Test af ismaskiner

Hvem elsker ikke is? Og hvad er da bedre end altid at have mulighed for selv nemt og hurtigt at kunne lave isen hjemme? Hvis du godt kunne tænke dig at lave din egen is, kan der være gode fordele i at investere i en ismaskine.

ismaskine
Udgivet 28.02.2019|Senest redigeret 18.03.2019

Det kan dog være svært at finde rundt i de mange muligheder af ismaskiner. Der er stor forskel på maskinernes kvalitet, og derfor kan det være en god idé at undersøge de forskellige muligheder.

I denne sammenligning af ismaskiner finder du et samlet overblik på over 10 maskiner, hvor der både er testvindere samt topscorere og derfor relevante bud på din nye ismaskine. Med dette overblik er formålet at gøre det så overskueligt og nemt for dig som forbruger at træffe et valg om, hvilken ismaskine du skal vælge.

DENNE ISMASKINE TEST INDHOLDER:
forbruger mand

Vi gør dig opmærksom på, at forbruger-test.dk ikke selv tester produkterne.

Vi laver i stedet en samlet oversigt over produkterne, så du kan vælge det rette produkt for dig. Artiklen skal fungere, som en vejledende guide til dig.

Du vil igennem sammenligningen blive introduceret for:

  • En gennemgang af maskinerne, der alle har vundet i test
  • En introduktion til at få det bedste resultat med ismaskinen
  • Gode råd til at lave den bedste is
  • Lidt om isens kvalitet
  • Mulige ingredienser og sunde smagsalternativer
  • 10 gode opskrifter på is

Det følgende vil indebære en gennemgang af en række forskellige maskiner, der hver især har fordele at fremhæve, og som alle kan anbefales og har vundet i tests. Resultaterne er samlet fra uvildige test og kan medvirke til at give dig et overblik over markedets bedste ismaskiner. På den måde er du sikker på, at du kan nyde din hjemmelavede is i haven.

Herunder bør det tilføjes, at Forbruger-test.dk ikke selv har foretaget testene af produkterne. Dette er blot en gennemgang og et overblik over de bedste ismaskiner på markedet, som kan fungere som en vejledende guide til dig, der vil investere i en ismaskine.

ismaskine

forbruger-test.dk

4.52 25
Artikel godkendt af

Jacob Simon Hansen. (Journalist fra DMJX).

Wilfa ICM-C15

Wilfa ICM-C15

Af fordele ved ismaskinen fra Wilfa kan der udover den fordelagtige pris nævnes, at den både er elegant i designet, særdeles brugervenlig, rummelig og bidrager til både en god og helt perfekt cremet is.

Ismaskinen er i flere uafhængige test placeret i toppen, herunder kan nævnes; Forbrugerrådet Tænk, det svenske Råd & Rön samt Dinside.no.

ForhandlerTotalprisLæs mere
1.289,00 Læs mere
1.359,00 Læs mere
1.359,00 Læs mere

Opsummering er fordelene ved Wilfa ICM-C15:

  • Ismaskinen er fuldautomatisk med kompressor
  • Tidløst og elegant design
  • Brugervenligt – kan betjenes af alle
  • Display i LCD
  • Den færdiglavede is kan holdes kold i en time
  • Løsdele tåler opvaskemaskine

Maskinen er kåret som testvinder i den norske avis Klikk.no og omtales som en brugerfavorit. Ser man på anmeldelserne fra de forskellige forhandlere af Wilfa ismaskinen, modtager den gennemgående ros fra brugerne og scorer stort set altid karakterer i toppen i brugernes egne bedømmelser.

Ismaskinen Wilfa ICM-C15 kan betragtes som en fuldautomatisk ismaskine med inkorporeret kompressor. Det betyder, at du med Wilfa ismaskinen kan forvente, at den effektivt og hurtigt fryser ingredienserne og derudfra danner en rigtig god og cremet is. Dette er både ifølge testmagasiner samt private brugere.

Med ismaskinens 150W motor omdannes ingredienserne til is i løbet af én time. Beholderens kapacitet rummer 1,5 liter, og dette betyder, at maskinen kan lave is til fem til seks personer ad gangen. Derudover kan isen holdes kold af maskinen efterfølgende i op til en time.

En betydelig fordel ved maskinen er, at den er nem at betjene og har et brugervenligt display i LCD, som indebærer en digital timer, hvilket gør, at maskinen kan betjenes af alle. Ofte kan ismaskiner være både lidt klodsede i deres design og fylde rigtig meget, hvilket Wilfa maskinen ikke er.

I kundernes bedømmelser er det nemlig tydeligt, at der sættes stor pris på maskinens elegante design – hvor det rustfrie stål bidrager til maskinens elegante og tidsløse udseende.

Når man står med sin færdiglavede is, kan man nemt og hurtigt smide alle løsedelene i opvaskemaskinen og tørre indersiden af ismaskinen af med en fugtig klud. Så er maskinen så god som ny og klar til næste omgang is. Hvis du mangler en opvaskemaskine, kan du blive klogere ved at læse vores test af opvaskemaskiner

Videoanmeldelse af wilfa icm-c15

I denne video får du et indblik i, hvordan Wilfa’s icm-c15 ismaskine fungerer.

WIlfa ICM 2SB XL

WIlfa ICM 2SB XL

Ismaskinen Wilfa ICM 2SB XL er sammen med andre forskellige mærker afprøvet og vurderet af det danske Forbrugeråd Tænk, hvor konklusionen af denne test lyder, at ismaskinen fra Wilfa klarer sig rigtig godt og placeres som topscorer.

ForhandlerTotalprisLæs mere
1.899,00 Læs mere
1.899,00 Læs mere
1.899,00 Læs mere

Opsummering er fordelene ved Wilfa ICM 2SB XL :

  • Indeholder kompressor
  • XL beholder kan rumme 2 liter is
  • Flot design i børstet stål
  • Funktion der efterfølgende holder isen kold
  • Ingredienser kan tilføjes undervejs i lågets åbning

Wilfa ICM 2SB XL udstråler professionalisme med sit stilfulde udseende i sin rektangulære form. Designet er en flot grå farve, hvor materialet er børstet stål. Displayet og knapper er lettilgængelige fra toppen, hvor maskinen således styres fra.

Derudover er beholderen til ingredienserne placeret ved siden af. Wilfa ICM 2SB XL er udstyret med det smarte LCD-display, som indebærer både timer og mulighed for at få vist alle informationer.

Som navnet antyder, er der tale om en ismaskine med særlig stor kapacitet. Wilfa ICM 2SB XL’s beholder kan rumme op til 2 liter is, hvilket kan betragtes som temmelig meget i forhold til mange andre ismaskiner.

Derudover indebærer maskinen en kompressor, hvormed isen selv køles ned. Det betyder, at man ved brug af denne maskine ikke er afhængig af den efterfølgende tid i fryseren og man skal ikke have et fryseelement i fryseren længe før brug, som ved en maskine uden kompressor.

Ydermere sørger maskinens motor for at indtage den rette mængde luft, således at isen kan holdes fri for iskrystaller.

Wilfa ICM 2SB XL er særdeles brugervenlig og enkel at bruge. Ingredienserne skal blot tilføjes i beholderen og derefter trykkes på start, en time efter står du med din færdiglavede is. Den hurtige proces af tilblivelsen af den store mængde is skyldes maskinens motor opererer med 180 watt.

Derudover er en fordel, at der i maskinens låg er en åbning, hvilket gør, at man undervejs kan tilføje ingredienser, hvis man ønsker at tilsætte smag eller andet.

Ydermere kan det nævnes, at maskinen indebærer en smart funktion, der kan holde isen kold, og dermed sikre, at isen holdes ved den rette temperatur, indtil den skal spises. Dette bidrager yderligere til, at der ikke er behov for plads i fryseren. Hvis du generelt har problemer med, at få plads i fryseren. Så læs en af vores mange tests, af Køl og frys  og køleredskaber.

Wilfa ICM 2SB XL kan anvendes til alle typer is. Dette indebærer både den velkendte flødeis, mælkeis, yoghurtis eller sorbet, hvilket gør, at maskinen betragtes som en alsidig model.

Derudover er det en betydelig fordel, at maskinen selv giver signal, når isen er færdiglavet, da man dermed godt kan forlade maskinen og bruge tiden på noget andet under isproduktionen.

 

Videoanmeldelse af Wilfa ICM 2SB XL

I denne video får du et indblik i, hvordan WIlfa’s ICM 2SB XL ismaskine fungerer.

Nemox Gelato Grand ismaskine

Nemox Gelatissimo ismaskine

Nemox Gelato Grand ismaskinen anbefales af Louisesmadblog.dk, som den danske madblogger Louise star bag. Louise fremhæver denne italienske ismaskines brugervenlighed, da hun var særlig glad for denne egenskab.

ForhandlerTotalprisLæs mere
1.703,00 Læs mere
1.999,00 Læs mere

Opsummering er fordelene ved Nemox Gelato Grand

  • Kompressor
  • Brugervenlighed i top
  • Nem at rengøre
  • Kan producere en liter is ad gangen
  • Aftagelig skål medfølger

Brugervenligheden gør det nemt at starte med at bruge maskinen, og derudover fremhæves det, at oprydningen efterfølgende hurtigt er overstået, da maskinen er nemt at rengøre. Som et lille minus ved maskinen kan det nævnes, at det for nogle kan være lidt svært at tilsætte ingredienser gennem låget, da det doseringshulet er meget lille.

Maskinen er rummeligt og kan med sin 1,5 liter store skål producere op til 1 liter is ad gangen. Den italienske ismaskine er særlig god til produktionen af mælkeis, sorbet og flødeis, hvilke er italienernes foretrukne typer af is.

Hele fremstillingsprocessen kan foregå i maskinen, og man er ikke afhængig af fryseren, da Nemox Gelato Grand ismaskinen har indbygget en kompressor. Skålen kan dog nemt aftages, så man har mulighed for at opbevare isen i beholderen i fryseren, indtil den skal serveres.

Der medfølger både den aftagelige skål og den indre skål i rustfrit stål, hvor det er valgfrit, hvilken skål man foretrækker at producere isen i.

Hvis du kan lide vores tests og anmeldelser, så gik i vores ment på Forbruger-tests forside. Her finder du alle de tests, og produktanmeldelser vi har lavet.

Videoanmeldelse af Nemox Gelato Grand ismaskine

I denne video får du et indblik i, hvordan Nemox Gelato Grand ismaskine fungerer.

Nemox Dolce Vita

Nemox Dolce Vita

Ismaskinen Nemox Dolce Vita er en rummelig ismaskine uden kompressor. Det betyder, at fryseelementet i maskinen skal fryses, inden maskinen anvendes.

ForhandlerTotalprisLæs mere
469,00 Læs mere
529,00 Læs mere

Opsummering er fordelene ved Nemox Gelato Vita

  • Is på cirka 30 minutter
  • Velegnet til flødeis, sorbet og yoghurtis
  • Aftagelig skål
  • Kan producere en liter is ad gangen
  • Fornuftig pris

Ismaskinen er testet af både Tænk og Råd & Rön, hvor den er placeret som topscorer. Generelt klarer ismaskinerne fra Nemox sig godt i alle tests, hvor det kan være en fordel, at Nemox netop er specialiseret i ismaskiner, og har dette som primære og eneste fokus.

Nemox Dolce Vita er god til både den klassiske flødeis, men også til sorbet og yoghurtis. Med skålens kapacitet kan der fremstilles lige under 1 liter is, mere bestemt 0,9 liter is. Derudover er skålen aftagelig.

Som et minus kan det nævnes, at brugsanvisningen kan være lidt udfordrende at tyde. Maskinen er dog alt i alt et rigtigt godt bud på en ismaskine til lejlighedsvis brug, og den fås til en ganske fornuftig pris på nettet.

Ifølge producenten af Nemox Dolce Vita kan ismaskinen fremstille en portion is på 20-30 minutter, men testen tyder nærmer på 30 minutter eller måske lidt over, hvis man ønsker en fast konsistens i sin is. Da ismaskinen ikke indebærer en kompressor, kan den ikke holde isen kold efterfølgende.

 

 

Videoanmeldelse af Nemox Gelato Grand ismaskine

I denne video får du et indblik i, hvordan Nemox Gelato Grand ismaskine fungerer.

Nemox Gelatissimo Exclusive ismaskine

Nemox Gelatissimo Exclusive ismaskineNemox Gelatissimo Exclusive ismaskine

Det italienske mærke, Nemox, er kendt for at producere ismaskiner i særdeles høj kvalitet og med dertilhørende skåle med stor kapicitet.

ForhandlerTotalprisLæs mere
2.369,00 Læs mere
2.799,00 Læs mere
3.146,00 Læs mere

Opsummering er fordelene ved Nemox Gelatissimo Exclusive ismaskinen

  • Fremstiller hurtigt 1 liter is
  • Kompressor
  • Kan holde isen kold
  • Kapacitet til fremstilling af 1,5 liter is
  • Høj kvalitet samt god brugervenlighed

Dette afspejles derfor også i prisen. Nemox Gelatissimo Exclusive er blandt andet testet og derefter anbefalet af bloggeren bag den danske gourmetblog, Gastromand.dk. Ismaskinen kan anvendes af privatpersoner, men vil formentlig primært egne sig til professionelt brug grundet prisklassen.

Nemox Gelatissimo Exclusive ismaskinen er udstyret med en særlig effektiv samt selvstændig kompressor, hvormed du kan fryse isen i maskinen og dermed kan undgå at skulle stille isen i fryseren. Skålen er stor – hele 1,7 liter, hvilket betyder, at der kan produceres 1,5 liter is ad gangen afhængigt af, hvilken type is der er tale om.

Man kan forvente, at produktionskapaciteten som regel er omkring 200-300 milliliter mindre end skålens kapacitet. Skålen er produceret i aluminium og kan desuden aftages, så der er mulighed for at sætte isen i frysen hvis nødvendigt og dermed gemmes til senere.

Dog har maskinen også en hold-kold-funktion, så isen kan holdes kold, til den umiddelbart efter produktion serveres.

Nemox Gelatissimo Exclusive ismaskinen er en god robust model på 12 kilo, hvilket gør, at man kan være sikker på, at den står fast under brug. Maskinen er hurtig og fryser forholdsvist hårdt, hvormed du hurtigt få lavet din is lækker og cremet.

Der kan laves 1 liter is på cirka 30 minutter, hvorfor det tager lidt længere tid at lave 1,5 liter is. Dog afhænger varigheden også af, hvilken type is der er tale om.

En fordel ved denne ismaskine er derudover, at der medfølger et opskriftshæfte med inspiration til 31 forskellige opskrifter på flødeis, sorbet og yoghurtis, som man kan lave med netop Nemox Gelatissimo Exclusive ismaskinen.

Videoanmeldelse af Nemox Gelatissimo Exclusive ismaskine

I denne video får du et indblik i, hvordan Nemox Gelatissimo Exclusive ismaskine fungerer.

Nemox Gelato Chef 2200

Nemox Gelatissimo Exclusive ismaskine

Nemox Gelato Chef 2200

Nemos Gelato Chef 2200 er topscorer ved både Forbrugerrådet Tænk og det svenske Råd & Rön. Ismaskinen kan en kapacitet på 1,5 liter med indbygget kompressor, så ismaskinen fryser isen automatisk.

ForhandlerTotalprisLæs mere
1.559,00 Læs mere
1.739,00 Læs mere
1.924,00 Læs mere

Opsummering er fordelene ved Nemox Gelato Chef 2200 ismaskinen

  • Praktisk konstruktion
  • God brugervenlighed
  • Kompressor
  • Is i allerhøjeste kvalitet
  • Nem at rengøre
  • En kapacitet på 1,5 liter

Modellen har en praktisk konstruktion, der i modsætning til mange andre maskiner ikke har placeret rørearmen i midten. Det betyder, at man nemmere kan få isen ud af denne model, og det er dermed også nemmere at gøre maskinen ren.

Rørearmen på Nemos Gelato Chef 2200 er monteret i låget og kan nemt afmonteres og vaskes op i hånden. Skålen, som kan rumme de førnævnte 1,5 liter, er aftagelig, hvorfor det er nemt at få isen ud af skålen, og ydermere gør det bare rengøring af både maskine og skål nærmest let som en leg.

I testen roses både maskinens design og dens brugervenlighed, hvor den ydermere udmærker sig på lyden, da det er særlig støjsvag. Derudover bemærker Forbrugerrådet Tænk kvaliteten på isen som Nemos Gelato Chef 2200 producerer, hvilket de ikke mener kunne være bedre. Af den grund placeres ismaskinen i den absolutte top.

Et minus og en begrundelse for, at maskinen ikke er kåret som testvinder, er begrundet med tiden som den bruger på isproduktionen. Nemos Gelato Chef 2200 er ganske enkelt for langsom. Testresultaterne viste, at det tog en time at producere blot 600 milliliter is.

Ønsker man en is med rigtig høj kvalitet, og har man tid samt tålmodighed, så kan Nemos Gelato Chef 2200 være det rette valg.

Modellen er produceret i to farver; en rød og en hvid. Den vejer 10 kilo, og der medfølger både skål, is-spatel og et hæfte med opskrifter på alverdens is.

Videoanmeldelse af Nemox Gelato Chef 2200 ismaskine

I denne video får du et indblik i, hvordan Nemox Gelato Chef 2200 ismaskine fungerer.

Nemox Gelato Duo Mio

Nemox Gelato Duo Mio

Denne ismaskine er en pladsbesparende ismaskine med hele to isskåle. Den er det perfekte køb for dig, der hellere vil lave to mindre portioner is, måske med forskellige smage, frem for en stor portion.

ForhandlerTotalprisLæs mere
600,00 Læs mere

 

Opsummering af fordelene ved Nemox Gelato Duo Mio:

  • Holder isen kold i op til to timer
  • Aftagelig skål
  • To isskåle<
  • Lavt støjniveau

Der medfølger to skåle med en kapacitet på 1 liter hver. Dette betyder, at du kan få to portioner is af cirka 600 milliliter. Samtidig vejer maskinen kun 2,5 kilo og er derfor håndterbar for alle brugere.

Maskinen er anbefalet af flere brugere og får gode anmeldelser. Blandt køberne er der masser af ros til maskinen. Den roses for at være både nem at anvende og for dens støjniveau, da den ikke larmer synderligt, mens den kører. Derudover er skålene nemme at rengøre efter brug.

Ifølge producenten bag Nemox Gelato Duo Mio producerer ismaskinen de 600 milliliter is på omkring 40 minutter. Derudover kan skålene holde isen på -10 grader i helt op til to timer. Da beholderne er gode kølere, kan de derfor også bruges som isspand og vin- eller champagnekølere, så har man pludselig flere funktioner i sin ismaskine.

Videoanmeldelse af Nemox Gelato Duo Mio ismaskine

I denne video får du et indblik i, hvordan Nemox Gelato Duo Mio ismaskine fungerer.

Nemox NXT1 L’Automatica

Nemox Gelatissimo Exclusive ismaskine

Nemox NXT1 L’Automatica

Modellen Nemox NXT1 L’Automatica klarer sig rigtig godt i det danske forbrugerråd Tænks test af 16 forskellige maskiner. Både evner i forhold til isfremstillingen, brugervenlighed samt rengøring er testet, og her får modellen en flot placering i toppen.

ForhandlerTotalprisLæs mere
3.234,00 Læs mere
3.234,00 Læs mere

Opsummering af fordelene ved Nemox NXT1 L’Automatica:

  • Moderne og flot udseende
  • Kompressor søger for nedfrysning
  • Tåler opvaskemaskine
  • Elektronisk display
  • Skål med kapacitet på 1,7 liter
  • Holder isen kold med smart funktion

Nemox NXT1 L’Automatica ligger i den dyrere ende af prisskalaen, men man får til gengæld også en moderne og flot maskine. Derudover er modellen en god størrelse, hvor der er mulighed for at lave en god mængde is, da maskinens skål har en kapacitet på hele 1,7 liter.

Med en vægt på 10 kilo er den lidt mindre end mange andre maskiner og dermed let at flytte rundt på i køkkenet. Derudover har maskinen en lang ledning, så man ikke er afhængig af en placering nær ved en stikkontakt.

Formålet med Nemox NXT1 L’Automatica er at eliminere iskrystaller og dermed fremstille den bedst mulige is. Isen vil undervejs fordeles jævnt, da den under omrøring optager luften korrekt og iskrystallerne udelukkes. Dermed får isen den bedste kvalitet.

Modellen har en indbygget kompressor, hvormed frysningen af isen gøres lettere og sker helt automatisk. Dette gør, at man ikke behøver at lægge isen i fryseren, inden den kan nydes – Nemox NXT1 L’Automatica klarer nedfrysning helt af sig selv.

Med fokus på brugervenlighed er modellen udstyret med et elektronisk display, der nemt giver brugeren overblik over både isens temperatur samt tid. Man kan godt forlade maskinen, mens den kører, da den selv vil give besked, når isen er færdig.

Derudover kan maskinen efter endt tilberedning sørge for, at isen holdes kold. Dette gøres ved den ekstra smarte hold-kold-funktion, hvor isens idealtemperatur bibeholdes.

Ved Nemox NXT1 L’Automatica har producenten derudover haft fokus på, at den let skal kunne rengøres. Derfor kan de fleste dele også puttes direkte i opvaskemaskinen, så oprydningen nemt er klaret.

Videoanmeldelse af Nemox NXT1 L’Automatica ismaskine

I denne video får du et indblik i, hvordan Nemox NXT1 L’Automatica ismaskine fungerer.

DeLonghi ICK 5000 ismaskine

Nemox Gelatissimo Exclusive ismaskineDeLonghi ICK 5000 ismaskine

Denne ismaskine har flotte resultater fra testene. Den er testvinder og kåret som bedst i test ved forbrugerådet Tænk og er derudover også topscorer ved det svenske Råd & Rön. I begge tests anmærkes maskinen som den bedste ismaskine med inkorporeret kompressor.

ForhandlerTotalprisLæs mere
1.717,00 Læs mere
1.717,00 Læs mere
1.779,00 Læs mere
2.299,00 Læs mere

Opsummering af fordelene ved DeLonghi ICK 5000:

  • Is af højeste kvalitet
  • Skålen kan nemt aftages
  • Kompressor
  • Hold-kold-funktion

At ismaskinen er udstyret med en kompressor betyder blandt andet, at den kan bruges til produktionen af alle typer is. Både mælkeis, flødeis, yoghurtis samt sorbet, hvor den selv vil sørge for at fryse isen.

Den færdiglavede is kan med den smarte hold-kold-funktion ydermere holdes kold, indtil man er klar til at nyde isen, på denne måde er man fri for at have isen i fryseren. Samtidig er det medfølgende låg lufttæt, hvilket også bidrager til, at isen holdes kold og har en stabil temperatur.

Maskinen vejer 12 kilo og har skridsikre gummifødder, hvorfor den står helt fast. Af denne grund kan man godt lade maskinen køre, mens man går fra den, og dette kan siges at være en fordel, da modellen er relativ langsom i produktionen af isen i forhold til mange andre modeller.

Ser man bort fra den tid, det tager maskinen at lave isen, er den en af de bedste valg på markedet, da kvaliteten af isen er helt i top. DeLonghi er netop kendt for at lave en cremet og blød italiensk is af højeste kvalitet.

Den italienske DeLonghi ICK 500 har en motoreffekt på 230 Watt, men er dog som før nævnt forholdsvis langsom. Skålen, der medfølger, har en kapacitet på 1,2 liter og er i rustfrit stål. Skålens kapacitet kan rumme omkring 700 milliliter is ad gangen, men dette kan svinge lidt afhængigt af isens type.

Skålen samt de restende løse dele kan nemt rengøres, da de tåler opvaskemaskine. De resterende dele af maskinen skal blot rengøres med en fugtig klud, også er de klar til næste portion is.

Med maskinen medfølger en bog med opskrifter med mange inspirerende og spændende opskrifter på, hvordan du får den lækreste hjemmelavet is i DeLonghi ICK 500 ismaskinen.

 

Videoanmeldelse af DeLonghi ICK 5000 ismaskine

I denne video får du et indblik i, hvordan DeLonghi ICK 5000 ismaskine fungerer.

DeLonghi ICK 6000 ismaskine

Nemox Gelatissimo Exclusive ismaskineDeLonghi ICK 6000 ismaskine

DeLonghi ICK 6000 ismaskinen er en kraftfuld maskine med en særdeles god ydeevne. Den er anbefalet af tyske Testmagasin, Guter Rat og Haus & Garten. Ismaskinen er produceret i det genkendeligelige design, som kendetegner DeLonghi.

ForhandlerTotalprisLæs mere
1.949,00 Læs mere
2.296,00 Læs mere
2.499,00 Læs mere

Opsummerende er fordelene ved DeLonghi ICK 6000:

  • Kompressor/li>
  • Let aftagelig skål i rustfrit stål med en kapacitet på 1,2 liter
  • Kort tilberedningstid på kun 20-40 minutter
  • Løsdele tåler opvaskemaskine
  • Opskriftbog

Den leverer ligeledes mærkets kendte italienske kvalitet og gode is. Det italienske mærke af ismaskiner er kendt for netop at fremstille både blød og cremet italiensk is af særlig høj kvalitet.

Med skålen i maskinens kapacitet på 1,2 liter kan den fremstille omtrent 700 milliliter is. Skålen er let aftagelig og er produceret i rustfrit stål, den kan nemt lirkes ud af maskinen, når isen er færdiglavet.

DeLonghi ICK 6000 ismaskinen indebærer en selvstændig kompressor samt en motor med 230W. Dette betyder, at du er uafhængig af plads i din fryser, da hele maskinen sørger for hele køleprocessen. Derudover er det kompressoren, der søger for, at isen er færdigtilberedt på kun 20-40 minutter.

Dette afhænger selvfølgelig af portionsstørrelse og den type is, som du ønsker at lave. Af forskellige typer is er det muligt både at lave både sorbet, yoghurtis samt den klassiske flødeis. Det lufttætte låg på maskinen bidrager til, at temperaturen i skålen holdes stabil og kold indtil servering.

Der er mulighed for at tage låget af, mens maskinen kører, på denne måde kan man nemt tilføje ingredienser undervejs, eksempelvis knas i form af chokoladestykker og nødder.

En nævneværdig fordel er, at både skål, låg samt maskinens yderligere aftagelige dele kan puttes direkte i opvaskemaskinen. Selve maskinen rengøres ved nemt at tørre af med en fugtig klud. Maskinen er i forhold til andre ismaskiner i den tunge ende og vejer hele 14,5 kilo.

For at fremhæve en fordel ved den tunge vægt er det, at den står solidt og fast, mens maskinen kører. Samtidig står den på skridsikre gummifødder, og kan dermed godt forlades, mens den kører uden grund til bekymring.

Til ismaskinen fra DeLonghi medfølger en isske, hvormed man nemt kan blande ingredienserne i skålen, inden maskinen sættes i gang, og derudover skrabe den færdiglavede is ud af skålen. Derudover får man en opskriftbog, så man fra start har inspiration til at lave forskellige typer is.

Som en lille sidegevinst kan ismaskinen ydermere bruges som køler til drikkevarer, hvis ikke man har fået lavet isterninger eller har behov for nemt og hurtigt at nedkøle drikkevarer.

Videoanmeldelse af DeLonghi ICK 6000 ismaskine

I denne video får du et indblik i, hvordan DeLonghi ICK 6000 ismaskine fungerer.

Sådan får du det bedste resultat med brug af din ismaskine

Hjemmelavet is

En nævneværdig fordel ved at have en ismaskine og dermed selv lavet sin hjemmelavet is er, at man kender til hele ingredienslisten og ved nøjagtigt, hvad isen indeholder.

Når man køber en færdiglavet is i isboden eller i et supermarked, kender man ikke med til produktionsprocessen og kan dermed ikke vide på samme måde, hvad der nøjagtig tilsættes.

Det er blot en af fordelene ved en ismaskine. Der er derudover flere fordele ved at investere i en ismaskine og lave sin egen hjemmelavet is.

Fremstil is lige efter din smag

En anden stor fordel ved en ismaskine er, at du nemt og hurtigt altid kan lave en is lige efter din smag og lyst. Det er så nemt blot at udvælge de ingredienser og smage, som man har lyst til, tilsætte dem i ismaskinen og efter kort tids venten har du frisklavet, hjemmegjort is.

Om du er til friske frugter eller bær efter årstiden, forskellige typer chokolade, nødder, gård æg eller fuldfed fløde, mulighederne er mange, og valget er dit helt eget. Brugen af kvalitetsvarer samt friske råvarer kan betale sig og vil afspejles i isens resultat og smag.

Det er blot at prøve sig frem, kaste sig ud i isprojektet og på denne måde finde frem til sin favorit is, hvad end det er sorbet, yoghurtis eller de mere klassiske mælke- og flødeis.

Med øvelse kan man mestre kunsten i at lave den helt perfekte is. Er du helt ny i projektet om at lave hjemmelavet is i ismaskine, bør du være opmærksom på, at selvom skålen har en kapacitet på eksempelvis 1 liter, vil mængden af færdiglavet is, som nævnt i beskrivelserne af maskinerne overfor, ofte blive væsentlig mindre. Dette skyldes, at når ingredienserne fryses, vil de udvide sig.

Bør jeg vælge en ismaskine med kompressor eller uden kompressor?

Som udtrykt i beskrivelserne af testene overfor er der mulighed for både at vælge en ismaskine med kompressor og en ismaskine uden kompressor. Ved valget af en ismaskine med kompressor, får du en maskine, der stort set laver hele arbejdet selv.

Den vil udover selv at røre massen rundt også fryse massen ned og kan i de fleste tilfælde i maskinerne ovenfor også holde ismassen kold efterfølgende. Ved valget af en ismaskine uden kompressor, er den ligeledes i stand til at røre ingredienserne sammen, men der er behov for en fryser til at fryse massen ned.

Med en ismaskine uden kompressor kræver det mere tid, da det ofte vil tage 18-24 timer at fryse den ideelle is i fryseren efterfølgende.

Altså findes der to typer af ismaskiner. Man bør derfor i valget af en ismaskine gøre op med sig selv, hvilket behov man har. Har man behov for at kunne producere is ofte og i større mængder, kan det betale sig at investere i en god ismaskine med høj kvalitet.

Det kan være svært at vurdere, hvad der gør ismaskinen god, og det er derfor altid en god idé at se på, hvilke test der er foretaget af forskellige ismaskiner. I opdelingen af de to typer af ismaskiner med en ismaskine med kompressor og en ismaskine uden kompressor kan der være stor forskel i både maskinernes pris, størrelse samt funktion.

Af denne grund er det vigtigt at forholde sig til, hvor meget man ønsker at investere i ismaskinen afhængigt af sit behov.

Begge typer ismaskiner skulle være i stand til at producere de forskellige typer af is. Den største forskel ses i prisniveauet. Ismaskinen uden kompressor er væsentlig billigere end ismaskinen med kompressor. I ismaskinen uden kompressor er der ofte blot et integreret fryseelement i skålen, denne type ismaskine fylder mindre, og man kan dermed måske nemmere have plads til denne type i køkkenet.

Samtidig er tilberedningstiden værd at nævne, da det kræver væsentlig længere tid med en ismaskine uden kompressor. Denne kræver, at fryseelementet har været i fryseren et døgn, inden isen produceres, og at isen kommer i fryseren ligeså længe, efter den har været i maskinen.

Måske man så kan tænke, hvorfor det overhovedet kan betale sig med en ismaskine uden kompressor, når isen alligevel skal i fryseren efterfølgende. Det er fryseelementet i ismaskinen uden kompressor, der gør forskellen i forhold til ikke at benytte en ismaskine. Dette medvirker til, at isen undgår at krystallisere og gør massen kold, inden den puttes i fryseren.

En ismaskine med kompressor vil som oftest både være dyrere og fylde en del mere. Isen er derimod også klar efter kort tid, og man kan dermed nemt og hurtig stå med en færdiglavet is. Derfor er det værd at forholde sig til, hvilket behov man har, inden man køber ismaskinen.

Lav den bedste is – Gode råd til at lave en helt fantastisk is

En stor fordel ved en ismaskine er, at man altid vil have muligheden for at lave en is lige efter sin smag og mulighed for at lave et væld af kombinationer i smage, som butikkerne ikke nødvendigvis kan tilbyde, også er der altså bare ikke noget som helt nylavet is. Der er dog nogle punkter, som man i produktionen af isen med ismaskine bør være opmærksomme på for at kunne opnå den bedst mulige is.

Som gennemgået ovenfor findes der mange forskellige typer ismaskiner, hvor nogle har flere funktioner end andre. Selve fremstillingen er dog det samme, hvor maskinen selv blander ingredienserne, når blot de er tilsat og samtidig køler ingredienserne ned.

Det er under blandingsprocessen, at der tilføjes luft til ismassen, hvormed der sørges for, at der ikke dannes iskrystaller, som nogle måske forbinder med en gammeldags hjemmelavet is.

Den tid som ismassen kræver i maskinen for at få rette konsistensen afhænger af, hvilken type ismaskine man vælger, men vil som oftest være omkring en halv til en hel time. Derefter vil du stå med en blød og creme is, som typisk er noget blødere, end hvis du har en liter is frossen i fryseren, som man kan købe i supermarkederne.

Konsistensen vil minde mere og de kugler is, som man kan købe i isboder eller en lækker italiensk is. Ønsker man isen mere fast, kan man, efter den har kørt i ismaskinen, vælge at putte den et par timer i fryseren.

Hvis man oplever, at isen ikke vil fryse eller, at mikser-åren har problemer med at køre rundt, bør man forholde sig til, om det kan skyldes nogle af følgende muligheder. Hvis åren ikke vil dreje rundt, kan det skyldes, at blandingen bliver kold for hurtig. En anden grund til åren kan komme i problemer er, hvis man tilsætter ingredienserne ude i siderne på maskinen og ikke i midten.

Derudover kan åren komme i problemer, hvis der er store klumper i massen. Hvis isen ikke vil fryse, og er for blød, bør man først og fremmest sikre sig, at isen har kørt længe nok i maskinen. Derudover er det vigtigt, at skålen ikke er overfyldt, da dette vil gøre fryseprocessen længere og kan give problemer, når isen udvider sig, da man kan risikere, at den flyder over.

Ydermere bør man være opmærksom på ingrediensernes temperatur. Er ingredienserne for varme, kan det tage længere tid at fryse dem ned. For, at maskinen fungerer optimalt, bør man sikre sig, at skålen holdes ret op, står den skævt i maskinen, kan ingredienserne glide ud til siden, og vil dermed ikke bevæge sig med mikser-åren rundt, og frysningen af ismassen bliver dermed ujævn.

Det bør bemærkes, at det godt kan være lidt dyrt at lave en hjemmelavet is, og det vil ikke altid være billigere at lave den selv i forhold til, når man køber en færdiglavet i supermarkedet – dette afhænger selvfølgelig af, hvilken is man plejer at købe. Til gengæld har man ved en hjemmelavet is mulighed for selv at afgøre, hvilke ingredienser der skal bruges, og dermed også både hvor sund eller usund isen skal være.

Vil man gerne spare på kalorierne, kan man anvende sukkerfrie eller fedtfattige ingredienser. Dog kan man i nogle tilfælde kunne se en forskel på resultatet, både når det gælder smag og konsistens. Eksperter hævder dog, at en kaloriereduceret is sagtens kan smage rigtig godt alligevel. Man må tage den for, hvad den er og bare lade være med at sammenligne den med en flødeis.

Eksperterne kommer med en række gode råd til at lave en fantastisk hjemmelavet is. Det følgende er eksperternes bedste tips til at opnå det bedste resultat med den hjemmelavet is. Skal isen opbevares i fryseren foreslår eksperter, at isen opbevares i midten af fryseren, da det er der, temperaturen er mest konstant.

Samtidig mener de, at man opnår det bedste resultat ved brug af så friske ingredienser som muligt og samtidig så få holdbarhedsfremmende tilsætninger som muligt. Eksperterne anbefaler, at en hjemmelavet is spises inden for en uge.

Det er derudover en god idé at undgå alkohol i sin is, selvom dette kan smage godt. Alkohol har ikke godt af at blive frosset, hvorfor det bør undgås som en ingrediens i din is, eller også bør der blot tilføjes en smule. Ligesåvel som almindelige fødevarer ikke bør fryses igen, hvis det først er optøet, gælder det sammen isen.

Isen bør ikke fryses, hvis den først er smeltet, da dette udgør en sundhedsrisiko.

Is med kvalitet

Isen smager bedst, hvis den spises, mens den er helt nylavet, hvilket også er en af fordelene ved at have en ismaskine. Over tid vil isens kvalitet altså blive uundgåeligt forringet. Nedenfor er der listet nogle råd til, hvordan man bedst muligt passer på sin is, så både den gode smag og konsistensbevares længere tid – altså nogle gode råd til at bevare isens kvalitet.

Først og fremmest bør man forholde sig til isens temperatur. En svingende temperatur gør ikke noget godt for isen. Dette kan særligt blive et problem i sommervarmen, hvor der er en stor kontrast mellem isens og luftens temperatur. Isen vil derfor smelte hurtigere om sommeren.

Når isen smelter, dannes der vand, da det er små iskrystaller, som smeltes. Dermed vil der opstå større iskrystaller, hvis isen igen lægges på frys, da det dermed både er is og vand, der fryser. Isen vil derfor blive mere iset og føles hårdere næste gang, man spiser af den, og måske vil der forekomme synlige iskrystaller.

Det er derfor en god ide kun at tage den mængde is op, som skal spises for at undgå, at der dannes iskrystaller, og at kvaliteten forringes i de genfrosne rester, og derudover kan det som førnævnt også udgøre en sundhedsrisiko, hvorfor man bør holde sig fra det.

Har man frosset isen efter, den har kørt i ismaskinen, bør man ikke spise den direkte fra fryseren, hvis man ønsker den bedste oplevelse samt konsistens. Det anbefales, at man tager isen op af fryseren 20 til 40 minutter før servering, og samtidig lader den tø op i køleskabet, således at optøningen forløber nænsomt.

Isen vil på denne måde blive blødere, og optøningen vil ske stabilt og ikke kun i det yderste is, som hvis det tøede op på køkkenbordet. Skal isen opbevares i fryseren, er de ultimative bedste forhold en temperatur på minus 18 grader. Dog vil du aldrig få isen så lækker, blød og cremet, som når den lige har kørt i ismaskinen.

En is der er frosset eller genfrossen, vil ikke være nær så blød og cremet. Dette skyldes, at de små luftbobler, der dannes når isen laves, vil smelte, når den spises første gang. Dermed forsvinder luften, når den genfryses, og der vil forekomme større iskrystaller, hvorfor isen bliver hård.

Spændende ingredienser til din hjemmelavede is

Som nævnt er en fordel ved at lave sin egen hjemmelavede is, at man helt selv bestemmer hvilke typer ingredienser, man ønsker, at sin is skal indebære. Mulighederne er mange, dog har folkene over hele verden stadig en forkærlighed for de mest typiske og klassiske is-varianter, hvorfor vaniljeisen ligeledes er den mest populære smagsvariant i verden.

For danskerne er det chokoladeisen, der er favoritten, og denne er dermed den mest populære is. Af nøddetyper som ingrediens i isen er det pekannødden, som er mest populær, og den mest populære frugt er ikke overraskende jordbær, som man også ofte ser rundt i isboderne.

Ofte bliver isen betragtet som en særlig usund spise og med god grund, da der ofte udover sukker også er fløde tilsat i den traditionelle, cremede is. Hvis man selv laver isen, vælger man selv ingredienserne og har derfor mulighed for at gøre isen sundere.

Samtidig kan man tilsætte ingredienser, som i sig selv er sunde. Dette kan være forskellige frugter, grønsager, bær eller nødder, som alle indeholder en række sunde næringsstoffer, der er sundhedsfremmende.

Nedenfor introduceres til en række muligheder for sunde ingredienser som din is smagsvariant kan tage udgangspunkt i. Alle ingredienser er fordelagtige for din sundhed og passer fremragende i fremstillingen af is.

Det vil være et udgangspunkt i blandt andet sunde frugter, bær og nødder samt såkaldte ”superfoods”. Ingrediensernes styrker i forhold til brug i fremstilling af is vil blive fremhævet, og derudover vil ingrediensens sundhedsfremmende egenskaber blive gennemgået, således at man kan få et indblik i, hvad ingrediensen kan bidrage med udover smag.

Vanilje

Vanilje er en klassisk ingrediens i isen og som sagt en smagsfavorit verden over. Det er altså en smagstype, som de fleste godt kan lide, på trods er dette bliver den klassiske smag ofte overset, også når det gælder hjemmelavet is. Dette kan skyldes, at den måske betragtes som ”for almindelig”. Dog kan man med fordel selv prøve at kaste sig ud i at lave en vanilje is, da vaniljen i sig selv er en sund fødevare.

Det er ikke sikkert, det er noget som alle ved, men vaniljen kommer faktisk fra en plante, der er beslægtet med den velkendte orkide, som man finder mange steder rundt i de danske hjem. Dette er også grunden til, at vanilje smagen kan have smagstoner, som er blomsteragtige og eksotiske.

Både smag og duft fra vaniljen stammer fra stoffer i selve vaniljefrøene, som også er sunde. Vaniljen er i Sydamerika samt Asien traditionelt set blevet anvendt som et naturlægemiddel. Ifølge forskere har selve duften fra vanilje i sig selv en helende virkning, da denne virker både beroligende samt angst dæmmende og kan dermed bidrage med ro i både krop og sind.

Når man spiser vaniljen, vil den desuden bidrage til øget velvære, og den er sundhedsfremmende. Dette skyldes, at vaniljen ydermere både er kolesterolsænkende, antiinflammatorisk samt fordøjelsesfremmende. Af denne grund kan vaniljen blandt andet reducere risikoen for at udvikle åreforkalkning samt reducere risikoen for at få blodpropper.

Derudover påvirker vaniljen også cellerne på den måde, at de regenererer hurtigere.

Vaniljen siges også at kunne bidrage til øget blodgennemstrømning i hovedbunden, som kan være forebyggende til at undgå hårtab. Laveren har ligeledes godt af vanilje, da den netop kan hjælpe leveren med at restituere hurtigere, hvilket kan være særlig relevante og godt i tilfælde, hvor der drikkes store mængder alkohol.

Altså bliver det tydeligt, at vaniljen udover sin luksuriøse, søde og runde smag også kan bidrage med sundhedsfremmende egenskaber til din is. Man kan derfor med god grund kaste sig ud i at lave sin egen hjemmelavet vaniljeis. Der er dog et lille minus ved vaniljen, da priserne på vanilje gennem de seneste år er steget revaldigt, og det kan derfor godt gå hen og blive en dyr fornøjelse.

 Jordbær

Jordbær er ligesom vanilje og chokolade en af de mest klassiske og populære issmage og klare favoritter. Særligt om sommeren spiser mange danskere de søde jordbær, dette da det er i sommerperioden, at jordbærrene har aller bedst smag og er sødest.

Udover at de søde jordbær smager dejligt, er de også meget sunde. Af denne grund bør du måske prøve at tilsætte jordbær i din hjemmelavede is, selvom det er en klassisk smag, man også ofte ser i supermarkederne.

Laver du isen selv, ved du dog præcist, hvad der er tilsat, og du kan dermed sikre dig, at det er de gode friske jordbær og andre råvarer, der bliver anvendt. Jordbær har i forhold til mange andre bær den fordel, at de ikke indeholder særlig meget frugtsukker. Med jordbærret indtager man dermed ikke så meget sukker, som man ellers ville gøre.

Jordbær har derudover den sundhedsmæssige fordel, at de har et højt indhold af C-vitamin. C-vitaminet er med til at styrke immunforsvaret, hvormed man bliver mere resistent over for virus og bakterier. På trods af, at jordbærret er et vandigt bær, indeholder de en del kostfibre, som blandt andet bidrager til at sikre den naturlige tarmfunktion.

Derudover har jordbær et stort indhold af kalium, som findes i kroppens salte. Kalium er særlig vigtigt for cellerne og for at opretholde funktionen i cellerne, heriblandt muskelcellerne omkring hjertet og samtidig er det med til at regulere vores blodtryk. Ydermere indeholder jordbær mange antioxidanter og ellagsyre, som viser sig at have forebyggende egenskaber mod kræft.

Med jordbærret i den hjemmelavet is får du altså sommerens søde toner og friske smag. En smag som mange forbinder med sommer og sol, og som er en klassisk ingrediens i is. Derudover er der, som nævnt, en del fordele for ens personlige sundhed ved at spise jordbær, og man kan derfor med god samvittighed tage en ekstra portion af den lækre hjemmelavet jordbæris fra ismaskinen.

Appelsin

Appelsin er en fordelagtig ingrediens at anvende til at lave is af flere grunde. Selvom mange mennesker kan finde dem irriterende at skrælle, kan det være besværet værd. De er praktiske, da de er i sæson hele året, og om vinteren er de fyldt med lækker saft og massere sødme.

Dermed kan appelsinen både bidrage med det syrlige, som kendetegner citrusfrugten og appelsinen, derudover kan de lækre modne appelsiner bidrage med sødmen.

En anden grund til, at det kan være fordelagtigt at bruge appelsinen som ingrediens i din is, er på grund af dens sunde egenskaber. For det første er appelsinen med til at styrke dit immunforsvar, kan forbygge forkølelse og bidrage til at beskytte mod knogleskørhed.

Appelsinen indeholder ydermere rigtig mange C-vitaminer, som er særlig gode til netop at styrke immunforsvaret. Derudover indebærer appelsinerne en type af antioxidanter, som kan være med til at beskytte kroppen mod kræft. Der er foretaget forsøg, der viser, at appelsinens saft øger blodets evne til selv at rense kroppen.

Det er appelsinens indhold af kalk, som styrker knoglerne samt skelettet, hvor kombinationen af C-vitamin samt kalk, mindsker risikoen for at udvikle knogleskørhed. Ydermere siges det, at appelsin kan bidrage til at forbrænde fedt og omdanne denne til energi i stedet for at opbevare det i kroppen. Appelsiner indeholder både fiber, kalium, vitaminer og cholin som alle hjælper på hjertehelsen.

Blåbær

Blåbær som en ingrediens i din is kan ligeledes have både fordele for smagen i din is, men den kan også have helbredsmæssige fordele. Blåbær er måske ikke en smagsvariant, man typisk finder i isboden eller fryseren i supermarkedet, men den kan være værd at overveje at eksperimentere med i isen. Blåbær er anerkendt som et såkaldt super-bær, hvor det ligger helt i top, hvad angår blåbærrets indhold af antioxidanter.

De små, runde, blåbær kan hjælpe til at bekæmpe eventuelle betændelsestilstande i kroppen. Derudover indeholder de fenoler, som kan bidrage til at beskytte hjerne mod for tidlig aldring og vil derudover hjælpe til at styrke hukommelsen. En af de antioxidanter som blåbær indeholder kaldes resveratrol, og denne øger kroppens eget forsvar mod den modbydelige sygdom kræft.

Blåbærret indeholder en yderst højt indhold af både C- og E-vitamin, og disse bidrager til at styrke immunforsvaret samt hjerte og kredsløb. Derudover er E-vitaminet særligt vigtigt at få igennem kosten, da det beskytter kroppens celler mod nedbrydning og både blodpropper samt åreforkalkning. Som en bonus viser blåbærret også positive effekter på hudens udseende, og det har gavnlig virkning på fordøjelsen.

Blåbær er kendt ved deres milde og aromatiske smag. Man bør dog være opmærksomme på, hvilke blåbær man køber, da flere bær må markedsføres som blåbær, og blåbærret dækker over en række af arter. Derudover smager de ikke ens, og indholdet af antioxidanter vil også variere.

Der findes de blåbær, der kaldes almindelige vilde blåbær, som har blåt frugtkød, også findes der amerikanske blåbær, som har lyst frugtkød. Fødevarestyrelsen formoder, at de fleste blåbær, som man finder på det danske marked, er amerikanske blåbær.

I forhold til de sundhedsmæssige effekter bør man dog gå efter de vilde blåbær med blåt frugtkød, da farvestyrken i bærrene giver et praj om indholdet af antocyaniner. Indholdet af antioxidanten antocyanin er lavere i de amerikanske blåbær, men er stadig et udemærket valg til isen og giver ligeledes sundhedsmæssige fordele på trods af, at indholdet er lavere end de vilde blåbær.

Valnødder

Valnødder er en ingrediens, som man ofte ser i juleperioden rundt på julebordene, i slikskålene eller i kage, men valnødderne er også en fordelagtig ingrediens at bruge i sin hjemmelavet is. Valnødder har en blød og rund smag, som kan give isen et godt pift og dejlig crunch.

Valnødderne har et højt naturlig indhold af fedt, ligesom de fleste andre nødder også gør. Der er tale om den rigtig gode fedt, og derudover indeholder valnødderne også en hel del Omega 3, som man ellers naturligt indtager eksempelvis gennem fisk. Omega 3 er godt for sin sundhed, og fedtsyrerne har en del sundhedsfremmende virkninger i kroppen, herunder kan nævnes, at det er blodtrykssænkende, inflammationssænkende samt styrkende for både hjerte og hjerne.

Derudover kan det hjælpe til at reducere risiko for depression, som mange danskere desværre bliver udsat for i dag.

Valnødderne er faktisk så sunde, at de er den nøddetype, som indeholder aller flest antioxidanter. Ydermere kan valnødderne bidrage til bedre nattesøvn, dette kan begrundes med indholdet af stoffet melatonin. Dette stof er kroppens naturlige søvnstof, som det ikke er alle mennesker, der selv producerer tilstrækkeligt af. Det kan særligt være i travle og stressede perioder, at det ikke produceres naturligt i kroppen.

Af flere sunde fordele kan det nævnes, at valnødderne indeholder både B6-Vitamin samt magnesium. B6-vitaminet hjælper kroppen til at omdanne næringsstofferne i kroppen til energi, hvor magnesium kan hjælpe til at styrke knoglerne.

De mange fordele ved valnødderne illustrerer, at man af både de smagsmæssige og sundhedsmæssige fordele med god grund kan vælge at tilsætte valnødder i sin hjemmelavede is.

Pekannødder

Pekannødder er både rig på B-vitamin og det gode fedt ligesom valnødderne. Man bør dog, hvis man tilsætter nødder i sin is, forholde sig til, at de generelt er fede og derfor indeholder mange kalorier. Det betyder, at selvom nødder betragtes som sunde, er de ikke ligefrem slankende, hvis man indtager for store mængder, og de bør derfor spises med måde.

Blander man nødderne i isen, vil dette være en fornuftig mængde at indtage. Af alle nødder er pekannødden i dag blevet en favorit i isen.

Pekannødder er, hvis man ser bort fra kalorierne, sunde, da de indeholder mange sundhedsfremmende egenskaber. Blandt andet kan pekannødderne bidrage til at styrke huden og give en flotte glød, hvilket skyldes det høje indhold af fedt og zink. Derudover gør det høje naturlige indhold af det gode fedt, at pekannødderne ydermere har en kolesterolsænkende effekt.

Pekannødder er god for sin tarmflora, da de er rige på kostfibre og dermed kan sætte gang i maven og skubbe maden hurtigere igennem systemet.

Endeligt rummer pekannøddernes indhold mange B-vitaminer og magnesium. B-vitaminerne har positiv effekt på muskler, hjerne, hjerne samt synet, hvor magnesium er godt for knoglerne samt hormonbalancen og nervecellernes funktion. Derudover er magnesium med til at bidrage til, at du lettere kan falde i en dyb, behagelig samt rolig søvn.

Brug pekannødderne i din is og få fordele på både smag med den blide og nærmest karamelagtige sødme og på din generelle sundhed.

Aroniabær

Aroniabær er måske ikke et bær, som du før har smagt eller overhovedet kender til. Bærret er ikke særlig kendt i Norden. Det stammer fra Nordamerika, men er efterhånden ved at have vundet indpas i Europa også. Aroniabærret hører ligeledes under de sunde råvarer, da det indeholder en del antioxidanter og store mængder kalk.

Kalket er gode for dine knogler og dine tænder, og det er derfor en vigtig ting at indtage. Aroniabærret betragtes som en ren sundhedsbombe. Dette er netop på grund af sit indhold af antioxidanter og vitaminer.

Antioxidanterne kan bidrage til at bekæmpe de skadelige frie radikaler. Disse bliver dannet i kroppen i stressede perioder, når man ryger, færdes i forurenet luft eller spiser dårlig mad. Bærret har gavnlige effekter på hjerte og blodkar og er derfor også populært at indtage som kosttilskud, dette er ikke nødvendigt, hvis blot man indtager det gennem kosten – eksempelvis i sin is.

Aroniabærret kan både anvendes i smoothies, men er også velegnet i din hjemmelavet is. Det er en god ide at bruge hele bærret, da de mange gode stoffer fra bærret sidder i skrællen. Aroniabærret kan bidrage med en lidt syrlig smag til din is, hvorfor de er særlig velegnet i en is, der i forvejen har godt med sød, således balancen i isen kan udjævnes.

Tranebær

Tranebær er ligeledes et lidt surt bær, der derfor kan egne sig godt i en i forvejen sødme fyldt is. Tranebær indebærer en række sundhedsfremmende egenskaber, da de indeholder både antioxidanter samt næringsstoffer. Af næringsstoffer kan der blandt andet nævnes A-vitamin, C-vitamin, magnesium, kalium, calcium, natrium, kostfibre med mere.

Mange kender måske tranebær som et bær, der kan være god til at forebygge blærebetændelse. Dette har sit ret, da tranebærret både er godt til at forebygge blærebetændelse og ligeledes helbrede, hvis blærebetændelsen først har ramt.

Dette skyldes, at bærret indeholder proanthocyanidiner, hvilke vil sørge for, at de blærebetændelsesfremkaldende bakterier ikke vil sætte sig fast i blæret og ligeledes få dem til at løsrive sig. Derudover indikerer forskning, at tranebær ligeledes kan have en behandlende, forebyggende eller på anden måde gavnlig effekt på sygdomme såsom mavesår, hjerte-kar-sygdomme eller kræft.

 Spinat

Spinat bliver ofte betragtet som en kedelig grønsag, som forbindes med diverse salater eller grønsagsretter. Dog har spinaten gennem de seneste år fået noget af et populær-boost. Dette er med god grund, da spinat er rigtig sund og dermed indeholder flere sundhedsfremmende næringsstoffer og vitaminer.

Spinaten kan derfor ud over den flotte grønne farve bidrage til din sundhed, hvis du tilsætter dette i din hjemmelavede is.

Det er særligt indholdet af antioxidanter samt indholdet af C-vitaminer, der er højt i spinaten. C-vitaminerne bidrager til at styrke immunforsvaret og kan derudover have gavnlig effekt på opbygningen af kroppens led og sener og derudover bidrage til kroppens optagelse af jern.

Antioxidanterne i spinaten styrker ligeledes immunforsvaret. Derudover kan spinaten være særlig gavnligt for folk, der kæmper med livstilssygdomme, da spinaten kan være en god kilde til en sundere krop. Ydermere indeholder spinat antiinflammatoriske stoffer, der er gavnlige for kroppens tramfunktion og kan være med til at reducere mulig inflammation i selve tarmvæggen.

Der er flere forskellige typer af spinat, og de findes både friske og på frost, helbladede og hakket. Alle typer er gode kilder til de førnævnte nærringstoffer. Skal isen spises rå eller anvendes i is, bør man vælge den friske spinat. Spinaten er en alsidig grøntsag, der altså både kan spises rå eller tilberedt og anvendes i alverdens salater, retter og kødretter og også som en ingrediens i din hjemmelavet is.

Avokado

Avokado er en, for mange, velkendt kilde til den gode fedt og store mængder af den, hvorfor avokado kan være med til at styrke kroppen og dens sundhed. Fedtstoffet i avokadoen betegnes som den umættede fedttype, som kan bidrage til at reducere risiko for at blive ramt af hjerte-kar-sygdomme.

Derudover har den umættede fedt gavnlige effekter på hjernen samt hjernefunktionen. I for store mængder kan man sige, at avokadoen vil blive knap så sund, dette skyldes, at den har et højt kalorieindhold, og kroppen har ligeledes ikke godt af at indtage uanede mængder fedt. Det er dog særdeles fordelagtigt at spise avokadoen i mindre mængder.

Du vil ved avokadoen opleve en mættende effekt, hvilket kan begrundes med dens indhold af kostfibre. Derudover indeholder avokadoen folsyre, som kan bidrage til at styrke sin hukommelse og ydermere beskytte mod Alzheimers.

Af vitaminer rummer indholdet i avokadoen både A-vitamin, B-vitamin samt E-vitamin, som kan være med til at styrke huden og samtidig har antiinflammatoriske stoffer. Disse stoffer er med til at holde betændelsesniveauet i kroppen nede. Dette kan fremhæves som en særlig fordel, da disse betændelsestilstande kan lægge til grund for en række sygdomme.

Avokadoen i din hjemmelavet is kan bidrage med en mild nøddeagtig smag, og den har derudover den effekt, at isen med avokadoens konsistens kan blive dejlig cremet. Man kan for ekstra smag med fordel tilføje lidt mynte og lime i isen, da den kan blive meget mild, hvis avokadoen bruges som eneste smagsgiver.

Andre muligheder kan være at lave en avokado-is med chokolade eller med kokos. Elsker du avokado, vil du helt sikkert også blive vild med avokado i din hjemmelavet is.

Forslag og gode opskrifter på lækre typer af hjemmelavet is

Nedenfor vil du blive ledet igennem en række opskrifter på spændende typer is med forskellige mulige kombinationer af smage. Her er der ikke blot gjort brug af ingredienserne ovenfor, men det skal virke som inspiration til at kaste sig ud i endnu flere forskellige smage til din hjemmelavet is.

Sorbet med rabarber
hjemmelavet rabarber sorbet

Hvad er bedre til at slukke tørsten på en varm sommerdag end en frisk, hjemmelavet sorbetis? Er du til en læskende og tørstslukkende is, så vil denne sorbet med rabarber helt sikkert være noget for dig.

Rabarberne er særlig gode i sommerperioderne, og det vil også være i sommerperioden, at de er tilgængelige i supermarkederne eller rundt i haver eller på marker.

Prøv at lave en lækker sorbet og få en flot rødlig, creme is som virkelig emmer af sol og sommer, særligt når der pyntes med farverige spiselige blomster.

Ingrediensliste:

1000 gram rabarber

1 liter vand

1 halv citron

3 hele deciliter sukker

1 vaniljestang

Eventuelt smukke blomster til pynt (spiselige)

Fremgangsmåde:

  1. Start med at skylle og rense rabarberne grundigt.
  2. Rabarberne skæres i små stykker af ca. 2 cm.
  3. I en gryde tilsættes rabarber samt den flækkede vaniljestang.
  4. Vandet tilsættes i gryden, og massen koges til, rabarberne er bløde og udkogte.
  5. Held massen gennem en si og tilsæt saften i gryden igen.
  6. Pres saften fra den halve citron og tilsæt sammen med sukker.
  7. For at opløse sukkeret skal der nu røres i gryden. Smag til og justér eventuelt med sukker eller mere citron.
  8. Sæt saften i køleskabet, og lad den køle af til næste dag.
  9. På dag 2 skal saften hældes i beholderen i ismaskinen, lad den da fryse til, den har en konsistens som sorbet.
  10. Anret sorbeten i små portioner og pynt med spiselige blomster.

Karamel-kokos-is med sprøde pekannødder

Karamel kokos is

Denne opskrift på en hjemmelavet is er med forholdsvis få ingredienser, dog kræver den en smule forberedelse, da den indebærer flere lækre elementer. Den er en virkelig god kombination af en god cremet is med sprøde nødder, sød lækker karamel og en snært af salt.

Dermed stimulerer den alle smagssanser og vil i de fleste tilfælde derfor tilfredsstille din lille sult eller lyst.

Ingrediensliste:

2 dåser kokosmælk (800 milliliter i alt)

3 pasteuriserede æggeblommer

4 spiseskefulde kokossukker eller almindelig sukker

En smule vaniljeekstrakt eller –pulver

50 gram pekannødder

En smule salt

Fremgangsmåde:

  1. Pisk kokosmælken til en jævn masse.
  2. Tag 3/4 af kokosmælken og tilsæt i en gryde. Denne varmes op indtil, den begynder at dampe.
  3. Mens kokosmælken står på bluset, piskes de pasteuriserede æggeblommer, sukker og vanilje sammen.
  4. Tilsæt den varme kokosmælk i den piskede masse – rør hele tiden rundt.
  5. Hæld blandingen tilbage i en rengjort gryde, og lad den stå og små simre ved mellem-varme i 5-6 minutter indtil, cremen er tynd og lind.
  6. Lad massen køle helt af.
  7. Når massen er helt kold, kan den tilsættes i ismaskinen.
  8. Mens massen fryser, rist da pekannødderne, og hak dem i mindre stykker.
  9. Lav karamellen af den resterende kokosmælk og 1 spiseskefuld sukker samt en knivspids salt. Alle dele tilsættes i en gryde og koges i omkring 3 minutter, eller til konsistensen er cremet. Køl ned.
  10. Når isen er færdig, hældes karamel og pekannødder over isen og serveres.

Is lavet på cremefraiche, mandel og honning (laktosefri)

Laktosefri is

Denne is har en dejlig syrlig smag af cremefraiche og sødme fra honning. Derudover bidrager de karamelliserede mandler til lækker knas, når man spiser isen. Dette er den perfekte kombination af surt, sødt og saltet. Hvis ikke man ønsker en laktosefri variant, kan isen blot laves med klassisk piskefløde samt cremefraiche.

Ingrediensliste: 

100 gram mandler

2 spiseskefulde sukker

2 teskefulde salt

1 dl cremefraiche (laktosefri)

3 dl piskefløde (laktosefri)

2 pasteuriseret æggeblommer

En halv deciliter sukker

En halv deciliter honning

Fremgangsmåde:

  1. Rist først mandlerne på en tør pande. Når mandlerne er ristet tilsættes salt og sukker, og massen varmes op til, sukkeret er karamelliseret om mandlerne.
  2. Tag massen af panden, lad dem køle af og hak dem derefter i små crunchy-stykker.
  3. Pisk piskefløden.
  4. Tilsæt cremefraiche i fløden og bland sammen med de pasteuriserede æggeblommer, sukker samt honning og godt 2/3 dele af de ristede mandler.
  5. Held massen i ismaskinen og lad den køre til den opnår ønskede konsistens.
  6. Server isen i små portioner med lidt honning på toppen samt de hakkede mandler.

Knasende is af makroner, chokoladeis samt appelsinis

Denne opskrift på en lækker isdessert ligger op til at kunne laves på en ismaskine både med og uden kompressor. Hvis ikke du har en ismaskine med kompressor eller ikke har mulighed for at fryse isen, kan du i opskriftens fremgangsmåde under trinnene 6-9 blot undlade at fryse massen inden, den samles. Hvis dette vælges samles de to ismasser med makronerne blot flydende. I dette tilfælde kræver isen længere tid i fryseren efterfølgende.

Ingrediensliste:
4 pasteuriserede æggeblommer

3 pasteuriserede æggehvider

150 gram sukker

500 gram kvark (0,3 procents fedt)

2,5 deciliter fløde (38 procent)

2 spiseskefulde fintrevet appelsinskal

75 gram grofthakket god mørk chokolade (med 70 procent kakao eller mere)

100 gram grofthakkede makroner

50 gram marengs i grove stykker

Chokoladestykker og citronmelisse til pynt

Fremgangsmåde:

  1. Pisk sukker sammen med æggeblommer, hvorefter der tilsættes kvark.
  2. I en anden skål piskes æggehviderne helt stive.
  3. I en tredje skål piskes fløden til flødeskum.
  4. Tilsæt den færdigpiskede flødeskum i æggeblommerne og tilsæt derefter æggehviderne en smule af gangen.
  5. Del massen i to skåle og tilsæt den hakkede chokolade i den ene og den fintrevet appelsinskal i den anden.
  6. Lad hver af masserne køre i ismaskinen.
  7. I en bageform lægges halvdelen af makronerne som bund. Tilsæt den færdige appelsin-is herover.
  8. Drys den anden halvdel af makronerne oven på appelsin-isen og tilsæt chokoladeisen
  9. Sæt isen i fryseren til ønskede konsistens opnås.
  10. Server isen i små portionsanretninger og pynt med hakket chokolade, makroner og små blade af citronmelisse.

Chokoladeis med lækre Oreos

Chokoladeis med Oreos

Denne is er en virkelig simpel, men den er ikke mindst en virkelig lækker type is. I denne opskrift på en lækker is, skal du kun bruge 4 enkelte ingredienser, og den kræver ikke lang tids forberedelse, før ismaskinen kan klare resten af arbejdet. Opskriften giver en portion på omkring 500 milliliter. Justér mængderne, hvis der ønskes mere eller mindre.

Ved denne is kan du, også tilføje en smule kaffe efter smag. Hvis du er i tvivl om hvordan går brygger den bedste kaffe, kan du læse en af vores tests af kaffebryggere.

Ingrediensliste:

1 dåse kokosmælk

2 spiseskefulde kakaopulver (usødet)

En halv deciliter sukker

10 styk Oreos, knuste

Fremgangsmåde:

  1. Blend først kokosmælk, sukker samt kakaopulver i cirka 20 sekunder til blandingen er godt blandet sammen.
  2. Hæld massen i beholderen i din ismaskine og lad den køre til den opnår rette konsistens. Dette kan afhænge af typen af ismaskine.
  3. Inden isen er helt færdig tilsættes knuste Oreos. Lad massen køre de sidste 5 minutter med kiksene i.
  4. Server med det samme eller put isen i en tæt beholder og kom i fryseren indtil, isen skal spises.

Pebermynte-is med intens chokoladesauce

Pebermynte is

Prøv at teste din ismaskine med en lækker pebermynte-is. Pebermynte-isen er virkelig lækker, og den skønne kolde fornemmelse af isen i munden forstærkes blot af pebermyntesmagen, da denne også kan føles kølende.

Prikken over i’et ved en pebermynte-is er tilføjelsen af en god og intens chokoladesauce.

Ingrediensliste:

2 hele æg

Cirka 3/4 kop sukker

2,5 deciliter sødmælk

Cirka 5 deciliter fløde

2 teskefulde pebermynte (ekstrakt)

300 gram smeltet mørk chokolade eller chokoladesauce

1 pakke småkager eller kiks, knuste

Fremgangsmåde:

  1. Pisk æggene lette og luftige i en skål. Dette tager et par minutter.
  2. Tilføj derefter sukker lidt af gangen og pisk dette med i massen i cirka et minut.
  3. Tilføj derefter sødmælk, fløde samt pebermynte og bland massen godt sammen.
  4. Put blandingen i beholderen i din ismaskine. Følg herefter maskinens anvisninger, varigheden af køretiden afhænger af maskinens type.
  5. Når isen nærmer sig den rette konsistens – tilføj da småkagerne eller kiksene og lad dem køre med den sidste tid til isen er færdig.
  6. Put en del af isen i en beholder og tilføj halvdelen af chokoladesaucen. Tilføj derefter resten af isen og ovenpå resten af chokoladesaucen. Hvis du ønsker spise isen direkte fra ismaskinen og anrette i portionsanretninger, kan du blot anrette isen i små portioner og putte chokoladesaucen direkte derpå.
  7. Hvis isen puttes i beholder, frys da isen indtil den skal spises.

Den lækreste peanutbutter-is

peanutbutter is

Peanutbutter er måske mest kendt som en meget amerikansk fødevare. Den har dog også fundet vej til det danske marked. Prøv at lave en lækker cremet is med peanutbutter og drøm dig til en ferie i det amerikanske.

Bare rolig, hvis du komme til at spise for meget af denne is. Har vi også en test af badevægte, så du kan holde styr på vægten.

Ingrediensliste:

2 deciliter græsk yoghurt

2 deciliter piskefløde

4 pasteuriserede æggeblommer

En halv deciliter sukker

3/4 deciliter peanutbutter

1 limefrugt

Fremgangsmåde:

  1. Pisk fløden med en elpisker til den er stiv men stadig luftig.
  2. Vend derefter den græske yoghurt i fløden og bland forsigtigt rundt.
  3. I en anden skål skal æggeblommerne piskes til de er lette og luftige.
  4. Bland herefter peanutbutter i skålen med de piskede æggeblommer og rør massen jævn.
  5. Bland indholdet i de to skåle sammen og tilsæt heri saften fra limefrugten.
  6. Tilføj blandingen i beholderen i din ismaskine og følg derefter maskinens anvisninger. Hvor lang tid massen skal køre i ismaskinen afhænger af type og kraft.
  7. Ønsker du at spise isen med det samme, kan du anrette isen i små portionsskåle, hvis ikke kan isen opbevares i en bøtte eller beholder indtil, den skal spises.

 

Ovenfor er du nu blevet ledt igennem en guide med forskellige muligheder for ismaskiner. Herunder både fordele og ulemper ved forskellige typer maskiner.

Derudover er du blevet klogere på, hvordan du kan opnå det bedste resultat med din ismaskine, hvordan du får kvalitets-is, spændende ingredienser til din hjemmelavet is samt forslag og opskrifter på hjemmelavede is.

Dette indlæg har fået 4,5 stjerner - baseret på 14 anmeldelser fra vores brugere.
Bedøm denne artikel

Om skribenten

Mathias Madsen

Efter selv at have gået på idræts linjen i gymnasiet, og med stor fokus på hans sport i fritiden, forsatte Mathias i den fysiske retning. Han har studeret idræt hele vejen fra bachelor til kandidat, men formål om at blive gymnasielærer i idræt.