Bedste bundkort – Find det optimale valg til din computer

Ifølge vores research & analyse Vi har udvalgt produkter, der scorer højt på de parametre, vi vurderer dem på, men ikke en udtømmende liste over alle produkter på markedet.

ANNONCER

Artiklen er baseret på research, men indeholder sponsorerede elementer herunder annoncelinks, hvorfor artiklen skal betragtes som en annonce.

Bedste bundkort – Find det optimale valg til din computer

Udvælgelsen af produkter sker på baggrund af analyser og research..., men artiklen inkluderer kun produkter, der udbydes af vores kommercielle partnere. Artiklen er derfor en annonce. Læs her hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker rækkefølgen af vores produkter. Som udgangspunkt indeholder vores artikler eksterne tests og anmeldelser frem for egne tests. Læs mere

Et bundkort (også kaldet motherboard) er computerens kredsløb, hvilket gør det til et af de mest fundamentale komponenter, når du skal bygge en PC. Uanset om du skal bruge din nybyggede PC til gaming, videoredigering eller dagligdagsopgaver, er det at finde et bundkort én af de første opgaver.

Vi har skabt en oversigt over gode bundkort, der er blevet testet af eksperter og udvalgt på baggrund af deres kvalitet, hvor mange tilkoblingsmuligheder du får, brugervenlighed og pris.

OBS: Denne artikel fremhæver lige nu 1 produkt, da de tidligere udvalgte produkter enten er udsolgte eller ikke forhandles mere. Vi er opmærksomme på problemet og er i fuld gang med at lave ny research, så du lige om lidt igen kan få overblikket over de bedste produkter på markedet i dag – de er lige på trapperne.

Vores favorit

ASROCK X570 PHANTOM GAMING
Lager

ASROCK X570 PHANTOM GAMING

Gå til bedste pris
2.499 Kr. hos Labtech Data
Læs mere
Lager

Seneste ændring:

Vi har rykket ASUS ROG MAXIMUS XIII HERO, GIGABYTE A520M AORUS ELITE, MSI MEG Z490 GODLIKE, GIGABYTE Z390 D til sektionen med tidligere anmeldte produkter, da vi ikke længere kunne finde det på lager ved nogen forhandlere.

Tidligere ændringer:

16. september 2022

I dag har vi overført denne artikel til vores nye design for at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside. I tråd med ændringen har vi dertil revideret, optimeret og suppleret vores produktanmeldelser for yderligere at forbedre din oplevelse, så du lettere kan finde lige præcis det, du har brug for.

Det skal du overveje, inden du køber nyt bundkort:

test-guiden

En test-guide, som denne, er en artikel, der analyserer produkter via en gennemgang af bl.a. anmeldelser og tests.

De bedste bundkort i test-guiden 2023:

Sådan udvælger og vurderer vi produkter

I denne artikel gennemgår vi en række anerkendte og populære produkter, som vi har fundet gennem dybdegående research og analysearbejde. Produkterne du finder i artiklen forhandles ved en eller flere af vores partnere, som typisk listes op i pristabeller, så du kan finde den bedste pris på det produkt, du leder efter. Selvom disse partnerskaber kan influere udvalget af produkterne i artiklen, beror vores anbefalinger af en samlet vurdering af produktet.

Vi vurderer og sammenligner produkter i artiklen på:

    1
  • Eventuelle officielle og upartiske produkttests
  • 2
  • Kundernes mening om produktet
  • 3
  • Produktets specifikationer, egenskaber samt fordele og ulemper
  • 4
  • Garantier, service og omdømme hos forhandleren
  • 5
  • Indsigt og viden om vores læseres præferencer

Disse parametre holder vi op imod pris og kvalitet og kommer med vores subjektive vurdering og anbefalinger til dig som læser. Det er her vigtigt at være opmærksom på, at artiklen ikke er en rangering af produkterne, men en gennemgang af markedets bedste produkter til brugernes behov.

Vores labels såsom “Bedst i budgetklassen”, “Bedste trådløse model” ,“Høj værdi for pengene” osv. - er en individuel, uafhængig vurdering af den research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

ASROCK X570 PHANTOM GAMING - Stort udvalg af funktioner og gode overclockingmuligheder

  • Vurderet til 4 stjerner og valgt som redaktionens favorit af Tomshardware.com
  • Vurderet til 4,5 stjerner og valgt som redaktionens favorit af PC Mag

Bundkortet fra ASROCK har fået gode anmeldelser af både Tom’s Hardware og PC Mag.

PC Mag fremhæver, at det har god køling af chipsættet og MOSFETs. De fremhæver også, at det har over gennemsnitlig loadout af USB og SATA porte, og at den har 802.11ax Wi-Fi support.

Tom’s Hardware giver den plus-point for at have en god, lav pris, robust VRM og hurtig memory support.

