Test af de 7 bedste affugtere

Har du problemer med svamp, husstøvmider eller lignende i dit hjem? Eller er der bare høj luftfugtighed i hjemmet? Så kan affugteren være en god løsning, da denne, som dens navn antyder, kan affugte boligen, således de forskellige ulemper ved høj luftfugtighed i boligen bliver elimineret.

Forbrugertest, affugter
Udgivet 12.03.2019|Senest redigeret 17.04.2019|

Der findes rigtig mange forskellige affugtere på markedet i dag, og derfor kan det være svært at vælge det rigtige for dig.

Du får her en gennemgang af nogle af de bedste affugtere, der er på markedet anno 2019, og derfor får du også bedre forudsætninger for at tage det rette valg.

Forbrugertest, affugter

forbruger-test.dk

4.46 28
Artikel godkendt af

Jacob Simon Hansen (Journalist fra DMJX)

Woods M10

forbrugertest, Woods M10Den første model, der gennemgås, er fra Woods, og der er tale om deres model M10.

Denne har høstet mange roser fra forbrugerne, hvilket blandt andet kommer af den innovative udvikling og affugterens effektive virkning. Det er ikke den største model, mens dens vægt heller ikke er specielt høj af en affugter at være.

Forhandler Totalpris Læs mere
5.740,00 Læs mere

Video anmeldelse af M10 affugter

Gode ting ved Woods M10

 • Meget neutral affugter
 • Lavt støjniveau på kun 42 dB
 • Affugter rum på op til 40 kvadratmeter
 • Arbejder mellem 5-32 grader
 • Vandtank med kapacitet på 2 liter

Modellen støjer minimalt i flot design

Modellen her slår sig også på at være meget støjsvag, hvormed man altså ikke vil blive generet af modellen.

Modellen er også flot designet i sin aflange form og meget enkle, hvide farve, hvilket gør, at man let kan få modellen til at passe ind i enhver lejlighed, uden at den vil komme til at stikke ud i indretningen

Brugervenligheden på modellen er også i top, og man styrer den ganske simpelt via. et smart-touch panel, som er let at finde ud af, hvormed man hurtigt lærer at benytte maskinen.

Derudover er der på modellen også en smart timer-funktion, der gør, at man kan planlægge affugtningen. Her indstiller man bare timeren, hvorefter maskinen vil sørge for at starte til det givne tidspunkt.

Woods DS36F

Forbrugertest. Woods DS36F

 

Selvom denne model er større end den først præsenterede model, er den stadig i den lille ende, men der er tale om en meget kompakt model, hvilket vil sige, at en stor funktionalitet er samlet på meget lidt plads.

Det samme er gældende for kontrolpanelet, der også er ganske kompakt, hvilket også er med til at øge brugervenligheden, da den herved bliver lettere og enklere at styre.

Forhandler Totalpris Læs mere
3.999,00 Læs mere

Video anmeldelse af Woods DS36F

Gode ting ved Woods DS36F

 • Kompakt model
 • Modellen har hjul, således den på trods af tung vægt kan flyttes let rundt
 • Affugte rum på op til 190 kvadratmeter (mest optimalt fra 10 til 90 kvadratmeter
 • To hastigheder
 • Vandtank på 10,4 liter

Affugter store områder og har flere forskellige funktioner

Modellen her er meget lidt, men som nævnt er den kompakt, hvilket også afspejler sig i, at den er i stand til at affugte et ret stort areal på hele 190 kvadratmeter.

I de 190 kvadratmeter er der taget højde for modellens maksimale ydeevne, men hvis man vil have den mest optimale drift, bør man benytte modellen i rum på 10-95 kvadratmeter for at få mest ud af modellen.

Uanset størrelsen af rum har modellen her en automatisk afrimningsfunktion og automatisk beskyttelse mod skimmel, hvilket kan være en fordel, hvis man har problemer med dette et sted i sin bolig.

Udover dette har modellen fra Woods også to forskellige hastigheder, hvormed det er muligt at affugte rummet. Dermed er det muligt at speede lidt op på affugtningen, hvis der måtte være behov for dette.

Hvis man ikke ønsker at koble affugteren direkte til afløbet, er det en mulighed at benytte en vandtank, og vandtanken til denne model har en kapacitet på 10,4 liter, hvormed der kan opsamles meget fugt, inden det er nødvendigt at tømme vandtanken.

Woods AD20 Hybrid

Forbrugertest, Woods AD20

 

Modellen her adskiller sig lidt fra de foregående modeller, da der er tale om en hybrid model, hvilket vil sige, at denne model besidder to forskellige funktioner.

Modellen her kombinerer noget to af de bedste ting fra denne produktkategori, da den både kan affugte og rense luften.

Forhandler Totalpris Læs mere
3.398,00 Læs mere
3.398,00 Læs mere
3.398,00 Læs mere

Video anmeldelse af AD20 Hybrid

Gode ting ved Woods AD20 Hybrid?

 • Effektiv hybridmodel
 • Kan måle luftkvalitet og -fugtighed i det givne rum
 • Kan benyttes i store rum på op til 80 kvadratmeter
 • Har 4 hastighedstrin
 • Lavt støjniveau

Gode funktioner og lækkert design

Det er ikke kun det indre, der er blevet opprioriteret i udviklingen af denne model, da den også er i et særdeles flot design, da den er meget smal og slank, mens den er produceret i en neutral, hvid farve.

Det er blandt andet gældende for to-i-en-funktionen, der gør, at både fugt og støvpartikler bliver fjernet fra luften, hvilket er med til at forbedre indeklimaet en hel del. For at kunne overvåge luftrenligheden er der på modellen en indikator, der fortæller om luftkvaliteten i det givne rum.

Smarte sensorer og lavt lydniveau

Modellen har som andre affugtere også en vandbeholder, og denne models vandbeholders kapacitet ligger på 4 liter, hvilket gør, at affugteren kan opsamle meget fugt, inden den skal tømmes.

Der er i vandbeholderen monteret sensorer, som er i stand til at mærke, om vandbeholderen er fuld. På den måde kan man holde øje med, om tanken snart skal tømmes

Udover dette er modellen også ganske støjsvag, da den med sine 48 dB ligger et godt stykke under en gennemsnitlig samtale, hvormed man ikke skal være bange for at blive generet om dagen eller om natten for den sags skyld.  

Qlima D516

Forbrugertest, Qlima D516

 

Denne model fra Qlima udmærker sig på flere forskellige områder, hvilket blandt andet er gældende for, at den egner sig rigtig godt til at være placeret i kælderrum, vaskerum eller lignende, hvor luften til tider kan blive meget fugtig og forværre indeklimaet.

Derudover har modellen også kontinuerlig drift og luftcirkulation, hvilket medfører, at man ikke hele tiden skal holde øje med maskinen og indstille den.

For at købe Qlima D516, klik her

Video anmeldelse af Qlima D516

Gode ting ved Qlima D516

 • God i kælderrum, vaskerum eller lignende
 • Affugter op mod 15 liter i døgnet
 • Lavt strømforbrug
 • Lavt lydniveau
 • Mulighed for afløb
 • Gode indstillingsmuligheder
 • Fleksibel at flytte rundt med

Smarte sensorer og brugervenlig betjening

Når denne affugters sensorer opfanger, at luftfugtigheden bliver for høj, hvilket f.eks. kunne være i forbindelse med, at man hænger vasketøj op, bruger vaskemaskinen eller lignende, vil maskinen selv starte affugtningen, således luftfugtigheden kommer tilbage på det rette niveau.

Affugteren er udstyret med et elektronisk display, hvorpå man kan holde øje med luftfugtighed og temperatur i lokalet. På baggrund af dette kan man så indstille luftfugtigheden på netop den luftfugtighed, man end måtte ønske at have.

Dette skal dog være en luftfugtighed mellem 30 % og 85 %, da modellen ikke kan affugte til hverken højere eller lavere værdier. Der er også en timer-funktion indbygget på modellen.

Affugterens specifikationer

Modellen har et driftsområde på 4-32 grader, hvilket er meget standard for denne type af affugter. Der er den ekstra fordel ved modellen, at den har et indbygget afrimningssystem, som gør, at man let kan benytte den i en kold kælder, uden at den vil tage skade af det.

Woods ED50F

Forbrugertest, Woods ED50F

 

Dette er endnu en topmodel fra Woods, og denne udmærker sig blandt andet ved at være meget velegnet til mindre rum, hvor den virkelig udfører sin rolle.

Det er blandt andet gældende for mindre kælderrum, badeværelse, vaskerum eller lignende, hvor luftfugtigheden kan blive høj og svær at have med at gøre.

 Derudover høster modellen her fra Woods også en hel del roser for sin brugervenlighed, mens den også er ganske effektiv og klarer sin opgave til stor ros.

Video anmeldelse af Woods ED50F

Gode ting ved WOODS ED50F?

 • Praktisk og fleksibel at flytte rundt med
 • Kompakt i sit design
 • Effektiv i små rum
 • Effektiv i arbejdsområde på maksimalt 40 kvadratmeter

Vandbeholder og maksimalt område

Modellen her fra Woods har en vandbeholder på 2,7 liter, hvormed man altså ikke er afhængig af at have et afløb i nærheden, hvilket også gør, at modellen er lidt mere fri at placere i hjemmet.

Når vandbeholderen er fuld, vil affugteren automatisk stoppe med at affugte, hvorefter den så vil starte igen, når vandbeholderen er tømt.

Modellen har et driftsområde på 40 kvadratmeter, hvilket stemmer meget godt overens med et kælderrum, vaskerum eller lignende, hvor luftfugtigheden kan risikere at stige en del.

Fleksibilitet og brugervenlighed

Modellen er ikke den største på markedet, og den vejer heller ikke ret meget, hvilket gør, at den er let at flytte rundt med. Udover dette er den også let at flytte rundt på, da den har et håndtag i toppen, således man let kan flytte den rundt.

Fleksibiliteten medfører også, at man kan medbringe affugteren på båden, i campingvognen eller lignende, hvor luftfugtigheden også kan blive for høj i forhold til det anbefalede.

Modellen er brugervenlig forstået på den måde, at den har et såkaldt hygrostat indbygget.

Her angiver man, hvad man ønsker, at luftfugtigheden skal være, hvor modellen så selv slukker, hvis den ønskede luftfugtighed er nået.

Meaco Platinum 12L

Forbrugertest, Meaco Platinum 20L

 

Dette er en model fra Meaco, og den hedder 12L, fordi det siges, at den har en affugtningskapacitet på 12 liter. Det betyder, at modellen kan affugte op til 12 liter om dagen, hvilket er meget højt for en affugter af denne type.

Den høje kapacitet medfører, at modellen her er i stand til at kunne affugte meget fugtige rum, uden at den skal på for meget overarbejde.

Video anmeldelse af Meaco Platinum 12L

Gode ting ved Meaco Platinum 12L

 • Stor kapacitet
 • Stor vandtank
 • Fleksibel at flytte rundt på
 • God kompakt model med mange funktioner
 • Automatisk til- og fraslutning ud fra indstillinger ift. luftfugtighed
 • Forholdsvis stort arbejdsområde
 • HEPA-filter

Maksimalt arbejdsområde og indstillingsmuligheder

Modellen her fra Meaco har et stort maksimalt arbejdsområde, der ligger på 200 kvadratmeter, men den kører mest optimalt og udfylder sin opgave bedst i et arbejdsområde på omkring 35 kvadratmeter.

Derfor kan modellen altså benyttes over større arealer, men den benyttes bedst i rum med lidt mindre areal.

Modellen er udstyret med et hygrometer, som aflæser luftfugtigheden. Hvis luftfugtigheden overstiger den tærskelværdi, man selv indstiller, begynder affugteren at affugte rummet indtil det tidspunkt, hvor luftfugtigheden igen falder under den angivne tærskelværdi.

Lavt lydniveau og god tankkapacitet

Lydniveauet ligger på 46 dB, hvilket er ganske lavt, således man altså ikke skal frygte, at lyden fra en affugter vil blive en generende faktor i det daglige.

Derudover er der en tankkapacitet på 6 liter, hvilket er en ganske fortrinlig mængde af fugt, der kan opsamles, inden tanken igen skal tømmes. Det er også muligt at få en slange som et tilkøb, såfremt man hellere ser, at affugteren kobles direkte til et afløb.

Woods DS15F

Forbrugertest, Woods DS15F

 

Denne model fra Woods lever i høj grad op til rygtet fra de canadiske brands, der består i at udvikle driftssikre og effektive affugtere.

Der er tale om en kompakt maskine, der arbejder ganske effektivt, og den kan hurtigt affugte et givent rum. Modellen her har et maksimalt arbejdsområde på 100 kvadratmeter, hvilket altså er et forholdsvist stort rum.

Forhandler Totalpris Læs mere
3.949,00 Læs mere
3.949,00 Læs mere

Video anmeldelse af Woods DS15F

Gode ting ved Woods DS15F

 • Effektiv og driftssikker model
 • Stort arbejdsområde
 • Arbejder under et bredt temperaturinterval
 • God kapacitet
 • Mulighed for direkte afløb
 • Energivenligheden er i top
 • Hastighedsindstilling
 • Mulighed for 6 års garanti

Kapacitet og indstillingsmuligheder

Modellen her er udstyret med en vandtank, som fugten fra rummet opsamles i ved affugtning, og denne tank har en kapacitet på 10,4 liter.

Hvis man vælger at benytte den medfølgende tank, kan det være en fordel at være opmærksom på, at affugteren her stopper med at affugte, når beholderen er tom.

Modellen har også forskellige indstillingsmuligheder, hvilket eksempelvis er gældende for hastigheden på modellen.

Den har to forskellige hastighedstrin i affugtningen, hvilket vil sige, at man kan indstille den i forhold til det behov for affugtning, der end måtte være.

Specifikationer og energivenlighed

Modellen leveres med et anti-mug filter, der er meget effektivt. Filteret kaldes et SMF-filter, der sørger for, at der opfanges støv, svampesporer og lignende forskellige partikler, der kan have en skadende effekt på indeklimaet.

Derudover er der også den fordel, at hvis man registrerer sit køb ved Woods og udskifter filtrene minimum en enkelt gang årligt, har man seks års garanti på modellen.

Værd at vide om affugtere

 • Affugtere har længe været anset som en luksus vare, eller en nødvendighed her i Danmark, men det er nu blevet ret essentielt blandt den danske befolkning, grundet vores varme somre.
  Affugtere skaber ikke bare ekstra komfort, men kan være en god støtte for folk med astma eller støvallergier.

Generelle råd til valg af affugter

Nu er du blevet præsenteret for en række af affugtere fra nogle forskellige producenter, mens du også er blevet præsenteret for en række af årsager til, hvorfor de forskellige modeller kan være en fordel at investere i.

På trods af dette kan det stadig være udfordrende at samle trådene med nogle generelle ting, der er vigtige at være opmærksom på ved valg af affugter, hvilket især er gældende, hvis ikke nogen af de ovenstående modeller falder i netop din smag.

Hvis du går og overvejer at opgradere dit hjem, så kan du klikke på disse links, for at komme til vores artikler om opvaskemaskiner, espressomaskiner eller elkedler!

Men du bør ikke fortvivle, da du her får nogle af de bedste, generelle råd til valg af affugter.

Først og fremmest er det vigtigt at have et øje for behovene i forhold til affugteren. Hvor stort et rum skal den kunne affugte?

Under hvilke temperaturer arbejder modellen? Dette er to meget hovedsagelige dele at have øje for ved valg af affugter, da der i produktbeskrivelsen ved alle affugtere er en angivelse af dette, man bør tage højde for i udvalget.

Ved at et rum på 25 kvadratmeter skal opvarmes, og temperaturen i det givne rum typisk er omkring 20 grader, kan det være en fordel at finde en affugter, der kan affugte dette område under den givne temperatur.

Der findes ikke specielt mange affugtere til privat brug, der kan benyttes i temperaturer på mindre end 5 grader.

Derfor er det vigtigt, at man bliver rådgivet grundigt af en fagmand, hvis man skal benytte affugtere i rum, hvor temperaturen er under 5 grader. Disse modeller er nemlig kondensaffugtere, som ikke virker, når temperaturerne bliver for lave.

Derudover kan man også holde øje med modellens størrelse og vægt, således det undersøges, hvor fleksibel modellen er, og fleksibiliteten er især vigtig at overveje, hvis der skal flyttes meget rundt på affugteren.

Størrelsen betyder også en hel del, da det er vigtigt, at modellen er i stand til at stå i det rum, man har tiltænkt, uden at den er i vejen i det daglige i det givne rum.

Skal modellen f.eks. stå i et vaskerum, er det vigtigt, at den ikke kommer til at stå i vejen for det, man skal lave i vaskerummet.

Hvis modellen ikke kan passe ind og få et permanent sted at stå, kan det være en fordel med en fleksibel model med hjul under, således man let og hurtigt kan flytte rundt på den.

Et hygrometer er også indbygget i nogle af modellerne, og denne måler luftfugtigheden i et rum, hvor nogle modeller så er så intelligente, at de selv tænder og slukker, når luftfugtigheden stiger over en given værdi.

På de fleste modeller er det sågar også muligt at definere disse værdier selv. Dette er ikke integreret i alle modeller, hvilket er vigtigt at være opmærksom på, hvis man ønsker, at affugteren skal være meget selvhjulpen forstået på den måde, at man ikke jævnligt skal indstille, tænde og slukke den.

Affugteren kan ydermere blive selvhjulpen, hvis man tilkobler den et afløb, således man ikke skal tømme en vandbeholder.

Det kan dog være, at modellen ikke kan placeres tæt ved et afløb, hvor det så kan være en fordel med en vandbeholder. Man kan både få modeller med slange til afløb, mens man også kan få modeller, hvor det er et tilkøb, såfremt man hælder mere til at benytte vandtanken.  

Råd til at få mest muligt ud af din affugter

Når man så har en affugter, kan det være interessant at vide, hvorledes man får denne til at fungere mest optimalt. Først og fremmest er det vigtigt, at man benytter affugteren alene, således den selv kan få lov at arbejde med luften og ekskludere fugten.

Det er samtidigt vigtigt, at man ikke opvarmer det givne rum, mens affugteren kører.

Opvarmning i et fugtigt rum vil nemlig resultere i, at luftfugtigheden gradvist vil stige, hvormed affugtningens effektivitet vil falde i takt hermed. Derfor er det vigtigt ikke at sørge for temperaturstigninger, når affugteren er i gang.

Placeringen af affugteren er også vigtig. Det anbefales, at man som vidt muligt placerer affugteren centralt i det rum, man ønsker affugtet. På den måde kan affugteren bedre stå optimalt i luftcirkulationen og sørge for en mere effektiv affugtning.

Derudover er det også vigtigt, at den står på et stabilt underlag. Det er også vigtigt, at man under affugtning holder ventilation slukket og vinduer lukket, da der herigennem kan komme fugt ind, hvilket er med til at forlænge processen for affugtningen.

Åbne vinduer og aktiv ventilation vil altså til ineffektiv affugtning.  

Derudover kan det også være en fordel at placere affugteren så højt som muligt i lokalet, da den fugtige luft oftest stiger til vejrs.

Det er netop denne luft, der er interessant for affugteren at få ind i systemet, således det er muligt at få fugt udvundet fra luften.

Derudover er det vigtigt at sørge for, at luften i rummet på en eller anden måde cirkulerer og ikke er for stillestående, da det i så fald kun vil være luften inde i selve affugteren, der vil blive affugtet.

Som tommelfingerregel siger man, at affugteren kun skal køre til et tidspunkt, hvor der er 12-15 % fugt tilbage i byggematerialer, hvorefter det er vigtigt at få slukket modellen.

Bliver fugtniveauet lavere, kan det give problemer for byggematerialerne, hvilket især er gældende for træ, der kan blive for tørt. Trækonstruktioner kan i værste fald begynde at revne, såfremt luftfugtigheden bliver alt for lav.

r fået 4,5 stjerner - baseret på 14 anmeldelser fra vores brugere.
Bedøm denne artikel

Om skriben

Camilla Nørgaard

Camilia har tidligere arbejder som skribent hos diverse dameblade, hvor hun har været ansvarlig for områder som blandt andet mode, køkkenet og personlig pleje.