Opvaskemaskine - Bedst i test: Få hjælp til valg af den bedste opvaskemaskine

Ifølge vores research & analyse Vi har udvalgt produkter, der scorer højt på de parametre, vi vurderer dem på, men ikke en udtømmende liste over alle produkter på markedet.

ANNONCER

Artiklen er baseret på research, men indeholder sponsorerede elementer herunder annoncelinks, hvorfor artiklen skal betragtes som en annonce.

Opvaskemaskine - Bedst i test: Få hjælp til valg af den bedste opvaskemaskine

Udvælgelsen af produkter sker på baggrund af analyser og research..., men artiklen inkluderer kun produkter, der udbydes af vores kommercielle partnere. Artiklen er derfor en annonce. Læs her hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker rækkefølgen af vores produkter. Som udgangspunkt indeholder vores artikler eksterne tests og anmeldelser frem for egne tests. Læs mere

Der findes mange forskellige opvaskemaskiner på markedet i dag, og derfor kan det være svært at vælge det rigtige for dig. Du får her en gennemgang af nogle af de bedste opvaskemaskiner, der er på markedet i 2022, og får dermed bedre forudsætninger for at tage det rette valg.

Vores favorit

Bosch SMU4HAI48S opvaskemaskine
Lager

Bosch SMU4HAI48S opvaskemaskine

Gå til bedste pris
4.199 Kr. hos Elgiganten
Læs mere
Lager
Siemens SN63HX60AE
Lager

Siemens SN63HX60AE

Gå til bedste pris
7.665 Kr. hos ComputerSalg A/S
Læs mere
Lager
Electrolux ESF5533LOX
Lager

Electrolux ESF5533LOX

Gå til bedste pris
6.295 Kr. hos El-Salg Aalborg
Læs mere
Lager
Bosch SMU4HAW48S
Lager

Bosch SMU4HAW48S

Gå til bedste pris
3.988 Kr. hos whiteaway
Læs mere
Lager
Electrolux ESF5545LOW
Lager

Electrolux ESF5545LOW

Gå til bedste pris
5.299 Kr. hos Hvidevareland
Læs mere
Lager

Seneste ændring:

I dag har vi overført denne artikel til vores nye design for at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside. I tråd med ændringen har vi dertil revideret, optimeret og suppleret vores produktanmeldelser for yderligere at forbedre din oplevelse, så du lettere kan finde lige præcis det, du har brug for.

Sådan vælger du den rigtige opvaskemaskine til dine behov

Sådan udvælger og vurderer vi produkter

I denne artikel gennemgår vi en række anerkendte og populære produkter, som vi har fundet gennem dybdegående research og analysearbejde. Produkterne du finder i artiklen forhandles ved en eller flere af vores partnere, som typisk listes op i pristabeller, så du kan finde den bedste pris på det produkt, du leder efter. Selvom disse partnerskaber kan influere udvalget af produkterne i artiklen, beror vores anbefalinger af en samlet vurdering af produktet.

Vi vurderer og sammenligner produkter i artiklen på:

  1
 • Eventuelle officielle og upartiske produkttests
 • 2
 • Kundernes mening om produktet
 • 3
 • Produktets specifikationer, egenskaber samt fordele og ulemper
 • 4
 • Garantier, service og omdømme hos forhandleren
 • 5
 • Indsigt og viden om vores læseres præferencer

Disse parametre holder vi op imod pris og kvalitet og kommer med vores subjektive vurdering og anbefalinger til dig som læser. Det er her vigtigt at være opmærksom på, at artiklen ikke er en rangering af produkterne, men en gennemgang af markedets bedste produkter til brugernes behov.

Vores labels såsom “Bedst i budgetklassen”, “Bedste trådløse model” ,“Høj værdi for pengene” osv. - er en individuel, uafhængig vurdering af den research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

Bosch SMU4HAI48S opvaskemaskine - god værdi for pengene

Bosch SMU4HAI48S har klaret sig godt i en test foretaget af svenske Råd & Rön, hvor den er topscorer, og eksperterne vurderer opvaskemaskinen til en score på 70 ud af 100 point. 

Modellen får ros for det lave støjniveau, og testpanelet anerkender også maskinens lave energiforbrug. 

 

Dagens bedste priser og tilbud på Bosch SMU4HAI48S opvaskemaskine:

 • Home Connect app
 • EcoSilence-drev
 • VarioSpeed-funktion for kortere vasketid

Mere om Bosch SMU4HAI48S opvaskemaskine

SPECIFIKATIONER

 • Dimensioner: 81 x 59 x 57 cm
 • Pladsbehov: Tidsvalg 1-24 timer
 • Antal programmer: 6

Med Bosch SMU4HAI48S får du en støjsvag opvaskemaskine, hvilket er en stor fordel, da du dermed sagtens kan tænde den, selvom du arbejder hjemme og skal koncentrere dig. 

Derudover har modellen et godt energiforbrug med energimærkning B. Det gør opvaskemaskinen til et oplagt valg for dig, der gerne vil spare lidt penge på elregningen.  

En smart funktion ved Bosch SMU4HAI48S er, at du kan betjene den via Home Connect-app’en. På den måde kan du nemt styre opvaskemaskinen fra din smartphone, hvilket er med til at gøre modellen brugervenlig.