Dagens bedste priser og tilbud på ASROCK X570 PHANTOM GAMING:

savier

Find og test rabatkoder ved checkout

Savier har +9.000 rabatkoder og tilføjer den bedste ved checkout
  • Effektiv VRM
  • Funktionsrigt produkt
  • Hurtigste understøttelse af hukommelse

Mere om ASROCK X570 PHANTOM GAMING

SPECIFIKATIONER

  • Model: Mini-ITX bundkort
  • Chipsæt: AMD X570
  • Sokkel: Socket AM4
  • Kompatibel: Ryzen
  • RAM: 64GB

Effektiv køling

Bundkortet har et AMD X570 chipsæt, der kan konkurrere med andre high-end bundkort. Overfladen er fyldt med heatsinks, der giver en effektiv nedkøling, hvor to af dem er forbundet via et væskefyldt varmerør, hvilket gør bundkortets termiske effektivitet endnu bedre.

Derudover har det en stor metalplade bagpå, som hjælper med at holde temperaturen på bundkortet køligt.

Det har gode blæsere ved chipsættet, der giver luftstrøm og holder enheden kølig længere. På den måde kan du roligt sætte dig til rette på din gamer stol og hygge dig.

Bundkortet har RGB LED-lys på den bagerste del af IO, på chipsættets heatsink og langs kortets højre kant, hvilket giver et fedt look.

PCIe 4.0 og mange porte

Chipsættet i bundkortet har en masse gode funktioner, der gør bundkortet til et attraktivt køb. Det understøtter PCI Express 4.0 via tre M.2 porte, der hver bruger fire PCIe 4.0 lanes, hvilket giver dig 64GBps båndbredde for hver port.

Du får otte USB porte; nogle med USB-C, USB-3 og USB 2.0. Du har også plads til at udvide på denne front, da der er tre indgange til PCIe x16 samt et par PCIe x1 porte.

Bundkortet har fire DDR4 porte, der understøtter en hukommelseshastighed på op til 4,66 MHz. Det giver dig frit valg om du vil installere et grafikkort eller ej, da det har en HDMI port på IO panelet, så du kan undlade at tilkoble en separat GPU.

Fordele og ulemper ved ASROCK X570 PHANTOM GAMING

Fordele

  • 3 USB 3.1 Gen2 porte
  • God køling af chipsæt
  • Vidtspændende funktioner
  • God værdi for pengene

Ulemper

  • Kun fem USB porte på bagerste IO
  • Blæser til chipsæt kan larme lidt

Se YouTube videoen herunder for at få et visuelt indblik:

Læs mere om ASROCK X570 PHANTOM GAMING

Hvad skal du overveje, før du køber

  • Pris: Bundkort fås i mange forskellige prisklasser. Du behøver ikke nødvendigvis at købe et i den dyre ende af skalaen, men vil du gerne kunne overclocke, have PCIe 4.0 eller skal du bruge mange porte, skal du typisk kigge efter en dyrere variant.
  • Processorsokkel: Når du vælger et bundkort, skal du have din CPU i tankerne, så du er sikker på, at de passer sammen og er kompatible. Sokler varierer i, hvad de understøtter på grund af generation, ydeevne og andre faktorer.
  • Størrelse: Du kan få bundkort i tre forskellige størrelser: standardstørrelsen ATX, Micro-ATX og Mini-ITX. Vælg efter hvor meget plads, du har i computeren, og hvor mange tilkoblinger, du skal bruge.
  • RAM: De fleste nyere bundkort har fire RAM porte, mens mini ITX modeller ofte kun har to. Vælg derfor et bundkort med det antal RAM-porte, du har brug for.
  • Expansion porte: Hvilke expansion porte skal du bruge? Det fleste bundkort har én af to typer: en kort PCIe x1, som du bruger til USB og SATA expansions, og en lang PCIe x16, som du bruger til grafikkort, RAID kort og hurtig PCie oplagring.
  • Chipset: Chipsættet gengiver information mellem CPU’en og de forskellige tilkoblede komponenter. Derfor vil din CPU diktere hvilke chipset, du kan vælge. Chipsættet kontrollerer PCI lanes, hukommelsesenheder, USB-porte osv.

arrow-more

Hvad er et bundkort og hvordan virker det?

Bundkortet er et af de vigtigste komponenter, når du skal bygge en computer. Det er ansvarligt for at sende strøm rundt til de andre komponenter og hjælper med at koordinere, hvordan de forskellige dele samarbejder. Bundkortet er ikke meget i sig selv, men uden det ville intet andet virke.

Bundkortet cirkulerer strøm rundt og er et centralt sted, hvor alle computerens komponenter kan snakke sammen. Det påvirker ikke computerens ydeevne, men kan give dig en højere ydeevne, hvis du kobler det sammen med andet hardware.

Det er også bundkortet, der loader dit operativ system. En firmware chip på bundkortet har BIOS-funktionerne (Basic Input/Output System), som kan læse data på harddisken og loade operativ systemet, så det er det første, computeren loader.

Bundkortets funktioner er i store træk fastlagt af chipsættet. Det er ansvarlig for, at kommunikationen mellem de forskellige komponenter flyder problemfrit, og de bliver lavet af CPU producenterne. Ofte bliver chipsættene fornyet sammen med processorerne, fordi det er her på bundkortet, at innovationen sker, så du kan bruge mere RAM, PCIe 4.0 m.fl.

Selve indretningen af bundkortet er også gennemtænkt, da vigtige strømfordelinger og kommunikationsdele er tæt på de komponenter, der skal bruge dem. Bundkortet har et VRM (voltage regulator module) placeret mellem strømtilslutningen og processoren for at sikre en konsekvent strømfordeling.

Det første, du lægger mærke til, når du ser et bundkort, er, at det har plads til en masse komponenter. Fordi alt kører gennem bundkortet, skal det have fysisk kontakt med alle komponenterne. Det er blandt andet strøm, CPU, RAM, USB, PCI m.fl. Portene er farvekoordinerede, så du nemt kan kende dem fra hinanden og sætte de forskellige enheder korrekt til.

Der er ingen standard for, hvor mange forbindelser og porte et bundkort har. Det kommer an på producenten og størrelsen. Uanset hvilket bundkort, du vælger, har de dog alle et par ting til fælles. De har alle kredsløb til at koordinere processer og en heat sink til at absorbere og omdirigere varme for at holde bundkortet koldt.

Læs mere her: Digital TrendsComputer Hope

Sådan vælger du det bedste bundkort

Processorsokkel
Bundkortet har typisk mindst én processorsokkel, der giver din CPU mulighed for at kommunikere med andre komponenter. Det er for eksempel RAM, hukommelse, GPU osv.

Når du vælger et bundkort, skal du derfor tænke over hvilken CPU, du har, eller vil købe, så du er sikker på, de passer sammen og er kompatible.

Størrelse
Du kan få bundkort i tre forskellige størrelser:

  • ATX er standardstørrelsen og giver dig bedst plads til at koble komponenter til.
  • Micro-ATX er lidt mindre, hvilket også betyder færre tilkoblinger.
  • Mini-ITX er den mindste størrelse. Den er et godt valg til en lille PC, men har typisk kun plads til én tilkobling af for eksempel grafikkort og færre porte til hukommelse og RAM.

Derfor skal du både overveje, hvor stort et bundkort du har plads til i computeren og hvilke porte, du har brug for. USB 3-porte er vigtige at have, mens USB 2-porte er fint til mus og tastatur.

Har du nyere enheder, er der en god chance for, at de bruger USB C. HDMI/DisplayPort er kun vigtige, hvis du har planer om at bruge integreret grafik.

Audioindgangen er ligeledes også kun vigtig, hvis du skal koble analoge højtalere eller høretelefoner til.

RAM
De fleste nyere bundkort har fire RAM porte, mens mini ITX modeller ofte kun har to. Vælg derfor et bundkort med det antal RAM-porte, du har brug for. Typisk er 16GB eller 32GB RAM nok til almindelige opgaver og til din studie PC, mens 64GB giver dig endnu flere muligheder.

Expansion porte
Har du planer om kun at installere et enkelt grafikkort, et par SATA/M.2 drev og måske et video- eller lydkort, vil du formentlig have nok i de fleste ATX eller Micro-ATX bundkort, der giver dig mindst én x16 port og et par x1 porte.

Ekstra funktioner
Du kan få indbygget Wi-Fi kort, on/off kontakter, Dual ethernet porte osv. til bundkortet. Det er ikke alle, der skal bruge alle disse funktioner, så tilvælg kun de funktioner, hvis du har behov for dem.

Læs mere her: Tom’s HardwareIntel

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.

I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

Ekspert- og testkilder

TechRadar

Techradar lover på sin hjemmeside at være ”objektive, transparente og ærlige”. De er Storbritanniens største websted, der fokuserer på tech-nyheder. Deres team består af erfarne skribenter, der arbejder i både London, New York, Norden og mange andre steder, og der er fokus på Futures principper for en redaktionel uafhængighed. TechRadar har følgende produkter:

Anmeldelsen af ASUS ROG MAXIMUS XIII HERO er skrevet: 23. juni 2021
Du kan læse anmeldelsen her.

Anmeldelsen af MSI MEG Z490 GODLIKE er skrevet: 23. juni 2021
Du kan læse anmeldelsen her.

