De 8 bedste våddragter: Kæmpe guide og testoverblik

Skrevet af: Redaktionen | Senest redigeret: 09.09.2021
våddragter
Forbruger-test.dk samler både eksterne test og anmeldelser, så du har de bedste forudsætninger for at vælge det helt rigtige produkt. Bemærk, artiklens årstal er er et udtryk for, hvornår artiklen sidst er opdateret, og ikke et udtryk for, hvornår produkterne er testet.

Våddragten er uundværlig, hvis du dyrker sport i vandet og vil holde dig varm selv i koldere temperaturer. Den er ikke kun for de øvede sportsudøvere, men de fleste, der elsker at svømme eller dykke vil få glæde af en dragt i god kvalitet. Den vil nemlig beskytte dig mod kulde, UV-stråler og øge din opdrift betydeligt.

Der findes et utal af forskellige heldragter i neopren, og derfor har vi gjort det let og overskueligt for dig ved at samle de 8 bedste våddragter på markedet. Disse byder på mange funktioner og ligger i forskellige prisklasser, så du med garanti kan finde en model, der passer til dine behov.

våddragter

forbruger-test.dk

Coolsurf Stormy 3mm Herre – Bedste billige våddragt til SUP boarding

Coolsurf Stormy 3mm Herre – billig våddragt til SUP boardingStormy Våddragt 3mm Herre er det ideelle valg til SUP boarding og andre vandsportsaktiviteter. Våddragten er lavet i 90% neopren og 10% nylon. Den er forstærket ved knæene, så den kan klare hårdt slid. Dragten er yderst velsiddende, og har en tykkelse, der giver stor bevægelsesfrihed. Våddragten giver dig mulighed for at dyrke vandsport næsten hele året. Den egner sig til temperaturer fra 8-17 grader. 

Mere om Stormy Våddragt 3mm Herre

Våddragten er syet efter mandekroppen. Den er i et flot sort design og praktisk sort materiale, så du både føler dig komfortabel og ser godt ud den. Du kan få dragten fra størrelse M til XL. Du bør bestille våddragten i samme størrelse som dit overtøj. På den måde får du en dragt, som hverken sidder for løst eller stramt. Det er af stor betydning, at dragten sidder ordentlig, hvis du skal have den optimale effekt. Stormy Våddragt 3mm Herre egner sig både til nybegyndere og garvede vandsportsudøvere. Den kan bruges til de fleste vandsportsaktiviteter. Foruden SUP boarding kan det for eksempel være surfing, dykning eller triatlon. 

Våddragten sørger for, at du kan holde varmen i vandet. Den hjælper dig med at svømme hurtigere på grund af opdriften, og så er den med til at holde dig oven vande. Stormy Våddragt 3mm Herre er med sit klassiske og slidstærke design et godt valg. Det er en våddragt, du kan have i mange år, og så er prisen overkommelig.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

ANNONCER

Stormy Våddragt 3mm Herre sammenlignet med andre modeller

Prisen på Stormy Våddragt 3mm Herre ligger i den billige ende af skalaen, og ødelægger derfor ikke budgettet. Våddragten er en god allround dragt, som du kan få stor fornøjelse af. 

Et minus ved dragten er, at den indeholder 10% nylon. Nylon bliver statisk elektrisk, og så har det en dårlig isoleringsevne. Skal du svømme længere distancer i koldere vand, bør du derfor se dig om efter en tykkere dragt uden nylon.

Fordele

 • Dragt af 90% neopren for god komfort og fleksibilitet
 • Kraftigt og holdbart design
 • 101 dages retur
 • God til vandsportsaktiviteter

Ulemper

 • 10% nylon

Specifikationer:

 • 90% neopren, 10% nylon
 • Størrelser: M til XL
 • Farve: Sort

Orca Sonar 2020 – Premium valg

Orca_Sonar_2020Introduktion

Denne model Orcas Sonar er uovertruffen, når det kommer til kombinationen af høj kvalitet til en god pris. Derfor er denne udgave også oversigtens Testvinder, da den både byder på fantastiske materialer og smarte og praktiske funktioner, der gør den oplagt både til dig, der bare ønsker en god våddragt eller skal bruge en tri våddragt til træning og konkurrencer.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

ANNONCER

 • Oversigtens bedste dragt både i forhold til kvalitet og pris
 • Fremstillet i det særlige Yamamoto-neopren med 30% mere opdrift
 • Indbygget 39 Cell for bevægelsesfrihed og minimal vandmodstand

Mere om Orca Sonar 2020

Orca Sonar er fremstillet i det unikke Yamamoto-neopren, der giver dig en ekstra god opdrift under svømning. Faktisk leverer den hele 30% mere opdrift end normalt neopren, hvilket giver dig den bedste stabilitet og ekstra energi til din træning.

Indbygget i dragten er en særlig CLS, Core Lateral Stabiliser, der stabiliserer din core, så du udnytter dine muskler bedst muligt. Det holder maveregionen på plads, så du holder en stabil position i vandet.

Med 39 Cell opnår du en høj elasticitet, så du kan bevæge dig så frit som muligt, og dragten ikke hæmmer dine svømmetag. Derudover forhindrer 39 Cell, at dragten absorberer vand, men i stedet skyder vandet fra sig for en hurtigere fremdrift med minimal vandmodstand.

Du får derfor mange smarte funktioner med Orca Sonar 2020-dragten.

Orca Sonar 2020 sammenlignet med andre modeller

Denne våddragt er særligt god til dig, der ønsker god kvalitet uden at skulle investere det vilde beløb. Du får nemlig en dragt med mange smarte funktioner, der sikrer dig den bedste opdrift, pasform og fleksibilitet.

Derfor er det også vinderen blandt modellerne i denne oversigt, da den både prismæssigt og kvalitetsmæssigt leverer varen til fulde. Den er både god til begyndere og øvede, der ønsker en god kvalitetsdragt.

Specifikationer:

 • Materiale: 3 mm Yamamoto-neopren
 • Størrelser: 7 forskellige størrelser efter højde og vægt
 • Farver: Sort med hvide og røde detaljer

IST 7mm våddragt

IST_7mm_våddragtIntroduktion

IST 7mm våddragt holder dig varm selv på dykkerture i det kolde vand. Med en god tyk neoprendragt kan du let holde dig varm og nyde oplevelsen i vandet. Denne model er hele 7 mm tyk og lavet specifikt til dykning og snorkling i køligere vand. Den er derfor meget brugbar i Danmark, og når du skal svømme lange distancer i køligere vand.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

ANNONCER

 • 7 mm tyk neopren dragt til køligt vand
 • Skridsikkert område ved skuldrene til BCD
 • Lynlåslukning på ryggen, ved ankler og håndled

Mere om IST 7mm våddragt

Den flotte dragt fra IST har flere smarte detaljer, der gør den særdeles effektiv til brug i vandet.

Hvis du benytter dig af en afbalanceringsvest til dykning en Buoyancy Control Device, forkortet BCD, så er denne dragt optimal. Der er nemlig en særligt skridsikker forstærkning i skulderområdet, så din BCD bliver, hvor den skal under dykning, og der ikke opstår unødvendigt slid.

Denne våddragt er yderst let at komme i og få af igen, da den både har lynlåse på ryggen, ved anklerne og håndleddene. På den måde er det ingen sag at krænge dragten af, når du er færdig med din tur i vandet.

Både det ekstra tykke neopren på 7 mm, men også de effektive dobbelt-blinde syninger holder dig varm. Syningerne forhindrer nemlig, at det kommer vand ind i dragten, så du bedre kan holde temperaturen oppe. Derfor spilder du ikke så meget energi på at holde dig varm og kan holde længere til at svømme eller dykke.

IST 7mm våddragt sammenlignet med andre modeller

Prismæssigt er den flotte våddragt på 7 mm fra IST i den billige ende af skalaen. Det er dog samtidigt en dragt, der er udtænkt til køligere vande, og den fås i rigtig mange størrelser.

Du får derfor en robust og holdbar våddragt, der kan anvendes i Danmarks vande uden problem. Alt i alt en særligt god dragt til prisen.

Specifikationer:

 • Materiale: 7 mm neopren
 • Størrelser: S til 4XL
 • Farver: Sort med hvid skrift

TYR Hurricane C5 Herre – Premiumvalg

TYR_Hurricane_C5_HerreIntroduktion

Våddragten Hurricane C5 fra TYR er en dragt i allerhøjeste kvalitet. Den egner sig perfekt til dig, der dyrker triatlon, Iron Mans eller blot ønsker en dragt i den bedste kvalitet, når du skal i vandet. Den er særdeles effektiv, hvis du skal svømme længere distancer på åbent vand, hvor det er vigtigt at være godt beskyttet og udnytte din energi optimalt.

Dragten føles som et ekstra lag hud, der giver dig både den bedste fremdrift og holder dig varm selv under kolde temperaturer.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

ANNONCER

 • Premium kvalitet til den professionelle sportsudøver
 • Særlig Yamamtoo-neopren med nanoteknologi holder optimalt på varmen
 • Meget fleksibel med velplacerede paneler i muskelled

Mere om TYR Hurricane C5 Herre

Med Hurricane C5 får du mange opgraderede funktioner, som du ligeledes ser hos mange af de andre våddragter i denne oversigt. Forskellen er blot, at denne neopren dragt er helt i topklassen, hvor hver detalje er gennemtænkt.

Du får derfor ekstra god udnyttelse af din energi i vandet, så du får mest ud af dine svømmetag. Dette sikrer dig den bedste fart og stabilitet, både når du træner eller er til konkurrencer.

Neoprendragten er fremstillet i den særlige Yamamtoo-neopren med en særlig nanoteknologi, der frastøder vandet. Ligegyldigt vandtemperaturen holdes din krop perfekt tempereret, så du ikke spilder unødvendig energi på at holde kroppen varm. Derudover giver neoprenen en særligt effektiv opdrift, så du ligger solidt i vandet.

TYR Hurricane C5 Herre sammenlignet med andre modeller

Hvis du ønsker det bedste af det bedste, så er TYR’s Hurricane C5 denne oversigts Premiumvalg. Det skyldes både den superhøje kvalitet, der samtidigt også ligger som den dyreste model i oversigten. Du får dog uovertruffen komfort, effektivitet og beskyttelse, når du bevæger dig ud i bølgerne med denne model fra TYR.

Specifikationer: 

 • Materiale: 100 % Yamamtoo-neopren med SCS-nanoteknologi
 • Størrelser: S til L
 • Farver: Sort med røde detaljer og hvid skrift

Hurricane C1 2020 Herre – Neopren dragt til begynderen

Hurricane_C1_2020_HerreIntroduktion

Denne våddragt fra TYR er en meget komfortabel udgave, der både egner sig godt til både særligt begyndere, men også øvede der ønsker en praktisk og behagelig dragt.

Selve materialet i tyndt neopren er blødt og meget komfortabelt at have på, så dragten giver dig den bedste bevægelsesfrihed under vandet. Pasformen er god og vil gøre det let at holde varmen selv i koldere vand.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

ANNONCER

 • Egnet til både begyndere og øvede
 • Blød og komfortabel både på land og under vand
 • Forskellig tykkelse på neopren for optimal bevægelsesfrihed

Mere om Hurricane C1 2020 Herre

Hurricane C1 2020 Herre er lavet med helt lange arme og ben for ekstra god beskyttelse i vandet. Designet er holdt enkelt i sort med hvid skrift, så den fremstår strømlinet.

Våddragten kan fås i flere størrelser fra S til L, og den lynes let på ryggen med lynlås med ekstra lang snor. Det gør våddragten let både at få af og på i en fart.

Tykkelsen på dragten i neopren varierer alt efter område på kroppen. Du får:

 • 5 mm ved mave, bryst og ben
 • 3 mm ved ryg
 • 2 mm ved nakke, arme og skulder
 • 1 mm under armene

Denne kombination af tykkelser giver den bedste beskyttelse mod kulde, mens du stadig har stor fleksibilitet omkring nakken, skuldrene og armene.

Omkring anklerne forhindrer en praktisk elastikkant, at der kommer vand ind i dragten under brug. Dette sikrer, at du ikke nedkøles unødvendigt, når du svømmer i køligere vand.

Hurricane C1 2020 Herre sammenlignet med andre modeller

Prisen ligger i den lave ende, så det er en oplagt våddragt til dig, der er begynder og ønsker et godt kvalitetsprodukt uden at tømme sparegrisen. Den er både komfortabel at have på og beskytter dig optimalt mod kuldepåvirkning i vand.

Specifikationer:

 • Materiale: Tyndt neopren
 • Størrelser: S til L
 • Farver: Sort med hvid skrift
 • Elastiske manchetter om anklerne

Aqua Sphere Racer 2.0 Herre – Våddragt triathlon atleter bør benytte

Introduktion

Til den mere øvede vandsportsudøver er Aqua Sphere Racer 2.0 til mænd i en flot sort og mørkeblå farvekombination sagen. Denne dragt er udviklet, så den er særdeles effektiv i vandet, og den er oplagt som våddragt triatlonatleter kan bruge under både træning og konkurrencer. Den er nemlig både hurtig at få på og af, når tid er en vigtig faktor.

Dragten fra Aqua Sphere er lavet, så du får den bedste kvalitet til dine eventyr i vandet.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

ANNONCER

 • Lavet særligt med triatlon atleter i tankerne
 • Let at få af og på under konkurrencer
 • Giver effektiv bevægelsesfrihed

Mere om Aqua Sphere Racer 2.0 Herre

Der er mange gode fordele ved at vælge Aqua Sphere Racer 2.0, da den er udviklet særligt til at være nem at få på og af. Tidsfaktoren er yderst vigtigt under eksempelvis en triatlon, hvor din hurtighed er en afgørende faktor. Med en smart lynlås i ryggen kan du let få åbnet dragten, så du ikke mister dyrebar tid under en konkurrence.

Aqua Sphere Racer 2.0 er fremstillet i et komfortabelt og fleksibelt neopren-materiale, der gør dragten behagelig at have på. Derudover giver den optimal bevægelsesfrihed, så du ikke hæmmes af dragten, når du svømmer.

Designet er strømlinet og effektivt i vand, så du kan komme så hurtigt fremad som muligt under en triatlon eller andre former for svømmekonkurrencer. Dragten er designet, så du lettest glider gennem vandet, men samtidigt holdes varm, så du ikke taber energi undervejs i din træning eller til vigtige konkurrencer.

Aqua Sphere Racer 2.0 Herre sammenlignet med andre modeller

Aqua Sphere Racer 2.0 Herre ligger i den lidt dyrere ende prismæssigt, men du får også en dragt til den seriøse sportsudøver. Derfor er du garanteret den bedste dragt, når du træner eller dyrker konkurrencer i din sport.

Specifikationer:

 • Materiale: Fleksibelt neopren
 • Størrelser: S til L
 • Farver: Sort med mørkeblå detaljer og hvid skrift

Teknodiver 5mm Tropic våddragt – Våddragt 5 mm i mange størrelser

Teknodiver_5mm_Tropic_våddragtIntroduktion

Denne dragt er den oplagte til dig, der ønsker den bedste pasform, når du skal i vandet. Teknodiver 5mm Tropic våddragt er fremstillet i et superstretchy neopren på 5 mm. Det meget strækbare materiale er unikt for Teknodiver, der smyger sig om kroppen og lægger sig som et behageligt ekstra lag beskyttende hud. Modellen kommer i rigtig mange størrelser, så du helt sikkert kan finde en udgave, der passer dig.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

ANNONCER

 • Særdeles god pasform med super strækbart neopren
 • Smarte lynlåse på ryg og ved anklerne
 • Fås i mange størrelser og kan speciallaves

Mere om Teknodiver 5mm Tropic våddragt

Dragten fra Teknodivers er formsyet, så den passer din krop bedst muligt. Der er særlig fokus omkring dine bevægelige led såsom knæ og albuer. 

Den er let at komme i og få af igen med en praktisk lynlås i ryggen, og derudover er den ligeledes udstyret med lynlåse ved anklerne. Dette gør dragten yderst behagelig i brug, og der er intet besvær, når den skal af efter en tur i bølgerne.

Det smarte ved denne dragt er, at du kan få den i rigtig mange størrelser helt fra S til 3XL til mænd og fra S til 2XL til kvinder. Det betyder, at der er god garanti for, at du kan finde en dragt, der passer din facon.

Husk at tjekke størrelsesguiden, så du får bestilt den rigtige størrelse hjem.

Kan du ikke finde en størrelse, der passer dig, så kan du endda få din Teknodiver 5mm Tropic våddragt speciallavet præcis til dine mål til kun 20% ekstra af prisen.

Teknodiver 5mm Tropic våddragt sammenlignet med andre modeller

Den flotte og lækre våddragt 5 mm fra Teknodiver er helt perfekt, hvis du skal dykke i de lidt varmere vande såsom på rejser til Egypten eller Gran Canaria. Den er derfor ikke så oplagt til de danske kølige have som mange af oversigtens andre modeller, men den leverer en fantastisk pasform og behageligt materiale.

Specifikationer:

 • Materiale: 5 mm superstretch neopren
 • Størrelser: S til 3XL
 • Farver: Sort med hvid skrift

IST 3mm våddragt – Billigst i test

IST_3mm_våddragtIntroduktion

Skal du bruge en billig og effektiv våddragt er er denne model i 3 mm neopren fra IST perfekt. Designet er simpelt og enkelt, og du kan få modellen både til herrer og damer. Derudover er det oversigtens billigste model, der samtidigt leverer en god holdbarhed og smarte funktionelle detaljer.

 

FORHANDLER

TOTAL PRIS

ANNONCER

 • Tynd og fleksibel dragt i 3 mm neopren
 • Ekstra områder med superstretch og forstrækning
 • Billigste dragt i testoversigten

Mere om IST 3mm våddragt

IST 3 mm er fremstillet i en tynd, men meget holdbart neopren. Dette gør, at dragten sidder tæt til kroppen, og særlige zoner giver ekstra bevægelsesfrihed. Dette gælder særligt armhulerne og lænden, hvor dragten er forsynet med superstretch neopren.

Derudover er skulderområdet forstærket, så du let kan få din BCD til at sidde korrekt. Det særlige område omkring skulderen er derfor ekstra beskyttet mod slidtage, så dragten får ekstra holdbarhed.

Med en lang lynlåslukning i ryggen kan du let få dragten på og af igen, og en smart ekstra velcrolukning øverst ved lynlåsen holder den sikkert lukket under brug. Der er ligeledes lynlåse ved anklerne og håndleddene, der gør den ekstra let at komme i og af, hvis det skal gå stærkt.

IST 3mm våddragt sammenlignet med andre modeller

Denne model fra IST er oversigtens allerbilligste, men det gør den bestemt ikke til et dårligt valg. Den er lavet i 3 mm tykt neopren, hvilket gør den meget let og behagelig at have på. Den er særdeles god til varmere klima og svømmehallen, hvis du gerne vil have ekstra opdrift, når du svømmer eller dykker.

Dog kan den ikke anbefales at bruge til langdistancesvømning i danske omgivelser, da det kræver en tykkere neopren, for at du kan holde varmen.

Specifikationer:

 • Materiale: 3 mm neopren
 • Størrelser: S til 3XL
 • Farver: Sort med hvid og blå skrift

ZONE3 Advance 2020 – Bliv set i vandet med lyseblå detaljer

ZONE3_Advance_2020Introduktion

ZONE3 Advance 2020 er dragten til både den helt grønne nybegynder og den øvede svømmer. Dragten er fremstillet af ZONE3, der er verdenskendt for at producere fantastiske våddragter til i høj kvalitet. Denne dragt er blandt deres gode modeller, der er lavet til kvinder, der mindsker vandmodstanden, så du kan komme frem i høj hastighed.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

ANNONCER

 • Fremstillet i unikt “SpeedFlo” neopren
 • Mindsker vandmodstanden for øget fart
 • Praktiske lyseblå detaljer for øget synlighed i vandet

Mere om ZONE3 Advance 2020

Denne dragt fra ZONE3 er fremstillet i deres helt unikke “SpeedFlo” neopren, der er udviklet til at mindske vandmodstanden mest muligt. Det betyder, at du kan få en endnu mere fart på, hvis du svømmer på tid til konkurrencer eller for at udfordre dig selv.

Tykkelsen på den særlige “SpeedFlo” neopren fordeler sig forskelligt:

 • 2 mm omkring skuldre og arme og fleksibilitet
 • 3 mm ved brystet og ryggen
 • 4 mm om torso, ben og i sidepaneler for øget varme

Dragten er lavet med praktisk lynlås i ryggen, der let kan åbnes med den ekstra lange snor. Derudover er den øverste del beskyttet med en smart krave, så dragten ikke åbner sig under brug.

Skulderpanelerne er lavet ekstra fleksible for den bedste bevægelsesfrihed. Det giver dig en god pasform og sikrer, at du har den optimale frihed, når du bevæger dig gennem vandet.

Designet af Advance 2020 er lavet, så du er let at se i vandet med flotte lyseblå detaljer ved håndled og anklerne. Det øger din synlighed, hvis du svømmer i havet.

ZONE3 Advance 2020 sammenlignet med andre modeller

Denne dragt fra ZONE3 er en af oversigtens allerbedste med fokus på de mange gode funktioner, der udover at holde dig beskyttet og varm, også giver dig ekstra fart på dine svømmetag.

Det er en relativt billig dragt sammenlignet med nogle af de dyrere i oversigten, og den leverer fuldt ud til forventningerne for en effektiv dragt til svømning og dykning.

Specifikationer:

 • Materiale: “SpeedFlo” neopren
 • Størrelser: S til XL
 • Farver: Sort med lyseblå detaljer og hvid skrift

Læs også vores artikel om de bedste SUP paddleboards

Testkilder

I denne testoversigt har vi medtaget forskellige våddragter, der alle scorer højt på både kvalitet og funktionalitet. De er medtaget på baggrund af deres alsidighed og popularitet, og de er produceret af flere kendte mærker indenfor vandsportens verden.

Du kan trygt vælge en af modellerne på siden, da de er nøje udvalgt med øje for en diversitet og kvalitet, der gør dem alle anvendelige afhængigt af dine behov.

Hvordan er produkterne udvalgt i denne oversigt?

De 8 udvalgte våddragter i oversigten er udvalgt, så de både dækker et bredt spektrum i forhold til funktioner og smarte detaljer. Derudover ligger de også prismæssigt i både den billige og dyre ende, så der er noget for alle. På den måde har vi fået dækket udvalget af dragter, om du er på udkig efter en billig begyndermodel eller skal bruge en effektiv udgave til konkurrencer.

Alle dragterne er i høj kvalitet og lavet af neopren, så de bedst muligt beskytter og hjælper dig, når du bevæger dig ud i vandet. Det er vigtigt med en dragt i god kvalitet, da det sikrer dig den bedste pasform, den mindste vandmodstand og garanterer en lang holdbarhed.

Der findes selvfølgelig en lang række andre mærker såsom Cressi våddragt, men vi har medtaget de allerbedste og mest solgte modeller fra anerkendte producenter.

Hvad skal jeg overveje, når jeg køber en våddragt?

Når det kommer til at vælge den helt rigtige model til dine behov, er det vigtigt at overveje følgende 3 ting. De er nemlig afgørende for, hvad du skal bruge dragten til, og hvordan den bedst passer din krop.

Pasform

Der er forskel på, hvordan vi hver især er bygget, og derfor er det også vigtigt, at din våddragt passer til din krop. Her er pasformen afgørende for, om den sidder tæt til huden og ikke generer under dykning eller svømning.

Der er forskel på henholdsvis kvinder og mænds kropsbygning, hvorfor det er vigtigt at vælge en dragt til din krop.

Kvinder har ofte bredere hofter og lår, og derfor kræver det en dragt med mere plads i disse områder, hvis du er kvinde. Tilsvarende er mænd bredere om skulderne, hvorfor dragten skal have plads, så du bedst muligt kan udnytte dine arme- og skulderbevægelser. Derfor kan det anbefales at tjekke modeller ud, der er særligt lavet til dit køn og figur.

Husk at tjekke størrelsesguiderne, hvor du kan aflæse, hvilken størrelse der passer til dine mål.

Længden

Det er vigtigt, at du læser størrelsesguiderne grundigt, hvis du er lidt udenfor normalen og har ekstra lange lemmer. En våddragt skal nemlig slutte til omkring håndled og fodled, så den sidder behageligt og ikke hverken er for kort eller for lang. Samtidigt beskytter en tætsiddende dragt dig mod nedkøling, så vand ikke siver ind i dragten.

I denne oversigt har ved medtaget våddragter, der alle har lange ærmer og ben. Dette gør dem særligt oplagt til svømning og dykning, hvor du skal være bedst beskyttet og have den mindste vandmodstand.

Du kan dog også få dragter med korte ærmer og ben, hvis du ikke skal bruge din dragt til træning eller konkurrencer. Disse er gode ved stranden om sommeren, hvor du har brug for større åndbarhed.

Tykkelsen

Når det kommer til tykkelsen på din våddragt, så afhænger det meget af, hvor du vil benytte den. Hvis du skal bruge din våddragt til svømning i svømmehallen, er det ikke nødvendigt med en tyk og meget isolerende dragt.

Ligeledes er det ikke nødvendigt med et tykt neoprenmateriale, hvis du udelukkende skal dykke eller snorkle i mere varme klimaer såsom på ferier til dykkerdestinationer i Egypten eller på Gran Canaria. Her kan du derfor nøjes med en relativt tynd model.

Skal du derimod bruge din dragt til svømning og dykning i Danmark, er det vigtigt, at du kan holde varmen. Særligt ved langdistancesvømning som til triatlon eller Iron Man er det nødvendigt med både en varm og praktisk dragt, der er lavet i et tykkere materiale.

TIP!

Har du svært ved at finde en våddragt, der passer til dine behov i de rigtige størrelser, er det muligt at få speciallavet din våddragt. Dette vil oftest koste lidt mere, men så er dragten også lavet specifikt til dine mål. Derfor vil du få det fulde udbytte af alle våddragtens fordele.

Derfor er våddragter lavet i neopren

I denne oversigt vil det være tydeligt, at stort set alle de udvalgte dragter er fremstillet i neopren. Neopren er en særlig type materiale, der er specifikt udviklet, så det giver alle fordelene, når du bevæger dig i vand. Materialet er nemlig med den rette kombination af polyester, gummi og luft isolerende uden at blive tykt og ufleksibelt. Derfor helt igennem oplagt til alle former for sportsaktiviteter i vand.

Sådan isolerer neopren

En våddragt isolerer ved at anvende din egen kropsvarme til at holde luften i dragten lun omkring din krop. Her er materialet neopren helt genialt.

Hvis dragten yderligere er forsynet med særlige syninger, der holder vand ude, kan du derfor holde temperaturen, selv når vandet omkring dig er koldt.

Neopren giver bevægelsesfrihed

Neopren er særlig fleksibelt og strækbart, så det slutter tæt til din krop, og du bedst kan udnytte din egen kropsvarmes isolerende effekt.

Derudover giver materialet en stor bevægelsesfrihed, så du kan få det fulde udbytte af dine bevægelser og træning. Dragten vil nemlig smyge sig om din krop og ikke genere, hvis den har den rette pasform.

Beskyttelse mod solens stråler

Når du ofte befinder dig i vand, vil du være mere udsat for solens skadelige UV-stråler. Vandet vil nemlig reflektere strålerne, så du er mere udsat, end hvis du befandt dig til lands.

I vand vil en våddragt i neopren beskytte dig ved at dække din krop, så du ikke rammes af strålerne. Faktisk kan en dragt beskytte dig med en faktor 50.

Derfor kan en neoprendragt også være et godt valg, hvis du elsker at tage til stranden, men gerne vil passe bedst muligt på din hud.

Sådan lukkes en våddragt

Der findes flere forskellige måder, hvorpå din våddragt kan lukkes. Den mest udbredte metode er den klassiske model, der lukkes på ryggen med en lynlås. Lynlåsen er oftest udstyret med en smart snor, der gør det let at trække dragten både på og af igen.

Nogle dragter fås også en med lynlås foran på brystet. Med en lukning foran kan du mindske mængden af vand, der trænger ind i dragten, men samtidigt er hullet mindre, når du skal have den af og på.

Hvis du vil have endnu større frihed, kan det anbefales, at du vælger en model, der også har lynlås ved håndled og fodled. Dette letter besværet med at komme af dragten – særligt hvis det skal gå stærkt. Til konkurrencer, hvor tid er en vigtig faktor, er det nødvendigt, at du vælger en dragt, der både er hurtigt at komme i og ud af igen, så du ikke mister vigtige sekunder på omklædningen. Her kan lynlåse ved fødder og hænder derfor lette besværet med at få dragten hurtigt af og på.

Hvornår er en våddragt nødvendig?

Det er ikke strengt nødvendigt, men det kan blive afgørende, om du trækker i våddragten eller ej. Våddragten beskytter dig nemlig mod, at du bliver afkølet i vandet. Derfor er de særligt oplagte til alle former for vandsport fra dykning til surfing, Kite Surfing, Windsurfing, Wakeboarding og mange andre. Dragten beskytter dig nemlig mod afkøling, så du kan holde længere tid i vandet uden at fryse.

Derudover anvendes våddragten ofte i forbindelse med sportsgrene såsom triatlon og Iron Man, hvor svømning i hav indgår som disciplin. Her vil en dragt ikke kun sikre, at du ikke mister dyrebar energi på at holde dig varm, men den giver dig også ekstra opdrift og fremdrift, når du svømmer på tid.

Hvad betyder tykkelsen på dragten?

Som det fremgår af vores oversigt, kan du få alt fra våddragter med 1 mm tykkelse og op efter. Jo koldere vand, du skal bevæge dig i, jo tykkere neoprendragt har du behov for. I denne oversigt vil du se våddragter blive vurderet i millimeter, så det er let at sammenligne de forskellige modeller.

Nogle modeller kommer med forskellig tykkelse alt efter kropszone. Dette er for at sikre den bedste isolering og bevægelsesfrihed.

Ofte er overkroppen konstrueret med et tykkere lag af neopren på dragter, for at sikre, at du er isoleret omkring dine vigtige organer. Underkroppens lag af neopren er ofte derimod tyndere og mere fleksibelt, så du får større frihed i dine bevægelser og derfor lettere at kan komme fremad.

Til brug i Danmark

Skal du bruge en basis neoprendragt til de kolde dage i Danmark kan det anbefales, at du vælger en dragt med en tykkelse på mellem 5 og 6 mm. Kommer temperaturen under 9°C, så bør du også overveje en neoprenhætte for at beskytte hovedet mod kulden.

Til varmere himmelstrøg

Tager du og familien gerne til varmere egne af verden, så kan det være nødvendigt med en tyndere dragt. Her kan du nøjes med en dragt på 2 til 4 mm i tykkelsen, da det vil være rigeligt til at isolere underdykning og svømning.

Overstiger temperaturen 25oC kan en dragt sagtens være alt for varm. Her bør du benytte en helt tynd udgave, hvis du ønsker fordelen ved ekstra opdrift fra dragtens materiale. Alternativt kan du vælge en model med korte ben og ærmer, så du får mere luft til huden.

Neoprendragte til børn

Børn kan også have stor glæde af en neoprendragt, både når de svømmer herhjemme i svømmehallen eller på de danske strande, men også hvis I tager på ferier, hvor det er muligt at dykke.

Dragten vil både hjælpe barnet med at holde varmen, selv hvis vandet er til den kolde side, men den vil også give bedre opdrift. Det kan være særligt godt, når barnet lige har lært at svømme og skal have de bedste forudsætninger for gode oplevelser på vandet.

Oveni beskytter en heldragt mod solens skadelige UV-stråler, så dit barn er beskyttet optimalt mod solskoldning.

Sådan finder du den rette størrelse til børn

Børn vokser i raketfart, og det kan derfor være en dyr fornøjelse, hvis der skal købes dragt med god pasform hvert halve år. Derfor kan det anbefales, at du køber en dragt til junior, der er en smule for stor.

Det gør ikke noget, at dragten er lidt ekstra lang på arme og ben. Dog er det vigtigt, at dragten sidder til omkring torso, så der ikke kan samle sig vand i den under brug. Dette vil nemlig køle dit barn hurtigt ned, hvilket kan være både ubehageligt, men også farligt. Børn vil nemlig ofte have sværere ved at mærke og få kommunikeret, hvis de fryser, så sørg for den rette påklædning til ture i vandet.

Sådan vedligeholder du din dragt

Når du har en våddragt, der sidder behageligt og giver dig stor glæde ved din tid i vandet, så skal du også passe ekstra godt på den. Derfor har vi her samlet en guide til, hvordan du bedst vedligeholder din dragt, så den kan holde så lang tid som muligt.

Hvis du bruger din dragt hårdt, vil det selvfølgelig være nødvendigt at skifte den ud oftere. Passer du godt på den, kan du få mange skønne oplevelser ud af din dragt, før den skal skiftes ud.

Tag din dragt rigtigt på

Det kan måske være besværligt, når du skal have din dragt på og af igen, men det er vigtigt, at du ikke stresser og ender med at hive unødvendigt meget i materialet. Hvis du hiver for meget i dragten, kan du nemlig risikere, at syningerne slides ved at blive strækket og i værste fald springer.

Du starter altid med fødderne først. Har du svært ved at få fødderne igennem hullet i bunden, kan du enten prøve med en plasticpose over fødderne, så du undgår friktion mod huden. Alternativt kan du vælge en model med lynlås ved anklerne, så du let kan komme i dragten uden besvær.

Herefter trækker du resten af dragten på plads, retter den til og lukker den først, når den sidder helt perfekt. Ellers kan du nemlig slide på lynlåsens syninger, hvis du ikke har dragten helt på, før du river lynlåsen op.

Tag din dragt rigtigt af

Når du er færdig med at være i vandet og skal have dragten af, skal du ligeledes væbne dig med tålmodighed. Når dragten er våd, kan den være mere genstridig at få af, end den var at få på. tag det stille og roligt og start med at lyne lynlåsen ned og krænge dragten forsigtigt af.

Det er lige meget, om du tager dragten af med vrangen ud af. Faktisk er det bedst, hvis du lader din våddragt tørre med indersiden ud.

Vask din våddragt korrekt

Når du skal have din dragt tørret, er det bedst, at du rengør den let efter brug. Saltvand kan nemlig ødelægge din dragts tørreevne og hæmme elasticiteten, så du skal altid vaske den i rent vand efter brug.

Hvis din våddragt er blevet beskidt, bør du kun vaske den i koldt vand. Varmt vand kan nemlig ødelægge materialet og særligt syninger, der er limet. Mange våddragter er i dag forseglet med lim, så du bør helt undgå varmt vand, når du vasker din dragt.

Du kan få særligt udviklede renseprodukter til din neoprendragt, der kan tage det skidt, som rent vand ikke kan fjerne.

Husk at tørre din dragt ordentligt

Det bedste du kan gøre, når du har renset din våddragt, og den stadig er fugtig, er at lufttørre den. Lad være med at hænge den op på tørresnores udenfor, da sollys kan udtørre materialet. I stedet bør du hænge din dragt op på en tørresnor indendørs, hvor den ikke får sol.

Du bør undgå at hænge dragten op på en bøjle under tørring, da dette kan trække i skuldersømmene og slide på syningerne. I stedet skal du hænge den på snoren på midten, så den tørrer uden ekstra slidtage.

Undgå helt tørretumbleren, da det kan påvirke pasformen, udtørre neoprenen og få de limede forseglinger til at opløses.

Opbevar din våddragt for den bedste holdbarhed

Når du opbevarer din våddragt, er det vigtigt, at du ikke blot folder den sammen og lægger den i skabet eller hænger den op, mens den stadig er fugtig. Du bør vente med at pakke din dragt sammen, til den er fuldstændig tør.

Hvis du ikke venter, til dragten er gennemtør, kan det gå ud over pasformen, så den ikke er så smidig og sidder komfortabelt. Derudover kan der udvikle sig forskellige svampe eller mug, hvis dragten ikke tørres, før den opbevares i et lukket skab. Noget der i sidste ende kan ødelægge din dragt og koste en helt ny erstatning.

Forskellige syninger og forseglinger

Der findes forskellige måder, hvorpå en dragt er designet og samlet. Ofte vil en dragt bestå af flere dele, der enten forsegles med en lim eller syes med sting. Måden syninger og forseglinger er lavet på, kan påvirke din bevægelsesfrihed og fleksibilitet i dragten. Her er en kort oversigt over forskellige måder, hvorpå våddragter kan syes eller forsegles.

Syninger med overlock

Den mest simple måde at samle en dragt på er ved at overlocke stykkerne af neopren sammen. Dette er en særlig syteknik, der dog ikke bruges så ofte til de moderne dragter i dag.

Dette skyldes at syningerne ikke er så gode til at holde vand ude af dragten på, og denne type syning bliver derfor oftest brugt på mere billige modeller til sommerbrug. Samtidigt kan syningerne hindre friheden i bevægelserne, hvorfor det sjældent er anvendt til professionelle dragter.

Zigzag-syninger

Man kan også samle dragter ved hjælp af en klassisk zigzag-syning. Denne metode er særligt anvendt til sommerdragter, hvor det ikke er så vigtigt med isolerende egenskaber. Syningen vil nemlig efterlade flere huller i materialet, hvor vand kan sive ind i dragten. Dog giver dette en ekstra åndbarhed, der kan være særdeles nødvendigt i varme klimaer.

Limede blinde syninger

De mest moderne våddragter er ofte forseglet ikke kun med en syning, men også ved limning. Denne metode kaldes for GBS, hvilket står for ”glued and blind stitching”. Ved både at lave blinde syninger og forsegle dem med lim, forhindres unødvendige huller i neoprenen, så dragten bliver så vandtæt som overhovedet muligt.

Denne type af forsegling er særdeles effektiv til dragter, der skal bruges i køligere temperaturer. Her forhindrer den nemlig, at koldt vand kommer ind i dragten og køler dig ned. I stedet får du en topisolering.

Forsegling med urethan

Ønsker du en totalt isoleret dragt, så er det typerne med den særlige urethan-forsegling, du skal gå efter. Denne metode benytter et silikonebaseret materiale, urethan, til at forsegle alle steder, hvor stykker af neopren mødes. Du opnår dermed en 100% barriere mod vand, og denne form for forsegling ses særligt ved topmodellerne til professionelle.

Dette giver stor fleksibilitet i samlingerne, og syningerne vil ikke kunne gå op selv ved slid. Oveni er de særligt effektivt til dragter, der skal bruges i vand ved meget kolde temperaturer, da du helt undgår vand i dragten under brug.

Andet udstyr til din dragt

Hvis du skal bruge din dragt til særlige formål, kan det være en hjælp at anskaffe andre typer af udstyr i neopren. Her er flere forskellige hjælpemidler, der kan gøre dit vandeventyr lidt ekstra behageligt.

Støvler

Støvler kan være en stor hjælp, når du skal bevæge dig ud i vandet. Her vil de nemlig beskytte dine fodsåler mod skarpe sten på havbunden, når du går ud. Samtidigt giver et par støvler dig et ekstra godt greb med non-slip-såler, så du står fast selv på en glat bund.

Et par støvler kan også let tages med på dykkerferien. Støvler er nemlig gode, hvis du dykker omkring koraller, der kan være meget skarpe, hvor du kan ramme med fødderne.

Svømmer eller dykker du ved lave temperaturer, kan et par neoprenstøvler med en tykkelse på 3 til 5 mm være en uundværlig hjælp til at holde fødderne godt isolerede.

Neoprenhætte

Vi har allerede kort nævnt neoprenhætten som en god hjælp, hvis du skal dykke eller svømme i vand ved meget lave temperaturer. En hætte beskytter dit hoved mod nedkøling, så du kan holde længere i vandet uden at komme til at fryse.

Det er meget vigtigt, at din hætte sidder helt tæt, så der ikke kan komme vand ind og ødelægge effekten af neoprenen.

Derudover er det praktisk, hvis din hætte og dragt når sammen, så den fungerer som en heldragt, der beskytter hovedet samtidigt. Du kan også få dragter, hvor hætten er integreret for ekstra beskyttelse mod kulden. Disse er særligt effektive, hvis du ofte dykker i koldt vand.

Handsker

Fingrer og tæer kan hurtigt blive kolde, men med et par neoprenhandsker er dine hænder beskyttede selv ved lave temperaturer. Det betyder, du får et bedre greb og bedre kan blive i vandet, uden at skulle op og varme fingrene.

Du kan få handsker i forskellige modeller såsom luffer, 3-fingrede handsker og almindelige 5-fingrede handsker. Det vigtigste er blot, at handsken slutter tæt til dit håndled, så der ikke kommer vand ind i dem. Kan de nå sammen med din dragt, opnår du en helt fantastisk isolering og bevægelsesfrihed.

Denne side er anmeldt af: Josefine M. Bruun Rating 10/10

Vores skribent og research-team

Redaktionen for Forbruger-test har ét simpelt formål: At skabe verdens bedste forbrugermagasin til formål at hjælpe de danske forbrugere med vejledning om forbrugsgoder. Artiklerne er baseret på omfattende og grundige research-processer, hvor vi samler alt relevant information og data på de respektive produkter og ydelser, så du som læser vejledes på bedst mulig vis. Læs mere omkring os under ’om os’.

Find mere information her

Våddragter: De bedste i test

 • Coolsurf Stormy 3mm Herre
 • Orca Sonar 2020
 • IST 7mm våddragt
 • TYR Hurricane C5 Herre
 • Hurricane C1 2020 Herre
 • Aqua Sphere Racer 2.0 Herre
 • Teknodiver 5mm Tropic våddragt
 • IST 3mm våddragt
 • ZONE3 Advance 2020