Hvorfor er crosstrainere så populære?
Crosstrainere har faktisk altid været en ganske populær måde at træne på, og det skyldes en kombination af mange ting. For det første er hele kroppen i bevægelse, og stort set alle dine muskler er derfor også i gang. Her bliver både ben, arme og krop sat i bevægelse og trænet, og det giver både god kalorieforbrænding og en høj puls.
Dermed er crosstraineren rigtigt god, hvis du gerne vil have en effektiv kalorieforbrænding og vægttab.
En anden grund til, at crosstraineren er blevet så populær, og at denne crosstrainer test dermed har sin berettigelse er, at det er en ret skånsom måde at træne på, hvor dine led ikke bliver belastet. Der er nemlig ingen hårde stød i modsætning til for eksempel løb, hvor mange får overbelastningsskader, fordi de hårde stød ganske enkelt er for hårde ved leddene.
Derudover er det en oplagt måde at træne på om vinteren, hvor løbeturen i sneen næppe kalder særligt højt.
Hvad skal du se på, når du skal vælge crosstrainer?
Først og fremmest skal du naturligvis lægge dig fast på et budget, så du har en ramme at arbejde inden for. Der er et vidt spænd i priserne for produkterne i denne crosstrainer test, og din budget ramme kan være med til at afgøre, hvor og hvad du skal se efter. Ønsker du den samme komfort og kvalitet som den, du får i træningscenteret, skal du være forberedt på, at prisen er derefter.
Men meget mindre kan jo som bekendt også gøre det, og hvis du ikke har råd til de allerdyreste modeller, kan de mindre dyre også sagtens være ganske udmærkede. Det vigtigste er, at du får god motion, og at crosstraineren kan være med til at få dig i mål.
Derudover skal du naturligvis også overveje, om du er mest til et konkret design, og om farven også er af betydning for dig. Crosstrainere fås nemlig i mange forskellige designs og farver, og hvis det er en maskine, du skal have stående fremme, kan det være, at udseendet betyder lidt for dig.
Desuden skal du også overveje, om du skal flytte rundt på crosstraineren, for eksempel fordi du bor i en lille lejlighed og derfor ikke kan have den stående i et separat rum. Her kan det være en god idé at gå efter en crosstrainer, som kan foldes sammen eller nemt flyttes rundt på.
I forhold til træningsprogrammer vil langt de fleste crosstrainere kunne opfylde et basalt behov. Så medmindre du har helt særlige behov, eller skal træne på en ganske særlig måde, vil de fleste modeller inden for crosstrainere sagtens kunne opfylde det behov, du har.
Kan du bruge crosstrainer, hvis du har skader?
Som nævnt er crosstrainer træning en meget skånsom form for træning. Den minder en del om langrendsløb i de bevægelser, der foretages, og i den forbindelse belaster du både arme og ben på samme tid. Det giver en jævn fordeling af belastningen, og det sikrer samtidig en meget høj kalorieforbrænding.
Fordi træningsformen er meget mild, er crosstraineren også helt ideel i forbindelse med genoptræning, hvis du har eller har haft skader, som du er nødt til at tage hensyn til. Du får nemlig ingen stød op i leddene, fordi dine fødder står solidt på pedalerne, mens du er i gang. Dermed får du ikke stød lodret op igennem benene, og dermed belaster du ikke dine led unødigt.
Hvordan bruger du crosstraineren på mest optimal vis?
Det kan være fristende at stå på crosstraineren og have armene ned langs siden. Men det er faktisk ganske vigtigt, at du sørger for at holde både arme og ben aktive samtidigt, idet det netop er én af crosstrainerens største kvaliteter. Det er her, du får det optimale udbytte ud af maskinerne i denne crosstrainer test, og det er på den måde, at du får aktiveret samtlige muskelgrupper på én gang.
Det at aktivere alle dine muskelgrupper på én gang giver dig en markant højere forbrænding, og din puls kommer hurtigere og højere op. Dernæst sikrer det også, at belastningen fordeles på hele kroppen og ikke kun på dine ben.
Du bør også overveje at lave varieret træning på din crosstrainer. Det gør du ved at benytte de forskellige programmer, som oftest høre med til crosstraineren, ligesom du også kan regulere henholdsvis hastighed og belastning, så du hele tiden udfordrer dig selv.
Hvilke fordele er der ved at bruge en crosstrainer regelmæssigt?
Som nævnt ovenfor er crosstraineren en meget effektiv kalorieforbrænder, og den er med til at sikre en god og alsidig træning af kroppen. Således vil en crosstrainer ofte være et godt indspark, hvis du gerne vil tabe dig og forbrænde en masse kalorier. Forbrændingen sættes nemlig helt op, og du kan forvente at forbrænde 2-4 gange så meget som på en almindelig gåtur.
Desuden styrker crosstrainer træning dit hjerte samt en masse af dine muskler. Når hjertet styrkes, vil det pumpe en større mængde blod rundt i kroppen, hvilket giver bedre og mere ilt til alle dine andre muskler og organer. Derudover sænker crosstrainer træning også dit blodtryk.
Når musklerne bliver mere effektive, betyder det også, at du bruger mindre ilt, når du træner. Derfor har du også brug for meget mindre luft for at kunne trække vejret under din træning, og du vil opleve at blive mindre forpustet. Det betyder, at crosstraineren er med til at forbedre din lungefunktion, og at du i nogle tilfælde kan afhjælpe symptomer på astma.
Desuden så påvirker træning på en crosstrainer dit blodsukker på en positiv måde, fordi de bevægelser, du laver på en crosstrainer, forbruger det sukker, du har ophobet, og anvender det som energi og drivkraft. Det betyder også, at du ved at træne på en crosstrainer kan stabilisere dit blodsukker og være med til at forhindre diabetes.
Udover at være blid ved kroppens led, giver crosstraineren dig også mulighed for at dyrke alsidig træning, idet du selv kan styre modstand, distance, fart og belastning. Desuden er det en nem motionsform at komme i gang med. Og når du nu kan bruge én af maskinerne i denne crosstrainer test derhjemme, er det svært at finde på undskyldninger for ikke at træne.
Hvordan får du mest muligt ud af din træning?
Vil du have det mest optimale ud af din træning på crosstraineren, bør du kaste dig over intervaltræning. Det betyder, at du skal ændre i henholdsvis belastning og hastighed i intervaller, så du presser dig selv maksimalt i kortere perioder af træningen. Her skal du skifte mellem medium og høj intensitet for at få det maksimale ud af din træning.
Hvis du ikke gerne vil intervaltræne, så bør du gå efter medium intensitet, hvor du kan forbrænde cirka 650 kalorier per time. Det skyldes, at man ved medium intensitet forbrænder en del af kroppens fedt, hvorfor man hurtigere vil tabe sig. Kroppen forbrænder nemlig kulhydrater, herunder sukker, først, hvorefter forbrændingen kaster sig over overflødigt fedt som det næste.
Hvordan vedligeholder du din nye crosstrainer?
Det er ikke fordi, en crosstrainer kræver enormt meget vedligeholdelse. Men den belastes trods alt af træningen, ligesom du som udgangspunkt også sveder en del på den. Og den skal derfor vedligeholdes i et vist omfang, så du kan holde den både funktionsdygtig, ren og hygiejnisk i mange år fremover.
For det første skal du altid sørge for at desinficere efter hver eneste træning, så du sikrer, at den ikke bliver alt for snavset og svedig. Desinficer den med flydende, desinficerende væske på både håndtag og kontrolpanel men også på crosstrainerens ”krop”. Tør efter med en ren, tør klud.
Når du desinficerer, så hold samtidig øje med, om der er brune pletter, hvor støv og sved har sat sig sammen. Det kan nemlig være helt ødelæggende for crosstraineren, når støv og sved samler sig, og når du alligevel desinficerer maskinen, kan du lige så godt holde et ekstra øje med pletter af den karakter.
Du bør desuden støvsuge under crosstraineren under din ugentlige rengøring, så du minimerer risikoen for, at støv hvirvler op i crosstraineren. Hold også løbende øje med skruer og håndtag, så de sidder fast – men undgå at overspænde dem.
Endelig er det også en god idé at gå alle funktioner igennem løbende. Det er sjældent, at man benytter sig af samtlige af crosstrainerens funktioner, og derfor skal du løbende tjekke, at alle knapper og kommandoer virker, præcis som de nu skal.
Indimellem er en hovedrengøring nødvendig, hvor du støver af i alle sprækker, huller og kanter. Du bør også tjekke bæltet, ramper, led og hjul ind imellem, så du er sikker på, at der ikke sidder afrevne dele, og at der hverken er huller eller øvrig slitage. Finder du defekter, skal du undlade at bruge crosstraineren og i stedet få udbedret manglerne med det samme.
Er en billig crosstrainer dårlig?
En billig crosstrainer er ikke nødvendigvis dårlig. I denne crosstrainer test kan du netop se, at der er flere gode til rigtigt fornuftige priser. Men vil du have den samme kvalitet som i fitnesscenteret, og skal komforten være lige så høj, så skal du forberede dig på at skulle have den lidt større pung op af lommen. Det gælder, hvad end du ønsker en Kilberry crosstrainer, en Jula crosstrainer eller en Hyra crosstrainer. De dyre crosstrainere kommer oftest med en god kvalitet, men det betyder på ingen måde, at de billige rosstrainere dermed er dårlige.
Med de dyre crosstrainere vil du dog ofte opleve, at træningsglæden er større, og at udstyret virkelig er i orden og kan holde længe. Derfor er det også ofte en ganske solid investering, når du vælger at kaste penge efter en lidt dyrere crosstrainer.
Testkilder
Vi har ikke selv været ude og teste de forskellige crosstrainere i denne crosstrainer test. Vi har derimod gennemgået en række tests og en hel masse forbrugeranmeldelser og herefter skabt et samlet overblik over alle de maskiner, der har opnået de bedste crosstrainer testresultater i nyere tid.
Pricerunner (2019)
Pricerunner har lavet en omfattende crosstrainer test, hvor de har vurderet Sole Fitness E35 som én af de bedste i testen, hvor de kalder den det bedste elitevalg.
Nordens største test af crosstrainere (2016)
Denne omfattende crosstrainer test af 14 forskellige modeller tildelte Sole Fitness E35 titlen som den bedste i test.
Samme crosstrainer test pegede også på Xterra 3.9 som det bedste mellemvalg.
Best-i-test.nu
Det norske site har kåret Titan Life Athlete C55 som det bedste budgetvalg og roser den blandt andet for, at der til trods for den lave pris, alligevel er formået at få et solidt svinghjul ind i maskinen samt hele 12 træningsprogrammer.
Se også denne artikel: Hometrainer Test | De bedste Zwift hometrainere
Kigger du på ny cykel: Cross cykel eller gravel cykel | Test af de 10 bedste allround cykler
Læs også Crosstrainer guide – Derfor skal du vælge en crosstrainer udgivet af kondition.dk.
Denne side er anmeldt af: Celina E. Andersen Rating 5/5