Bosch SMU4HAI48S vs. markedet

Maskinen fra Bosch adskiller sig fra andre opvaskemaskiner, fordi den har gode testresultater, er særligt støjsvag og energibesparende. 

Derudover er den nem for dig at styre med Home Connect-appen, hvilket gør brugeroplevelsen god. 

Du får Bosch SMU4HAI48S til en ganske lav pris, hvilket giver værdi for pengene, og gør den velegnet til dig, der gerne vil spare penge, men samtidig have en pålidelig opvaskemaskine. 

Redaktionens vurdering

Bosch SMU4HAI48S klarede sig rigtig godt i en test udført af svenske Råd & Rön, hvor den fik en topscore på 70/100. Vi sætter især pris på dens lave støjniveau, hvilket for mange er ret relevant – især hvis man arbejder hjemmefra eller hvis køkkenet er tæt på et soveværelse.

Opvaskemaskinen er derudover energieffektiv, og så er vi vilde med bekvemmeligheden ved at kunne styre modellen via Home Connect-appen.

Selvom vi godt kunne tænke os lidt flere vaskeprogrammer, er SMU4HAI48S stadig et godt valg på baggrund af dens ydeevne, støjsvage og energibesparende drift.

Fordele og ulemper ved Bosch SMU4HAI48S opvaskemaskine

Fordele

 • Støjsvag
 • Stålfront

Ulemper

 • Ikke specielt effektivt tidsforbrug

Siemens SN63HX60AE - støjsvag opvaskemaskine af høj kvalitet

Siemens SN63HX60AE er én af de typer fuldintegrerede opvaskemaskiner, der giver et smart og moderne look til dit køkken. Hos testhjemmesiden Råd & Rön opnår opvaskemaskinen en samlet bedømmelse på 67 ud af 100 point. Herunder scorer den især toppoint, når det kommer til lydniveauet, vaskefunktionen og det overordnede kvalitetsindtryk.

Dagens bedste priser og tilbud på Siemens SN63HX60AE:

 • Wi-Fi-aktiveret og kompatibel med Alexa
 • Hurtig skylning med varioSpeed Plus
 • Fuldt integreret og moderne design

Mere om Siemens SN63HX60AE

SPECIFIKATIONER

 • Dimensioner: 55 x 59,8 x 81.5 cm
 • Type: Fuldintegreret opvaskemaskine
 • Antal programmer: 6

Siemens SN63HX60AE er et oplagt valg, hvis du leder efter en opvaskemaskine, der ikke larmer for meget. Den er i høj grad brugervenlig med sine mange smarte funktioner, der blandt andet indebærer muligheden for at kunne styre opvaskemaskinen via din smartphone.

Med Siemens SN63HX60AE får du en opvaskemaskine, der vil passe i ethvert hjem, da det er en fuldintegreret opvaskemaskine, der kan få monteret en front, der passer ind i det øvrige køkkens æstetik.

Siemens SN63HX60AE afgiver kun meget svage lyde, og det er derfor en oplagt opvaskemaskine at have stående i køkkenet, hvis du sætter pris på fred og ro. 

Siemens SN63HX60AE er en meget brugervenlig opvaskemaskine, der byder på mange smarte funktioner og programmer. Du kan for eksempel vælge det automatiske program, der selv vurderer, hvor meget vand og varme der skal bruges. Den har også to lynprogrammer, der hurtigt klarer opvasken ved enten 45 grader eller 65 grader. Modellen har også et eco-program, der dog tager en del længere tid end ved mange andre lignende modeller.  

Siemens SN63HX60AE er også brugervenlig i kraft af, at den kan forbindes til din smartphone, hvor du med Home Connect-appen får adgang og kontrol over din opvaskemaskine, som du kan styre den uanset, hvor du er. Appen er tilgængelig for både iOS og Android.

Siemens SN63HX60AE byder også på en masse smarte funktioner, såsom AquaStop, DoseringsAssistent og Infolight. Funktionen VarioSpeed Plus er især praktisk, da den giver et skinnende resultat med op til 66% kortere opvasketid.

Fordele og ulemper ved Siemens SN63HX60AE

Fordele

 • God til at tørre
 • Afgiver kun meget svage lyde
 • Brugervenlig
 • Kan forbindes til din smartphone

Ulemper

 • Eco-programmet tager lang tid
 • Selvrensningsprogrammet kunne være bedre

Electrolux ESF5533LOX - kundernes favorit

 • 4,5/5 stjerner på Test-diskmaskin.se

Electrolux ESF5533LOX har klaret sig godt i en test foretaget af Produktguider.com. Her bliver den sammenlignet med fire andre modeller, og den bliver én af topscorerne.

Den svenske testside Test.se har også lavet en test og bedømmelse af Electrolux ESF5533LOX. Her er den én af redaktionens udvalgte produkter, og den får den specielle kåring ”Miljøvenligt alternativ”. 

Eksperterne begrunder blandt andet kåringen med, at opvaskemaskinen har energimærkning A. 

Også svenske Handlasmart.se har givet modellen en positiv vurdering, hvor eksperterne kårer den til at være et ”Godt valg” blandt flere andre modeller. 