PCmag

PCmag er et onlinemagasin, der fokuserer på computere, gaming og udstyr dertil. Med afdelinger i USA, Storbritannien, Australien, Grækenland, Indien, Israel, Mellemøsten og Sydøstasien spænder magasinet bredt, og penge indtjenes via links til diverse forhandlere. På den måde kan du være sikker på, at alle anmeldelser er uafhængige. PCmag har testet følgende produkter:

Anmeldelsen af ASUS ROG MAXIMUS XIII HERO er skrevet: 26. maj 2021
Du kan læse anmeldelsen her.

Anmeldelsen af ASROCK X570 PHANTOM GAMING er skrevet: 26. september 2019
Du kan læse anmeldelsen her.

Anmeldelsen af MSI MEG Z490 GODLIKE er skrevet: 30. november 2020
Du kan læse anmeldelsen her.

Tomshardware.com

Hvis du har den mindste interesse indenfor robotteknologi, PC-bygning, eller bare hardware generelt, så er Tomshardware.com stedet for dig. Her sættes der fokus på nørderi, og det dedikerede team står klar til at anmelde produkter og skrive artikler, så du kan blive klogere på lidt af hvert.

Tomshardware.com bruger et 5-stjernerssystem, men benytter sig også af halve stjerner. Det betyder altså, at de værste produkter kan få en sølle halv stjerne, mens det er nemmere at forstår, hvornår et produkt ligger og vipper mellem to kategorier.

Anmeldelsen af ASUS ROG MAXIMUS XIII HERO er skrevet: 16. april 2021
Du kan læse anmeldelsen her.

Anmeldelsen af ASROCK X570 PHANTOM GAMING er skrevet: 26. august 2019
Du kan læse anmeldelsen her.

Anmeldelsen af GIGABYTE Z390 D er skrevet: 21. november 2018
Du kan læse anmeldelsen her.

HotHardware.com

Hothardware.com er et team af eksperter indenfor teknologi og IT. De sætter fokus på den udvikling og performance, der munder ud i den næste generation af teknologisk vidunder. Teamet tester og anmelder produkter og software, som du skal bruge til at bygge din PC, mobiltelefoner, gaming m.fl. HotHardware har testet GIGABYTE Z390 D. 

Anmeldelsen af GIGABYTE Z390 D er skrevet: 12. april 2019
Du kan læse anmeldelsen her.

TechPorn.ph

TechPorn er et ICT industri-orienteret online mediehus i Filippinerne. De dækker nyheder og anmeldelser inden for teknologi og gaming. De tester hardware og software produkter med omfattende tests og formidler det til forbrugerne på en forståelig måde.  TechPorn har anmeldt følgende produkter:

Anmeldelsen af MSI MAG B550M MORTAR er skrevet: 28. juni 2020
Du kan læse anmeldelsen her

Kundeanmeldelser

Amazon.com

Amazon.com er en online markedsplads, hvor du kan købe en lang række produkter indenfor interiør, elektronik, personlig pleje m.fl. Amazon.com indsamler anmeldelser af hvert produkt, hvor forbrugere kan give deres mening til kende. Følgende produkter er blevet anmeldt af forbrugerne på Amazon.com:

Anmeldelserne af GIGABYTE A520M AORUS ELITE er indhentet: juni 2021
Du kan læse anmeldelserne her.

FAQ

Hvilket bundkort er bedst?
MSI MEG Z490 GODLIKE er blandt de bedste bundkort på markedet og klarer sig rigtig godt i test.
Hvad er et bundkort (motherboard)?
Bundkortet er computerens kredsløb. Det er ansvarligt for at sende strøm rundt til de andre komponenter og hjælper med at koordinere, hvordan de forskellige dele samarbejder. Bundkortet er ikke meget i sig selv, men uden det ville intet andet virke.
Hvordan vælger jeg et bundkort?
Når du skal vælge et bundkort, skal du sørge for at processorsoklen passer til din CPU. Det er også din CPU, der dikterer hvilke chipset, du kan vælge. Kig efter et bundkort med den størrelse, du har plads til og overvej hvor meget RAM og hvor mange expansion porte, du skal bruge.

Tidligere anmeldte produkter – nu udgået

ghost-img

Nedenfor finder du produkter, som vi tidligere har belyst. Det har ikke været muligt for os at identificere forhandlere af disse modeller, men vi har beholdt dem i artiklen, såfremt informationen skulle være til gavn for dig som læser.

ASUS ROG MAXIMUS XIII HERO - bundkort med Wi-FI 6E

GIGABYTE A520M AORUS ELITE - budgetvenligt bundkort med god ydeevne

MSI MEG Z490 GODLIKE - testvindende bundkort til intens gaming

MSI MAG B550M MORTAR - god værdi for pengene

GIGABYTE Z390 D - Det budgetvenlige valg

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme