Test af de 13 bedste elektriske tandbørster

Hvis du leder efter den perfekte elektriske tandbørste, som passer til dine præferencer, er det ikke altid en lige hurtig beslutning. Med denne test-guide håber vi at du får god inspiration til hvilket valg du skal tage. Elektriske tandbørster findes i alle prisklasser, så derfor er det også muligt at finde en god elektrisk tandbørste til få penge.

elektrisk tandbørste
Udgivet 01.03.2019|Senest redigeret 25.07.2020 | Denne artikel indholder reklamelinks

Der findes rigtig mange forskellige elektriske tandbørster på markedet i dag, og derfor kan det være svært at vælge det rigtige for dig.

Du får her en gennemgang af nogle af de bedste elektriske tandbørster, der er på markedet anno 2020, og derfor får du også bedre forudsætninger for at tage det rette valg.

elektrisk tandbørste

forbruger-test.dk

4.29 34

bedste elektriske tandbørste

Philips Sonicare DiamondClean

Produktet vurdering

Den første el-tandbørste, vi vil kigge på i denne guide, er Philips Sonicare DiamondClean. DiamondClean er en utroligt populær el-tandbørste, og den roses fra flere sider for både dens evne til at fjerne plak samt dens brugervenlighed og mange funktioner.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Videoanmeldelse af Philips Sonicare DiamondClean

Gode ting ved Philips Diamondclean

 • Dyr, men effektiv og praktisk el-tandbørste
 • Fjerner plak 7 gange mere effektivt end almindelige tandbørster
 • Giver hvidere tænder på kort tid
 • 5 indstillinger, der gør det muligt at tilpasse anvendelse til netop din mund
 • Indbygget timerfunktion sørger for, at du overholder den anbefalede børstetid
 • Udstyr medfølger i form af oplade-glas og rejseetui med ladefunktion
 • Batterilevetid tilsvarende 21 dages brug på en enkelt opladning

Mere information om Philips Sonicare Diamondclean

DiamondClean er en meget praktisk el-tandbørste, og den kan klare stort set alle opgaver. Denne el-tandbørste ligger dog i en dyre ende i forhold til pris, men den er til gengæld også utroligt effektiv, og der medfølger lækkert tilbehør.

Denne el-tandbørste kan også hjælpe dig med at få hvidere tænder. DiamondClean skulle efter sigende kunne gøre dine tænder hvidere på blot en uge, og den er i øvrigt 7 gange mere effektiv end almindelige tandbørster, når det gælder om at fjerne plak.

DiamondClean har børstehår med medium hårdhed, og den er derfor ikke hård ved tandkødet, hvilket kan være en stor fordel for mange mennesker. Børstehovedet er diamantformet, og det er netop denne form, der er med til at gøre DiamondClean til en meget effektiv tandbørste.

Denne el-tandbørste kan fås både i sort og hvid, og den har 31.000 børstebevægelser i minuttet. Foruden at være utroligt effektiv, så er denne el-tandbørste også meget praktisk. DiamondClean har nemlig flere praktiske funktioner, og den har god batterilevetid.

På en fuld opladning kan denne tandbørste anvendes i 84 minutter. Dette svarer til 42 tandbørstninger eller 21 dages forbrug, før tandbørsten igen skal lades op. Mange vælger at lade deres tandbørste op mellem brug, og det er også en mulighed.

Det er dog intet krav. Mange anbefaler alligevel, at man i ny og næ bør lade tandbørsten løbe helt tør for strøm, før man oplader den igen.

 

tandbørste

DiamondClean har indbygget timer, og tandbørsten giver besked hvert 30. sekund. Disse 30-sekundersintervaller giver dig mulighed for at holde styr på tiden, og du kan være sikker på at huske alle områder i munden.

Tandbørsten vil vibrere kort hvert 30. sekund, og når de 2 minutter er gået, vil den vibrere længere tid end normalt. Dette indikerer, at du er færdig med den anbefalede børstetid, og du bør derfor forsøge at nå hele munden rundt på denne tid.

Foruden timer-funktion, så kan DiamondClean også indstilles på flere måde alt efter behov og ønsker. Med denne el-tandbørste er det muligt at vælge, om du ønsker at polere dine tænder ekstra grundigt eller bare få hvidere tænder. Du kan også indstille el-tandbørsten til at massere tandkød, eller indstille den til sensitive tænder og sensitivt tandkød. Med de sensitive indstillinger vil tandbørsten automatisk blive mere skånsom i brug.

DiamondClean har mange gode funktioner, men der følger også ekstraudstyr med til denne el-tandbørste. Der medfølger f.eks. en oplader i form af et glas. Du kan bruge dette glas til både at oplade tandbørsten i, men du kan også anvende glasset til at skylle efter med eller til at opbevare tandbørsten i på badeværelset.

Derudover medfølger et rejseetui, der også fungerer som oplader. For at oplade tandbørsten i rejseetuiet, så kan du tilslutte etuiet i en stikkontakt, eller til en computer gennem en almindelig USB-forbindelse.

DiamondClean har ry for at lade utroligt hurtigt, og du behøver derfor ikke bekymre dig om, at tandbørsten ikke kan nå at lade på farten. Det kan nemlig sagtens lade sig gøre. Der medfølger yderligere to børstehoveder til tandbørsten, så du ikke skal købe nye børstehoveder med det samme.

bedste elektriske tandbørste

Oral B Genius 8000

Produktet vurdering

Når man snakker el-tandbørster, så kan man næsten ikke undgå at snakke Oral-B. Oral-B har designet utroligt mange gode el-tandbørster, og det burde ikke komme som nogen overraskelse, at vi i denne guide også gennemgår el-tandbørster af dette mærke.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Videoanmeldelse af Oral B Genius 8000

Gode ting ved Oral B Genius 8000

 • Prisvenlig, effektiv og praktisk tandbørste
 • Medfølger 3 forskellige børstehoveder med hver deres funktion
 • 5 indstillinger gør det muligt at tilpasse tandbørstningen til egne behov
 • Oscillerende børstehoved sørger for at omslutte tænderne for grundig rengøring
 • Tilhørende app kan vise dig mange informationer, såsom grundigheden af din tandbørstning, hvor længe du har børstet, og om du børster for hårdt
 • Ved køb medfølger oplader samt smartphone-holder

Mere information om Oral B 8000 Genius

Den første el-tandbørste fra Oral-B er modellen Genius 8000. Denne specifikke model hævdes at være meget effektiv, og den kan fås til en meget fornuftig pris i midten af prisskalaen. Genius 8000 har det ikoniske og klassiske runde børstehoved, som efterhånden er blevet et varemærke for Oral-B’s tandbørster.

Det runde børstehoved henter inspiration fra tandlæger, og det er lavet sådan, at det hjælper dig med at rengøre dine tænder så grundigt som muligt. Oral-B Genius 8000 har et oscillerende børstehoved.

Oscillerende betyder simpelthen bare, at tandbørstehovedet roterer, hvilket gør at du slipper for at skulle lave de cirkulære bevægelser selv. Du kan nøjes med at føre tandbørsten hen over tænderne. Denne rotation skulle desuden fjerne mere plak end almindelige tandbørster, som skal styres manuelt.

Genius 8000 skulle efter sigende have en batterilevetid, der er tilsvarende 12 dages brug eller ca. 60 minutter pr. fuld opladning.

Genius 8000 har, ligesom den forrige el-tandbørste på listen, 5 indstillinger, der alle kan hjælpe dig efter behov. Du har mulighed for at indstille tandbørsten til at give dig hvidere tænder ved at polere mere kraftigt. Du kan også indstille den til at være mere blød, hvis du f.eks. døjer med sensitive tænder eller tandkød.

Derudover kan du også slå Pro Clean Mode til, som er en indstilling, der skulle give kraftigere rengøring af munden.

Hvis disse funktioner ikke skulle være nok, så har Genius 8000 også indbygget tryksensor, der kan fortælle dig, om du børster dine tænder eller dit tandkød for hårdt. Tandbørsten vil alarmere dig ved at skifte lyset i LED-ringen til en kraftig rød farve.

Du kan i øvrigt gøre din tandbørste mere personlig ved at vælge din helt egen farve til LED-ringen på el-tandbørsten. Der medfølger 3 forskellige børstehoveder til Genius 8000.

Disse børstehoveder er 3D White-børstehoved, Cross Action-børstehoved og et følsomt børstehoved. Disse børstehoveder kan alle sættes på tandbørsten efter behov, og de har alle hver især deres egen funktion.

Navnene siger lidt om disse funktioner, men de kan henholdsvis sørge for hvidere tænder, dybere og grundigere rengøring og sensitiv tandbørstning. Der medfølger desuden en oplader, rejseetui med opladefunkton samt en sugekop-holder til din smartphone, så denne kan hænge på spejlet, når du børster tænder. På denne måde kan du få alle de gode informationer fra appen uden at skulle holde telefonen hele tiden.

tandbørste

Foruden de mange ovennævnte fordele og egenskaber, så kan du også tilslutte Oral-B Genius 8000 til en smartphone app. Denne app giver dig mulighed for at se en masse informationer om din tandbørstning og din tandbørste.

Du kan f.eks. bruge appen til at se, om du børster for hårdt, og om du har børstet alle områder i munden grundigt nok. Appen kan desuden fortælle dig, hvor slidt dit børstehoved er, og hvornår du bør overveje at udskifte det.

El-tandbørstens indbyggede timer kan også følges gennem appen, så du har bedre overblik over, hvor længe du har børstet dine tænder. Dette kan være smart, hvis du f.eks. er typen der glemmer at komme hele vejen rundt i alle mundens områder på den anbefalede tid. Med appen kan du se nøjagtigt, hvor længe du har børstet, og hvor lang tid der er igen.

Braun Oral-B Pro 600 Cross Action eltandbørste – effektiv børsteteknik til alle tænder

Braun Oral-B Toothbrush Pro 600 Cross Action

Har du overvejet at skifte din almindelige tandbørste ud med en elektrisk? Så er Braun Oral-B Pro 600 Cross Action et rigtig godt bud. Her sikrer du dig, at dine tænder bliver børstet så godt som muligt – du kan endda fjerne op til 100% mere plak med eltandbørsten end med en almindelig, manuel tandbørste. 

Mange muligheder

Selvom tandbørsten kommer med det anbefalede Cross Action-børstehoved, passer alle børstehoveder fra Oral-B på tandbørsten. Så har du et andet, der er din favorit, kan du let skifte det ud. Cross Action børstehovedet er formet i en umærkelig spids, så du er sikker på, at der bliver børstet helt ned i de små mellemrum, der ellers er svære at komme til i.

Tandbørsten er genopladelig, og der følger en oplader med i pakken. Det betyder, at du ikke behøver skifte batteri, så længe du har den stående i opladeren vil det ikke være et problem at bruge den hver eneste dag. 

Specifikationer:

Tandbørsten kommer med forskellige features, der kan lette tandbørstningen for dig:

 • 2 minutters timer
 • 20000 pulseringer pr minut
 • 8000 svingninger pr minut
 • Kontrolsensor

Timeren gør, at du altid kan vide, hvornår du har børstet længe nok. Det roterende børstehoved arbejder enormt hurtigt, og allerede efter de første få børstninger vil du opleve, at dine tænder bliver mere hvide på grund af den effektive plakfjerningsteknik.

Børstehovederne sidder i en vinkel på 16 grader, som er med til at hjælpe til, at børsterne når helt ind mellem tænderne. Børsten børster en enkelt tand af gangen, så der er ingen, der slipper udenom, idet børstehovedet omringer hele tanden på en gang. Det er også medvirkende til, at tandlæger i hele verden anbefaler tandbørster af mærket Oral-B.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Mere om:

Tandlæger anbefaler, at tandbørster udskiftes regelmæssigt. Derfor kan du med denne tandbørste nemt skifte børstehoved. Teknik i børstehårene gør, at de vil falme halvt ned, når det er tid til at skifte ud. Det gør, at du aldrig behøver være nervøs for, om din tandbørste stadig fungerer godt nok, hvis der er farve i den.

Det er usundt for tandkødet, hvis der presses for hårdt med tandbørsten, og derfor er Braun Oral-B Pro 600 Cross Action også udstyret med en kontrolsensor, der viser, hvis der trykkes for hårdt under børstningen, så det kan reguleres undervejs. Så er du altid sikret den bedste oplevelse.

Oral B Genius 9000

Oral B Genius 9000

Produktet vurdering

Storebroren til Oral-B Genius 8000. Navnet på denne model er Genius 9000, og den kan mere end sin yngre bror på markedet.

Den minder på mange punkter om Genius 8000’eren, men den har altså lidt mere funktion med i bagagen. Derfor forholder denne model sig også dyrere end sin navnebror, men man skal ikke langt op ad prisstigen før man støder på Genius 9000.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Videoanmeldelse af Oral B Genius 9000

Gode ting ved Oral B Genius 8000

 • Utroligt effektiv og avanceret el-tandbørste
 • 6 funktioner gør det muligt at tilpasse tandbørsten efter behov
 • Indbygget timer informerer om anvendt børstetid og hjælper med at overholde den anbefalede mængde
 • Den smarte LED-ring kan farves efter eget valg og personificerer el-tandbørsten
 • Tryksensor fortæller dig, om du børster for hårdt
 • Medfølgende rejseetui med opladefunktion og en sugekop-holder til din smartphone
 • Medfølgende 4 ekstra børstehoveder med hver deres egenskab
 • Kan tilsluttes smartphone via app, der visualiserer mange forskellige informationer

Mere information om Oral B Genius 9000

Denne model er, ligesom sin bror, meget effektiv til at fjerne både plak og anden bakteriebelægning, og den kan også være med til at give dig hvidere tænder efter kort tids brug.

Denne model el-tandbørste kan fås i både hvid og sort, og den er forholdsvis let af en el-tandbørste at være. Den er derfor let at bruge, og man undgår at blive træt i armen, som ellers kan være tilfældet med andre typer el-tandbørster. Denne model el-tandbørste er, i samme stil som Genius 8000’eren, utroligt effektiv og meget praktisk.

Genius 9000 har nemlig hele 6 børsteindstillinger. Disse indstillinger er som følger; Pro Clean, daglig rengøring, pleje af tandkød, sensitive tænder, hvidgørende og tungerengøring.

Med disse funktioner kan man på letteste vis tilpasse el-tandbørsten til egne behov og ønsker. Pro Clean tilbyder en dybdegående rengøring, hvis du trænger til at få renset munden helt igennem. Daglig rengøring siger lidt sig selv, men den kan anvendes til den daglige rutine, når du ikke har brug for ekstra funktioner i el-tandbørsten.

Det er også muligt at indstille el-tandbørsten til at pleje tandkødet, hvilket kan være en fordel, hvis du har tilbagetrukket tandkød eller trænger til at pleje tandkødet.

Genius 9000 kan også både tage hensyn til sensitive tænder ved at skrue ned for kraften, eller hjælpe med at gøre dine tænder hvidere ved at skrue op for poleringskraften. Forskellen fra Genius 8000 og 9000 er, at Genius 9000 har en indstilling til rengøring af tungen.

Med denne indstilling kommer du hurtigt tungebelægning og dårlig ånde til livs, og du kan herefter blive klar til dagen uden at skulle bekymre dig om din ånde.

Foruden disse funktioner, så er el-tandbørsten også udstyret med intervaltimer og en farvet LED-ring, som kan skifte farve efter valg. Timeren sørger for at informere dig hvert 30. sekund, så du kan børste hele munden ligeligt.

Den smarte LED-ring kan farveindstilles efter eget valg, og på denne måde kan du gøre el-tandbørsten mere personlig. Dette er især brugbart, hvis der er flere i hjemmet, der har samme tandbørste. På denne måde kan i skelne mellem jeres tandbørster.

tandbørste

Timeren benytter desuden denne ring, når den skal informere om 30-sekundersintervallet, og el-tandbørsten vibrerer på samme tid. Så kan du være sikker på, at du ikke overser eller overhører timeren. Selvsamme LED-ring bliver også brugt, når tandbørstens tryksensor skal i aktion.

Genius 9000 har nemlig en indbygget tryksensor, som kan advare dig, når den registrerer, at du børster for hårdt. Du kan nemlig risikere at skade både tænder, tandkød og emaljen ved at børste for hårdt.

Ved køb af denne el-tandbørste medfølger flere ting. Ligesom Genius 8000, så medfølger der her en oplader og en sugekop-holder til din smartphone. Der medfølger også et rejseetui, som kan bruges til at oplade el-tandbørsten på farten. El-tandbørsten placeres bare i etuiet, og dette tilsluttes enten en computer eller anden elektronik via USB-kabel.

Du kan også tilslutte etuiet i en helt almindelig stikkontakt. Genius 9000 oplader på forholdsvis kort tid, og en fuld opladning kan holde til ca. 12 dages brug. Dette svarer altså til 24 tandbørstninger på en hel opladning.

Der medfølger også 4 ekstra børstehoveder med hver deres funktion. I samme stil som sin lillebror, Genius 8000, så medfølger CrossAction-børstehovedet, 3D-White-børstehovedet og Sensitive-børstehovedet. Ved køb af en Genius 9000 medfølger dog også et Floss Action-børstehoved, som skulle hjælpe dig med at nå besværlige områder i munden.

Oral-B Genius 9000 kan også sammenkobles med en tilhørende app, såfremt du ønsker at få samtlige informationer på din smartphone i stedet. Det kan ofte være svært at skulle holde øje med både LED-ringen og vibrationerne fra el-tandbørsten, så disse vil i stedet tone frem på din telefons skærm.

Du kan desuden få flere informationer gennem denne app, heriblandt resterende og anvendt børstetid, tryksensor og ”Position detector”-teknologi. Sidstnævnte informerer dig om, hvorvidt du har børstet grundigt nok i bestemte områder i munden.

bedste elektriske tandbørste

Braun Oral B Genius 8900 Promo Duo

Produktet vurdering

Dette produkt kommer fra et samarbejde mellem Braun og Oral-B. Genius 8900 Promo Duo er en pakkeløsning, hvori du får ikke bare én, men to gode og effektive el-tandbørster.

Der medfølger nemlig 2 såkaldte håndtag, hvilket vil sige, at du kan dele dette produkt med din partner eller gemme et ekstra håndtag til dig selv, så du er dækket ind i lang tid.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Videoanmeldelse af Braun Oral B Genius 8900 Promo Duo

Gode ting ved Oral B Genius 8900

 • En prisvenlig og praktisk el-tandbørsteløsning til to personer
 • Det tandlæge-inspirerede børstehoved sørger for grundig rengøring af hele tanden
 • 4 forskellige børsteindstillinger kan slås til efter behov og ønske
 • Tryksensor og timer hjælper dig med at overholde børstetid og korrekt børsteteknik
 • Mulighed for tungerengøring
 • Mulighed for sammenkobling med smartphone app, som kan visualisere mange gode informationer gennem din smartphone
 • Ved køb medfølger 2 stk. håndtag, 3 stk. børstehoveder, smarthphone-holder og opladestation med opbevaringsplads til 3 børstehoveder

Mere information om Oral B Genius 8900 Promo Duo

Denne produktpakke befinder midt på prisskalaen, og det er derfor en prisvenlig løsning, fordi der medfølger så meget ekstraudstyr, og fordi el-tandbørsterne har mange gode funktioner.

Genius 8900-tandbørsten har flere gode egenskaber. Den anvender først og fremmest Oral-B’s ikoniske runde børstehoved, hvilket sikrer dig rengøring af hele tanden, og den kan nå ind selv de sværeste steder. Denne el-tandbørste har en batterilevetid på over 60 minutter pr. fuld opladning.

Dette betyder, at du kan anvende tandbørsten i mere end 2 uger pr. fuld opladning, og du skal derfor ikke bekymre dig om at lade el-tandbørsten ofte. Genius 8900 har 6 egenskaber, heraf 4 børsteindstillinger og 2 ekstrafunktioner; Pro Clean, Tandkødspleje, Blød, Hvidgørende, Tungerengøring og Bluetooth-forbindelse.

Pro Clean sørger for dybderengøring af munden. Tandkødspleje sørger for sundere tandkød. Blød-indstillinger er god til personer med sensitive tænder og tandkød, og den sørger for nænsom rengøring af hele munden. Hvidgørende kan hjælpe dig med at få hvidere tænder på kort tid.

Tungerengøring er en ekstrafunktion, som kan hjælpe dig med at fjerne bakteriebelægning på tungen, hvilket kan sikre dig frisk ånde.

Genius 8900 har også mulighed for, gennem en Bluetooth-forbindelse, at sammenkoble med en app til din smartphone. Med denne app kan du få visualiseret mange gode informationer, der kan hjælpe dig med at blive bedre til at børste dine tænder korrekt.

Du får nemlig både adgang til en timer, tryksensor og Position Detector-teknologi. Sidstnævnte viser dig, hvilke områder i munden du har forsømt, og hvilke områder du bør børste mindre.

Genius 8900 behøver dog ikke kobles sammen med din smartphone for at gøre dig opmærksom på børstetid eller hvorvidt du børster for hårdt, da el-tandbørsten vil vibrere efter de anbefalede 2 minutters børstetid. Derudover vil den smarte LED-ring lyse op, hvis du børster dine tænder for hårdt.

bedste elektriske tandbørste

Oral B Vitality Precision Clean

Produktet vurdering

Vi skal tilbage til en el-tandbørste af mærket Oral-B. Denne gang er der tale om modellen Oral-B Vitality Precision Clean. Denne el-tandbørste er utroligt prisvenlig.

Det er den, indtil videre, billigste el-tandbørste på hele listen. Denne el-tandbørste er beregnet til dem, der er ude efter en effektiv og simpel tandbørste. Vitality Precision Clean er nemlig meget simpel, og den har ikke mange funktioner.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Videoanmeldelse af Oral B Vitality Precision Clean

Gode ting ved Oral B Vitality Precision Clean

 • Meget, meget prisvenlig el-tandbørste
 • Indbygget timer giver dig besked, når du har børstet de anbefalede 2 minutter
 • Batterilevetid tilsvarende en uges anvendelse pr. fuld opladning
 • Medfølger 1 stk. børstehoved og opladestander

Mere information om Oral-B Vitality Precision Clean

Den er dog udstyret med det ikoniske runde børstehoved, der sørger for en grundig rengøring af hele tanden. Børstehovedet er oscillerende, det vil altså sige, at det roterer. Denne rotation er yderligere med til at sikre en grundig rengøring.

Oral-B Vitality Precision Clean har en indbygget timer, som så mange andre el-tandbørster, og denne hjælper dig med at overholde de anbefalede antal minutter (2 min.), som du bruge på at børste tænder. Vitality Precision Clean har kun en enkelt indstilling, nemlig Daily Clean.

Det betyder også, at du ikke skal tænke på, om du har slået den forkerte indstilling til, da du kun har én at gøre godt med. El-tandbørsten har en forholdsvis kort batterilevetid på ca. 30 minutter pr. fuld opladning. Dette svarer til en uges brug, før du igen skal oplade el-tandbørsten.

Ved køb af en Oral-B Vitality Precision Clean medfølger en oplader i form af en lille stander. Derudover medfølger et enkelt børstehoved, som du i øvrigt bør udskifte hver 3. eller 4. måned ifølge tandlægerne. Du bør også udskifte børstehovedet, hvis børstehårene falmer eller bliver nedslidte.

Da denne model kommer fra Oral-B, så kan du selvfølgelig udskifte børstehovedet med et andet Oral-B børstehoved, hvis du har sådan ét liggende.

Oral-B-AP950TX-Kids

Oral B AP950TX Kids

Produktet vurdering

Sidste model el-tandbørste i denne guide er også beregnet til de mindste. Oral-B AP950TX Kids er en børnevenlig el-tandbørste, der er fremstillet i ikke-giftige stoffer.

Den har et mindre børstehoved i sammenligning med almindelige el-tandbørster, så den passer til de mindste. Designet er også børnevenligt, og el-tandbørsten er dekoreret med forskellige farver, og Mickey Mouse pryder det medfølgende børstehoved.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Videoanmeldelse af Oral B AP950TX Kids

Gode ting ved Oral B AP950TX Kids

 • Børne- og prisvenlig el-tandbørste for de mindste i et farverigt design
 • Fremstillet i ikke-giftige materialer, og håndtaget består af blødt og behageligt gummi
 • 16 musikalske sange af 2 minutters varighed kan afspilles under tandbørstningen og hjælper med at overholde børstetiden
 • Batterilevetid på 60 minutter svarer til mere end 2 ugers anvendelse pr. fuld opladning
 • Ved køb medfølger 1 stk. børstehoved og en oplader

Mere information om Oral B AP950TX Kids

AP950TX Kids kan også afspille 16 forskellige musikalske melodier, og hver enkel sang spiller i præcis 2 minutter. På denne måde kan børnene huske at børste i den anbefalede tid, og tandbørstningen kan i stedet blive en rar og hyggelig rutine med musikken.

Håndtaget er lavet i behageligt gummi, så den er rar at holde ved, og derudover har den faktisk ikke mange andre funktioner.

Denne el-tandbørste er beregnet til at lære de mindste at anvende en el-tandbørste, og der er derfor fokus på at gøre børsterutinen til en fast del af dagligdagen. Samtidig kan de mindste nyde godt af, at el-tandbørsten er mere effektiv end almindelige tandbørster.

Ved køb af denne el-tandbørste medfølger en oplader, og du skal derfor ikke bekymre dig om at købe batterier til tandbørsten.

Batteriet har en levetid på 60 minutter, og du kan derfor anvende tandbørsten i mere end 2 uger pr. fuld opladning. Derudover medfølger et enkelt børstehoved, som du bør udskifte efter 3-4 måneders anvendelse.

oralb pro3000

Oral B Pro 3000

Produktet vurdering

Næste el-tandbørste i rækken kommer også fra Oral-B. Denne specifikke variant kaldes Pro 3000, og den lander i den prisvenlige kategori.

Denne el-tandbørste er ikke bare prisvenlig, den er også praktisk, da den har flere gode funktioner end f.eks. Oral-B Vitality Precision Clean.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Videoanmeldelse af Oral B Pro 3000

Gode ting ved Oral B Pro 3000

 • Prisvenlig og effektiv el-tandbørste med gode funktioner og indstillinger
 • De 3 indstillinger gør det muligt at styre el-tandbørstens kraft efter behov
 • Timerfunktion og tryksensor hjælper til grundig og korrekt rengøring
 • Ved køb medfølger 2 ekstra børstehoveder, rejseetui samt oplader

Mere information om Oral B Pro 3000

Tandbørsten kommer i mørkeblå variant med udskifteligt Oral-B børstehoved. Børstehovedet er det ikoniske, runde børstehoved, der sørger for at rengøre hele tanden.

Pro 3000 har en indbygget timer, der giver dig besked efter 2 minutters børstning. Denne timer hjælper dig med at overholde tandlægernes anbefalede børstetid. Derudover har denne model også indbygget tryksensor, så den kan give dig besked, hvis du børster for hårdt.

Med denne funktion kan du undgå at slide på dine tænder eller tandkød.

Ved køb af en Oral-B Pro 3000 medfølger flere ting. Du får først og fremmest 2 ekstra børstehoveder af varianterne ”PrecisionClean” og ”3D Whitening”. Derudover medfølger der både et rejseetui og en oplader, som el-tandbørsten kan stilles på. Pro 3000 har to lys-indikatorer, der kan vise dig to ting.

El-tandbørsten vil blinke grønt, når den lader korrekt i opladestanderen, og den vil lyse rødt, når den trænger til opladning.

i-oral-b-pro-690-duo-pack

Oral B Pro 690 Duo Pack

Produktet vurdering

Nu skal vi kigge på en anderledes type el-tandbørste. Det drejer sig om Oral-B Pro 690 Duo Pack. Dette produkt udskiller sig fra de andre på ét bestemt punkt.

Dette er nemlig det første produkt, hvor du ikke bare får én tandbørste med i købet. Du får nemlig to el-tandbørster! Egentlig kaldes det mere specifikt et ”håndtag”, men du kan bruge begge el-tandbørsterne på samme tid.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Videoanmeldelse af Oral B Pro 690

Gode ting ved Oral B Pro 690 Duo Pack

 • Meget prisvenlig, da du får 2 stk. el-tandbørste i én pakke
 • Indbygget timer og tryksensor hjælper til korrekt børsteteknik og -tid
 • Ved køb medfølger 2 stk. Cross Action-børstehoveder og 1 stk. oplader

Mere information om Oral B Pro 690

Det kræver selvfølgelig, at du oplader dem først. Denne Duo Pack er smart, hvis du er ude efter en simpel, men effektiv tandbørste til mere end én person. Måske skal ungerne have hver deres? Måske er det en gave til dig og kæresten? Eller måske skal du bare have en ekstra el-tandbørste til rejsetasken. Hvad enten grunden, så er dette et meget prisvenligt køb.

Børstehovederne, der medfølger i denne pakke, er begge Cross Action-børstehoveder. Det vil altså sige, at du får en grundig rengøring af tænderne med disse børstehoveder. Der er desuden indbygget timer og tryksensor i el-tandbørsterne, så du kan være sikker på at børste i den anbefalede tid, samt undgå at slide tænderne med unødvendigt pres.

Selvom der medfølger 2 stk. håndtag i denne pakke, så bør du dog være opmærksom på, at der kun medfølger en enkelt oplader. Derfor skal du enten være på forhånd med opladningen, såfremt begge el-tandbørster tages i brug, eller også skal du nøjes med at bruge den ene af håndtagene.

Hvad enten du vælger, så har begge el-tandbørster en batterilevetid på ca. 30 minutter, hvilket svarer til en uges forbrug pr. fuld opladning.

bedste elektriske tandbørste

Oral B Smart 4 4000N

Produktet vurdering

Oral-B Smart 4 4000N. Det er noget af en mundfuld, og det er også navnet på næste model i rækken af el-tandbørster i denne guide.

4000N er en god og effektiv el-tandbørste, der har mange forskellige indstillinger og funktioner. På trods af dette, så lander den komfortabelt i den lave ende af prisskalaen.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Videoanmeldelse af Oral B Smart 4 4000N

Gode ting ved Oral B Smart 4 4000N

 • Prisvenlig og praktisk el-tandbørste
 • 3 børsteindstillinger giver gode muligheder for justering af børsteintensitet
 • Mulighed for feedback gennem app til smartphone
 • Lang batterilevetid, mere end 2 uger pr. fuld opladning
 • Timer og tryksensor sikrer kvalitetsrengøring af hele munden

Mere information om Oral-B Smart 4 4000N

4000N har indbygget interval-timer og tryksensor, så du får den bedst mulige tandbørstning. Du får nemlig besked af tandbørsten, når der er gået 2 minutter, så du overholder en anbefalede børstetid. Derudover vil tandbørsten informere dig samt skrue ned for kraften, hvis du børster for tænder og tandkød for hårdt.

Du kan ovenikøbet få disse informationer på en mere overskuelig måde. Du kan nemlig koble din el-tandbørste sammen med en app på din smartphone, der herefter vil visualisere diverse information vedrørende din tandbørstning. På denne måde kan du både få feedback samt få mest muligt ud af din el-tandbørste.

4000N har desuden 3 børsteindstillinger. Det drejer sig om 3 gengangere, nemlig Daily Clean-, Sensitive- og Whitening-funktionerne. Med disse indstillinger, kan du selv vælge, om du ønsker en almindelig rengøring af tænderne, eller om du ønsker mindre eller mere kraft i din el-tandbørste.

Muligheden for at skrue både op og ned, med henholdsvis Whitening- og Sensitive-funktionerne, er en god hjælp til de der ønsker enten hvidere tænder, eller dem der ønsker at beskytte sine tænder og tandkød.

Hvis du køber en Oral-B Smart 4 4000N, så medfølger der også en oplader, der fungerer som holder til din el-tandbørste. Denne opladestation er udstyret med to børstehovedholdere, så du kan opbevare både el-tandbørste og børstehoveder på samme sted.

Der medfølger også et enkelt ekstra børstehoved ved køb af denne model. Børstehovederne er runde og ved hjælp af oscillation, sørger de for grundig rengøring af hele tanden.

Denne model kan anvendes i mere end 2 uger på en fuld opladning. Dog skal det bemærkes, at el-tandbørsten inden førstegangsbrug skal oplades i mindst 24 timer, for at motordelen kan blive bedst muligt klar.

Ved opladning nummer to, skal el-tandbørsten have lov at oplade i mindst 18 timer. Herefter kan du bruge din el-tandbørste som det passer dig.

Oral B Pro 7000

Oral B Pro 7000

Produktet vurdering

Vi skal endnu en gang kigge på en el-tandbørste fra Oral-B, og denne gang drejer sig om Pro-seriens model 7000. Pro 7000 er en meget avanceret model el-tandbørste, som har mange gode funktioner og egenskaber.

El-tandbørsten er meget prisvenlig og befinder sig ca. på midten af prisskalaen. Selve tandbørstehåndtaget fås i sort, og de tilhørende børstehoveder fås som regel i en almindelig hvid farve.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Videoanmeldelse af Oral B Pro 7000

Gode ting ved Oral B Pro 7000

 • Prisvenlig, avanceret og effektiv el-tandbørste med mulighed for smartphone-sammenkobling
 • Tryksensor og timer hjælper dig med at overholde anbefalet børstetid og sørger for, at du ikke børster for hårdt
 • 6 forskellige børsteprogrammer giver mange muligheder for anvendelse af el-tandbørsten
 • 5 stk. medfølgende børstehoveder kan kombineres med børsteprogrammerne for grundig og effektiv rengøring af hele munden
 • 1,5 uges levetid pr. fuld opladning
 • Kan sammenkobles med dertilhørende SmartGuide eller Oral-B app
 • Ved køb medfølger rejseetui, 5 stk. børstehoveder, pose til oplader, trådløs SmartGuide og opladestation med opbevaringsplads til børstehoveder

Mere information om Oral B Pro 7000

Pro 7000 har mange funktioner, og den kan mere end din almindelige el-tandbørste. Denne model har f.eks. hele 6 forskellige børstefunktioner.

Pro 7000 har en batterilevetid på ca. 40 minutter pr. fuld opladning, hvilket svarer til ca. 1,5 uges brug pr. fuld opladning. Derudover medfølger der ved køb af denne el-tandbørste en opladerstation med opbevaringsplads til børstehoveder.

Du får også et rejseetui med i pakken og selvfølgelig også de ovennævnte børstehoveder.

Slutteligt får du derudover også en pose til din opladestation og en trådløs SmartGuide. Denne SmartGuide kan sammenkobles med din smartphone, og du kan ved hjælp af denne overføre data fra din el-tandbørste til din smartphone.

SmartGuiden kan herefter give dig en masse informationer vedrørende din tandbørstning, og du kan med fordel gøre brug af denne til at forbedre din børsteteknik og komme omkring eventuelt oversete områder.

bedste elektriske tandbørste

Oral B Trizone

Produktet vurdering

Endnu en gang skal vi runde en Oral-B el-tandbørste. Der findes efterhånden utroligt mange modeller el-tandbørster, og de bliver hele tiden forbedret og tilpasset vores behov.

Denne tandbørste er ingen undtagelse. Oral-B Trizone er en utroligt prisvenlig el-tandbørste, og dette skyldes bl.a., at Trizone ikke har lige så mange funktioner og ekstra egenskaber som de tidligere nævnte el-tandbørster i denne guide.

Videoanmeldelse af Oral B Trizone

Gode ting ved Oral B Trizone

 • Utroligt prisvenlig og effektiv el-tandbørste
 • 4 indstillinger, så du helt selv kan børste efter behov og ønske
 • Ved køb medfølger 3 børstehoveder og ladestation med opbevaringsplads til børstehovederne
 • Tryksensor og intervaltimer hjælper med grundig og korrekt tandbørstning

Mere information om Oral B Trizone

Den er derfor en god løsning til dem, der ikke vil betale overpris for en masse funktioner og ekstra udstyr, som de alligevel ikke kommer til at bruge. Hvis du er ude efter en el-tandbørste, der gør det den skal, så kan Oral-B Trizone klare ærterne uden problemer.

Denne el-tandbørste har også indbygget timer, som er indstillet til at informere hvert 30. sekund. Dette hjælper som sagt med at holde tandbørstetiden inden for de anbefalede 2 minutter. Tandbørsten både brummer og giver lyd fra sig, hver gang der er gået 30 sekunder.

Trizone har også en indbygget tryksensor, så du kan være sikker på, at du ikke børster dine tænder eller tandkød for hårdt. Skulle dette være tilfældet, vil Trizone lyse op og give dig besked. Denne model el-tandbørste har 4 indstillinger, som alle kan bruges efter behov. Disse indstillinger er som følger; Whitening, daglig rengøring, tandkødspleje og sensitiv børstning.

Daglig rengøring er beregnet til almindelig anvendelse, og det er i bund og grund basisfunktionen. Derudover kan du vælge mellem mere skånsomme vibrationer, hvis du døjer med sensitive tænder eller tandkød.

Du har også mulighed for at vælge tandkødsplejefunktionen, som ændrer vibrationsmønstret, eller Whitening-funktionen, som kan hjælpe med at gøre dine tænder hvidere.

Ved køb af en Oral-B Trizone medfølger 3 ekstra børstehoveder. Disse gør det nemmere for dig at udskifte børstehovedet, når det gamle er slidt ned, og du behøver derfor ikke bekymre dig om at skulle til købmanden efter nye. Derudover medfølger en såkaldt ladestation, som el-tandbørsten placeres på, når den skal oplades.

Ladestationen har desuden opbevaringsplads til de medfølgende børstehoveder, så du kan samle alt dit udstyr på samme sted. Trizone har et børstehoved, der minder om almindelige tandbørsters børstehoved.

De medfølgende børstehoveder har somme form, men ønsker man at anskaffe sig et rundt børstehoved, så kan dette også sagtens lade sig gøre.

Oral-B har nemlig lavet de fleste af deres el-tandbørster således, at børstehoveder kan skiftes og udbyttes el-tandbørsterne imellem. Det vil altså sige, at du sagtens kan købe dig et rundt børstehoved og montere dette på in Oral-B Trizone.

bedste elektriske tandbørste

Ailoria BB 371L

Produktet vurdering

Ailoria BB-371L er navnet på næste el-tandbørste i rækken, og for første gang skal vi gennemgå en tandbørste fra hverken Oral-B eller Philips.

Selvom disse mærker sidder tungt på markedet, og med god grund, så er denne el-tandbørste fra Ailoria meget speciel. BB-371L er nemlig en el-tandbørste beregnet til børn.

Videoanmeldelse af Ailoria BB 371L

Gode ting ved Ailoria BB 371L

 • Børnevenlig og prisvenlig el-tandbørste til de yngste
 • Lysshow, delfinform og musikafspiller gør tandbørstningen til en sjov oplevelse
 • Fremstillet i giftfrit materiale og anvender børstehoveder med bløde hård
 • Intervaltimer hjælpe de mindste med at overholde børstetiden
 • Kører på batteri, som kun kan tilgås ved hjælp af skruetrækker

Mere information om Ailoria BB 371L

BB står for ”Bubble Brush”, så navnet er også i øjenhøjde med børnene. Der er flere børnevenlige egenskaber i denne el-tandbørste, og selve tandbørsten er bl.a. produceret i et giftfrit materiale, og den har et børstehoved med bløde børster.

Derfor behøver du ikke bekymre dig om, at dit barn får farlige stoffer i kroppen eller slider sine tænder eller tandkød med for hårde børster.

Derudover har denne el-tandbørste fra Ailoria et lavere antal pulseringer pr. minut end el-tandbørster beregnet til voksne. Tandbørsten er derudover formet som en delfin, hvilket kan være med til at give børnene motivation til at anvende børsten, og det er med til at gøre tandbørsten mere spændende for dem.

Der er også mulighed for at aktivere et mindre lysshow på el-tandbørsten, så du undgår, at tandbørstningen bliver en kedelig affære.

For at det ikke skal være løgn, så kan tandbørsten ovenikøbet spille musik. Endvidere er el-tandbørsten batteridrevet, men batteriet kan kun tilgås ved hjælp af en skruetrækker, så du skal ikke tænke på, om de små får fat i batterierne.

Foruden de børnevenlige egenskaber, så har Bubble Brush også en indbygget intervaltimer, der giver besked hvert 30. sekund, så ungerne husker at komme hele vejen rundt. Det anbefales selvfølgelig til de yngre, at du hjælper dem med tandbørstningen eller holder øje undervejs, så de så vidt muligt kan få den hjælp, de har brug for.

Bubble Brush vibrerer kraftigt efter 2 minutter, så børnene ved, at de nu er færdige med at børste tænder.

Da denne el-tandbørste er batteridrevet, så medfølger her ingen oplader. Der medfølger et ekstra børstehoveder, og det anbefales at skifte dette hver 3. eller 4. måned. Du kan også med fordel koge børstehovedet, så du er sikker på, at dit barn slipper for unødvendige bakterier. En holder til tandbørsten medfølger dog også, så den kan stå og tørre, når I er færdige med at bruge den.

Anvendelse af el-tandbørste

Anvendelse af el-tandbørste

Der er stor forskel på almindelige tandbørster og el-tandbørster. Mange vælger nu om dage den elektriske variant, fordi de har så mange fordele. Heriblandt er anvendelsen en vigtig faktor. El-tandbørsten gør det nemlig nemmere for dig som forbruger at børste dine tænder grundigt. Mange børster nemlig deres tænder sløset, og de får derfor ikke rengjort tænderne ordentligt.

Man skal f.eks. huske at børste i cirkulære bevægelser for at komme ind alle steder, og formår man ikke dette, så risikerer man, at plak og andet skidt bliver siddende eller ophober sig. Dette kan bl.a. føre til huller og andre gener.

Med en el-tandbørste, så slipper man for at skulle lave de cirkulære bevægelser selv, da det roterende børstehoved selv klarer ærterne. El-tandbørsternes børstehoveder er desuden formet således, at de kommer ind alle steder og fjerner mere plak end almindelige tandbørster.

Danskerne tror også, at de har god mundhygiejne. Desværre viser tests, at det kun er hver tredje dansker, der har god mundhygiejne. Dette er på trods af, at 8 ud af 10 danskere børster tænder to gange dagligt, som er den anbefalede mængde. Du bør nemlig børste tænder både morgen og aften, men det er ikke nok bare at børste dem. Det skal gøres grundigt, ellers har det ingen effekt.

Dansk Sundhedsinstitut har lavet et sæt huskeregler, så du nemmere kan komme hele vejen rundt, når du børster tænder. Dem kan du med fordel huske på, så du ikke glemmer at børste hele vejen rundt. Disse 4 områder er som følger:

 • Over- og underkæbe
 • Højre og venstre side af munden
 • Tændernes yder- og inderside samt tyggeflader
 • Mellem tænderne og bag de bagerste tænder i munden

Foruden disse huskeregler, så har Dansk Sundhedsinstitut også anbefalet, at man børster i cirkulære bevægelser, som du sikkert godt vidste. Denne rutine kan du dog hjælpe på vej ved at benytte dig af en el-tandbørste. Så har du én ting mindre at huske på, når du børster tænder. Derudover bør du også huske at passe på dit tandkød.

Dette vil blive forklaret nærmere i et senere afsnit.

Fordele ved elektriske tandbørster kontra almindelige

Der er mange gode grunde til at vælge en el-tandbørste, og det har langt de fleste danskere efterhånden fået øjnene op for. Tilbage i 2013 viste en undersøgelse, at 20% af danskerne valgte en el-tandbørste.

Dette skyldtes bl.a., at flere og flere unge danskere var utilfredse med tandbørstningen, hvorimod den ældre del af befolkningen var fint tilfredse med deres tandbørstning.

Nu om dage er el-tandbørsterne stadigt voksende i popularitet, og der kan være noget om snakken.

tandbørste

Se vores test-guides af stavblender, støvsuger, gryder og stegepander.

Først og fremmest er el-tandbørsten en sikker vinder, når det kommer til at rengøre tænder. Flere tests viser, at man ved brug af el-tandbørste får gjort grundigere rent i munden, end man gør ved at bruge en almindelig tandbørste.

Dette skyldes, som tidligere nævnt, at el-tandbørsten har et special-formet roterende børstehoved. Børstehovedet samt rotationen gør, at du kommer bedre rundt om tændernes flader.

Derudover er el-tandbørster bedre til at fjerne plak og andet skidt. El-tandbørstens børstehoved er desuden udstyret med bløde hår, så du undgår at skade dit tandkød. Tandkødet er nemlig sårbart, og man må endelig ikke børste det for hårdt.

Derudover er el-tandbørsten utroligt praktisk, fordi man kan oplade den, og man behøver ikke udskifte hele tandbørsten.

Man kan nemlig nøjes med at købe nye børstehoveder, og på den måde kan det altså være en god økonomisk og sundhedsmæssig investering. Mange el-tandbørster har også ekstra funktioner, der giver brugeren mere råderum og hjælp. Nogle el-tandbørster kan nemlig fortælle dig, hvornår du bør være færdig med at børste.

Andre el-tandbørster kan fortælle dig, om du børster for hårdt. Derudover kan enkelte el-tandbørster også fortælle dig, hvornår du bør udskifte børstehovedet.

Dette skal du være opmærksom på ved brug af el-tandbørster

Før man vælger at købe en el-tandbørste, så er der flere ting, man bør være opmærksom på. Først og fremmest gælder det for alle typer tandbørster, at man skal have én med bløde børstehår. Hvis hårene er for hårde, så risikerer du at slide på både tandkød og emalje, når du børster tænder.

Langt de fleste slags tandbørster og børstehoveder til el-tandbørster har en hårdhedsindikator uden på pakken. Gør brug af denne, næste gang du vælger børstehoved eller tandbørste.

Du bør desuden være opmærksom på forskellene mellem almindelige tandbørster og el-tandbørster. El-tandbørster har mange gode fordele, men der er også visse ting, du ikke kan forvente at få med en el-tandbørste. F.eks. kan du ikke spare tid på tandbørstningen med en el-tandbørste.

Tiden er altid den samme, og du bør bruge de anbefalede 2 minutter på at børste hver gang, uanset om du bruger almindelig eller elektrisk tandbørste.

Du bør også være opmærksom på, at hvis du har korrekt børsteteknik, så kan en almindelig tandbørste fjerne næsten lige så meget plak og bakterier som en el-tandbørste. Det er dog langt nemmere at bruge en elektrisk, så såfremt du ønsker at være sikker på at få den bedst mulige rengøring i munden, så kan du med fordel købe en elektrisk. Det er også en god idé, hvis man er usikker på sin børsteteknik i første omgang.

tandbørste

Du bør dog også huske på, at du får den bedst mulige rengøring af munden ved hjælp af både tandbørstning samt brug af tandtråd. El-tandbørsten kan nemlig ikke komme ind mellem tænderne, hvis disse sidder tæt sammen, og du bør derfor ty til de rette hjælpemidler.

El-tandbørsten kan også være en stor hjælp til ældre eller personer med gigt eller andre motoriske vanskeligheder. Almindelige tandbørster kræver nemlig, at du har mulighed for at lave de mange gentagne cirkulære bevægelser.

Er man skadet, hvad enten det er af alder eller fra anden side, så kan el-tandbørsten gøre tandbørstningen meget nemmere.

Hvad enten du har en almindelig eller en elektrisk tandbørste, så bør du også huske på, at denne skal placeres korrekt på badeværelset, så du bedst muligt undgår unødvendige bakterier. Badeværelser har nemlig enkelte smittezoner, hvor der er øget risiko for bakterievækst og -spredning. Derfor bør du også placere din tandbørste så langt væk som muligt fra disse zoner.

Det drejer sig især om toilettet, hvor undersøgelser viser, at toiletskyl kan sprøjte op til 25cm væk. Tandbørsten bør også stå væk fra håndvasken, da der er risiko for at sprøjte vand på tandbørsten ved vask af hænder efter toiletbrug. Tandbørsten bør desuden stå oprejst, så du undgår kontakt med eventuelle bakteriefyldte overflader. Når tandbørsten står op, så får den også mulighed for at tørre mellem brug, og du kan på denne måde undgå unødvendig fugt og bakteriedannelse.

Det anbefales desuden at skifte børstehoved eller koge dette hver 3. måned. Du kan med fordel benytte dig af disse råd til placering af tandpastatuben, så denne heller ikke bliver udsat for unødvendige bakterier.

Pas på dit tandkød

Du har måske hørt det før, eller også har du lagt mærke til, at det er blevet nævnt flere gange i denne guide. Derfor kommer det nok heller ikke som nogen overraskelse, at din tandkød er vigtigt at passe på. Tandkødet er en vigtig faktor for din mundhygiejne, og det er derfor vigtigt at beskytte det.

Du kan beskytte dit tandkød på mange måder. Du kan, som tidligere foreslået, anvende en tandbørste med bløde børstehår. Derudover bør du forsøge at undgå at børste tandkødet for hårdt. Du kan med fordel investere i en el-tandbørste med tryksensor for at være sikker på, at du ikke skader dit tandkød under tandbørstning.

Mange danskere døjer i forvejen med slidt eller tilbagetrukket tandkød. Dette skyldes forkert børsteteknik eller for hård tandbørstning. Problemet med tandkød ligger i, at når først tandkødet begynder at trække sig tilbage, så er der risiko for flere ting.

Du risikerer både at eksponere tændernes halse eller rødder, hvilket gør dine tænder langt mere sensitive overfor både varme og kulde.

Du har måske prøvet at bide i en is før og oplevet stor utilfredshed i tænderne. Dette kan skyldes, at dit tandkød allerede har trukket sig tilbage. Når tandkødet begynder at trække sig tilbage, anbefales det at man taler med sin tandlæge snarest muligt, da man ikke har mange muligheder for at rette op på det.

tandbørste

Første mulighed er at begynde at bruge korrekt tandbørsteteknik. Du kan også skifte til en el-tandbørste med tryksensor og bløde børstehår, så du er sikker på, at tandkødet ikke lider yderligere skade.

En anden løsning ved tilbagetrukket tandkød er at få lavet en plastikfyldning. På denne måde kan man få lavet et kunstigt beskyttende lag i forlængelse af tandkødet, så du igen kan nyde både koldt og varmt uden at skulle frygte for isninger.

Du har selvfølgelig også mulighed for at styrke sensitive tænder ved at anvende specielle tandpastaer med særlig fokus på sensitivitet.

Foruden at børste tænder med korrekt teknik og/eller el-tandbørste, så kan du endnu en ting for at passe bedst muligt på dit tandkød. Når du børster tænder, så bør du f.eks. ikke sætte fokus på at skulle børste tandkødet. Mange tror nemlig, at de bør børste tandkødet, især hvis de i forvejen døjer med tilbagetrukket tandkød eller blottede tandhalse. Dette er dog en myte. Du kan faktisk nøjes med at børste dine tænder korrekt.

Du behøver nemlig ikke børste tandkødet, da man udelukkende er ude på at eliminere bakterier og plak i munden, da disse er med til at forværre din mundhygiejne. De kan også være med til at skade dit tandkød, især hvis du allerede børster tandkødet for hårdt, da dette så kan skabe huller i tandkødet, som bakterierne kan komme ind gennem.

Bakterierne sidder udelukkende på tænderne, og man bør derfor holde fokus på at komme hele vejen rundt. Det gælder også om at ramme de områder, som en tandbørste ikke nødvendigvis kan klare. Til dette må man ty til andre hjælpemidler såsom f.eks. tandtråd.

Tandtråd er et vigtigt redskab til mundhygiejnen

Tandtråd er din bedste ven, når det gælder om at få rengjort hele munden. For selvom en el-tandbørste sagtens kan klare langt det meste af arbejdet, så får den svært ved at nå ind mellem tænderne. Det er især hos personer, hvor tænderne sidder tæt sammen, at det er vigtigt at huske tandtråden.

Tandlæger anbefaler det ofte, og du har helt sikkert hørt det før, hvis du har været til tandlægebesøg. Det er bare de færreste, der faktisk får det gjort. Derfor er det dog stadig vigtigt at huske, og du kan med fordel gøre det til en del af dit faste tandbørstningsritual.

Mundhygiejnen er i bund og grund utroligt vigtig for os mennesker. Det skyldes nemlig flere ting. Først og fremmest er det vigtigt at have god mundhygiejne, så man undgår diverse skader, gener og eventuelle sygdomme i munden. Men vidste du godt, at dårlig mundhygiejne faktisk kan føre til flere og større problemer, der kan påvirke hele kroppen?

Skader, sygdomme og andre gener i relation til mundhygiejne

En god mundhygiejne er med til at forebygge mange sygdomme og gener. Omvendt kan en dårlig mundhygiejne også føre til, at du risikerer at fremprovokere visse sygdomme. For at gøre dette lettere at overskue, så har vi samlet en række af de mest almene og mere alvorlige sundhedsproblemer, som kan opstå af dårlig mundhygiejne:

 • Hjertesygdomme – hvis dit tandkød er i dårlig stand eller betændt af bakterier, så kan du faktisk risikere, at disse bakterier kommer ind i blodbanen. Hvis disse bakterier får adgang til blodbanen, så kan der dannes plak i arterierne. Når der dannes plak i arterierne, så risikerer du, at arterierne hærder. Dette kaldes aterosklerose, og det øger risikoen for hjerteanfald.
 • Demens og Alzheimers– betændt tandkød kan gøre mere end at øge risikoen for hjerteanfald. Når tandkød bliver betændt, så afgiver det også nogle bestemte stoffer. Disse stoffer kan i værste tilfælde nå hjernen, og her kan de slå hjerneceller ihjel. Når hjernecellerne angribes, så risikerer du at opleve hukommelsestab. Yderlige vil bakterierne fra betændt tandkød kunne nå ud til nervekanalerne. Sker dette, så risikerer du at udvikle demens eller den dødelige demenssygdom Alzheimers.
 • Problemer med diabetes – personer med diabetes skal være særligt opmærksomme på at opretholde sund mundhygiejne. Dette skyldes, at diabetikere i forvejen er mere modtagelige over infektioner, og at de risikerer at få periodontal sygdom gennem betændt tandkød. Periodontal sygdom kan gøre det endnu sværere at kontrollere diabetes, og det anbefales derfor kraftigt, at man så vidt muligt undgår dette. Har man ikke diabetes, så kan betændt tandkød føre til tyggesygdomme, som kan være med til at forøge blodsukkerniveauet og i værste tilfælde fremprovokere diabetes.
 • Nyresygdomme – som tidligere nævnt, så kan dårlig mundhygiejne medføre periodontal sygdom. Periodontal sygdom er ikke bare skidt for diabetikere, det kan faktisk også medføre nyresygdomme. Nyresygdomme er i den mere alvorlige ende, for de kan påvirke både nyrer, hjertet, knogler og blodtryk. I værste tilfælde kan nyresygdomme føre til nyresvigt eller kardiovaskulære (hjerte) sygdomme. Både nyresvigt og hjertesygdomme er dødelige helbredsproblemer.
 • Gigt – dårlig mundhygiejne kan medføre tyggesygdomme. Tyggesygdomme er dårligt nyt på flere punkter. Vi har allerede nævnt, at tyggesygdomme øger chancen for infektioner i kroppen, hvilket kan være skidt på flere måder. Vidste du dog også, at personer med tyggesygdomme har 4 gange så stor risiko for at lide af leddegigt?

Denne liste kan være god at huske på, hvis du i ny og næ ikke orker at børste dine tænder. Det kan nemlig – i værste fald – have fatale konsekvenser for dig, hvis du ikke opretholder en god mundhygiejne. Du bør altid tage dine forholdsregler, og derfor har vi også samlet et sæt gode råd til dig, så du kan få hjælp til at få en sund mundhygiejne.

Gode råd til sund mundhygiejne

I dette afsnit får du gode råd og hjælp til at skabe en sund balance i munden. Hvad enten du døjer med at opretholde god mundhygiejne, eller om du bare vil være sikker på, at du gør det rigtige, så går du ikke galt i byen ved at følge disse råd:

 • Børst to gange om dagen i 2 minutter – det anbefaler tandlægerne
 • Husk at bruge tandtråd – så får du rengjort hele munden
 • Børst gerne tungen – så slipper du af med dårlig ånde og andre skadelige bakterier
 • Undgå for mange syreholdige drikke – det kan permanent slide på din emalje
 • Pas på med sukkeret – du skal helst ikke have for meget
 • Vælg den rigtige tandpasta til netop dine behov – der findes mange gode varianter
 • Besøg din tandlæge oftere – mange undgår at tage til tandlægen, men man bør faktisk planlægge et besøg 1-2 gange årligt

Se også Elektrisk tandbørste test 2020 – find de bedste el-tandbørster her skrevet af forbrugsguiden.dk.

Denne side er anmeldt af: Mathilde G. Thorsen Rating 10/10

 

r fået 4,5 stjerner - baseret på 14 anmeldelser fra vores brugere.
Bedøm denne artikel

Om skriben

Forbruger-test.dk indsamler anmeldelser af produkter i Danmark. Vi har mere end 1000 tests og opdaterer ugentligt med nye.