Materiale
Når du skal købe en stempelkande, skal du huske at kigge på hvilke materialer den er lavet af. De fleste stempelkander er lavet af glas. Hvis du vælger en af disse, så skal du vurdere hvor godt glasset er beskyttet mod knubs og stød. Du kan også finde stempelkander som er lavet af stål, og bl.a. er mere modtagelig overfor stød og slag.
En producent som Bodum, der primært laver stempelkander i glas, er nemme at finde en ny glaskolbe til. Hos de andre producenter er det dog lidt sværere at finde en erstatning, hvis uheldet er ude.
Filtreringsgrad
Det er også en god idé, at holde øje med kvaliteten af selve filtret eller stemplet. Stemplet bør nemlig sidde stramt i kanden, når du trykker det ned. Hvis det ikke gør det, så er der en sandsynlighed for, at der kommer grums i din endelige kop. Yderligere, så bør metalfilteret i stemplet virke stærkt.
Design
Design er ofte et personligt valg. Nogle foretrækker den traditionelle stempelkande, hvor kanden er i glas. Andre vil gerne have en termo-stempelkande, som er lavet i rustfrit stål, og passer til et nymoderne køkken. En stempelkande i en fantastisk kvalitet og design, er faktisk ikke så dyr igen, og vil nemt kunne holde flere år i køkkenet. Så du bør derfor vælge en der er flot at kigge på og som passer til dit hjem.
Husk at se vores robotstøvsuger, printer, trådløs router og løbeur test-guides!
Størrelse
Hvis du er typen som drikker lidt kaffe i løbet af dagen, og samtidig gerne skænker en kop til en ven eller to, så bør du bestemt overveje en stempelkande. En stempelkande er en enkel måde at brygge kaffe til større selskaber. Til gengæld, hvis du kun skal lave en kop til dig selv, så er en 1-liters stempelkande lige i overkanten. Her kan du alternativt vælge en mindre stempelkande, eller få en ekstra. Eksempelvis, så laver Bodum stempelkander i forskellige størrelser.
Sådan laver du den perfekte stempelkaffe
En stempelkande i sig selv, er ikke svær at bruge. Brugervenligheden er meget høj, det eneste du faktisk bare skal gøre er at trykke ned på stemplet og viola! Dog er der stadig ting du skal være opmærksom på, når du bruger en stempelkande til at brygge kaffe i.
Mængden af kaffen, trækketiden samt temperaturen på vandet er afgørende for, om du får en god kaffe eller ej. Her får du derfor en lille guide til, hvordan du brygger god kaffe på en stempelkande.
- Hovedreglen er, at der går 7 gram kaffe til en kop. I dette tilfælde, hvor vi primært har taget udgangspunkt i anmeldelser af stempelkander med en kapacitet på 1 liter, så skal du bruge 56 gram kaffe.
- Hæld derefter 1 liter varmt vand i din stempelkande. Vandet skal have en temperatur på mellem 93-96 grader. Hvis varmet er varmere, vil du få en kaffe som smager brændt og bitter.
- Rør dernæst i kaffen, og lad den trække i 4 minutter. Du kan evt. fjerne overskudende skum med en ske.
- Pres dernæst filteret ned og vent et minut indtil kaffen har lagt sig i bunden.
- Dernæst kan du nyde en god kop kaffe fra din nye stempelkande.
Yderligere er der andre faktorer som du også skal fokusere på for at brygge en god kop kaffe med en stempelkande.

Bryggeratio
Afhængig af bryggemetoden, og opskriften du bruger, så smager kaffe bedst ved en kaffe/vandratio på mellem 1:14 og 1:18. For at sammenligne det med noget, så er en espresso-ratio 1:2. Den perfekte ratio, afhænger også af hvordan du foretrækker smagen af din kaffe. Nogle kan godt lide deres kaffe som tjære og meget mørk, mens andre vil have den mild og balanceret.
For at finde den perfekte balance, kan du evt. benytte dig af en vægt, hvor du afmåler hvor meget kaffe du kommer til at bruge. Den samme tilgang er værd at bruge til en stempelkande, da du vil få den perfekte smag.
Trækketid
Trækketiden når du brygger kaffe på en stempelkande, er også ekstrem vigtig. Et af myterne, når man bruger en stempelkande, er at kaffen kun skal trække fire minutter – nogle gange mindre! Dette er ikke helt korrekt, da trækketiden afhænger af de andre parameter såsom vand, hvor groft du har kværnet dine bønner samt om du rører i kaffen inden du bruger stemplet. Derfor er fire minutter langt fra nok. Vi anbefaler, at du venter mellem 6 og helt op til 14 minutter inden du bruger stemplet. Dermed vil bønnerne trække længere tid i vandet, og du vil få en mere intens smag.
Kværn fint
En anden myte er hvordan kaffen skal kværnes. Mange mener at kaffen altid skal kværnes groft, hvilket passer meget godt, hvis man følger logikken. Når du bruger groft kaffe i din stempelkande, så er det lettere at undgå at få grums i kaffen, når den er brygget.
Du kan dog bruge kaffe som er mere fint, uden at der kommer grums i koppen. Her skal du dog fokusere på trækketiden, så kaffen har tid til at bundfalde sig, og ligeledes stemple langsomt.
Hvis du er typen, som primært bruger groftmalet kaffe i en stempelkande, så er der en stor chance for, at der ikke forekommer nok ekstraktion. Udover det, så skal du faktisk kværne mere kaffe, for at opnå den samme styrke i forhold til når du bruger finmalet kaffe.
Derfor synes vi, at du skal kværne kaffen, som når du laver filterkaffe. Ikke for fint, men heller ikke for groft. Dermed får du en mellemting, og du skal derfor ikke ud at købe kaffe oftere, da den holder længere.
For at få den bedste smag, bør du selv kværne kaffen derhjemme, fremfor i supermarkedet. Friskmalet kaffe har en meget bedre smag, når du skal brygge kaffe. Du opnår endda også den bedste aroma ved friskmalet kaffe. Derfor bør du tage et kig på vores kaffekværn test-guide, for at finde de bedste kaffekværne lige nu.
Rengøring
Hvis du synes at kaffen i din stempelkande smager dårligt, så er manglede rengøring måske den primære årsag. Hvis der er rester af harsk kaffeolie i stempelkanden, så kan det hurtigt give en dårlig smag til den efterfølgende kaffe du brygger. Derfor skal du sikre dig, at både din kande og stempel er helt rene inden du bruger dem.
Rigtig mange af stempelkanderne i dag kan skilles af, og det betyder at du hurtigt og nemt kan rengøre alle dele. Dette bør derfor være en prioritet for dig, når du bruger din stempelkande fremrettet.
Rens overfladen
Når du brygger kaffe med en stempelkande, så vil der opstå noget skum på toppen af kanden. Dette form for skum er urenheder fra kaffen. Du skal derfor fjerne dette, evt. med en lille teske, for at opnå den mest rene mulige kaffesmag.
Temperatur
Det anbefales at bruge vand på en temperatur mellem 92 og 96 grader. Hvis vandet er varmere, så vil du få en mere brændt smag. Derfor er det en god idé at bruge vand på en temperatur på cirka 92 grader til f.eks. mellemristet kaffe.
Se også denne artikel på bomagasinet.dk: Stempelkande – her er de 5 bedste
Denne side er anmeldt af: Joachim M. Olsen Rating 10/10