Hvordan rengør og vedligeholder man et saunatæppe?

Hvordan rengør og vedligeholder man et saunatæppe?

Saunatæpper er en glimrende måde at få saunaoplevelsen på uden at skulle gå i fitnesscenter eller spa. Først og fremmest sveder du meget, når du bruger et infrarødt saunatæppe – det vil hjælpe med at frigive og fjerne giftstoffer i din krop. Men fordi du kommer til at svede en del i tæppet, er det også vigtigt at få det rengjort regelmæssigt.

I denne artikel viser vi dig, hvordan du rengør og vedligeholder dit saunatæppe enkelt og nemt. Med en smule pleje kan du holde dit saunatæppe rent og pænt, samt sikre at det fortsat giver dig alle fordelene ved infrarød terapi.

Hvad er et infrarødt saunatæppe?

Saunatæpper er næsten en form for personlig sauna, der bruger infrarød varme til at hjælpe dig med at svede og detoxer din krop. Den infrarøde varme trænger ind i din hud og opvarmer din krop op indefra og ud, hvilket får dig til at svede og frigive gift- og affaldsstoffer. 

Saunatæpper kan bruges med en række forskellige formål, herunder vægttab, detoxing, forbedret blodomløb og lindring af muskelsmerter. Det siges også, at sunatæpper kan give en flottere hudtone og reducere stress. 

Læs vores guide til de bedste saunatæpper på markedet her.

Er saunatæpper sunde for dig?

En af de primære fordele ved at bruge et saunatæppe er dets evne til at hjælpe med at detoxe (eller “afgifte”) din krop. Når du bruger et saunatæppe, hjælper det din krop med at frigive gift- og affaldsstoffer som tungmetaller og miljøforurenende stoffer gennem sved. Sveden er også gavnlig, fordi den hjælper med at reducere væskeophobning på grund af dens vanddrivende virkninger. Derudover kan varmen fra et saunatæppe hjælpe med at udvide blodkarrene og forbedre blodomløbet i hele kroppen. Denne øgede blodcirkulation kan hjælpe med at skylle giftstoffer ud og forbedre ilttilførslen i hele kroppen. 

Varmen fra saunatæppet hjælper dig også med at slappe af i spændte muskler og reducere stressniveauet ved at frigive endorfiner i hjernen, hvilket kan være med til at fremkalde en følelse af ro og velvære. Derudover bidrager varmen fra tæppet til søvnkvaliteten, da den øger serotoninproduktionen i hjernen. Sorotonin er det stof, der hjælper kroppen med at falde til ro, hvilket derfor hjælper dig med at falde i søvn og opnå en bedre nattesøvn.  

Sidst men ikke mindst, så kan et saunatæppe også hjælpe dig med lindring af kroniske smerter eller betændelsestilstande. Saunatæpper har vist sig at hjælpe mod disse lidelser ved regelmæssigt brug. Når saunatæppet afgiver varme til muskler og led, så reducerer det stivhed og spændinger i muskler og led, og det øger din mobilitet, som dermed giver dig mindre smerter, når du skal bevæge dig.  

For at få mere viden om sikkerhed og andre fordele ved saunatæpper kan du læse denne artikel

Hvordan holder man et saunatæppe rent?

For at sikre, at dit saunatæppe forbliver fri for snavs og bakterier, er der nogle ting, du kan gøre mellem rengøringerne: 

  • Tør begge sider af saunatæppet af med mild sæbe og vand eller et godkendt desinficerende rengøringsmiddel som f.eks. rensealkohol eller peroxidbaserede rengøringsmidler. 
  • Opbevar aldrig saunatæppet, mens det stadig er varmt, da det kan medføre bakterievækst med tiden på grund af fugt i materialet. Lad det derfor altid køle helt ned, inden du folder det sammen og lægger det på plads.
  • Opbevar altid dit saunatæppe i den originale taske eller en anden åndbar beholder. På den måde holder du det fri for støv, snavs og andre forurenende stoffer, når det ikke bruges.
  • Undgå at bruge skrappe kemikalier, når du rengøre dit saunatæppe, da disse kan beskadige både selve materialet og eventuelle elektroniske komponenter i det, f.eks. varmeelementer eller sensorer til temperaturregulering.  

Hvordan rengør jeg mit infrarøde saunatæppe ordentligt?

Der er behov for en dybere rengøring af saunatæppet efter fem til ti anvendelser. Hvis du rengre med en blanding af eddike, vand og dine foretrukne æteriske olier, så bør det være nok til at saunatæppet bliver ordentligt rent.

Eddike er et naturligt desinfektionsmiddel, der kan bruges til mange rengøringsopgaver i husholdningen. Du skal måske skrubbe lidt hårdere på eventuelle hårde pletter eller snavsede steder, men eddiken burde gøre det meste af arbejdet for dig. Æteriske olier er perfekte til at slippe af med enhver vedvarende lugt. Tilsæt 1-2 dråber tea tree-olie eller eukalyptusolie (eller begge dele!) i blandingen. Lad det hele tørre helt, før du bruger dit saunatæppe igen.

Hvad skal jeg rengøre mit saunatæppe med?

Det første, du skal gøre, er at fjerne alt snavs og skidt fra tæppets overflade. Det kan du let gøre med en blød børste. Når alt synligt snavs er fjernet, blandes en lille smule mildt rengøringsmiddel med varmt vand, og herefter kan du forsigtigt skrubbe eventuelle urenheder af tæppet med en blød svamp eller klud. Sørg for ikke at skrubbe for hårdt, da dette kan beskadige stoffet på dit saunatæppe. Når du er færdig med at skrubbe tæppet med vand og sæbe, så skal du tage en fugtig klud og tørre tæppet af, så eventuelle sæberester bliver fjernet.

Hvilke materialer bør du undgå?

Når du rengør dit infrarøde saunatæppe, er det vigtigt at undgå skrappe kemikalier. Dette omfatter hårde rengøringsmidler, blegemidler, blødgøringsmidler og skuresvampe. Skrappe kemikalier kan nedbryde fibrene og belægningerne på saunatæppet, hvilket kan ødelægge tæppet. Vælg i stedet et mildt rengøringsmiddel som f.eks. opvaskemiddel blandet med varmt vand til at rense overfladen af saunatæppet for skidt og snavs.

En anden ting, du skal undgå, når du rengør et infrarødt saunatæppe, er alt for varmt vand. Selv om varmt vand kan være effektivt til at fjerne snavs og skidt fra tekstiler, kan det også krympe eller misfarve stoffet, hvis vandet har en for høj temperatur. Derfor er det bedst at holde sig til lunkent vand, når du rengør dit saunatæppe.

Hvor ofte skal du rengøre et saunatæppe?

Regelmæssig rengøring er afgørende for at opretholde et rent og hygiejnisk miljø i dit saunatæppe. Vi anbefaler, at du rengør dit infrarøde saunatæppe, så snart du er færdig med at bruge det. Regelmæssig rengøring gør, at du kan bruge dit saunatæppe i mange år.

Vi anbefaler også, at du rengør dit saunatæppe i dybden for hver 5.-10. gang, du har brugt det. Det vil sikre, at det er frit for snavs, sved og grim lugt, der ophobes over tid. Hvis du bruger saunatæppet flere gange om ugen, anbefales det, at du rengør dit saunatæppe mindst en gang om ugen.

Efterbehandling

Find et sikkert sted, hvor dit saunatæppe er beskyttet mod støv og snavs, når det ikke bruges. Det er også vigtigt, at der er plads nok til luftcirkulation, så fugt ikke bliver fanget indeni tæppet og forårsager skimmel- eller mugvækst. Ideelt set bør du opbevare dit saunatæppe i den originale kasse. Du kan også vælge at opbevare det et køligt og tørt sted, f.eks. i et skab eller en opbevaringskasse i dit soveværelse. Og vigtigst af alt: lad altid dit saunatæppe tørre helt, inden du lægger det til opbevaring.

FAQ

Du skal blot lægge det på din sofa eller seng, varme tæppet op, pakke dig ind i det og lade de infrarøde stråler gøre deres arbejde. Juster temperaturen efter ønske, og justér undervejs, hvis det er nødvendigt.
Hvor mange gange kan du bruge et saunatæppe?
I starten anbefales det, at bruge det én gang om ugen i 15 minutter ad gangen. Derefter kan du bruge det i 30-45 minutter ad gangen tre gange om ugen ca.
Hvor længe kan man bruge et saunatæppe ad gangen?
De fleste producenter anbefaler, at du ikke bruger deres produkt i mere end 30 minutter ad gangen. Dette skyldes, at høje temperaturer kan være farligt, idet det dehydrerer din krop og får dit blodtryk til at stige. Hvis du har medicinske lidelser, er gravid eller tager stærk medicin, er det bedst at spørge din læge, før du bruger et saunatæppe.
Hvad skal man have på, imens man bruger et saunatæppe?
Naturlige stoffer som bomuld er et godt valg, da det er åndbart og ikke giver anledning til overdreven svedproduktion. Det er også vigtigt at undgå syntetiske stoffer, da de isolerer varmen, hvilket kan føre til ubehag.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme