, vil lyset være mere gulligt og ”varmt”, og omvendt jo højere temperaturen er, vil lyset se mere blåligt og ”køligt” ud.

I Danmark måles det almindelige dagslys til cirka 5500 kelvin. Altså virker lyset fra denne lampe snarere blåligt og koldt end gulligt og varmt grundet dens kelvin-temperatur.

Lampen er derudover certificeret som et medicinsk udstyr, hvorfor den kan bruges til lysterapibehandling. Med en lysstyrke på 10000 lux vil 30 minutters behandling med en afstand på 35 cm fra hovedet være passende.

Sættes lampen længere væk, skal behandlingstiden ligeledes forlænges. Sætter du eksempelvis lampen en halv meter fra hovedet, skal behandlingstiden nærmere ligge på en times tid.

Lumie Desklamp II

lysterapilamper

Lumie Desklamp II er et smart design, der både ligner og fungerer helt som en skrivebordslampe.

Lampen er effektiv mod vinterdepression, og da den ikke ligner en decideret lysterapilampe, kan man nemt og diskret sidde ved skrivebordet og modtage behandling, mens man læser, skriver eller arbejder.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

1.196,00

Videoanmeldelse af Lumie Desklamp II

Gode ting ved Lumie Desklamp II

 • Smart og diskret design, som kan sammenlignes med en ganske almindelig skrivebordslampe
 • Lysterapilampe, der er særlig effektiv mod vinterdepression
 • Lysdæmper, så lampen kan bruges som almindelig skrivebordslampe efter endt behandling
 • Kort behandlingstid på kun 30 minutter ved en afstand på 50 cm
 • Blåt lys, der bidrager til at regulere døgnrytmen
 • Fleksibel arm, så den kan vinkles efter øjnene samt tilpasses som skrivebordslampe
 • Certificeret og godkendt som medicinsk udstyr

Mere information om Lumie Desklamp II

Lampen kan på den måde nemt anvendes og bruges på dit arbejde og ved alle former for kontormiljøer. Behandlingstiden ved en afstand på 50 cm er blot 30 minutter.

Lumie Desklamp II’s lysstyrke svarer til 10000 lux, hvis man sidder med en afstand på op til 50 cm. Dermed får man virkelig meget for pengene ved denne lampe både kraftigste lysstyrke på markedet samt smart og diskret design.

Lyset fra lampen er i den blålige tone, og det blå lys i lysspektret skulle bidrage til at regulere døgnrytmen. Denne lamper afgiver endvidere væsentlig mere af det blå lys end mange andre lysterapilamper, som blot afgiver smalspektret blåt lys.

Lampens smarte design og dens fleksible arm gør, at den er nem at dreje og vinkle, som man har lyst. På denne måde kan den vinkles, således at lyset falder på øjnene, og dermed kan det sikres, at man får den tilstrækkelige samt nødvendige mængde lys for at mindske symptomerne på vinterdepression.

En særlig smart egenskab denne lamper indebærer er, at den har en touch lysdæmper system, hvormed lyset efter tilstrækkelig behandlingstid kan dæmpes, og lysniveauet dermed kan tilpasses, så lampen kan anvendes som en ganske almindelig skrivebordslampe.

De unikke blå LED-pærer, som sidder i lampen, afgiver altså ligeledes et suverænt læselys, som er behageligt for øjnene.

Holdet bag Lumie forsker og udvikler løbende på deres lysterapilamper, som er særligt velegnet mod vinterdepression. Alle lamperne er udviklet i samarbejde med forskere for at opnå den aller højeste kvalitet.

Lumie Desklamp II er certificeret samt godkendt som medicinsk udstyr, hvorfor den kan anvendes som effektiv behandling af blandt andet vinterdepression.

Lumie Brightspark

lysterapilamper

Denne lampe er udviklet til og særlig anvendelig i kontormiljøer.

Den kan siges at være udviklet til kontorer, da modellen giver mulighed for, at man kan modtage behandlingen med lysterapi, mens man sidder og arbejder, hvis man arbejder med lyset tændt.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Videoanmeldelse af Lumie Brightspark

Gode ting ved Lumie Brightspark

 • Kan anvendes i behandlingen af vinterdepression
 • Certificeret og godkendt til behandling som medicinsk udstyr
 • Fordelagtig til brug i kontormiljøer
 • Slank design, der nemt kan placeres på et skrivebord
 • Kort behandlingstid fra kraftigt lys på kort afstand

Mere information om Lumie Brightspark

Lumie Brightspark er udviklet i et slankt design, hvorfor den ikke fylder specielt meget. Den kan dermed nemt indplaceres på et skrivebord, så man kan modtage lysterapien på arbejdet eller hjemme på kontoret.

Man bør dog sørge for at placere lampen sidestillet med sin computerskræm, så lampen ikke skaber lysreflekser ind i skærmen. Står den ved siden af skærmen, er det også nemt at vende hovedet mod lampen med jævne mellemrum.

Modellens lys svarer til et almindeligt dagslys og den giver 10000 lux. Behandlingen bør foregå fra en afstand af 20 cm, og behandlingstiden bør ifølge Depressionsforeningen være omkring en halv time.

Hvis der ikke er mulighed for at sidde så tæt på lampen, og afstanden dermed øges, bør behandlingstiden ligeledes forlænges. Står lampen eksempelvis 40 cm fra ansigtet, bør behandlingstiden forlænges til en times varighed fremfor en halv time.

Lampen er både certificeret og godkendt til behandling som medicinsk udstyr.

Philips HF3500/01

lysterapilamper

Philips er særlig kendt for at lave belysning og var som nogle af de første på markedet med den type belysning, der kaldes for Wake-up lights.

Denne type er designet til en helt naturlig vækning ved, at lampen simulerer lys fra en solopgang.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Videoanmeldelse af Philips HF3500/01

Gode ting ved Philips HF 3500/01

 • Naturlig vækning og blid opvågning med en simuleret solopgang
 • Indstillingsmuligheder med 10 forskellige lystyrkemuligheder
 • Mulighed for at indstille til vækning af blid biplyd
 • Godkendt samt certificeret som medicinsk udstyr

Mere information om Philips HF3500/01

Udover lyset fra den opgående sol er der ved Philips HF3500/01 også mulighed for at indstille lampen til at give en svag biplyd, hvormed man kan blive vækket både af lys og den blide lyd.

Lyset vil stille og roligt begynde at lyse cirka en halv time inden, du har sat uret til, du skal op. Biplyden vil først komme på det tidspunkt, du har sat uret til, du skal op, således den sørger for at vække dig, hvis du ikke er vågen af lyset.

Der er indstillingsmuligheder ved lysets styrke, hvor man kan vælge mellem 10 niveauer og deriblandt finde det niveau, som man synes er mest behagelig og har den mest effektive styrke for dig vækning.

Den simulerede solopgang skal bidrage med en blidere og samtidig mere behagelig opvågning. Derudover kan det forebygge dårligt humør og morgensurhed og samtidig øge energiniveauet fra morgenstunden.

På denne måde kan lampen være med til at sikre godt humør og kan have særlig god effekt på de mørke morgener i vinterperioden. Lampen er godkendt og certificeret som medicinsk udstyr, hvorfor den kan anvendes til behandling af eksempelvis vinterdepression.

Philips HF3420/01 Energy Light

lysterapilamper

Philips HF3420/01 Energy Light er blevet testet af forskellige eksperter, der udviser stor begejstring for modellen.

Modellen er blevet afprøvet på en række forskellige parametre, og det konkluderes, at der med Philips HF3420/01 Energy Light er tale om en særdeles velfungerende model af en lysterapilampe.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Videoanmeldelse af Philips HF3420/01 Energy Light

Gode ting ved Philips HF 3500/01

 • Velfungerende model
 • Flot, slankt design, der ikke fylder ret meget, og derfor er nem at tage med sig
 • Høj lysstyrke på op til 10000 lux
 • Kan bekæmpe vintertræthed og øge velfærden i kroppen
 • Kort behandlingstid
 • Mulighed for at indstille lysintensiteten
 • Naturligt lys
 • Godkendt og certificeret som medicinsk udstyr

Mere information om Philips HF3420/01 Energy Light

Modellens design er slankt men dog kompakt. Selve lysfladen er placeret i midten, og der nedenunder er kontrolpanelet, hvorfra lampens funktioner og indstillinger betjenes.

Med Philips HF3420/01 Energy Light er der tale om en model, der udviser dokumenteret effekt på humør, af denne grund er modellen også godkendt af læger til brug som medicinsk udstyr.

Undersøgelser har vist, at modellen både kan være en positiv effekt på bekæmpelsen af vintertræthed og derudover øger den generelt velværen i kroppen.

Folk der døjer med humørsvingninger, og som er deprimeret i vinterperioden, kan derfor have stor glæde af Philips HF3420/01 Energy Light.

Ved blot at bruge modellen til 20-30 minutters behandling om dagen kan man opleve en tydelig forskel. Der er derudover den bonus ved modellen, at den ikke fylder alverden og dermed skulle være let at finde plads til.

Designet gør den let at flytte rundt på, og dermed kan man også nemt tage modellen med sig.

Ifølge eksperter er Philips HF3420/01 Energy Light en velfungerende model, den beskrives med mange pæne ord, da de mener den skiller sig ud fra mængden af lysterapilamper. Lys-niveauet i modellen fungerer, og med Philips HF3420/01 Energy Light er der tale om en model, der kan levere en stor mængde lys på op til 10000 lux.

Derudover fremhæves størrelsen og dens smalle og slanke design som en fordel ved modellen, da det netop gør den nem at tage med sig.

Derudover udtaler eksperterne, at der udseendemæssigt er tale om en flot lysterapilampe, hvilket ligeledes kan betragtes som et punkt, hvor Philips HF3420/01 Energy Light kan adskille sig fra andre modeller. Af minusser har eksperterne ikke mange at sætte på modellen.

Man kan dog bemærke, at man er afhængig af at have en stikkontakt i nærheden af lampen, da den ikke kan køre på batteri.

Beurer TL090

lysterapilamper

Den tyske producent Beurer står ligeledes bag produktionen af belysning og andet forbrugselektronik. De har et stor udvalg af lysterapilamper til rimelige penge blandt deres sortiment.

I kategorien af de lidt større lamper finder man Beurer TL090. Denne model får gode bedømmelser af forbrugerne og er værd at tage et nærmere kig på.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

1.084,00

Videoanmeldelse af Beurer TL090

Gode ting ved Beurer TL090

 • Større lampe med stor overflade
 • Giver et behageligt og naturligt lys
 • Høj lysstyrke og dermed kort behandlingstid fra kort afstand
 • Flimmerfri under brug samt under opstart
 • Mulighed for at indstille hældning
 • Indbygget timerfunktion til automatisk at slukke
 • Naturligt lys
 • Godkendt og certificeret som medicinsk udstyr

Mere information om Beurer TL090

Der er tale om en kraftfuld lampe, som leverer 10000 lux ved 6500 kelvin. Dette gennem 2 x 36 W lysstofrør. Med dette får man et behageligt samt blinkfrit lys, hvor også selve opstarten af lampen sker helt uden flimmer.

På lampens fod kan man indstille hældningen af lampen, så den passer til den position, som man befinder sig i under behandlingen. Derudover har Beurer TL090 en timerfunktion, hvormed lampen slukker automatisk efter den indstillede behandlingsperiode.

Lampen kan maksimalt indstilles til at slukke efter to timer, men man har også mulighed for at lade den stå tændt uden brug af timer, hvormed tidsperioden er ubegrænset.

Den optimale behandlingstid er en halv time ved en afstand på 25 cm. Hvis afstanden øges, skal behandlingstiden ligeledes forlænges tilsvarende, ligesom det gælder mange andre lysterapilamper.

Lampen er derudover også godkendt og certificeret som medicinsk udstyr til behandling.

Beurer Tl 55

lysterapilamper

Lysterapilampen Beurer TL 55 er blevet testet og vurderet ud fra forskellige parametre for at komme frem til et svar om, om den kan bruges til behandling af symptomer på særlig vinterdepression eller lysmangel.

I testen klarer Beurer TL 55 sig rigtig godt, og testmagasiner er glade for modellen, hvor den overordnet får en rigtig god bedømmelse.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Videoanmeldelse af Beurer TL 55

Gode ting ved Beurer TL 55

 • Kan bruges til behandling af symptomer på vinterdepression og lysmangel
 • Kan stabilisere natte- og dagsrytme ved at simulere en solnedgang
 • Kan bekæmpe træthed og energiforladthed
 • Indebærer 5 forskellige lysindstillinger
 • Fordelagtig til brug i soveværelset og ligeledes på kontoret og på rejsen
 • Smart model, der ikke fylder mere end en tablet
 • Kan lades op med batteri

Mere information om Beurer TL 55

Beurer TL 55 ligner og kan stort set forveksles med en tablet, der står på højkant. På modellen har man kontrolpanelet øverst, hvorunder selve lys-skærmen sidder, som lyser på med det særligt gavnlige lys.

Modellen er certificeret af eksperter inden for området med lysterapi-produkter. Dette giver forbrugerne en garanti for, at de med Beurer TL 55 har en model, der virker i behandlingen mod symptomer på træthed, og hvis man er energiforladt.

Beurer TL 55 er den ideelle model til brug i soveværelset, da den har en indstilling med natte-belysning og derudover et blødt, rødt lys, der simulerer en solnedgang ved sengetid.

Dette kan være med til at stabilisere natterytmen, og derfor er det en fordel at bruge lampen i soveværelset, inden man ligger sig til at sove.

Ifølge eksperter er Beurer TL 55 et godt valg uanset, om den bruges fra en placering på natbordet, skrivebordet eller er med på rejsen. Dette skyldes, at den er smart og kompakt og dermed let at tage med.

Derudover kan den lades op med batteriet, hvilket er en fordel, hvis den skal tag

Beurer WL 80

lysterapilamper

Lysterapilampen Beurer WL 80 har ligeledes været med i forskellige test, hvor lamperne vurderes for at finde ud af, om de egentlig fungerer efter hensigten.

Beurer WL 80 har fået en god bedømmelse, og den er et rigtig godt bud på en lysterapilampe til en fornuftig pris.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Videoanmeldelse af Beurer WL 80

Gode ting ved Beurer WL 80

 • Brugervenlig
 • Primære funktion er en blid opvågning med lys
 • God til symptomer på øget træthed, energiforladthed og vinterdepression
 • Solopgangs-effekt samt solnedgangs-effekt
 • 20 forskellige lysindstillinger
 • Alarm, radio og mulighed for forskellige melodier samt tilknytning af telefon

Mere information om Beurer WL 80

Med Beurer WL 80 er du sikret en blid opvågning om morgenen, da det er dens primære opgave. Hvis man, som forbruger, lider af symptomer på øget træthed eller vinterdepression eller blot følelsen af at være energiforladt, vil denne funktion kunne bidrage til forbedring eller lindring af symptomerne.

Beurer WL 80 kan være med til at give en bedre start på dagen, da den giver et lys som simulerer en afslappende og behagelig solopgang. Med Beurer WL 80 tilføres lys til de mørkere tider, hvilket kan få kroppen til at vågne stille og roligt på en rar måde. Modellen er klassisk i sit udseende, hvor man har selve lys-elementet øverst og kontrolpanelet nederst.

Det store kontrolpanel på modellen betragtes som brugervenligt. Der er tale om et ret stort panel, hvorpå angivelserne af det forskellige mulige valg er tydelige. Der er samtidig en lille skærm ved siden af kontrolpanelet, på denne måde kan lampen også erstatte et vækkeur.

Beurer WL 80 indeholder derudover også radio, alarm og forskellige melodier, som man kan gøre brug af samtidig med lyset til opvågning. Dermed kan man indstille en alarm til det tidspunkt, hvor det er tid til at stå op. Ydermere er der mulighed for at tilslutte sin mobil via et USB-stik, således man kan vågne til sin yndlingssange.

Man kan indstille Beurer WL 80 til gradvist at skrue op for lysstyrken under opvågning, så man gradvist kan blive mere og mere vågen. Der findes hele 20 forskellige indstillinger og samtidig muligheden for at indstille stemnings-lys med farve tilpasset efter egen ønsker og behov.

Ydermere kan modellen bidrage til at stabilisere døgnrytmen, hvis den altså bruges om aftenen med dens smarte solnedgangseffekt, hvor lyset lige så stille bliver svagere og svagere, som man også oplever ved en naturlig solnedgang.

Eksperterne fremhæver ideen med, at modellen er god og kan bruges til en vækning med gradvist kraftigere og kraftigere belysning frem for et larmende vækkeur. De er dog ikke udelukkende begejstrede.

De mener, at der er et minus eksempelvis ved lyset på skærmen, da det er så lyst, at man kan have svært ved at falde i søvn. De fremhæver solopgangsfunktionen, da den virker efter hensigten, men testpersonen følte sig ikke mindre træt, da vedkommende havde anvendt modellen, og dette betragtes derfor også som et minus.

Beurer TL 30

lysterapilamper

En mørk tid bør ikke være en hindring for godt humør og overskud.

Med Beurer TL 30 lysterapilampen får du mulighed for at modvirke symptomerne på vinterdepression, som den mørke tid kan bringe med sig.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Videoanmeldelse af Beurer TL 30

Gode ting ved Beurer TL 30

 • Kan modvirke symptomer på vinterdepression
 • Kraftfuld lampe i smart design
 • På størrelse med en iPad og dermed nem at tage med sig
 • Justerbar stander/holder
 • Brugervenlig, kræver blot et tryk på en enkel knap
 • UV- og flimmerfri

Mere information om Beurer TL 30

Du får med Beurer TL 30 en kraftfuld lampe, som simulerer dagslyset. Den er godkendt samt certificeret som medicinsk udstyr, og den kan derfor bruges som behandling for eksempelvis vinterdepression.

Dens smarte design som ikke bare ligner en iPad, men også er størrelse med en iPad er nem at tage med sig, da den blot vejer 420 gram. Den er diskret at modtage behandlingen fra, hvorfor den let kan anvendes uden for hjemmet.

Derudover gør størrelse på lampen den ideel til at have stående på enten natbordet eller sit skrivebord. Med lysterapilampen stående på natbordet i de mørkeste måneder, kan man let modtage behandlingen, lige når man er stået op og dermed få den bedste behandling samt en god start på dagen med et skud energi.

Står lampen på skrivebordet kan du nemt modtage behandling, mens du arbejder, skriver eller læser.

Pladens lysareal er 20×12 cm, som lyser med et kraftigt LED lys på 10000 lux ved en afstand på 10 cm. Lampen lyser med en farvetemperatur på 6500 kelvin, så trods dens smarte lille størrelse er det en kraftfuld lampe.

Derudover er ledningslængden 110 cm. Den lille holder på lysterapilampen er justerbar, således at det er valgfrit, hvorvidt man ønsker behandlingen med lampen stående lodret eller vandret.

Derudover er den særdeles brugervenlig, da den blot kræver et enkelt tryk på én knap, hvormed lyset både tænder og slukker. Samtidig er Beurer TL 30 UV- samt flimmerfri, hvilket er medvirkende til, at du får den mest behagelige og bedst mulige oplevelse med lampen.

Lumie Zest

lysterapilamper

Lysterapilampen Lumie Zest er et populært valg hos forbrugerne, som anvender den i dagligdagen.

Den betragtes som en brugerfavorit, hvor fordele som dens størrelse, store alsidighed samt anvendelighed kan fremhæves.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

1.289,00

Videoanmeldelse af Lumie Zest

Gode ting ved Lumie Zest

 • God effekt på vinterdepression og hurtig lindring
 • Udviklet i samarbejde med forskere
 • Kan simulere en solopgang
 • Medicinsk godkendt af eksperter
 • Smart med flere funktioner – fungerer som både lysterapilampe, lys-vækkeur og almindeligt vækkeur.
 • Kraftigt lys med mulighed for selv at tilpasse og justere
 • Lille, smart og transportabel

Mere information om Lumie Zest

Lampen er effektiv i behandlingen af vinterdepression, hvor det er tydeligt, at producenten bag netop denne lampe har stor viden inden for udviklingen af lysterapilampen. Alle lamperne udvikles i samarbejde med forskere.

Designet er udviklet til lindring af symptomer på en vinterdepression, herunder træthed og manglende energi. Dette gøres ved, at lampen simulerer solen stråler og dermed kan behandle vinterdepression.

Derudover er Lumie Zest testet af medicinske eksperter, hvor konklusionen lyder på en medicinsk godkendelse.

Lumie Zest kan betragtes som en smart, anvendelig og alsidig model, da den både kan fungere som lysterapilampe og derudover også som lys-vækkeur. Med Lumie Zest kan man simulere en solopgang, som man kan vågne op til, hvor der frit kan vælges et interval på enten 15 eller 30 minutter.

På denne måde vækkes man stille og roligt af lyset fremfor en brat opvågning af en alarm. Derudover har modellen også en almindelig vækkeurs-funktion, hvis behovet er for en vækning med lyd og ikke blot lys.

Modellen er samtidig anvendelig som en almindelig lysterapilampe udstyret med et kraftigt lys på 10.000 lux. Selve lysintensiteten kan man justere efter behov. Lumie Zest har LED-lys, og når den bruges til lysterapibehandling, vil man opnå det bedste resultat fra 50 cm afstand i en behandlingstid på 20-30 minutter.

Modellen er rost af forbrugerne, hvor det gentagende fremhæves med modellens to formål. Forbrugerne er glade for dens anvendelighed med både lysterapilampe og lys-vækkeur.

Derudover er det fremhævet som en fordel, at modellen er en lille, smart og dermed transportabel model, så den er nem at tage med sig. Ydermere er dens effekt på vinterdepression effektiv, da brugerne oplever en hurtig lindring af symptomerne på vinterdepression.

Dog nævnes det som et minus, at ledning er ret kort, hvorfor brugervenligheden kan halte en smule.

Lysterapis effekt på vinterdepression

Måske er du nysgerrig på at høre, hvorvidt lysterapi egentlig har en påvirkning på vinterdepression. I det følgende vil der tages et nærmere kig på, hvorvidt de populære lyseterapilamper egentlig har en positiv virkning mod vinterdepression.

Til at indsamle viden om dette er der gjort brug af en række både danske og svenske kilder.

På videnskab.dk er der i en artikel fra 2015 et interview, med overlæge og ph.d. Klaus Martiny fra Psykiatrisk Center i Købehavn, omhandlende virkningen af lysterapilamper. I artiklen bekræfter Klaus Martiny, at en vinterdepression kan fremkaldes, fordi der er for lidt lys om vinteren.

Dette skyldes, at lyset har en påvirkning på den mængde serotonin, som vi har i hjernen. Mangler man dette stof eller har en lav mængde af det, kan det være med til at fremkalde en depression eller depressiv tilstand hos folk, som er genetisk disponeret for det.

Dette kan få betydning for og påvirke folks døgnrytme på en sådan måde, at man sover mere, vil blive lettere irritabel samt få mere appetit. Dermed vil man spise mere og tage på. Disse bivirkninger kan ses som en kontrast til de bivirkning, der forekommer ved mange andre former for depressioner.

Mangler du flere gadgets og redskaber i hjemmet? Find vores test af robotstøvsuger, projektorer, ismaskiner og luftfugtere her!

Man kan øge niveauet af serotonin ved at modtage regelmæssig behandling med lysterapi. På denne måde stabiliseres døgnrytmen, og man vil opnå mere energi. Af denne grund er det også rigtig vigtigt, at man modtager behandlingen først på dagen og helst om morgenen.

Modtager man først behandlingen sidst på dagen eller om aftenen, kan man risikere, at det gør, at man ikke kan sove.

Af bivirkninger grundet lysterapibehandlingen nævner Klaus Martiny kvalme, uro og irritation som en følge af det meget skarpe lys fra lampen, og de to førstnævnte kan også skyldes den øgede mængde serotonin i hjernen.

I andre kilder nævnes hovedpine som en bivirkning og i en artikel beskrives det, at man kan påvirkes til at blive direkte hyperaktiv. Ifølge Klaus Martiny er bivirkninger dog sjældne, og man vil som oftest have en positiv effekt ved brug af lysterapilamper.

Ydermere advarer Klaus Martiny om at forsøge sig med de såkaldte lysterapibriller, der bliver forhandlet på nogle hjemmesider. Han anbefaler ligeledes, at man ikke går i gang med lysterapi på egen hånd, men først efter egen læge har stillet en konkret diagnose, hvor behovet er for det.

Begynd ikke med lysterapi før lægens diagnose

I en artikel fra Politiken fra 2008 anbefales det ligeledes, at man søger egen læge og derigennem får stillet en diagnose på en eventuel vinterdepression, før man går i gang med lysterapi. Overlæge Henrik Dam, der ligeledes er fra Psykiatrisk Center på Rigshospitalet i København, forklarer i artiklen, at mange slet ikke har en vinterdepression, men blot er vintermatte.

I disse tilfælde vil det betyde, at lysterapibehandling ikke vil have nogen effekt. Ifølge Henrik Dam er det kun tre procent af danskerne, der lider af en reel vinterdepression, hvoraf de fleste er kvinder. I modsætning til dette tal er tallet fra Depressionsforeningens lysterapilampetest fra 2013 væsentlig højere med hele 9 procent.

Ifølge Henrik Dam er cirka halvdelen af den danske befolkning ikke påvirket af vintermørket, hvor en mængde på omkring 47 procent viser symptomer på vintermathed, som kommer til udtryk ved øget træthed samt et større behov for, at både spise og sove på den mørke tid af året frem for symptomer på vinterdepression.

Dette er altså stort set de samme symptomer, som der er bekrevet ovenfor i Klaus Martinys definition på symptomer for vinterdepression.

Ved patienter, der er diagnosticeret med vinterdepression, er det 3 ud af 4, som bliver hjulpet af lysterapibehandling. I 2008 fandtes der stadig ingen dokumentation for, hvorvidt lysterapi kan hjælpe på vintermathed eller ej.

I interviewet med Klaus Martiny udtaler han, at han ikke vil afvise, at behandling med lysterapi kan have en gavnlig effekt på vintertræthed/vintermathed.

Sidst men ikke mindst er det også vigtigt at pointere, at tilstanden kan skyldes andre og måske mere alvorlige depressioner eller helt andre sygdomme. Af denne grund rådes der i alle kilder til at opsøge egen læge, hvis man føler sig enten deprimeret eller udbrændt i særlig høj grad om vinteren.

Sådan kommer du i gang med at behandle din diagnosticerede vinterdepression

Hvis du efter besøg hos egen læge får diagnosticeret en vinterdepression og af den grund vælger at investere i en lysterapilampe til at behandle vinterdepressionen, er det vigtigt at sætte sig ind i, hvordan man bruger lampen korrekt.

Det er for det første rigtig vigtigt, at bruge lampen til behandling først på dagen. Man bør undgå at bruge lampen om aftene  med mindre den har indstillinger, der er beregnet til brug om aftenen.

For at få det mest optimale ud af behandling bør man til enhver tid følge anvisningerne om den anbefalede afstand og ligeledes anvende lampen i det anbefalede tidsrum. Med kort afstand til lampen vil man sjældent kunne foretage sig andet, mens behandlingen står på end blot at nyde behandlingen.

Det er vigtigt, at man kigger direkte ind i lampen med jævne mellemrum for at få den mest optimale behandling, også selvom det kan føles ubehageligt i øjne og føre til hovedpine i starten. Dette vil gå over med tiden.

Man bør dog ikke kigge ind i lampen under hele behandlingen blot i kortere perioder. Depressionsforeningen anbefaler, at man slet ikke kigger ind i lampen.

Hvis ikke man har mulighed for at sidde helt tæt på lampen, og derfor vælger at flytte lampen længere væk, bør lampen bruges i længere tid. Jo længere væk lampen flyttes, jo længere behandlingstid.

Behandlingstiden forlænges tilsvarende det forhold afstanden til lampen øges. Vælger man at flytte lampen længere væk, kan man nemmere foretage sig noget andet imens.

Opnår du ikke mærkbare resultater ved den afstand, som du placerer lampen i efter 3-4 behandlinger, bør du flytte lampen tættere på og forsøge med endnu 3-4 behandlinger. Hvis ikke behandlingen virker, kan du kontakte din læge og tage en snak om, hvad der så kan gøres.

Dette kan eksempelvis være anden form for medicinsk behandling.

Lysterapis påvirkning på kroppen

På Netdoktor.dk står lysterapi beskrevet som en nyere form for behandling, der er designet til at kunne behandle vinterdepression. På engelsk kaldes lampen sågar for ”SAD-lamps”, og SAD står helt konkret for Seasonal Affective Disorder – altså en diagnose, der er sæson betinget.

Lysterapibehandlinger fungerer helt enkelt ved, at man placerer sig foran en lysterapilampe, som er fremstillet til formålet.

Ved lysterapilamper er der tale om en mængde lys af en helt bestemt intensitet, som er vurderet til at have den bedste effekt på symptomerne på vinterdepression, herunder manglende energi, uoplagthed, træthed, sløvhed samt forringet humør.

I langt de fleste tilfælde anbefales det, at man modtager behandlingen fra lysterapilampen i cirka en halv time og nogle gange længere for den mest effektive dosis.

Når man modtager behandlingen vil ens døgnrytme kunne stabiliseres, og niveauet af stoffet serotonin øges. Dette stof omtales som hjernens lykkestof. Lampen medfører, at symptomer på vinterdepression formindskes.

Derudover kan behandlingen være med til at forstærke effekten af antidepressiv medicin på både krop og sind.

Sammenhængen mellem søvn og lys

Der er som sagt en sammenhæng mellem vinterdepression og manglende lys, hvor manglende lys kan være en medvirkende faktor til tilstanden. Derudover kan det manglende lys være medførende til et ændret søvnmønster.

Ens søvn påvirkes af mange forskellige ting, hvor det ved vinterdepression i en mørk tid kan være svært at komme op om morgenen, og man kan døje med at føle træthed gennem hele dagen.

Ens søvn påvirkes af ens døgnrytme, og døgnrytmen påvirkes af lys. Lys er nemlig en af grundene til, at man føler sig træt eller frisk. Helt lavpraktisk trænger lyset fra øjnene ind i hjernen, hvor en lille kerne påvirkes.

Andet elektronik til huset kunne eventuelt være en ny trådløs router, printer, mikroovn eller støvsuger som vi alt sammen har testet for jer!

Denne kerne styrer vores døgnrytme ved stoffet melatonin, som er kroppens eget søvnstof, der er søvnfremkaldende. Når der tilføres lys til kernen, udsendes melatonin ikke i lige så høj grad, og dermed vil man føle sig mere vågen.

Lys påvirker altså kroppen på flere måder – både kroppens energiniveau samt mængden af serotonin og melatonin i hjernen. Når lyset når kernen, produceres der ligeledes mere serotonin, hvilket kan have positiv effekt på ens humør.

Af denne grund kan man automatisk også have dårligere humør, når der ikke er lyst udendørs, da serotoninen falder, hvilket er tilfældet om vinteren.

Lysterapi bør anvendes om morgenen

Man får mest muligt ud af sin lysterapi, hvis man starter dagen foran sin lysterapilampe. Anvendes lysterapilampen fra morgenstunden, vil den bidrage til, at man nemmere kan komme i gang med dagen, og det er samtidig det tidspunkt, hvor man har mest brug for at gøre noget ved følelsen af træthed.

Har man en vinterdepression, er man typisk trættere om morgenen, har sværere ved at komme i gang og vil generelt sove mere. Det er individuelt, hvor lang en periode man har behov for at anvende lysterapilampen. For nogle er det nok i en månedstid, og andre har behov for lampen hele vinteren.

Anvendes lysterapi sidst på dagen eller om aftenen, kan man få problemer med at falde i søvn.

En behandlingsform med få bivirkninger

Lysterapi er en behandlingsform med få bivirkninger, de fleste behandlingsformer vil have bivirkninger, men ved lysterapi er bivirkningerne få.

De typiske bivirkninger, der kan opstå, er ubehag i øjne eller hovedpine. Disse vil som oftest blot opstå i starten af brugen med lysterapi og aftage efterhånden. Der er tale om små bivirkninger med mindre gener, og der er ikke rapporteret tilfælde med alvorlige skader. Man bør dog informere sin læge om eventuelle øjensygdomme.

Lysterapi mod andre former for depressioner

Det er som oftest vinterdepressioner, der behandles ved lysterapi, men undersøgelser tyder på, at der også kan være positive resultater ved andre former for depressioner. I tilfælde af andre depressioner, kan man tale med sin læge om, hvorvidt det kan hjælpe. Man bør altid først anvende lysterapi efter aftale med lægen.

Ifølge norske forskere kan lysterapi har en målbar effekt

I en artikel af det norske Vg.no om lysterapi viser det sig ud fra en undersøgelse af 332 patienter, der lider af vinterdepression, at lysterapien har en tydelig effekt.

Undersøgelsen gik ud på, at de 332 patienter hver morgen skulle udsættes for to timer med lysterapi i en periode på en uge. Efter testperioden blev det undersøgt, hvorvidt lysterapien havde en positiv effekt eller ej.

Her lød konklusionen fra lægerne, at det for patienterne med en mild depression var 67, der oplevede en mærkbar lindring af symptomerne, hvor det hos patienterne med en moderat til svært vinterdepression var 40 procent, som oplevede lindring af symptomerne.

Lysterapiens fordele og ulemper

Der er omkring 300.000 danskere, der ifølge Jyllands-posten.dk lider af vinterdepression, hvor undersøgelser viser, at godt halvdelen vil kunne have gavn af lysterapi. Der vil dog altid være nogle fordele samt ulemper ved en sådan type behandling.

Det følgende vil derfor være en lise af både fordele og ulemper på baggrund af artiklen fra Jyllands-posten.dk og derudover en artikel fra det norske Klikk.no.

Lysterapiens fordele

 • Lysterapilampen simulerer et natuligt lys, som er lavere i de mørke måneder
 • Kan bidrage til at sænke dannelsen af stoffet melatonin, som er søvnfremkaldende
 • Kan være med til at justere samt stabilisere døgnrytmen
 • Lyset bidrager til at øge niveauet af serotonin, som er hjernens eget lykke-stof
 • Behandlingsperioden behøver ikke være lang, for nogle kan en uge være rigeligt
 • Kan også gøre gavn for andre depressionsformer
 • Man behøver ikke sidde stille foran lampen, man kan godt foretage sig andre ting imens
 • Noget forskning tyder på, at det måske er mere effektivt med behandlingen gennem øret
 • UV-lyset i lamperne er ikke skadeligt

Lysterapiens ulemper

 • Økonomisk ulempe, kan være en dyr investering
 • Små bivirkninger særligt i starten
 • Man kan opleve besvær med at falde i søvn
 • Lysterapi alene har ikke lige god effekt på andre depressionsformer
 • Nogle finder det svært at finde tid til lysterapibehandling

Når fordelene og ulemperne stilles op på denne måde, bliver det tydeligt, at der er en overvægt af fordele. Dette kan skyldes de ofte meget positive resultater med behandlingen og de meget få bivirkninger. Som vinterdeprimeret kan fordelene være mange og gøre en forskel, hvor ulemperne set i forhold dertil vil fylde meget lidt.

Lysterapis effekt på huden

Det viser sig gennem undersøgelser, at lysterapi ikke blot kan have en positiv effekt på krop og sind, men også kan have en positiv effekt og ligeledes være gavnlig for huden. Lysterapi kan bidrage til at tilføre rigtig flot glød til huden, og hvem vil ikke gerne have tilføjet lidt glød til den vintertrætte hud.

På Huffingtonpost.com forklares det, at LED-lyd ofte er nogle som de professionelle hudeksperter bruger som et led i forskellige ansigtsbehandlinger. Dette bruges, da LED-lys viser sig at have en foryngelses-effekt på sin hud.

Ved de professionelle ansigtsbehandlinger fjerner hudeksperterne døde hudceller i ansigtet og anvender derefter lyset for bedste effekt, hvorefter huden genfugtes. På denne måde fyldes huden med masser af ny energi.

Processen med brug af LED-lys af huseksperter bør ikke forveksles med forskellige former for laserbehandlingen. Lysterapien er gennem en længere periode blevet anvendt til at fremme helingsprocessen af sår i forbindelse med operationer. Med lysterapi til brug ved ar kan processen blive hurtige, og der vil ikke mindst efterlades et mindre ar.

Brugen af lysterapi i forbindelse med sårhelingen, viste sig også at have en anti-age-effekt på huden. Dette sker da hudcellerne viser sig at konvertere lyset til stoffer, som den anvender til fornyelse af celler.

På denne måde kan LED-lys bidrag til at øge den naturlige produktion af både kollagen og elastin, som begge er med til at bidrage med et langt mere spændstigt samt elastisk udseende af huden.

Altså viser det sig, at behandlingen med lysterapi kan have en gavnlig effekt på huden. Der kan derfor være gode grunde til at benytte lysterapi på flere steder af kroppen for derigennem at opnå en pænere mere spændstigt samt elastisk udtryk af huden.

Det fremhæves især, at lysterapien kan være fordelagtig at anvende og er særdeles velfungerende i forbindelse med at reducere fine linjer samt rynker, og den kan derudover bidrage til at gøre huden mere ensartet og klar.

Benyt lysterapien og nyd godt af dens mange fordele på huden og nyd, at din hud vil opnå mere glød, mere spændstighed, at huden vil fremstå mere elastik og blive mere ensartet og klar. Lysterapi har altså ikke kun en positiv effekt på vinterdepression.

Forskellige tips til at få det mest mulige ud af behandlingen med lysterapi

Når man går ud og investerer i en lysterapilampe, er det en god ide at sætte sig ind i, hvordan man får mest muligt ud af lampen. Nedenfor kommer der flere forskellige tips til, hvordan man får mest ud af sin lysterapilampe.

Derudover gennemgås nogle punkter, som man bør være opmærksom på, når man står med valget om, hvilken lysterapilampe man bør vælge. De følgende tips tager udgangspunkt i en artikel fra det amerikanske Hufftingtonpost.com.

10000 lux

Først og fremmest bør man anskaffe en lysterapilampe, som er skabt til formålet. Derudover er det vigtigt at forholde sig til dens effekt, denne bør svare til 10000 lux, hvilket er det samme antal lux som en naturlig solopgang har.

Vælger man en lysterapilampe med 10000 lux, behøver man kun anvende lampen i omkring 20-30 minutter hver dag.

Ved en lampe med færre lux vil man skulle anvende den i længere tid, og behandlingstiden vil dermed forlænges hver dag for, at man opnår den samme effekt.

Det samme gælder, hvis man øger den anbefalede afstand til lampen, da bør behandlingstiden ligeledes forlænges.

Der er heller ingen grund til at finde en almindelig lampe frem hjemme i skabet, da denne ikke kan anvendes til formålet. Altså skal lampen være beregnet til lysterapi og gerne have en effekt som en naturlig solopgang svarende til 10000 lux.

Vælg en lampe uden UV-lys

For at have en velfungerende lysterapilampe bør den ikke indeholde UV-lys, men blot have et bredt spekter af det hvide lys. Den bør ikke indeholde UV-lyset, da dette kan være skadeligt for huden og dermed give et nyt problem.

Udenfor om sommeren beskytter vi os mod UV-lyset ved at bruge solcreme, da solens naturlige stråler indeholder dette. Ved at bruge solcreme beskyttes huden mod at blive brændt, og derudover beskytter den også mod udviklingen af hudkræft.

Det er derfor et væsentligt punkt at være opmærksom på, at lyseterapilampen ikke indeholder UV-lys og dermed ikke har skadelige effekter på huden. Find en velfungerende lysterapilampe beregnet til lysterapibehandling med hvidt lys – uden UV-lys.

Lampens placering er afgørende for behandlingen

For at opnå den bedste effekt ved brug af en lysterapilampe bør man være opmærksom på dens placering. Lysterapilampen skal gerne placeres i øjenhøjde eller en smule højere – Lige præcis som solen også er.

Dette skyldes, at det er gennem øjnene, at strålerne optages og derigennem de sendes til hjernen, hvor de får den gavnlige effekt.

Vær opmærksom på afstanden til lampen er den rette

Når man køber en lysterapilampe, vil det i vejledningen for det meste fremgå, hvilken afstand det anbefales at have til lampen under behandlingen. Der er en tommelfingerregel, der lyder, at jo flere lux lampen har, jo længere væk skal den placeres fra ansigtet.

Har man en model med de førnævnte 10000 lux, vil det som oftest anbefales at have en afstand mellem 50-100 centimeter. Det anbefales at overholde disse vejledende afstande for at få det mest optimale ud af lysterapilampen.

Stil lampen i den rette vinkel for øjnene

Det er vigtigt at være opmærksom på den vinkel, som lampen står i set i forhold til sine øjne. Lampen bør ikke placeres i en vinkel, hvor den skinner direkte mod øjnene, da lyset kan være kraftigt.

Den bør derimod placeres lidt til siden for ansigtet, i en vinkel omkring de 45 grader. Det anbefales derudover ikke, at man kigger direkte mod lampen i lang tid af gangen, men blot vender ansigtet direkte imod i korte intervaller.

Brug lampen i et fast tidestimat hver morgen

Ligesom ved afstanden vil der i vejledningen formentlig stå en anbefalet tid til behandlingen. Den estimerede tid bør overholdes. Som oftest bør man starte med at sidde foran lampen i omkring 20-30 minutter fast hver morgen i en periode.

Når man bruger den fast 20-30 minutter hver dag i perioden, kan man derefter vurdere, om man har oplevet en effekt.

Hvis ikke man oplever en effekt, kan behandlingstiden forlænges til det dobbelte, og man kan altså prøve med 60 minutter i en periode og derefter vurdere, om dette har en mærkbar effekt.

Mange mener ikke, at de har tiden til hver dag at sidde foran en lampe, men det er ikke nødvendigt, at man sidder stille under behandlingen.

Man kan sagtens spise sin morgenmad eller nyde sin morgenkaffe, imens den estimerede tid står på eller sågar være produktiv og læse mails eller lægge sin make-up.