Dagens bedste priser og tilbud på Electrolux ESF5533LOX:

 • Foldbare stativer og aftagelige kurve
 • Opvask på kun 30 minutter
 • Naturligt inspireret tørring

Mere om Electrolux ESF5533LOX

SPECIFIKATIONER

 • Antal programmer: 6
 • Dimensioner: 60 x 59 x 82 cm
 • Effekt: 1950 W
 • Materiale: Rustfrit stål

Med opvaskemaskinen fra Electrolux får du en  prisvenlig model, hvor kvaliteten generelt er rigtig fin, dog uden at være markedets topkvalitet. Det betyder alligevel, at Electrolux ESF5533LOX har en god værdi for pengene. 

Derudover kommer modellen med den smarte AirDry-teknologi, der gør brug af naturlig luftføring til sidst, hvor den åbner lugen. Det er et stort plus i praksis, fordi det tørrer tingene godt og naturligt, mens du samtidig sparer på dit forbrug af el.  

Electrolux ESF5533LOX

Electrolux ESF5533LOX adskiller sig fra lignende modeller ved sine smarte funktion og store popularitet. Både brugere og eksperter roser modellen, som du ovenikøbet får til en ganske lav pris. 

Et særligt plus ved maskinen er glasprogrammet, der er specielt udviklet til at passe godt på dine værdifulde og sarte glas. 

Samtidig kommer modellen med en praktisk AutoOff-funktion, som slukker maskinen kort tid efter endt opvask. 

Fordele og ulemper ved Electrolux ESF5533LOX

Fordele

 • AirDry
 • Glasprogram
 • Rimelig pris

Ulemper

 • Rimelig pris

Bosch SMU4HAW48S - præsterer godt på alle testparametre

*** / ***

Dagens bedste priser og tilbud på Bosch SMU4HAW48S:

Mere om Bosch SMU4HAW48S

SPECIFIKATIONER

 • Effekt: 2400 W
 • Dimensioner: 82 x 60 x 57 cm
 • Antal programmer: 6

Med Bosch SMU4HAW48S får du en pålidelig opvaskemaskine, som du kan købe til en lav pris.

Modellen har et godt energi- og vandforbrug, hvilket gør den velegnet til den ressourcebevidste forbruger. 

Derudover er den let at fylde, hvilket er et stort plus i praksis. Det gør det nemmere at bruge maskinen til daglig, og du sparer en del energi og tid. 

Arbejder du ofte hjemme, er Bosch SMU4HAW48S et godt valg. Maskinen er meget støjsvag, hvilket gør det muligt for dig at bevare dit fokus på arbejdet, selvom der er gang i en opvask. 

Modellen kommer med seks forskellige programmer, og du kan betjene maskinen fra din smartphone eller tablet ved hjælp af Home connect-app’en. 

Bosch SMU4HAW48S 

Bosch SMU4HAW48S adskiller sig fra andre maskiner på markedet, fordi den er billig og samtidig meget praktisk. 

Maskinen er især velegnet til dig, der gerne vil spare penge. Det skyldes, at selve prisen er lav, mens vand- og energiforbruget også er fint, så du også kan spare penge på den led. 

En praktisk fordel ved Bosch SMU4HAW48S er, at den er udstyret med AquaStop. Det giver dig en sikkerhed, fordi det beskytter mod vandskader. 

Fordele og ulemper ved Bosch SMU4HAW48S

Fordele

 • Godt energi- og vandforbrug
 • Nem at fylde
 • Let at manøvrere og stille

Ulemper

 • Ikke topkvalitet

Electrolux ESF5545LOW - energivenlig opvaskemaskine

Bosch og Siemens hører til de større mærker, når det kommer til opvaskemaskiner. Dog er der også en del andre mærker som f.eks. Miele eller Electrolux.

Sidstnævnte har lavet den næste model opvaskemaskine, som vi skal gennemgå. Her er tale om deres model med navnet ESF5545LOW.

Dagens bedste priser og tilbud på Electrolux ESF5545LOW:

Mere om Electrolux ESF5545LOW

SPECIFIKATIONER

 • Dimensioner: 82 x 60 x 59 cm
 • Effekt: 1950 W
 • Type: Underbygning
 • Kapacitet: 13 kuverter
 • Lydniveau: 44 dB
 • Antal programmer: 6
 • Vandtankskapacitet: Årligt vandforbrug 2775 liter

Denne opvaskemaskine er en underbygningsmodel, hvilket betyder, at den skal bygges ind i køkkenet.

Skulle I have lyst til eller behov for, at bruge opvaskemaskine ofte, kan I gøre det med god samvittighed, da modellen har energimærket A, hvilket er markedets bedste, og du kan derfor forvente, at opvaskemaskinen er effektiv i drift.

Maskinen har 6 opvaskeprogrammer, og den kan derfor klare alle vaskeopgaver, du måtte smide efter den. Disse programmer er som følger:

 • AutoFlex 45-70 o C
 • Økonomi 50 o C
 • Intensiv 70 o C
 • Kvik 60 o C
 • Skyl 45 o C
 • Glas 45 o C

Denne opvaskemaskine kan i øvrigt vaske dine glas og dit porcelæn skånsomt, da Glas-programmet er specielt udviklet til dette formål.

Derudover har du mulighed for at tilkøbe en vinglasholder, så disse også kan stå trygt og sikkert under vask. ESF5545LOW har desuden skridsikre Soft Spike-pigge, der sørger for, at dine glas og dit porcelæn ikke rykker sig under vask.

Autoflex-programmet er også meget smart, det selv kan bestemme vasketemperatur, alt efter mængden af opvask og snavs herpå.

Foruden at have et Kvik-program, så får du også adgang til en TimeSaver-funktion, som kan skære betydeligt ned på vasketiden på dine programmer, men den er især smart, hvis du har glemt at vaske, inden du f.eks. får gæster, eller hvis du har en masse bestik og service, du skal have vasket på kort tid.

Du kan også være sikker på, at dit bestik og service er helt tørt efter endt vask, da opvaskemaskinen er udstyret med AirDry-teknologi. Fordi denne teknologi lufttørrer indholdet, så kan du også spare energi i sammenligning med andre opvaskemaskiners tørrefunktioner.

Hvis du oplever, at noget af dit service har en tendens til at være vådt, selv med AirDry-teknologien, så kan du også slå XtraDry-funktionen til. Denne funktion skruer op for tørrekraften, så du kan være helt sikker på, at dit bestik og service er 100% tørt.

Hvis du har behov for at planlægge en udskudt opvask, så kan dette også lade sig gøre. Maskinen er nemlig udstyret med timer-funktion, der gør det muligt at programmere en forskudt start, hvis du nu skulle have brug for at time opvasken således, at du kan tømme den, når du f.eks. kommer fra job eller vågner.

Fordele og ulemper ved Electrolux ESF5545LOW

Fordele

 • Energivenlig underbygningsopvaskemaskine
 • 6 programmer
 • Kapacitet på 13 kuverter
 • AirDry- og XtraDry-funktioner
 • Lydsvag model med støjniveau på 44 dB

Ulemper

 • Begrænsede programmuligheder.
 • Ingen indbygget vandblødgøringsanlæg
 • Har ikke et selvrensende filter.

Hvad skal du overveje, før du køber

Forskellen mellem maskinvask og almindelig opvask

Godt at vide om opvaskemaskiner og tilbehør

Du har måske før tænkt; ”hvorfor skal jeg overhovedet have en opvaskemaskine? Det må da være billigere at vaske op i hånden? Jeg kan sikkert også rengøre mit service lige så godt?”.

Dette passer dog ikke helt, og der er store forskelle på maskinvask og opvask i hånden. Vidste du eksempelvis, at du faktisk kan spare penge ved at bruge en opvaskemaskine frem for at vaske op i hånden? Dette skyldes, at opvaskemaskiner bl.a. genbruger noget af det vand, som de anvender til maskinvask.

I gennemsnit bruger en opvaskemaskine omkring 13 liter vand, og hvis du sætter dette op imod mængden af vand, som du skal bruge på at vaske en tilsvarende mængde service, så vinder opvaskemaskinen.

Derudover kan opvaskemaskinen ikke kun kan spare dig for en masse penge, men også en masse tid. Dette regnestykke er dog noget lettere end det førnævnte, men netop fordi en opvaskemaskine kører af sig selv, kan du spare en masse tid på en tilsvarende opvask i hånden.

Denne tid kan du bruge på meget andet, og det kan derfor også være en god investering til dagligdagen. Dette er især en god idé, hvis du har en stresset eller travl dagligdag, da du i stedet kan bruge tiden på at stresse ned eller selvforkælelse.

Når det kommer til effektiviteten, så kan det godt være, at du har en idé om, at du er lige så effektiv som en opvaskemaskine, men opvaskemaskinerne er bygget til at være effektive rengøringsmaskiner.

Opvaskemaskiner bruger i forvejen meget varmere vand, end du vil kunne anvende i en håndopvask samt fjerner langt bedre snavs, og de sørger tilmed for at tørre indholdet ordentligt. Opvaskemaskiner lufttørrer bestik og service, hvilket er en langt renere proces, end at genbruge et beskidt viskestykke.

Opvaskemaskinerne har desuden en masse programindstillinger, der gør det muligt for dem at tage forbehold for skrøbeligt indhold ved at vaske mere nænsomt eller skrue op og ned for temperaturen efter behov.

Du har sikkert også prøvet at fjerne meget stridige pletter eller fedtrester på dit service. Det kan til tider være næsten umuligt at få af, og du kan med fordel overlade dette stykke arbejde til din opvaskemaskine. Opvasketabs og opvaskemiddel til opvaskemaskiner kan lettere løsne disse fedtrester og pletter, og du behøver derfor ikke bruge unødvendige kræfter på det.

Du kan dog med fordel vaske op i hånden, når det kommer til bestemte stykker service. Du kan f.eks. med fordel vaske køkkengrej i træ og dyre knive op i hånden, da disse ikke har godt af maskinvask.

Trægrejet risikerer at miste deres flotte farve, fordi oliebehandlet trægrej får trukket olien ud af træet ved maskinvask, mens de dyre knive risikerer at ruste efter at have været i maskinvask over længere tid. 

Se også Opvaskemaskine Test 2020 – Se de bedste opvaskemaskiner – Testvinder guide skrevet af forbrugsguiden.dk.

arrow-more

Du har nu fået kendskab til en masse af de forskellige modeller på markedet. Derfor har du måske også en god idé om, hvilken type opvaskemaskine du kunne tænke dig.

Inden du bestemmer dig, kan du dog med fordel få flere gode informationer i dette afsnit, hvor du bliver præsenteret for vigtige kvaliteter og andre gode opvaskefunktioner, som kan være afgørende for dit valg af opvaskemaskine.

Der er flere spørgsmål, som du bør stille dig selv, inden du køber en opvaskemaskine. Du bør først og fremmest tænke over, hvor ofte man vil anvende opvaskemaskinen. Hvis man eksempelvis har en stor familie på 4-6 personer, kan man godt se frem til hyppig anvendelse af opvaskemaskinen.

Vil man hellere bruge opvaskemaskinen fra tid til anden, som f.eks. hvis man har gæster, så kan man med fordel overveje, om det er nødvendigt med stor maskine. 

Du bør desuden overveje, om dit service er meget almindeligt i form, eller om det er større eller i en mere specielt i form. Hvis sidstnævnte passer på dit bestik og service, så kan du overveje at få en opvaskemaskine med stor kapacitet og et stort vaskerum.

Har du meget almindeligt bestik og service, så kan du nøjes med en almindelig opvaskemaskine, men du kan med fordel købe en med 3 ”hylder”, nemlig én hylde til bestik, én til glas og andet udstyr samt én til tallerkener og større stykker service.

På denne måde får du også nemmere ved at tømme opvaskemaskinen igen, da du har mulighed for at sortere dit bestik, dine glas og dine tallerkener for sig.

Kapaciteten betyder meget. Men hvordan måler man egentlig kapacitet? I vores produktgennemgang bliver kapaciteten beskrevet som antal kuverter. Det er antallet af kuverter, du skal kigge på, når du vælger opvaskemaskinens kapacitet.

Hvis I kun bor 2 sammen, så kan i med fordel nøjes med en opvaskemaskine med plads til 6-8 kuverter. Er I derimod en større familie på 4 eller flere personer, så skal i nok op på en 13-16 kuverter, da I ellers skal have opvaskemaskinen til at køre næsten dagligt. Med en kuvertstørrelse på 16 kuverter, kan I derimod nøjes med at køre opvaskemaskinen hver 4. dag.

Selvom du bør have opvaskemaskinens kapacitet med i dine overvejelser, så skal det også kunne lade sig gøre, at få opvaskemaskinen til at passe ind i køkkenet. Du bør derfor overveje, hvilken størrelse opvaskemaskine, der kan passe ind i dit køkken.

Når du vælger opvaskemaskine, så skal du også være opmærksom på energimærket, da de bestemmer, hvor meget energi maskinen bruger, og du bør som minimum forsøge at få fat i en opvaskemaskine med energimærket C. Jo bedre energimærke, jo flere penge kan du spare på strøm og vand til maskinen.

Du skal også tage stilling til, hvor larmende din nye opvaskemaskine må være, da det er muligt at anskaffe sig støjsvage modeller. Dette er særligt vigtigt i tilfælde, hvor køkkenet er tæt på f.eks. soveværelser eller andre rum, hvor lyden kan være generende.

En vigtig ting at tage stilling til, i forbindelse med køb af en ny opvaskemaskine, er de mange forskellige vaskefunktioner. Du bør overveje, hvilke funktioner du ønsker at have adgang til, for at finde den helt rigtige opvaskemaskine.

Mange opvaskemaskiner har flere funktioner såsom Auto, Eco eller forskyl. Du har også ved enkelte opvaskemaskiner mulighed for at indstille en forsinket start eller halvere vasketiden. Alt efter dine behov, bør du se nærmere på de enkelte maskiners funktioner og have disse med i overvejelserne.

Har du børn, så bør du også overveje at købe en opvaskemaskine med lås på, så de små ikke kommer til at pille ved maskinen ved et uheld.

Det kan især være farligt, hvis de får den åbnet midt i en vask, da de risikerer at få meget varmt vand sprøjtet på sig. Du kan enten forhøre dig om dette i butikkerne eller læse nærmere på maskinens specifikationer online.

Mange maskiner har et diskret design, mens andre er designet til at være en del af køkkenets overordnede look. Du kan derfor overveje, om din nye opvaskemaskine kan fås i flere farver eller et design, der passer til dit køkken derhjemme, samt hvor vigtigt maskinens design er for dig. 

Afspændingsmiddel
Man anvender afspændingsmiddel for at forbedre tørringsprocessen i opvaskemaskinen. Afspændingsmiddel blødgør nemlig vandet, hvilket reducerer overfladespændingen i vandet.

Dette gør, at vandet ikke efterlader små dråber på både bestik og service, og på denne måde kan du undgå de små striber og pletter, som disse vanddråber kan lave på din opvask.

Derudover bør du være opmærksom på, at afspændingsmiddel og salt ikke giver den optimale effekt ved første opvask, men derimod ved ca. tredje opvask.

Salt
Salt anvendes også i opvaskemaskiner for at hjælpe med at blødgøre vandet. Processen, hvorpå saltet virker, er en længere og kringlet forklaring, og du kan nøjes med at vide, at saltet er med til at give et renere og klarere resultat efter endt vask.

Grunden til at du ikke oplever, at saltet ligger inde i maskinen efter endt vask, er at saltet ryger med ud sammen med det resterende skyllevand. Derudover er opvaskesalt meget større end almindeligt fint salt, hvilket gør, at saltflagerne kan opløses langsommere.

Hvis man anvendte fint opvaskesalt, ville det kunne blokere blødgøringsdelen i maskinen.

Integrerbar opvaskemaskine

Integrerbare opvaskemaskiner kræver mere arbejde at få på plads i køkkenet, fordi de netop skal integreres. Dette betyder, at de som oftest kommer uden side- og topplader, da det vil blive udgjort af både køkkenbordet og køkkenskabene på hver side af opvaskemaskinen.

De kommer også uden frontplade, da du selv skal montere denne. Dog er integrerbare opvaskemaskiner lettere at få til at passe ind i køkkenet, da de nærmest gemmes væk, og du kan med fordel anvende samme slags køkkenlåge til opvaskemaskinen, som du har brugt til dine andre køkkenskabe.

På denne måde skiller din opvaskemaskine sig ikke ud, og du kan få et mere stilrent køkken.

Fordele

 • Vælg selv udseende til opvaskemaskinen ved at montere egen frontplade
 • Diskret type opvaskemaskine, da den kan ”gemmes væk” bag samme design som dine køkkenskabe
 • Større fleksibilitet i sammenligning med fritstående modeller

Ulemper

 • Som oftest dyrere modeller end de fritstående
 • Mere besværlig installation
 • Du kan opleve at skulle have ny model opvaskemaskine, hvis delene går i stykker og modelserien er udgået

Underbygningsopvaskemaskine
Denne type opvaskemaskine minder meget om de integrerbare, idet de også skal integreres i køkkenet. Denne type kommer dog med egen front, og du skal derfor ikke selv montere sådan en.

Denne type kommer uden topplade, da dit eksisterende køkkenbord skal udgøre denne. Denne type vil typisk også være dyrere end de fritstående modeller, men de kan være lettere at tilpasse det overordnede køkkentema.

Fordele

 • Kommer med egen front i modsætning til integrerbare modeller
 • Lettere at tilpasse køkkenets tema
 • Kræver ikke meget plads at integrere i køkkenet

Ulemper

 • Dyrere type opvaskemaskine i sammenligning med de fritstående modeller
 • Du kan ikke selv vælge front, da denne følger med maskinen
 • Installation er mere besværlig i sammenligning med de fritstående modeller

Når man endelig har anskaffet sig en opvaskemaskine, så gælder det om at vedligeholde den, så den kan holde i mange år.

Det er dog ikke ualmindeligt, at mange oplever enten dårlig lugt, uklare glas eller andre problemer med maskinerne fra tid til anden.

Hvis du ikke finder det særligt sjovt, at tage opvasken så anbefaler vi at lytte til musik, mens man fylder den. Det kan både være gennem høretelefoner, eller via højtalere, det kommer helt an på dig!

Vi har her samlet en række gode råd, så du kan være på forkant med almindelige problemer, der måtte opstå med din opvaskemaskine.

Det er vigtigt at huske at rengøre sin opvaskemaskine. Det er især vigtigt, hvis I er mindre gode til at rengøre bestik og tallerkener, inden det ryger i opvaskemaskinen.

Eventuelle madrester forsvinder nemlig ikke bare på magisk vis, men de sætter sig derimod fast i bunden af opvaskemaskinen. Du kan med fordel løse dette, ved at huske at børste tallerkener og bestik af med en opvaskebørste, inden dette kommer i opvaskemaskinen.

Du vil dog stadig kunne finde madrester i maskinen fra tid til anden. Du skal derfor også huske at tømme filtret for madrester og andet snavs en gang om måneden.

Skulle du alligevel gå hen og opleve dårlig lugt fra opvaskemaskinen, så kan du forsøge dig med eddike og varmt vand. En halv liter eddike og en maskinvask på højeste temperatur kan nemlig gøre underværker for din maskine.

Denne kombination kan fjerne de værste lugte og andet madspild, og det kan også være behjælpeligt, hvis du bor i et område med meget kalkholdigt vand, da du så vil opleve, at maskinen kalker til i ny og næ.

En anden løsning til at afkalke en opvaskemaskine er at anvende citronsyrepulver. Dette kommes i beholderen, hvor du normalt putter vaskemiddel i, og herefter startes opvaskemaskinen.

En anden løsning til at komme den dårlige lugt til livs, er at lade opvaskemaskinen køre en omgang med uden bestik og service i, hvor temperaturen som minimum bør være 60 grader, da det er her, at bakterier og andet snavs fjernes. 

Din opvaskemaskine har også gummilister hele vejen rundt, og disse kan også være med til at afgive dårlig lugt. Sørg for at rengøre disse grundigt, når du tjekker filtret.

Skulle ingen af disse råd hjælpe din maskine af med den dårlige lugt, så kan det være, at du bør forhøre dig hos en professionel. Du kan eventuelt bestille tid hos en VVS’er, så du får en fagkyndig med indover.

En VVS’er kan i øvrigt også hjælpe dig med at tjekke, om vaskevandet har den rigtige temperatur. Som regel siger man, at vandet bør have en minimumstemperatur på 49 grader, da det er her, madrester opløses.

Hvis du oplever, at dine glas får et tåget udseende, så kan dette være et tegn på, at de er skadet af afspændingsmiddel og opvaskemiddel.

Du kan dog i mange tilfælde slippe af med dette, ved at lægge dine glas i en blanding af varmt vandt og eddikesyre. 1 liter varmt vand blandes med ca. 2 dl 32% eddikesyre, og denne blanding skulle kunne hjælpe med at gøre dine glas pæne igen.

Det skal dog nævnes, at ikke alle glas kan reddes, hvis de er tilstrækkeligt skadet, da glaspest også kan forekomme på dine glas. Glaspest opstår, når du vasker dine glas på for høje temperaturer.

Det er også derfor, at mange glasprogrammer vasker på 40 grader frem for højere temperaturer. Man kan i mange tilfælde komme af med glaspest, ved at fylde opvaskemaskinen med citronsyre og vaske glassene på højere temperaturer.

Alle forældre kender til det. Man står og skal til at starte en vask, og så vader sønnen ind med fodboldstøvler på, eller med et beskidt løbehjul. Hvis du mangler det rette udstyr til at fjerne denne form for snavs, så anbefaler vi at læse vores artikler om robotstøvsugere og ledningsfrie støvsugere.

Hvad må komme i opvaskemaskinen?

Som oftest vil langt de fleste af dit bestik og service kunne tåle maskinvask. I nogle tilfælde, vil du dog kunne opleve, at maskinvask er en dårlig løsning. Dette gælder især for udstyr i træ, krystalglas og knive.

Dine træskårne skeer og andre redskaber tåler oftest ikke maskinvask. Dette skyldes, at mange træredskaber er oliebehandlede, og olien vil gennem maskinvask blive trukket ud af træet. Dette efterlader redskabet med et kedeligt look, og du kan desuden risikere, at træet bliver skævt.

Krystalglas må som tommelfingerregel aldrig gå i opvaskemaskinen, da disse er alt, alt for skrøbelige til maskinvask. Disse vil uden tvivl gå i stykker under maskinvask, bl.a. grundet en kombination af varmt vand og opvaskemiddel.

Gode knive er som oftest det redskab, som man bør værne mest over. Derfor er det også vigtigt at huske på, at knive bør vaskes op i hånden, da maskinvask kan være alt for hårdt ved dine knive. Du kan endda risikere at disse ruster, og du skal i værste tilfælde investere i helt nye knive. 

Beskrivelse af kilder og tests

OBS: Selvom følgende kilder har været anvendt i forbindelse med artiklen siden publicering, kan der som følge af udgåede/slettede produkter være kilder, der ikke længere anvendes. Det skyldes tekniske problemer, og vi arbejder lige nu på at forbinde alle henvisninger til kilder med reference, samt slette gamle kilder (April 2024).

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder. I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

Ekspert- og testkilder

Råd & Rön

Råd & Rön er det største forbrugermagasin i Sverige.

Magasinet har foretaget tests af Bosch SMU6ZDI76S og Bosch SMU4HAI48S, som vi omtaler. Eksperterne har kigget på adskillige faktorer i deres vurdering af maskinerne. Det gælder blandt andet tid, støj, miljø, håndterbarhed og vaskeevne.

Begge modellerne klarer sig godt, og især Bosch SMU6ZDI76S udmærker sig. Eksperterne kårer den til testvinder blandt de i alt 96 maskiner, og de giver den bred ros.

Du kan se testen her

Råd & Rön er det største forbrugermagasin i Sverige.

Den svenske hjemmeside Råd & Rön’s mission er at hjælpe sine læsere med at træffe kloge valg, der sparer tid og penge. Test og anmeldelser udføres af professionelle og akkrediterede laboratorier, og de køber altid alle produkter selv i butikkerne for at sikre, at det, de tester, er det samme som det, forbrugere får tilbudt.

Råd & Rön giver Siemens SN63HX60AE en samlet bedømmelse på 67 ud af 100, og den scorer især topoint, når det kommer til lydniveauet (36 dB), vaskefunktionen og det samlede kvalitetsindtryk. Den scorer en lavere bedømmelse, når det kommer til parameteret “tid”, da hovedprogrammet varer 2 timer og 6 minutter, mens miljøprogrammet varer 4 timer og 46 minutter.

Anmeldelsen af er udført den: 24. marts 2021
Du kan læse hele anmeldelsen her

Kopsmartare.com

Kopsmartare.com er en hjemmeside, hvor du finder en masse tests af mange forskellige former for produkter. Det gælder opvaskemaskiner, kameraer, printere og meget mere. 

Websidens eksperter har bragt en test af Bosch SMV8YCX01E. I testen vurderer eksperterne fem forskellige maskiner, der er blevet nøje udvalgt på baggrund af testresultater og rapporter. 

Af de fem modeller bliver Bosch SMV8YCX01E kåret til testvinder, og den får en højere rating end de andre opvaskemaskiner på listen. 

Testen er opdateret den: 24. marts 2021

Du kan se testen her 

Produktguider.com

Produktguider.com er en dansk hjemmeside, som bringer vurderinger, tests og sammenligninger af mange forskellige produkter. Det drejer sig blandt andet om produktet indenfor kategorier som sportsudstyr og køkkengrej. 

Eksperterne fra Produktguider.com har bragt en test og bedømmelse af Electrolux ESF5533LOX. Modellen står på en liste sammen med fire andre opvaskemaskiner, der er nøje udvalgt af eksperterne. 

Electrolux ESF5533LOX bliver udnævnt til den mest populære maskine, og den får en høj score af testpanelet. 

Testen er opdateret den: 18. maj 2021

Du kan se testen her 

Test.se

Test.se er en svensk hjemmeside, der er anerkendt og indhenter testresultater for diverse produkter fra flere kilder. På siden finder du viden om og vurderinger af alt fra boligtilbehør til køkkenudstyr.

Electrolux ESF5533LOX er blevet testet af eksperterne fra den svenske hjemmeside. De har sammenlignet tre forskellige modeller på flere parametre, heriblandt støjniveau, energimærkning og antallet af kuverter. 

Electrolux ESF5533LOX får ros af eksperterne, der er meget positivt stemte. I deres konklusion skriver de, at maskinen er miljøvenlig og energieffektiv på samme tid. 

Testen er opdateret den: 3. marts 2021

Du kan se testen her 

Handlasmart.se

Handlasmart.se er en svensk hjemmeside, hvis formål er at hjælpe forbrugere til at købe produkter på et godt og oplyst grundlag. På websiden kan du finde testresultater, information om diverse produkter og meget andet. 

Electrolux ESF5533LOX er blevet vurderet af testpanelet fra Handlasmart.se. Eksperterne giver modellen en positiv vurdering, og de kalder maskinen et godt valg. 

I konklusionen skriver de blandt andet, at et plus ved maskinen er, at den har en stor kapacitet. De 

fremhæver også den smarte AirDry-teknologi, som opvaskemaskinen er udstyret med.  

Testen er opdateret den: 26. februar 2021

Du kan se testen her 

Anbefaler.com

Anbefaler.com er en norsk webside, som vurderer og sammenligner forskellige produkter og kårer testvindere inden for kategorierne som hvidevarer og husholdningsprodukter.

Vi har valgt at citere Anbefaler.com, fordi deres eksperter har foretaget en test og bedømmelse af Miele G7107SCU XXL. 

Modellen præsterer godt, og eksperterne kårer den til testvinder. De skriver i konklusionen, at de især er vilde med det QuickPowerWash-system, som maskinen er udstyret med. 

Med systemet kan du køre en fuld vask igennem på bare 58 minutter, og det ser testpanelet som en klar fordel ved Miele G7107SCU XXL. 

Du kan se testen her

Which.co.uk

Which.co.uk. ligger i London og er én af verdens største forbruger- og testmagasiner. Eksperter tester løbende produkter inden for mange forskellige kategorier, hvorefter de skriver anmeldelser af hvert enkelt.

Which.co.uk giver Siemens SX736X19NE en samlet testscore på 82%, og den opnår på samme tid klassifikationen “Best Buy”. Den får især ros for sine evner til at rengøre og tørre i løbet af én cyklus, dens effektive automatiske programmer og eco-programmer, og hvor nemt det er at fylde sine tallerkener og service i.

Anmeldelsen er udført i marts 2019
Du kan læse hele anmeldelsen her

Kundeanmeldelser

Google Shopping

Google Shopping blev lanceret i 2002, hvor tjenesten til at starte med gik under navnet “Froogle”. Sidenhen er det blevet en integreret del af måden at shoppe på internettet, og med Google Shopping får du mulighed for at søge efter produkter på online shoppingwebsteder og sammenligne priser mellem forskellige leverandører.

Produktet Siemens SX736X19NE opnår en samlet brugerbedømmelse på 4,7 ud af i alt 5 stjerner. Bedømmelsen baserer sig på mere end 550 forskellige anmeldelser, og den får ros for at kunne styres med en smartphone, for at være lydløs, og for at være designet på en simpel måde. En bruger skriver blandt andet: “Opvaskemaskinen er superteknologisk med 3 kurve og en fremragende kapacitet.”

Produktet Bosch SMU6ZCW01S opnår en samlet brugerbedømmelse på 4,6 ud af i alt 5 stjerner. Bedømmelsen baserer sig på mere end 150 forskellige anmeldelser, og brugerne er enige om, at opvaskemaskinen imponerer med sit lave lydniveau, med sine gode resultater ved de automatiske programmer, og med Home Connect-funktionen. En bruger skriver blandt andet: “Opvaskemaskinen har været i næsten daglig brug i cirka en måned.”

Du kan læse alle anmeldelserne af Siemens SX736X19NE her
Du kan læse alle anmeldelserne af Bosch SMU6ZCW01S her

FAQ

Hvilket opvaskemaskine brand er det bedste?
Der er mange gode brands på markedet, men ét af de bedste er Bosch. Brandet er kendt for at lave mange forskellige typer af værktøj og husholdningsmaskiner, men de har alle det tilfælles, at de er lavet i en høj kvalitet og indeholder mange praktiske egenskaber.
Når du skal vælge en opvaskemaskine, bør du tænke over, hvor stor en kapacitet opvaskemaskinen skal have. Det er vigtigt, at opvaskemaskinens kapacitet nogenlunde matcher det behov, som din husstand har, så der ikke kommer til at gå for kort eller for lang tid mellem hver vask.
Hvilken opvaskemaskine er den bedste under 3.000 kr?
En af de bedste opvaskemaskiner, som du i øjeblikket kan købe til under 3.000 kr. er Electrolux ESF5545LOW. Opvaskemaskinen bliver rost for, at den er meget energivenlig, samtidig med at den indeholder hele 6 forskellige programmer. Dertil har den en kapacitet på 13 kuverter.
Hvor lang tid bør en opvaskemaskine holde?
Når du køber en ny opvaskemaskine, bør den kunne holde et sted mellem 7 og 12 år, før den skal skiftes ud. Opvaskemaskinens levetid vil dog blive påvirket af, hvor ofte du brugere maskinen, såvel som hvordan og hvor meget du sørger for at vedligeholde den.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme