Terrassevarmere er for alvor at finde i private hjem i disse år, og det skyldes blandt andet de mange gode producenter, som fremstiller stadig bedre, flottere og billigere modeller.
Der findes således langt flere mærker, end hvad der er nævnt i denne artikel, og for eksempel kan du overveje en Asserbo terrassevarmer, eller en model fra mærket Schou eller Outfit. Alle disse producenter er nemlig kendte for deres innovative design og gode, slidstærke kvalitet.
Det vigtigste element når du skal vælge en terrassevarmer er dog ikke mærket, men at du finder en model, som passer til din bolig, din livsstil og dine behov.
Derfor er en terrassevarmer god at have
De fleste danskere har nogle helt særlige følelser omkring den danske sommer, og ofte handler disse om den helt unikke stemning og atmosfære, som ofte opstår ud på de sene, lyse aftentimer, hvor luften stadig er mild, og der findes en anden stilhed, der stadig summer af liv og natur.
Dog kan det være en kølig fornøjelse nogle gange, og både lave temperaturer og høj luftfugtighed kan gøre drømmen om flere aftenener på terrassen svære at indfri. Det betyder sommetider også, at det ellers så hyggelig selskab må søge indendørs, og det er bare ikke helt den samme skønne følelse som at nyde sommeren udendørs. Den bedste løsning på disse problemer er en terrassevarmer, som giver jer muligheden for at opnå en behagelig og tør varme, mens I sidder udendørs, og som også kan bidrage med den hyggelige stemning.
De primære årsager til, at flere og flere danskere vælger at anskaffe sig en terrassevarmer i disse år er følgende:
En uovertruffen varmekilde: Måske har du prøvet at købe dig mere tid udendørs ved at pakke dig ind i trøjer og tæpper. Desværre betyder den høje luftfugtighed dog ofte, at denne løsning bliver en klam og ubehagelig fornøjelse efter lidt tid. En terrassevarmer derimod giver god varme til alle tilstedeværende på terrassen på en utroligt behagelig, lun og tør måde. Derfor giver den også mulighed for at sidde længere ude og nyde naturen, selvom kalenderen viser september eller oktober.
Ekstra hygge: Der er noget særligt hyggeligt ved at sidde i et hyggeligt skær foran en varmekilde. Mange har den første indskydelse, at de vil lave bål, men ofte betyder dette uønsket røg og ubehagelig lugt, som sidder i hår og tøj til dagen efter. For at få alle fordelene ved et bål – og ingen af ulemperne – så er en terrassevarmer en fremragende løsning.
En del af en smagfuld indretning: De fleste danskere går op i deres have og terrasse, og hvis du er en af de heldige ejere af en eller begge af de to, så har du med garanti også gjort dig tanker om indretningen. Før i tiden var terrassevarmere ganske klodsede, store og ubehændige, men i dag findes de i et enormt udvalg og i absolut smagfulde design, som gør det nemt at finde en model, der passer ind i netop din stil. I dag bidrager de fleste terrassevarmere med et flot skær, og er desuden oftest udformet i elegante former i metal eller diskrete farver.
Hvilke forskellige terrassevarmere findes der?
Som du måske allerede har bemærket på dette tidspunkt, så findes der faktisk et ganske stort udvalg af forskellige terrassevarmere på markedet, og dette gælder ikke kun med hensyn til design og udseende. Faktisk findes der ganske fundamentalt forskellige typer. Hvis du overvejer en terrassevarmer som din udendørs varmekilde, så er der typisk disse forskellige slags at vælge mellem:
Terrassevarmer med gas: Dette er den klassiske og konventionelle type af terrassevarmer, som anvender gas til at brænde. Denne model er oftest fritstående, og gasflasken skjules i foden af konstruktionen. De fungerer på den måde at gas ledes op igennem stammen af terrassevarmeren til en gasbrænder, som er placeret i en stålcylinder. Herfra udledes varmen gennem hatten – også kaldet reflektoren – som sikrer, at varmen fordeles jævnt ud. Denne type terrassevarmer har tit en stor rækkevidde og egner sig godt til større terrasser. Til gengæld er de ofte lidt dyrere i drift end de andre typer, og de kan også larme en smule mere, når de kører. Gasflasken som leverer gas til gasbrænderen, skal skiftes regelmæssigt, men selve brænderen og standeren har ofte en meget lang levetid.
Terrassevarmer med el: El eldrevet terrassevarmer er blevet mere og mere populær inden for de sidste par år, og dette skyldes også særligt et stigende miljøhensyn. Denne type udleder nemlig en del mindre CO2 i timen i gennemsnit: ca. 1,1 kg i forhold til en almindelig gasdrevet terrassevarmers ca. 3 kg. Til gengæld er rækkevidden ofte kortere for en model, som er eldrevet end dem, som kører på gas. De eldrevne varmere kræver desuden tilslutning til elektricitet, så du er afhængig af at kunne føre dette ud til det område, hvor du ønsker, at terrassevarmeren skal stå. Der findes tre forskellige former for eldrevne terrassevarmere:
- Infrarøde varmelamper: Bruger kortbølget stråling til at opvarme.
- Halogenvarmere: Samme princip som infrarød, men mindre effektiv. En halogenvarmer bruger ca. 40% af sin energi på at lyse, og 60% på at varme. I kontrast bruger en infrarød varmer kun 4-5% på at lyse.
- Reflektorvarmere: Disse modeller fungerer lidt på samme måde som en brødrister. Her opvarmes varmelegemer, som så udsender varme. Modsat en infrarød varmer, så bruger denne energi på at opvarme luften, og denne er derfor ret energikrævende og anvendes stort set ikke mere.
Herunder bringer vi mere information om infrarøde varmekilder, som er mest relevante for denne artikel.
Terrassevarmer med infrarød: Denne type terrassevarmer har vundet indtog på det seneste på grund af deres smarte teknologi. Disse kilder bruger nemlig infrarød stråling til at varme personer og ting op, og derfor går der ikke energi tabt på, at luften varmes op. Dette problem har du ellers med for eksempel en gasvarmer. De infrarøde varmekilder har den fordel, at de opvarmer de elementer, som strålerne rammer (lidt lige som solens stråler), og derfor går mindre varme tabt, hvis det for eksempel blæser. Lampen på de infrarøde terrassevarmer kan virke ret skarpe i deres lys, og det kan virke generende for nogle. Denne type varmekilde er ofte lidt dyrere at anskaffe, men vil til gengæld være billigere i drift. På den måde kan det sagtens være en god investering, selvom selve apparatet er dyrere.
Terrassevarmer med brænde: Hvis du er til en helt gammeldags løsning, kan du også anskaffe en terrassevarmer, som kører på rigtigt brænde. Her vil der typisk være tale om et bålfad, en lerbrændeovn eller en terrassepejs. Disse anskaffes dog oftest for hyggens skyld og ikke udelukkende som varmekilder, da de har den ulempe, at de bliver meget varme helt tæt på, og ikke udsender så stor en rækkevidde af varme, hvilket betyder, at det hurtigt bliver koldt, når du bevæger dig væk fra dem.
En terrassevarmers pris afhænger også af typen. En infrarød vil ofte koste mere end de andre eldrevne, men til gengæld holde længere og være billigere i drift. En gasbrænder er billigere at anskaffe, men er dyrere i drift (typisk omkring 20 kr. i timen). En terrassevarmer med rigtigt brænde vil ofte være ret dyr at anskaffe, og koste mellem 5 kr. og 10 kr. i timen at holde kørende.
Hvem egner en terrassevarmer sig til?
En terrassevarmer egner sig kort sagt til alle, som gerne vil kunne nyde flere timer udendørs i løbet af sommerhalvåret i Danmark. Selv hvis du ikke ejer hverken en terrassevarmer eller en have, så kan mange modeller i dag monteres i en udestue eller på en altan, så du stadig kan få glæde af alle fordelene ved at have en terrassevarmer.
En terrassevarmer er både egnet til hverdagsbrug, hvor den kan forlænge de gode stunder med familien på terrassen eller i udestuen. Samtidig er terrassevarmere en smart investering i forbindelse med sommerens udendørs arrangementer, hvor de snildt kan opvarme en større forsamling. Du kan enten vælge de diskrete modeller, som for eksempel står under bordene og er nærmest usynlige, eller du kan vælge de større fritstående udgaver, som så bliver en integreret del af det dekorative udtryk.
En terrassevarmer er en skøn investering til dig selv, men kan også fungere som en betænksom og dejlig gave til en housewarming eller til venner, familie eller bekendte, som fortjener at få mere glæde af deres udendørs arealer.
Hvad skal en terrassevarmer kunne, før den er god?
I denne artikel har vi fremhævet flere forskellige modeller, og kigget på forskellige typer, som har klaret sig godt i tests. Dette skyldes, at der ikke findes én bestemt model, som er den bedste eller som passer til alles behov.
For at finde den rigtige terrassevarmer til dig – og som du synes er god – kan du med fordel overveje nogle forskellige ting, som kan gøre dig klogere på, hvilke parametre og elementer der er vigtige for dig.
- Rækkevidde: Har du et lille eller et større areal, som skal opvarmes? Dette er et af de vigtigste spørgsmål, du skal stille dig selv og forsøge at besvare. Der er nemlig ganske stor forskel på, hvor stor en rækkevidde de forskellige modeller af terrassevarmere har. Det bedste du kan gøre for dig selv, når du skal finde den rette model, er at måle det areal, som du gerne vil have, at terrassevarmeren skal kunne dække. Du kan selvfølgelig altid skabe en unik og tilpasset løsning, hvor du anvender flere terrassevarmere for at dække netop det areal, som du har i tankerne.
- Driftsomkostninger: Hvad må modellen koste at have i brug? Også dette spørgsmål er ganske vigtigt at besvare, da de forskellige typer af terrassevarmere har forskellige driftsomkostninger. Og det er jo ikke helt ligegyldigt, hvad det koster at have den kørende i løbet af en hel sommer. Nogle modeller er meget besparende og udsender en pæn mængde varme ved brug af ganske lidt energi. Disse vil ofte være billigere i drift.
- Effekt og energikonvertering: I samme boldgade kan du med fordel kigge på effekten og energikonverteringen på de forskellige modeller. Dette siger noget om deres strømforbrug, samt hvor effektive de er i forhold til at konvertere elektricitet til varme. Jo bedre de er til dette, desto mere varme får du altså for pengene, når den kører, og jo mere klimavenlig er den også, da mindre elektricitet går til spilde.
- Placering: Hvor kunne du tænke dig at have den henne? Mange foretrækker i disse år at have deres terrassevarmere enten hængene på væggen eller over deres primære siddepladser på terrassen. Med denne løsning er der ingen løse ledninger, og heller ingen unødig optagelse af plads på terrassen. Andre derimod kan godt lide at have en flot fritstående terrassevarmer, som på en anden måde bliver et samlingspunkt og leder tankerne hen på den æstetiske stemning, som findes på mange sydeuropæiske spisesteder i disse år.
- Fleksibilitet: Skal den let kunne flyttes, når først den er placeret? Dette er i høj grad en smagssag. Hvor nogle ved, at de vil have den hængene over spisebordet på terrassen eller i udestuen permanent, ønsker andre en større fleksibilitet i forhold til at kunne flytte rundt på den efter behov. Dette er uden tvivl en smagssag, og kan udelukkende vurderes ud fra indretningen på det sted, hvor terrassevarmeren skal benyttes, samt dine egne personlige præferencer.
- Størrelse: Lidt i samme dur, kan du med fordel overveje, hvilken størrelse du ønsker. Som udgangspunkt er de fritstående modeller de største, mens de vægmonterede eller lofthængte terrassevarmere ofte er mindre i størrelsen og mere diskrete. Hvis du har en lille terrasse, kan det anbefales at vælge en monteret løsning. Hvis du derimod har en stor terrasse, er der flere valgmuligheder, og her kan du både vælge fritstående modeller, op til flere monterede eller en kombination af de to.
- Belysning: En ganske betydelig del af oplevelsen ved en terrassevarmer, er dens belysning. De fleste foretrækker et varmt skær, som er blidere mod vores øjne, når mørket falder på, og heldigvis designes langt de fleste modeller i dag med et gult, orange eller rødligt skær, som minder lidt om lyset fra et bål. Hvis du gerne vil have en endnu mere diskret løsning, så kan en model med No-Glare teknologi være en overvejelse værd. Her får du langt mindre udstrålingslys, men samme høje varmeeffekt som på en almindelig terrassevarmer.
Sådan finder du den billigste terrassevarmer
En terrassevarmer til hjemmet er på alle måder en investering. Forhåbentlig giver den dig og jer en masse behagelige hyggelig og varme stunder i løbet af årstiderne, men på samme tid har den selvfølgelig også en omkostning.
Uanset driftsomkostningerne kommer ud ikke uden om engangsbeløbet, som skal betales, når den købes. Og i denne forbindelse kan det være en fordel at overveje, hvordan du får fat i den ønskede model til den bedste pris. I dag findes der nemlig et meget stort udvalg af forhandlere af udstyr til hus og have, og det betyder samtidig, at din foretrukne model kan købes et hav af forskellige steder – og til forskellige priser.
For at finde modellen til den allerbedste pris, kan du med fordel anvende nogle af de smarte hjemmesider, som sammenligner specifikke produkter på tværs af en lang række forhandlere. Du indtaster blot mærke og modellens navn og herefter præsenteres du for en lister over, hvor den kan købes til den bedste pris. I mange tilfælde får du over informationer om leveringsomkostninger og leveringstid. På den måde kan du altså nemt og overskueligt finde den butik, hvor din ønskede model kan erhvervs hurtigst og billigst.
En anden nem måde at spare penge på, er ved at holde øje med tilbud, kampagner og udsalg. Nogle butikker adviserer i forvejen, at de snart vil have stort udsalg, og derfor kan det være en idé at have is i maven og vente et par dage, hvor der potentielt så kan være mange penge at spare. Nogle hjemmesider tilbyder i dag også attraktive velkomstbonusser, hvor du som ny kunde kan opnå typisk mellem 5 og 15% på dit første køb. Hvis der er tale om en dyrere model inden for terrassevarmere, kan der med andre ord være et ganske betragteligt beløb at spare. En terrassevarmer på tilbud kan på den måde være vejen til at få en lidt bedre model, som ellers normalt ville ligge uden for dit budget.
Her er fordelene ved at købe din næste terrassevarmer på nettet
Flere og flere danskere benytter sig hvert år af handel på nettet, og måske du burde overveje om din næste terrassevarmer skal bestilles hos en netbutik. Udover enormt attraktive priser på de forskellige modeller, som du får, hvis du handler på nettet, er der nemlig også mange andre fordele. Her er de primære:
- Nemmere overskuelighed: Du har med garanti prøvet det mange gange før; at havne i et have- og boligmarked en lørdag eller søndag eftermiddag. Der er tætpakket med mennesker, ekspedienterne er travlt beskæftiget, og udvalget af varer er desuden enormt. Når du vælger at handle på nettet i stedet, kan du nemt danne dig et overblik over alle tilgængelige modeller hos en forhandler, og du kan gøre dette fra komforten af din egen sofa, seng eller hængekøje! Det er hurtigt at scrolle igennem udvalget og samtidig få en let tilgængelig oversigt over de forskellige specifikationer. Det er både en lettere og langt behageligere måde at træffe en beslutning om din næste terrassevarmer.
- God og kyndig vejledning: De fleste netbutikker i dag tilbyder et virkelig højt niveau af kundeservice, og har desuden et velinformeret personale, som kan hjælpe dig til at vælge det rette produkt. Ofte er åbningstiderne lange, serviceniveauet er højt, og du slipper for at vente i en lang kø på at blive betjent.
- Adgangs til brugeranmeldelser: En absolut uvurderlig fordel ved at handle på nettet er, at du har adgang til en lang række anmeldelser fra andre brugere. På den måde kan du hurtigt sammenligne deres erfaringer med dine egne behov, og på den måde få et bedre indtryk af, hvorvidt en pågældende terrassevarmer, faktisk kan leve op til dine forventninger og ønsker.
- Mulighed for levering: En anden virkelig skøn fordel ved nethandel er, at du i langt de fleste tilfælde kan vælge en meget favorabel leveringsløsning. Det betyder, at du ikke selv skal bakse med at få en terrassevarmer hjem, og du kan blot afvente at modellen bliver leveret på din bopæl eller tæt på, hvor du bor.
- Sommetider gratis fragt og retur: Lidt i samme dur tilbyder flere og flere netbutikker i dag faktisk gratis levering og sommetider også gratis retur, hvis du mod forventning ikke skulle være tilfreds med dit køb. Det gør hele købsoplevelsen lidt sjovere, og du kan således anskaffe et ny terrassevarmer med et par enkelte klik, og herefter læne dig tilbage og vente på at den ankommer, mens du har ro i maven.
Vi håber, at du med denne guide er blevet klogere på terrassevarmere generelt, samt har fået et overblik over, hvilke forskellige typer, der findes, og måske endda hvilken der kunne være interessant for dig at anskaffe.
Testkilder
For at skrive og udgive denne artiklen om de bedste terrassevarmere på markedet netop nu, har vi skævet til forskellige testkilder. Dette er gjort for at kunne give dig et mere afrundet og mere fyldestgørende indblik i de forskellige modeller.
De anvendte testkilder til denne artikel er:
Bolius: Bolius er en nonprofitorganisation, som stiller gratis og uvildig viden til rådighed. Dette er muligt, fordi de er ejet af foreningen Realdania. Bolius har egne fageksperter, og deres viden formidler Bolius’ egne journalister.
Reviews-Test.com – En del af den tyske test-giant test-vergleiche.com. De tester ikke alle produkterne selv, men ser det som deres pligt at sammenfatte forskellige hæderlige og troværdige kilder, såsom Stiftung Warentest, kundeanmeldelser fra nettet og anerkendte tidsskrifter. Fra disse beregnes deres testkarakter og de samlede bedømmelser.
Haveunivers.dk – reklamefinansieret blog der gennem tips og inspiration til indretning, arbejdsopgaver, redskaber og projekter, guider til dét at have en have.
Testsektionen: En danskejet forbrugerguide, som blev stiftet i 2016 og er reklamefinansieret. De laver researcharbejde og udvælger blandt andet produkter, der er “bedst i test” hos andre forbrugerorganisationer, heriblandt Forbrugerrådet TÆNK.
Læs også vores artikel om de bedste højtryksrensere.
Denne side er anmeldt af: Tosh M. Skov 10/10