Vær konsistent i behandlingsperioden

I perioden, hvor behovet ligger for behandling med lysterapi, bør lampen anvendes hver morgen i perioden uden overspringninger. Dette er vigtigt, da virkningen vil falde, hvis blot man anvender lampen nogle gange i løbet af ugen. Man bør altså anvende den hver dag.

Ved man, når foråret nærmer sig, at man er disponeret til let at blive vinter deprimeret, kan det være en fordel at komme depressionen i forkøbet ved allerede at starte behandlingen, når mørket kommer snigende i det tidlige efterår og ligeledes forlænge behandlingen ind i foråret.

Disse tips er alle nogle punkter, man kan skrive sig bag øret for at optimere behandlingen med lysterapi. Man bør derfor forholde sig til punkterne inden og under behandlingsperioden for at opnå den bedste effekt.

En guide til at undgå at blive ramt af vinterdepression

Ved man, at man er i risikogruppen for at blive ramt af en vinterdepression, og har man måske været der før, er det en god ide at forholde sig til, når vinteren nærmer sig. Eller ved man på forhånd, at vinteren sænker ens humør og har det med at påvirke til, at man føler sig mere træt end ellers, kan det nemt være fordi, at man er ved at udvikle en vinterdepression.

Der er dog flere ting at gøre udover at skaffe en lysterapilampe, hvis man ved, at man i vinterperioden plejer at blive ramt af disse parametre.

I det nedenstående vil der forekomme en guide med udgangspunkt i råd fra Femina.dk, Videnskab.dk samt Politiken.dk til, hvordan man selv kan gøre en indsats for at komme bedst muligt gennem vinteren.

Døjer man i forvejen med at være vinterdeprimeret, eller er man pt. ramt af en vinterdepression, kan guiden ligeledes bruges som gode råd til at komme igennem hverdagen med en deprimeret tilstand.

Udnyt de lyse timer på bedst mulig måde

Om vinteren er der langt færre lyse timer end om sommeren, og det kan derfor være nødvendigt at gøre en indsats for at få udnyttet de lyse timer på den bedst mulige måde. Har man et 8-16 job eller 9-17, kan det være svært at få det tilstrækkelige dagslys, som man har behov for med en vinterdepression.

Især hvis man har et arbejde, der primært er indendørs. Dette skyldes, at solen ikke skinner særlig mange timer om dagen i vinterhalvåret, og vejret er generelt mere gråt og mørkt. En måde, man kan gøre en indsats for at udnytte lyset, kan være ved at placere sig nær vinduer på kontoret på sin arbejdsplads eller i toget til og fra arbejde.

Derudover kan man gå en tur ud i pauserne, også selvom det er koldt.

Det viser sig, at folk, som arbejder udendørs, som eksempelvis håndværkere eller gartnere, har mindre tendens til at udvikle en vinterdepression i forhold til folk, der eksempelvis sidder på kontor. Dette kan argumenteres for at have en tilknytning til lyset.

Er man vinterdeprimeret eller har tendens til at blive det, bør man derudover også udnytte sine weekender til og optage en masse lys eksempelvis gennem udendørsaktiviteter. Selvom det er en mørk tid, kan efteråret også byde på smukke gåture i de brændte farver af nedfaldende blade i efteråret eller et vinterlandskab af sne om vinteren.

Ved udendørsaktiviteter kan man samle familie og venner, og de fleste børn elsker at lege i den friske luft i både bladede om efteråret og sneen om vinteren. Man kan eventuelt tage noget varm med at drikke, hvormed turen ud i kulden kan forsødes.

Sex og samvær

Når man er sammen med nogle, man godt kan lide, hygger sig og har det sjovt, frigives stress-bekæmpende hormoner i kroppen. Man bør derfor bruge vinteren med folk, man godt kan lide. Derudover er sex også med til at frigive endorfinerne i kroppen.

Det tunge sind om vinteren kan hurtigt forværres, hvis man er ensom. Selvom man ikke har overskuddet, er træt og uoplagt, er det derfor vigtigt at pleje sine sociale relationer. Hvis ikke man har overskud til at ses, kan en samtale på telefon også være nok.

Motion

Når man er fysisk aktiv, frigives stofferne i hjernen, som er med til at fremme lykkefølelsen. Man bør derfor sørge for at dyrke motion også om vinteren, selvom det er mørkt, når man står op og kommer hjem. Om vinteren kan det være en fordel at bruge et fitnesscenter, da det her ikke har betydning, hvor mørkt eller koldt det er udendørs.

En fast søvnrytme

Søvnmønstret påvirkes, når man har en vinterdepression. Man bør derfor sørge for at have så fast en døgnrytme som muligt og prøve at få 7-8 timers søvn hver nat. Med en vinterdepression er det svært at komme op om morgenen, så det er vigtigt at prioritere sin søvn om natten.

Fokus på kosten

Kost har en stor betydning for kroppens velvære. Man bør derfor spise sundt og sørge for at få en masse grøntsager, frugt, fisk og magert kød.

Fisk har en særlig god virkning på en vinterdepression, og er man ikke til fisk, kan fiskeolierne fås som kosttilskud. Fisk indeholder mange D-vitaminer, som man ellers får gennem solen, og det er derfor godt for dig med en vinterdepression at spise mere fisk i vinterperioden, hvor solen ikke skinner så mange timer.

For at få den største koncentration af D-vitamin, bør man vælge fede fisk som sild, makrel og laks. Er man slet ikke til fisk, kan man også optage D-vitaminet gennem mælk, æg og kød.

Denne side er anmeldt af: Mimir M. Lassen Rating 10/10

 

Værd at vide om Lysterapilamper

 • Lysterapi kan benyttes året rundt, det er dog mest effektivt om vinteren
  Lysterapilamper er ikke lig med UV stråler

Vores skribent og research-team

Redaktionen for Forbruger-test har ét simpelt formål: At skabe verdens bedste forbrugermagasin til formål at hjælpe de danske forbrugere med vejledning om forbrugsgoder. Artiklerne er baseret på omfattende og grundige research-processer, hvor vi samler alt relevant information og data på de respektive produkter og ydelser, så du som læser vejledes på bedst mulig vis. Læs mere omkring os under ’om os’.

Find mere information her

Sådan virker lysterapi

Sådan virker det

Virker lysterapi mod vinterdepression?

Vinterdepression