Du kan godt undre dig over, hvad en airfryer egentlig er. Det er ikke et ord, som du har stødt på så tit, og det kan være svært helt at forstå, hvad det er. Det kan vi gøre mere forståeligt for dig her i denne artikel.
Mangler du andre køkkenmaskiner, så kan du med fordel kigge på vores test-guides om vakuumpakkere, ismaskiner og toastmaskiner her!
En airfryer er egentlig en køkkenmaskine, der kan tilberede din mad ved hjælp af varmluft, der cirkulerer rundt med en mekanisk vifte i en høj fart.

Det er den grundlæggende betegnelse for, hvad en airfryer er. På den måde bliver varmen tilberedt godt, og du ender med at få gode og sprøde resultater. Det kan være, at du undrer dig over, om det egentlig er meget olie, der skal til i sådan en maskine.
Faktisk er det kun en smule olie, ofte kræver det kun en enkelt skefuld. Selve maden bliver tilberedt i en kurv over en drypbakke.
Du kan selv sætte en timer over, hvor længe maden skal have, og du bestemmer også helt selv temperaturen. På den måde kan du vælge den temperatur, der passer til din mad.
Som du ved, findes der mange forskellige slags olier, som du nemt kan få fingrene i ved at gå en tur i supermarkedet. Det er muligt at bruge alle slags olier, men der er nogle typer, der er bedre end andre.
Det er blandt andet olivenolie, rapsolie og solsikkeolie, der vil være de bedste til airfrying. Du kan også bruge olie med smag, hvis du går efter en bestemt smag i din mad.
Det er helt forskelligt afgørende, hvilken model du køber, hvor stor kapacitet modellen har.
Det er dog en meget almindelig størrelse, at den har en kapacitet på over et kilo. Det er rigeligt til et måltid til en hel familie. Der er dog nogle modeller som faktisk kan have helt op til to kilo.
Du kan være heldig at få en maskine, der kan klare alt arbejdet selv, men ved nogle modeller, skal du huske at ryste kurven en gang i mellem, så olien kommer omkring alle ingredienserne i kurven.
Ved de fleste modeller behøver du ikke at forvarme maskinen, og det er for det meste sådan, at de moderne modeller har mange aftagelige dele, så du kan lægge dem i opvaskemaskinen.
På den måde slipper du for at vaske den manuelt, og du skal heller ikke bekymre dig for meget om rengøring, fordi den er blevet gjort nemmere.
Mange af modellerne har også et indbygget nedkølingssystem, der sørger for at den med det samme begynder at køle airfryeren ned efter, du har brugt den. Den kan blive meget varm, faktisk helt op omkring 200 grader, mens du bruger den.
Endnu en fordel ved en airfryer er, at den ikke sviner, fordi der ikke er oliesprøjt. Derudover slipper du også for lugten, hvilket er et stort plus.
Et sundere alternativ
En airfryer er en sundere udgave af de helt traditionelle frituregryder, der bruger meget mere olie i tilberedningen af maden. Du kan faktisk spare omkring 80% ved at skifte fra en traditionel frituregryde til en airfryer.
Pomfritter er en meget populær ret at lave på en airfryer, og det er den pga. fedtindholdet er på under 3 procent.

Hvis du laver pomfritter i en almindelig ovn, indeholder pomfritter 9 procent fedt, i en frituregryde 14 procent og i en mikroovn 13 procent. Det er derfor en meget stor forskel, når man kigger på denne sammenligning.
Det er selvfølgelig ikke kun pomfritter, som du kan lave med din airfryer. Der er mange forskellige retter, der er lækre at lave med sådan en metode.
Det kan være alt fra supper, grøntsager, fisk, kød, kylling og bagværk. Som du kan se, er det en del forskellige retter. Du har også mulighed for at krydre maden, mens den er under tilberedning i airfryeren.
Det er en sikker metode at bruge en airfryer, fordi der som sagt ikke bruges særlig meget olie. Når der ikke bliver brugt særlig meget olie, så kan det heller ikke sprøjte.
Hvis olien sprøjter, kan det hurtigt og nemt brænde dig og give dig diverse hudskader. De fleste airfryers er lukkede under tilberedning, og desuden er de kølige udenpå, så du slipper for risikoen for at brænde dig.