Der er rigtig mange, der er glade for de helt traditionelle vafler, og det er da også disse, som de fleste kender til.
Derfor er det selvfølgelig også disse, som der er mange, der forbinder et vaffeljern med. Dog er der mange flere muligheder for at lave nogle gode og sprøde vafler, når man har et godt vaffeljern.
Du kan for eksempel bruge dit vaffeljern, når du skal lave en god omgang morgenmad.
Du kan nemlig slippe for at bruge for eksempel panden, når du skal lave en omelet. Du pisker bare dine æg sammen og putter dine yndlingsingredienser i, og så hælder du det hele ud over dit vaffeljern.
I løbet af nogle få minutter vil din vaffel være klar. Det er således tidsbesparende for dig.
Hvis du er på udkig efter andre maskiner til køkkenet, så kunne det også være relevant for dig at kigge på vores test-guides om toastmaskiner, brødristere eller røremaskiner. Vi har udarbejdet test-guides om de bedste køkkenmaskiner indenfor hver kategori, så du kan vælge den rigtige.
Du kan også bage brownies i dit vaffeljern. Du skal blot blande dine ingredienser sammen og hælde dejen op i vaffeljernet. Dejen skal bage i cirka 5 minutter – hold dog gerne øje med den undervejs.
Brug gerne en gaffel for at se, om dejen er færdig. Kommer gaflen op uden dej på, er din brownie færdig. Denne metode er bedst i de vaffeljern, der egner sig til belgiske vafler.
Du kan også bage dine madpandekager i dit vaffeljern. Det samme gør sig gældende med mange andre aftensmadsretter.
Lav igen den dej, som du skal bruge til dine madpandejager og placer dem i dit vaffeljern. Efter kort tid vil de være klar. Det er meget tidsbesparende i forhold til at skulle vende pandekagerne frem og tilbage på en almindelig pande.
Lav også en sandwich-vaffel i dit vaffeljern, som er spændende til blandt andet frokost. Du skal bruge en opskrift, der ikke indeholder meget sukker, så det bliver til en brøddej frem for en vaffeldej.
Dejen hældes så i vaffeljernet og bages som en almindelig vaffel. Herefter kan du bruge brødene som en sandwich, du skal bare fylde de ting i, som du gerne vil blande i.
Du kan faktisk også lave nogle gode småkager med dit vaffeljern. Du skal blot mikse den dej sammen, som du godt kan lide og bage den i dit vaffeljern i den størrelse, som du ønsker. På den måde sparer du den tid, du bruger på at opvarme din ovn.
I vaffeljernet skal dejen nemlig kun have cirka 3 minutter – du bør dog holde øje med dejen undervejs.
Har du familie fra udlandet, og får du dem på besøg inden for den nærmeste tid, kan du også bruge dit vaffeljern til at lave nogle lækre Hash Browns til dem.
Disse er inspirerede af det amerikanske morgenmadsbord. Hash Browns er små pandekager, som der puttes noget revet kartoffel i. Dejen mikses sammen, og så skal den bages i 7-8 minutter på medium varme i vaffeljernet.
Bruger du dem fra en pose, du har taget op fra fryseren, skal de blot have et par minutter mere i vaffeljernet for at blive klar til at spise.

3 opskrifter på gode vafler
Det kan derfor nu ikke komme som nogen overraskelse, at der findes mange gode metoder, når man vil lave nogle gode vafler også. Derfor findes der en lang række gode opskrifter, som du kan benytte dig af, når du ikke blot vil lave de helt almindelige vafler.
Prøv dig for eksempel frem med havregryns-vafler, vafler med avocado og laks og belgiske vafler med chokoladesauce.
Havregrynsvafler passer godt til den forbruger, der gerne vil have nogle vafler, der er lidt sundere end den helt normale variant. Disse kommes der nemlig nogle flere fibre i, og derfor vil de automatisk også mætte mere.
Havregryns-vaflerne er dog lige så hurtige at tilberede som de almindelige vafler, og derfor kan du have et lækkert måltid klar på under 30 minutter.
Det eneste, du skal bruge er:
- 50 gram havregryn
- 150 gram hvedemel
- 1 æg
- 2,5 deciliter mælk
- 1 knivspids salt
- sukker
- syltetøj
Du skal starte med at tage en skål frem og hælde havregryn og mælk sammen. Herefter skal du lade blandingen stå, indtil mælken har blødt havregrynene op. Normalt tager det cirka 10 minutter.
Når det er sket, hælder du melet i blandingen og pisker det hele sammen med en håndmikser. Synes du, at dejen er for tyk, kan du tilsætte lidt mere mælk.
Konsistensen skal være mindre tyk end en normal kagedej, men den skal alligevel være tykkere end den dej, man bruger til traditionelle pandekager.
Når du er tilfreds med dejen, tager du dit vaffeljern frem, smører det med smør, hvis der er behov for det, og bager vaflerne indtil de er gyldne og brune. Du kan herefter servere dem med sukker og syltetøj.
Du kan også lave vafler, der ikke er en decideret dessert. Det gør du blandt andet ved at bytte vaflen ud med en madvaffel, der kan bruges til for eksempel frokost eller som tilbehør til fisk.
Det lyder måske som om, at det er besværligt, men det er slet ikke tilfældet.
Du skal bruge:
- 100 gram almindeligt mel
- 50 gram linse- eller anden grovmel
- 20 gram sesamfrø
- 20 gram hørfrø
- 30 gram olie
- 5 små æg
- lidt salt
- mayonnaise
- koldrøget laks
- avocado
Du skal starte med at blande mel, salt og frø sammen i en stor skål. Når dette er gjort, tilsætter du æggene et ad gangen og rører massen til den er lind og flydende.
Så tilsætter du olien, og har du et vaffeljern med en non-stick belægning, så er det dog ikke nødvendigt med smørelse. Idet der er olie i dejen i forvejen. Når du har bagt vaflerne, lader du dem køle af eventuelt på en rist.
Så smører du de afkølede vafler med mayonnaise, tynde skiver af avocado og laks. Og så er de klar til servering.
Den belgiske vaffel er en klassiker, og det har den længe været. Heldigvis er det noget, som man let kan lave selv. Du skal dog være opmærksom på, at det kræver et specielt vaffeljern, som der er designet til at bage belgiske vafler.
Når du er færdig med vaflerne, kan de spises med enten chokoladesauce og vaniljeis.
Det eneste, du skal bruge, er:
- 2 æg
- 3 deciliter mælk
- 250 gram hvedemel
- 1,5 teskefulde vaniljesukker
- 70 gram sukker
- 75 gram mørk chokolade
- ¼ liter piskefløde
- smør til tilberedningen
Du skal starte med at lave chokoladesaucen ved at hælde fløden i en gryde og koge den op. Når fløden koger, skal den fortsat koge ved en jævn varme i cirka 3 minutter, mens du konstant rører i gryden.
Du skal så finhakke chokoladen, tage gryden med fløden af blusset og hælde chokoladen i. Rør i gryden indtil chokoladen er helt smeltet og tag så fat på de belgiske vafler.
Start med at hælde mælk og æg i en stor skål, pisk blandingen sammen med en håndmikser og tilsæt herefter de tørre dele såsom mel, sukker, bagepulver og vaniljesukker.
Rør massen sammen, smelt smørret og tilsæt det i blandingen, opvarm vaffeljernet og bag dine vafler. Server herefter de belgiske vafler med den hjemmelavede chokoladesauce og eventuelt en kugle vaniljeis.