Hvad er padel tennis?: Ultimativ guide med regler, træning, tips og fun facts

Hvad er padel tennis?: Ultimativ guide med regler, træning, tips og fun facts

Padel tennis er en sport, der bliver mere og mere populær i hele verden, men mange ved ikke, hvad det er. Padel tennis kan være forvirrende at forstå i starten, men det er faktisk ret simpelt.

I denne guide vil vi forklare alt, hvad du har brug for at vide om padel tennis. Vi vil dække det grundlæggende i spillet, hvordan man spiller og nogle af reglerne. Ved slutningen af denne guide vil du være klar til at gå på banen og begynde at spille padel.

Hvad er padel tennis?

Padel tennis er en racketsport, der minder om tennis, men som spilles på en mindre bane med vægge. Det er en ny sport, der er ved at blive mere og mere populær, især i Europa og Sydamerika. Padel tennis kan spilles som single eller double, og er en fantastisk måde at få motion og samtidig have det sjovt på.

Hvordan er padel tennis anderledes end tennis?

Padel tennis minder meget om tennis, men der er et par vigtige forskelle. For det første spilles padeltennis på en mindre bane, som er omgivet af vægge på alle fire sider. Padel tennisbaner er mindre, typisk omkring en tredjedel af størrelsen på en regulær tennisbane.

For det andet er padelbolden lidt blødere end en almindelig tennisbold og hopper ikke så højt. Padel tennis spilles også med en særlig type ketcher, der er mindre og lettere end en tennisracket. Dette gør spillet mere velegnet til spil på mindre baner. I padel tennis bruger man også andre sko, som er specifikt lavet til at give padel spilleren det bedst mulige udgangspunkt.

Hvor mange skal man være til padel tennis?

En anden vigtig forskel mellem padel tennis og tennis er, at padeltennis typisk spilles som dobbeltspil. Det skyldes, at den mindre bane gør det mere udfordrende at spille single. Padel tennis kan spilles som konkurrence eller bare for sjov, og det er en god måde at få motion og tilbringe tid sammen med venner eller familie på.

padel-tennis-bane

Hvordan server man i padel?

Når spilleren server i padel, skal han/hun stå bag grundlinjen og kaste bolden op i luften, lave en underhåndsserv. Bolden skal derefter lande inden for servefeltet. Hvis bolden rammer jorden uden for servefeltet, er det en fejl. For at starte spillet skal serveren slå bolden over nettet og ind på modstanderens bane. 

Der findes flere forskellige typer af serveoplæg i padel, bl.a:

Underhånds-serv: Denne serv bruges til at holde modstanderen fra at angribe bolden. For at udføre en underhåndsserv skal du lade bolden falde ned på din padle og derefter slå den blødt over nettet.

Topspin-serv: Denne type serv bruges til at skabe spin på bolden. For at udføre en topspin-serv skal du slå bolden med din padle, så den drejer fremad.

Slice-serv: Denne type serv bruges til at skabe backspin på bolden. For at udføre en slice-serve skal du slå bolden med din padle, så den spinner bagud.

Der er altså flere forskellige serve-former som du kan mestre. 

Padel tennis regler

Point
Et hold får point hvis:

 • Bolden rammer flere gange på modstandernes banehalvdel.
 • Hvis en spiller på modstanderholdet rammer bolden mere end én gang med battet.
 • Hvis bolden strejfer en modstander under almindeligt spil.
 • I tilfælde af at den rammer din egen halvdel af hegnet.
 • Du optjener point på samme måde som i tennis, med “0, 15, 30, 40” for et sæt. Et sæt spilles altid i bedst af tre sæt.

Serv

 • Bolden skal have berørt jorden, før spilleren rammer den.
 • Bolden må ikke være over taljehøjde, når den rammer battet. I praksis betyder det, at servet skal være underhånd eller på en anden lignende måde.
 • Serveren og bolden skal være bag serve- og centerlinjen, indtil bolden er slået.
 • Serve- og centerlinjen må ikke berøres af hverken bold eller server.
 • Når bolden slås, skal spilleren have mindst én fod på jorden, når bolden slås.
 • Serveren server først fra højre til venstre, hvorefter der skiftes mellem de enkelte point.
 • Bolden skal ramme modstanderens servefelt eller servefeltets linjer for at være gyldig.

Hvor stammer padel tennis fra?

Padel tennis er en ketchersport, der blev opfundet i Mexico i 1969 af Enrique Corcuera. 29 år senere, i 1991, blev FIP (International Padel Federation) grundlagt, som i dag bestræber sig på at vokse og promovere padel sporten til hele verden. Ifølge FIP er der i dag 51 nationale federationer og 18.000.000+ aktive spillere fordelt over mere end 90 lande på verdensplan. Disse lande er bl.a. Armenien, Thailand, Senegal, Uruguay, Estland og Australien, for at nævne nogle få.

Spillet spilles på en bane på 20 x 10 m med et net i midten. Bolden kan slås fra væggene, lidt ligesom i squash, hvilket giver padel sin helt egen måde at spille på, da den kombinerer tennis og squash.

Hvor kan man spille padel tennis?

Den første padelbane blev åbnet i Fredericia i 2007. De fleste storbyer har i dag flere centre og haller, der er dedikeret til det famøse padel tennis. Der bliver bygget flere og flere centre rundt om i Danmark, i takt med, at sporten stiger i popularitet, og i dag findes der omkring 766 baner, samt 11.233 spillere fordelt på 48 klubber. Der er altså rig mulighed for at komme ud og prøve paddeltennis af.

De fleste padelcentre har åbent fra tidligt om morgenen til sent om aftenen, så alle, der er interesserede i at spille padel, kan gøre det, når de har lyst. Du skal dog være hurtig – de bedste tider bliver hurtigt taget. Du skal også være opmærksom på, at det mange steder koster penge at leje bat. Det kan derfor være en idé at investere i padel bat, sko og padel taske, hvis du regner med, at spille ofte.

6 hurtige facts om padel tennis

1 – De sidste 5 år er antallet af baner i Danmark steget med næsten 3500%

Padel tennis baner
Kilde: Dansk Padel Forbund

2 – På grund af rebounds fra væggen og det at bolden stort set altid bliver på banen har padel tennis 2-3 gange mere effektiv spilletid end andre sportsgrene med ketchere

3 – De sidste 5 år er padel tennis steget mere end 19000% i popularitet i Danmark

4 – Padel tennis spilles hovedsageligt i Spanien, som har mere end 20.000 baner og over 4.000.000 aktive spillere. Det er faktisk den anden mest populære sport i Spanien, kun overgået af fodbold. Tager vi et kig på verdensranglisten så er den også godt besat af Baskerlandet. Hos herrerne er top 3 alle spaniere, imens det hos damerne er hele top 8, som er besat af spaniere. Tager vi Argentina med i ligningen, så er 90% af top 100 hos herrerne og 78% af top 100 hos damerne udelukkende bestående af disse to nationaliteter

5 – Danmarks bedst rangerende padel tennis spiller er Gitte Haxen på damesiden, som ligger #167. Hos herrerne er det Esben Hess-Olesen, som ligger #286 på ranglisten

6 – Padel tennis er populært blandt sportsatleter. Lionel Messi, Zlatan Ibrahimovic og Francesco Totti har en padel bane i deres baghaver. Jürgen Klopp spiller også padel med sine trænere, og tennis-legenden Jamie Murray har endda deltaget i British Padel Tour i 2015

FAQ

Hvad er padel?
Padel minder meget om tennis, men spilles på en mindre bane med vægge, og mindre ketchere. Padel tennis er en relativt ny sport, der bliver stadig mere populær, især i Europa og Sydamerika. Padel tennis kan spilles som single eller double, og det er en fantastisk kombination af motion og fornøjelse
Hvor kommer padel tennis fra?
Padel er en racketsport, der blev skabt i Mexico i 1969 af Enrique Corcuera. Det internationale padelforbund (FIP) blev grundlagt 29 år senere, i 1991, med det formål at øge og popularisere padelspillet over hele verden.
Hvordan spiller man padel tennis?
Padel tennis ligner tennis, men med et par vigtige forskelle. Padel tennis spilles på en mindre bane, der er omgivet af mure på alle fire sider. Point scores når: - Bolden rammer modstanderens banehalvdel flere gange. - Hvis en spiller på modstanderholdet rammer bolden mere end én gang med battet. - Hvis bolden rører en modstander under normalt spil. - Hvis den rammer din egen banehalvdel.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme