Test af de 7 bedste Sous vide

Sous vide er stadig et meget ukendt begreb for mange herhjemme og det med god grund. Det er nemlig stadig et forholdsvis nyt koncept, som endnu ikke mange bruger. Men dermed ikke sagt, at det ikke vil komme til at ske i fremtiden. De moderne sous vide-maskiner oplever nemlig lige nu en massiv fremgang.

Forbrugertest, sous vide
Udgivet 06.03.2019|Senest redigeret 10.05.2019|

Der findes rigtig mange forskellige sous vide på markedet i dag, og derfor kan det være svært at vælge det rigtige for dig.

Du får her en gennemgang af nogle af de bedste sous vide, der er på markedet anno 2019, og derfor får du også bedre forudsætninger for at tage det rette valg.

Forbrugertest, sous vide

forbruger-test.dk

4.5 26
Artikel godkendt af

Jacob Simon Hansen (Journalist fra DMJX)

Profi Cook PC-SV 1126

Forbrugertest, Profi Cook PC-SV 1126

Profi Cook staven er en standard stav inden for sous vide.

Så søger du en model, som kan det mest basale, og som er let at have med at gøre, så kan det være, at du bør tage et nærmere kig på Profi Cook PC-SV 1126. Profi Cook PC-SV 1126 ligner så mange andre, men alligevel kan den overraske ved de gode og basale egenskaber, som den kan byde på til en meget lav pris.

Forhandler Totalpris Læs mere
599,00 Læs mere
731,00 Læs mere
731,00 Læs mere

Videoanmeldelse af Profi Cook PC-SV 1126

Gode ting ved Profi Cook PC-SV 1126:

  • Profi Cook PC-SV 1126 har en acceptabel temperaturnøjagtighed
  • Den har et meget lavt støjniveau, som faktisk kun ligger på 2 ud af 10
  • Den er udført i en god mekanisk stil, og det bidrager til et godt design
  • Sous vide-maskinen kommer til en meget god pris, hvorfor den er mulig at erhverve sig for alle
  • Den er særdeles kompakt, hvorfor den ikke tager en masse plads i et køkkenskab eller en køkkenskuffe

Mere information om Profi Cook PC-SV 1126

Den har en meget præcis temperaturnøjagtighed – hvis altså der ses bort fra det aboslut højeste punkt – her er der nemlig en smule usikkerhed i forhold til målingerne.

Den har ikke nogen kraftig vandcirkulation, men den er til gengæld yderst lydsvag, hvorfor den kan bruges, hvornår det skal være, og hvor det skal være.

Det er især en fordel i mange små hjem, som ligger tæt op ad hinanden, eller hvis man har små børn i hjemmet, der skal have ro til at sove. Der skal jo laves mad uanset hvad.

Konkurrencedygtig pris

Profi Cook PC-SV 1126 er meget velfungerende, den er kompakt, og så indeholder den alle de basale funktioner, som man måtte få behov for.

Der kan indstilles helt præcist via et drejehjul, og så har sous vide-maskinen en varmekapacitet som de fleste andre stave. Denne er dog mindst lige så solidt opbygget, og så er den meget konkurrencedygtig, når der sammenlignes på pris i forhold til specifikationer.

Det er således ikke den bedste og mest avancerede sous vide-maskine, som er på markedet på nuværende tidspunkt, men det er et valg, der kan give rigtig meget værdi for pengene, hvorfor den er meget ideel i forhold til den gennemsnitlige bruger og så kan den indeholde helt op til 15 liter, mens den kun bruger i alt 800 W.

Ulemperne

Det skal desværre bemærkes, at Profi Cook PC-SV 1126 ikke har nogen form for trådløs forbindelse, hvorfor der heller ikke findes nogen app, den kan forbindes til.

Derved kan det være svært at holde styr på de forskellige tilberedninger. Der findes desuden heller ikke nogen brugerområder på internettet, der kan hjælpe med at holde sig opdateret på netop denne sous vide-maskine, og så findes der kun en engelsk brugsanvisning hertil.

Det er dog muligt at downloade en dansk udgave, men det kræver, at man selv går på internettet og finder den frem – den følger således ikke med i købet.

Steba SV100 prof

Forbrugertest, Steba SV100 Prof

Steba SV100 prof er en af de sous vide-maskiner, der kommer med en cirkulator. Det betyder, at den blot sænkes ned i vandet, eventuelt i en gryde, hvorfor den inden for ganske kort tid har opvarmet vandet til den ønskede temperatur ved at lave en cirkalution i vandet.

Det er blevet vurderet af eksperterne, at dette fungerer meget godt og hurtigt, hvorefter temperaturen efterfølgende holdes på et stabilt punkt.

Det sikrer, at dine fødevarer bliver tilberedt ved en ensartet varme, og det er også det, der i sidste ende giver det bedste resultat i forhold til smag.

Forhandler Totalpris Læs mere
2.599,00 Læs mere
2.599,00 Læs mere

Videoanmeldelse af Steba SV100 Prof

Gode ting ved Steba SV100 prof:

  • Det er en yderst hurtig model
  • Den holder temperaturen på et stabilt niveau under hele tilberedningen af maden
  • Det er en stor model, hvorfor den også giver mulighed for masser af brugervenlighed
  • Du får en enkel betjening, hvorfor det er en maskine, som alle uanset erfaring kan benytte sig af
  • Du får et brugervenligt display, der gør det let for dig at aflæse og anvende de forskellige indstillinger

Mere information om Steba Sv100 prof

Steba SV100 prof er en lidt større sous vide-maskine end så mange andre, og det er fordi, at den netop kommer med en cirkulator. Derudover vejer den også hele 2 kg, hvorfor den også ligger i den lidt tungere ende.

Dog er modellen yderst smukt designet i rustfrit stål og med en både bred og rektangulær form. At maskinen er så stor og tung betyder, at der skal en stor gryde til – faktisk mindst en på 15 centimeter.

Det betyder dog også, at Steba SV100 prof har en meget stor kapacitet på hele 30 liter. Der arbejdes kun ved 150 watt, og så bliver der cirkuleret omkring 7,5 liter vand i minuttet.

Steba SV100 prof er dog ikke en af de yderst prisvenlige modeller. Dog følger prisen med kvaliteten og specifikationerne, og det betyder, at du får langt mere værdi og god kvalitet for de ekstra penge, som den koster.

Letlæseligt display

Steba SV100 prof er meget brugervenlig. Den kommer med en enkel betjening, og det er især en fordel, hvis man endnu ikke ved så meget om sous vide.

Denne model kommer med et stort LCD-display, som er oplyst. Det betyder, at man let får den information, som man har behov for i forhold til blandt andet temperaturindstilling, den aktuelle temperatur og timeren.

Det er muligt at indstille temperaturen på mellem 2-99 grader, og du får derfor en yderst alsidig model, der kan tilberede mad på en lang række forskellige grader. Det giver dig en stor frihed i forhold til din madlavning.

Der medfølger ikke nogen vakuumpakkemaskine med Steba SV100 prof, så den er man nødt til at købe selv ved siden af.

Melissa 16310170

Forbrugertest, Melissa 16310170

Leder du efter en sous vide-maskine, som er godt egnet til at tilberede kød, så kan det være, at du bør tage et nærmere kig på Melissa 16310170.

Dette er nemlig en maskine, der kan gøre kødet yderst mørt og saftigt, især hvis man benytter sig af den funktion, der kræver langtidstilberedning.

Der medfølger desuden her en praktisk bøfholder til maskinen, og du bliver derfor givet meget gode forudsætninger for at lave kødet så godt som overhovedet muligt.

Forhandler Totalpris Læs mere
399,00 Læs mere
478,00 Læs mere

Videoanmeldelse af Melissa Sous Vide

Gode ting ved Melissa 16310170:

  • Denne sous vide-maskine er særligt godt egnet til tilberedning af kød uanset tilberedningstid
  • Maskinen har en kapacitet på 6 liter, hvorfor den egner sig godt til den almindelige familie
  • Det er en energivenlig model, og det er rigtig godt for miljøet
  • Den kommer med nogle gode funktioner, som opfylder de mest basale behov
  • Du får et brugervenligt display, der gør det let for dig at holde styr på tid og temperatur

Mere information om Melissa 16310170

Melissa 16310170 er en meget pålidelig model, og det betyder, at du med denne sous vide-maskine kan få et sikkert resultat, der er så præcist, som du ønsker det.

Du skal derfor ikke med denne maskine være bekymret for, om du rammer den rette temperatur – det klarer maskinen for dig.

En praktisk størrelse

Melissa 16310170 er ikke en af de dyreste modeller, og det er bestemt heller ikke den største sous vide-maskine, som findes på markedet.

Det betyder, at den er yderst praktisk, idet den let kan pakkes væk i et skab eller en skuffe, og derfor tager den ikke en masse plads i et normalt køkken. Så kan man nøjes med en mindre kapacitet, er Melissa 16310170 måske den helt rette model for dig.

Modellen kan nemlig blot indeholde 6 liter vand, og det er faktisk helt op til en tredjedel mindre end de helt store sous vide-modeller.

Dog betyder det ikke, at der ikke er plads til en stor mængde kød, så man kan blive mæt til en aften. Den passer nemlig perfekt til en familie på mellem 2-4 personer.

Og er man en miljøbevidst forbruger med fokus på energi og CO2, så er Melissa 16310170 også et godt valg, idet energiforbruget med denne lille maskine er skruet helt i bund. Har man dyr eller børn eller måske begge dele i sit hjem, er det også væsentligt, at sikkerheden er i orden.

Det du skal bruge

Melissa 16310170 er en rigtig god basal maskine, der kan alt det, der er behov for – men heller ikke mere end det. Den indeholder alle de nødvendige funktioner.

Dog kommer den også med et LCD-temperaturdisplay og et timerdisplay, der lyser blåt, og som har en ledningslængde på hele 92 centimeter. Det betyder, at du med en Melissa 16310170 får en meget stor bevægelsesfrihed.

Maskinen er udført i rustfrit stål med en base, som består af plastik, mens gryden også er af stål med en non-stick-belægning. Det sørger for, at Melissa 16310170 er let at rengøre.

Melissa 16310170 kan tilberede mad på mellem 45-90 grader, og timeren kan indstilles på mellem 30 minutter og 72 timer. Det betyder, at der er rig mulighed for at tilberede på den ønskede temperatur og i det tidsrum, som man har behov for.

 

Champion CHSV310

Forbrugertest, Champion CHSV310

Leder du efter en alsidig model, som giver dig alle de muligheder, du har behov for i en almindelig hverdag? Så kan Champion CHSV310 være den rette sous vide-maskine for dig og din familie.

Dette er nemlig en model, der producerer masser af veltilberedt mad, og det er uanset, om det drejer sig om kød eller om grøntsager.

Forhandler Totalpris Læs mere
911,00 Læs mere

Videoanmeldelse af Champion CHSV310

Fordele ved Champion CHSV310:

  • Det er en alsidig model, der eger sig godt til alle de fødevarer, som en almindelig familie spiser
  • Maskinen holder temperaturen på en stabil og jævn varme, så maden tilberedes mest optimalt
  • Det er en yderst støjsvag model, hvorfor du kan bruge den på alle tider af døgnet
  • Sous vide-maskinen kommer i et smukt design, hvor der er blevet kælet for looket
  • Maskinen har en meget stor temperaturspændevidde, og du kan derfor tilberede din mad, som du har lyst til

Mere information om Champion CHSV310

Der er utrolig mange sous vide-maskiner, der halter en smule bagefter, når det kommer til brugervenligheden.

Det har nok også at gøre med, at der endnu ikke er mange, der har nogen ide om, hvordan man benytter sig korrekt af maskinen, hvorfor det er nødvendigt, at den er en smule vejledende og dermed giver en hjælpende hånd.

Dog er denne Champion CHSV310 utrolig brugbar, når det kommer til brugervenligheden. Det er således noget, der har været fokus på med denne maskine.

Modellen er desuden let at montere og starte op, og derved er også selve byggekvaliteten i top. Champion CHSV310 er en sous vide-maskine, som kommer med cirkulation, og der bliver i alt cirkuleret 8,2 liter vand i minuttet med en effekt på 800 watt.

Med så højt et energiforbrug har den selvfølgelig også en stor kapacitet på helt op til 15 liter.

Æstetisk design

Der er rigtig mange sous vide-maskiner, som ser en smule bastante og robuste ud, og det kan give et meget forkert indtryk i et køkken – især hvis man har et mindre køkken.

Men med denne Champion CHSV310 er der tænkt mere på udseendet. Det betyder, at den kommer i et stilrent design, hvor selve konstruktionen er smart og anvendelig. Det giver et mere æstetisk udtryk i køkkenet, når den er i brug.

Displayet er yderst brugervenligt, idet det er meget tydeligt, hvad der står på det. Det viser den aktuelle temperatur, og så viser det også, hvor lang tid der er tilbage af den indstillede tid.

Ved siden af det letlæselige display findes der nogle få knapper. Disse er udført i rustfrit stål, og så er de meget lette at bruge som resten af maskinen.

Det er dem, der lader dig indstille timer og temperatur på Champion CHSV310. Temperaturområdet på maskinen er desuden meget stort, og det tæller helt fra 0-92 grader, hvorfor du kan tilberede din mad, som du har lyst til.

SousVide Supreme Touch

Forbrugertest, SousVide Supreme Touch

Dette er en sous maskine, som er i en hel klasse for sig. Ikke blot fordi den er det nyeste skud på stammen fra producenten SousVide, men den kommer også med alle de nyeste funktioner, som man måtte have behov for i det almindelige køkken.

Den kommer i et nyt og raffineret design med en meget flot touchskærm, og så er kvaliteten helt i top. SousVide Supreme Touch er udført i børstet stål, så den fremstår hårdfør og professionel.

Så er du på udkig efter en sous vide-maskine, der kommer med et vandbad, og som er lidt udover det sædvanlige, så bør du bestemt tage et lidt nærmere kig på SousVide Supreme Touch.

Forhandler Totalpris Læs mere
2.699,96 Læs mere
3.999,00 Læs mere

Videoanmeldelse af SousVide Supreme Touch

Fordele ved SousVide Supreme Touch:

  • Maskinen kommer i et design med rustfrit stål, som kan pynte i ethvert køkken uden at tage en masse plads
  • Den har en præcis temperaturstyring og er yderst energieffektiv
  • Sous vide-maskinen er lydløs i drift, hvorfor du kan tilberede mad på alle tider af døgnet
  • Du får en stor grad af brugervenlighed med et display og det gennemsigtige låg, der kan bruges som bakke
  • Du har mulighed for at tilberede helt op til 3 kilo kød ad gangen

Mere information om SousVide Supreme Touch

SousVide Supreme Touch kommer med nogle helt nye tiltag, som det kun er de færreste andre sous vide-maskiner, der kan hamle op med.

Det betyder, at den for eksempel kommer med det, som kaldes for en forsinket start-funktion. Med den er det muligt for dig at sætte din maskine til at starte på et bestemt senere tidspunkt.

Og det endda helt uden at der gøres brug af eksempelvis en app eller bare Wi-Fi generelt.

Den kommer desuden med et 360 graders patenteret varmelegeme og system, som rækker fra væg til væg og fra top til bund af maskinen.

Det sikrer dig en ultimativ præcision time for time, og du kan derfor også være sikker på, at din mad bliver tilberedt helt efter bogen. SousVide Supreme Touch kommer desuden med det, der kaldes for en strømdannelsestilstand. Det betyder, at hvis strømmen går i dit hjem, og maskinen slukkes for, så vil den stadig fortsætte med tilberedningen af din mad.

Det kan dog kun ske, hvis vandtemperaturen er over 54,5 grader i maskinen, når strømmen kommer tilbage igen. Er vandtemperauren under det, vil processen stoppe, og maskinen vil komme med en fejlkode i displayet.

Der vil desuden starte en alarmtone, så du ved, at der er noget galt. Den stopper igen, når du har slukket optimalt for maskinen. Med de funktioner kan du altid være sikker på, at der ikke sker noget uventet med din mad.

Designet i topklasse

SousVide Supreme Touch kommer med et design, som er i den absolutte topklasse. Maskinen har et dobbeltisoleret kabinet, som gør, at du ikke behøver at isolere den yderligere. Det viser sig blandt andet i form af tæpper, isolerende kugler, folie og andet, som nogle andre sous vide-maskiner kan have behov for.

Derudover gør isoleringen af kabinettet også, at maskinen altid forbliver kølig udvendig, hvorfor du ikke skal være bange for at røre ved den, eller at andre kan brænde sig på den.

SousVide Supreme Touch har også et gennemsigtigt låg, så du altid kan holde øje med tilberedningen af din mad. Det betyder, at du kan følge udviklingen og det endda helt uden at skulle løfte på låget og måske slippe noget varme ud.

Sansaire sous vide

Forbrugertest, Sansaire Sous Vide

Er du på udkig efter en lille og simpel model, som du kan pakke væk, når du ikke bruger den, så kan det være, at du bør tage et nærmere kig på Sansaire sous vide.

Det er nemlig en meget lille, kompakt og praktisk sous vide-maskine, som kan passe ind i ethvert køkken og dermed også ind i ethvert budget. Den kommer til en pris, der er til at betale for alle og enhver.

Sansaire sous vide kommer med en cirkulator, og i praksis betyder det, at man kan sætte modellen fast til en hvilken som helst gryde.

Forhandler Totalpris Læs mere
-0,02 Læs mere
1.799,00 Læs mere

Videoanmeldelse af Sansaire Sous Vide

Gode ting ved Sansaire sous vide:

  • Maskinen holder altid en stabil temperatur, så maden tilberedes bedst muligt
  • Den producerer derfor altid veltilberedt mad, som alle i familien kan glædes ved
  • Den kommer i et flot design med en cylinderform, der passer ind i ethvert moderne køkken
  • Sous vide-maskinen har en god mellemstor størrelse, hvorfor den er let at pakke væk i en skuffe
  • Du får et brugervenligt design, som er i topklasse med Sansaire sous vide

Mere information om Sansire Sous Vide

Sansaire sous vide har noget helt unikt, og man kan måske gå så vidt som til at påstå, at den har et professionelt islæt over sig.

Udseendet er nemlig meget flot og smart, hvorfor den kan passe ind i ethvert moderne køkken, og så er modellen også udformet i et smukt cylenderdesign, så den også er yderst let at have med at gøre – både når den er i brug, og når den ikke er i brug.

Du kan derfor med lethed pakke den væk og opbevare den i køkkenskabet, eftersom den ikke fylder meget mere end en almindelig termokande.

Sansaire sous vide er således ikke en af de største maskiner, som findes på markedet på nuværende tidspunkt, men den har faktisk stadig en kapacitet på helt op til 23 liter.

Det betyder, at denne maskine gør sig godt til en mellemstor familie. Til trods for det professionelle ydre og de gode omtaler, som maskinen får af eksperter rundt omkring i norden, så koster den langt fra så meget, som det ofte gør sig gældende med andre sous vide-maskiner.

Brugervenligheden er i top

Sansaire sous vide er også skabt, således den kan glæde enhver forbruger. Både den med stor erfaring inden for sous vide og den med aboslut ingen erfaring.

Derfor kommer modellen med et design og en stil, der er meget brugervenlig, mens brugen er yderst enkel og intuitiv.

Det gør sig blandt andet gældende, når det kommer til det store display, som Sansaire sous vide er udstyret med. Herpå er det på en overskuelig måde muligt at aflæse alt lige fra temperatur til tid, lige såvel som timeren her kan indstilles.

Det er muligt at tilberede maden helt op til 100 grader, hvilket dog sjældent er en temperatur, som man bør benytte sig af, da langt de fleste madvarer skal tilberedes på noget lavere temperaturer.

OBH 7946 Immersion

Forbrugertest, OBH 7946 Immersion

Leder du efter en sous vide-maskine med den helt rette essens, og vil du gerne have noget helt originalt og unikt, så kan OBH 7946 Immersion være den helt rette maskine for dig og din familie.

OBH 7946 Immersion indfanger nemlig essensen af at være noget rigtig godt. Ideen med sous vide er, at man får noget utrolig lækkert og mørt kød samt grøntsager, der er fulde af smag, og bruger du OBH 7946 Immersion, så er det bestemt noget, som du vil komme til at opleve.

Forhandler Totalpris Læs mere
369,00 Læs mere

Videoanmeldelse af OBH 7948 immersion

Gode ting ved OBH 7946 Immersion:

  • Dette er et kvalitetsprodukt, som giver rigtig meget værdi for pengene
  • OBH 7946 Immersion er fordelagtig, når det kommer til tilberedning af både kød og grøntsager
  • Maskinen er let at komme i gang med, hvorfor den kan bruges af alle uanset erfaring med sous vide
  • Sous vide-maskinen kommer med en grundig manual, der kan hjælpe med den korrekte tilberedning
  • Det er en meget rummelig model, hvorfor den kan tilberede mad til større selskaber

Mere information om 7946 Immersion

OBH 7946 Immersion er meget let at bruge, og det er derfor en maskine, som alle kan anvende, uanset om man har erfaring med sous vide eller ej.

Det betyder, at brugervenligheden er i top, således maskinen kan komme til at udgøre et normalt værktøj i ethvert køkken i de danske hjem.

Maskinen er let at komme i gang med at bruge, og så er den også ganske simpel at montere. Opstart fungerer let og problemfrit, og der er således ikke nogen grund til at læse lange manualer for at komme i gang med at anvende OBH 7946 Immersion til fulde.

OBH 7946 Immersion er den type sous vide-maskine, der kommer med en cirkulator, og så kan den indeholde helt op til 30 liter vand. Det betyder, at den kan tilberede en kødmænge på op til 4,5 kilo, og derfor kan der være nok til helt op til 12 personer i en tilberedning.

Cirkulatoren nedsænkes blot ganske let i en gryde, som er fyldt op med vand, og så vil OBH 7946 Immersion varme vandet op. OBH 7946 Immersion passer til de større gryder, og så er den en meget kraftig model, der kræver helt op til 1500 watt.

Temperaturområdet

OBH 7946 Immersion er en meget let sous vide-maskine på trods af sin meget store kapacitet. Den vejer nemlig kun 0,66 kilo, og det betyder, at den kan bruges af enhver og i ethvert køkken.

Udseendet er flot i både sorte og sølvfarvede nuancer, mens displayet er oplyst og med LCD. Der findes desuden i OBH 7946 Immersion en timerfunktion på helt op til 99 timer, hvilket er noget af det højeste, som findes på markedet på nuværende tidspunkt.

OBH 7946 Immersion er derfor specielt fordelagtig, når det kommer til langtidstilberedning, selvom den også egner sig perfekte til de kortere tilberedningstider. Den har en spændvidde på 25-99 grader, og det er derfor muligt at tilberede maden på præcis den temperatur, som man ønsker.

Dette er en sous vide-maskine, som kommer med en cirkulator, og der medfølger desværre ikke nogen form for vakuumpakkemaskine, hvorfor en sådan skal købes ved siden af.

Sådan fungerer en sous vide-maskine

Vi kender alle til de gode restauranter, hvis mad vi absolut elsker. Kødet er mørt, og grøntsagerne så smagfulde som aldrig før. Og heldigvis er det en kunst, som du kan gøre efter, hvis blot du bruger en sous vide-maskine.

Med en sous vide-maskine går det kort og godt ud på, at man vakuumpakker sit kød eller sine grøntsager for herefter at langtidstilberede dem i et vandbad, som er den helt rette temperatur i den helt rette tid.

sous vide

Man tilbereder således sin mad ved en meget lavere temperatur end ellers, og så er det bare tiden, som er ens ven.

Når man vil i gang med at anvende sous vide-metoden, skal man først og fremmest anskaffe sig en god maskine og en god vakuumpakker, som der gives udtryk for i ovenstående gennemgang er det nemlig kun de færreste sous vide-maskiner, i hvilken en sådan medfølger.

Man starter sin tilberedning ved at lade sous vide-teknologien varme vandet i en gryde op. Alt efter hvor stor en gryde og hvor mange liter vand, der er tale om, kan det tage forskellige tider at nå til den helt rette temperatur.

Herefter forbereder man enten kødet eller grøntsagerne ved at marinere dem (hvis det ønskes, og hvis der er behov for det) og vakuumpakke dem.

Det er her vigtigt at vide, at der skelnes mellem det, som kaldes for et vandkar og det, som kaldes for en gryde.

En sous vide-maskine, som kommer med et vandbad, bruger nemlig et medfølgende vandkar, mens maskinen med cirkulator skal bruge en gryde, som man selv skal anskaffe sig.

Den vakuumpakning, man har pakket sine fødevarer ind i, virker som en slags beskyttelse mod den direkte kontakt med det varme vand, og den sørger desuden derfor også for, at kødet og grøntsagerne bevarer deres naturlige smag og saft, som således ikke forsvinder ud i vandet.

Herefter lægges kødet eller grøntsagerne ned i vandkaret eller gryden, hvor det under vand vil ligge og blive tilberedt i det tidsrum, som er det helt rette for den enkelte fødevare.

Med en sous vide-maskine er det muligt at tilberede næsten alle former for kød. Det er således blot din egen fantasi, der sætter grænsen for, hvad du vil lave. Om du er til kød, fisk eller grønt, så er det bare med at kaste sig ud i sous vide.

Dog er det ved de større udskæringer, at sous vide-metoden virkelig kommer til sin ret og viser den største forskel. Normalt ville sådanne nemlig blive en smule seje og tørre, men med den langtidstilberedning som sous vide muliggør, er det ikke noget, der vil komme til at ske.

Det fremhæves af eksperter, at det især er godt at forsøge sig frem med culottestegen, idet langtidstilberedningen forbedrer kvaliteten markant i forhold til blot at give kødet en time i ovnen på 180 grader.

sous vide

Dog er det ikke nogen hemmelighed, at bøffer også bliver meget mere saftige og møre, hvis de undergår sous vide-metoden. Den holder nemlig alt den saft inde i kødet, som ellers ville forsvinde ud på en pande.

Det er også muligt at tilberede de fleste typer af fisk med sous vide-metoden. Man skal dog passe på med blandt andet fjerkræ, da mange af disse ikke vil opnå den bedste tilberedning i vakuumpakningen.

Det betyder dog ikke, at man skal stoppe med at tilberede sådanne med sous vide. Kylling kan for eksempel sagtens vakuumpakkes og lægges i vandet, mens det nærmere er and og duer, som man skal være lidt mere påpasselig med.

Når det kommer til grøntsager, så er sous vide også godt, selvom metoden egentlig mest egner sig til tilberedning af kød. Vakuumpakningen sørger nemlig for, at den naturlige saft ikke forsvinder, og derfor bevarer grøntsagerne en helt fantastisk smag.

Og når det så er sagt, så betyder det også, at diverse vitaminer og mineraler heller ikke forsvinder ud med væden. Grøntsagerne er således meget sundere, hvis de tilberedes efter sous vide-metoden.

Lær at tilberede dit kød rigtigt med en sous vide-maskine

Der er stor forskel på, hvor meget det forskellige kød og de forskellige grønstager skal tilberedes.

Man skal dog ifølge eksperterne tage det som en tommelfingerregel, at man med en vandtemperatur på omkring 58 grader vil få kød, der er både mørt og velsmagende.

Tiden er dog en faktor, som kan drille lidt, og det betyder, at man skal kende sit kød. For eksempel skal en mørbrad kun have omkring 2 timer efter sous vide-metoden, mens en culotte er af en lidt dårligere udskæring, hvorfor den kan være mindre mør, med fordel kan tilberedes i helt op til 12 timer.

Den lange tid, hvor kødet er vakuumpakket og nedsænket i vandet, forbedrer nemlig kødets kvalitet, og derfor vil det blive både mere mørt og mere velsmagende.

Det er med andre ord udskæringstypen af kødet, der afgør tilberedningstiden. Skal man for eksempel spise kød, som kommer fra skanken af et dyr, skal kødet have noget længere tid.

Det skyldes den store grad af bindevæv, som findes herpå. Og faktisk gør det samme sig gældende, når det kommer til bryst og forpart.

De steder, der forekommer mindst bindevæv, findes på dyrets ryg og bagpart, og disse udskæringer vil således ikke have brug for en nær så lang tidberedningstid.

Heldigvis vil bindevævet i løbet af den lange tilberedningstid blive blødere, og efter en tid vil det faktisk være blevet omdannet til blødt gelatine. Jo længere tid kødet tilberedes, jo blødere og mindre sejt vil bindevævet således blive.

Hvis man efter tilberedningen efter sous vide-metoden ønsker sig en sprød stegeskorpe, kan man enten lægge kødet i ovnen og lade det grille i ganske kort tid, eller man kan lægge sine bøffer hurtigt på panden.

Bøfferne skal kun have lige omkring 1 minut, før de får den sprøde skorpe, mens en steg skal have lidt længere tid.

Man skal dog holde godt øje med den, idet man let kan se, når overfalden skifter tekstur, og skorpen således er klar. Går der for lang tid, kan man have ødelagt det, som sous vide gav kødet.

Sous Vide

Svinekød

Svinekød skal helt generelt have lang tid, og det samme gør sig gældende med de helt små udskæringer. Skal eksempelvis en svinekotelet være helt gennemstegt, skal den tilberedes på sous vide-maskinen ved 70 grader i 1,5 time, mens en flæskesteg skal have helt op til 3,5 timer.

Kylling

Det anbefales, at man gennemsteger alt kylling, idet man så nedsætter risikoen og frygten for bakterier. Derfor skal både en kyllingefilet og et kyllingelår have op imod 1,5 time på 72 grader.

Man kan med fordel marinere kyllingen med en lækker citronmarinade, før man starter tilberedningen, eftersom den lækre smag vil trænge ind i kødet og bidrage til en god smagsoplevelse.

Oksekød

Der findes utrolig mange forskellige typer af oksekød, og derfor kan det være svært at give et specifikt svar på, hvor lang tid og ved hvilken temperatur kødet skal have.

Hver sin type kræver nemlig hver sin tilberedning. Det kan dog siges, at eksempelvis en oksefilet skal tilberedes ved 58 grader i mindst 1,5 time, hvis den bare skal være rosa.

En entrecote skal derimod have helt op til 6 timer på 60 grader, mens en oksehøjreb skal have minimum 16 timer ved 65 grader. Tiderne skal dog forlænges en anelse, hvis man ønsker sig kødet enten medium eller gennemstegt frem for blot rosa.

Fisk

Ligesom med kødet findes der forskellige typer af fisk, som kræver hver deres form for tilberedning. Dog tager det altid kortere tid at tilberede fisk frem for kød.

En almindelig fiskefilet skal for eksempel kun have omkring 40 minutter ved 60 grader. Steger man fisk på panden, er det meget hurtigere.

Her er der dog en risiko for, at man oversteger den, og derfor er sous vide-metoden meget mere sikker, når man skal have sig et godt og lækkert måltid.

Grøntsager

Man kan tilberede mange forskellige typer af grøntsager sous vide. Det være sig lige fra de helt grønne grøntsager til kartofler.

Her må temperaturen gerne være en smule højere, især hvis der er tale om grøntsager som eksempelvis broccoli, som skal have 20 minutter ved 85 grader.

Pastinakker skal i sammenligning hermed have 15 minutter ved 85 grader, mens kartofler skal have mindst en time ligeledes ved 85 grader.

Hvis du ikke helt føler dig klar på Sous vide, men gerne vil udvide dit arsenal i forhold til forskellige madlavningsteknikker, så kan du her læse vores artikler om Vakuumpakkerestavblendere, ismaskiner og slow juicere!

Værd at vide om Sous Vide

  • SousVide kan virke skræmmende for mange mennesker, som ikke rigtigt ved hvad det indebærer. Teknologien bærer dig tilgengæld rigtigt langt hen af vejen nu til dags.
    Derfor behøver du absolut ikke at være skræmt, hvis du overvejer at købe en SousVide-maskine, da det er ret så intuitivt hvilket betyder at du hurtigere end ingenting er mester!

Anmeldelser af Sous vide

4,7 baseret pa 31 anmeldelser fra forskellige platforme

r fået 4,5 stjerner - baseret på 14 anmeldelser fra vores brugere.
Bedøm denne artikel

Om skriben

Mathias Madsen

Efter selv at have gået på idræts linjen i gymnasiet, og med stor fokus på hans sport i fritiden, forsatte Mathias i den fysiske retning. Han har studeret idræt hele vejen fra bachelor til kandidat, men formål om at blive gymnasielærer i idræt.