Grafikkort test-guide: Komplet guide til køb af grafikkort

Ifølge vores research & analyse Vi har udvalgt produkter, der scorer højt på de parametre, vi vurderer dem på, men ikke en udtømmende liste over alle produkter på markedet.

ANNONCER

Artiklen er baseret på research, men indeholder sponsorerede elementer herunder annoncelinks, hvorfor artiklen skal betragtes som en annonce.

Grafikkort test-guide: Komplet guide til køb af grafikkort

Udvælgelsen af produkter sker på baggrund af analyser og research..., men artiklen inkluderer kun produkter, der udbydes af vores kommercielle partnere. Artiklen er derfor en annonce. Læs her hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker rækkefølgen af vores produkter. Som udgangspunkt indeholder vores artikler eksterne tests og anmeldelser frem for egne tests. Læs mere

Når du skal have fat i et nyt grafikkort, er der mange modeller at vælge imellem, og det er ikke altid nemt at finde rundt i, hvad de hver især kan og hvilken model, der er den bedste for dig.  

I vores artikel har vi fundet de bedste grafikkort på markedet, og vi gennemgår både fordele og ulemper samt specifikationer omkring de forskellige modeller, så du kan tage det rigtige valg afhængig af, om du skal redigere videoer, streame dit spil eller i forbindelse med arbejdsopgaver. 

OBS: Denne artikel fremhæver lige nu Vores artikel fremhæver i øjeblikket kun tidligere udvalgte produkter, som enten ikke er tilgængelige længere eller er udsolgte. Vi er opmærksomme på problemet og er i fuld gang med at lave ny research, så du kan få et overblik over de bedste produkter på markedet inden længe - de er lige om hjørnet.

Hvad skal du være opmærksom på, inden du køber nyt PC grafikkort?

Sådan udvælger og vurderer vi produkter

I denne artikel gennemgår vi en række anerkendte og populære produkter, som vi har fundet gennem dybdegående research og analysearbejde. Produkterne du finder i artiklen forhandles ved en eller flere af vores partnere, som typisk listes op i pristabeller, så du kan finde den bedste pris på det produkt, du leder efter. Selvom disse partnerskaber kan influere udvalget af produkterne i artiklen, beror vores anbefalinger af en samlet vurdering af produktet.

Vi vurderer og sammenligner produkter i artiklen på:

    1
  • Eventuelle officielle og upartiske produkttests
  • 2
  • Kundernes mening om produktet
  • 3
  • Produktets specifikationer, egenskaber samt fordele og ulemper
  • 4
  • Garantier, service og omdømme hos forhandleren
  • 5
  • Indsigt og viden om vores læseres præferencer

Disse parametre holder vi op imod pris og kvalitet og kommer med vores subjektive vurdering og anbefalinger til dig som læser. Det er her vigtigt at være opmærksom på, at artiklen ikke er en rangering af produkterne, men en gennemgang af markedets bedste produkter til brugernes behov.

Vores labels såsom “Bedst i budgetklassen”, “Bedste trådløse model” ,“Høj værdi for pengene” osv. - er en individuel, uafhængig vurdering af den research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

Hvad skal du overveje, før du køber

  • RAM: RAM er computerens korttidshukommelse og løber du tør for RAM, bliver computeren sløv. Typisk er 6-8 GB RAM fint til hverdagsbrug på computeren, mens tunge programmer og spil gerne skal bruge 12-15 GB.
  • CPU eller GPU: Central Processing Unit (CPU) kører dine programmer og er mere effektiv med flere cores, så du kan køre flere programmer samtidig. Graphic Processing Unit (GPU) er en specialiseret enhed, der processerer grafikken i dine spil og redigeringsprogrammer. GPU’en frigiver plads hos CPU’en, så den kan udføre andre opgaver. Hvis du spiller hurtige spil som first-person shooters eller MMORPGs er det godt at opgradere CPU’en først. Spiller du Open World eller RPGs er det en fordel at opgradere GPU’en først.
  • PCI Express: En PCI er en bus, som binder komponenterne i computeren sammen med motherboardet og lader dig skifte dem ud efter behov. Jo højere hastighed bussen har, jo bedre kan den videregive oplysninger mellem elementerne. Du kan få PCI Express i 3.0 og 4.0, hvor 4.0 giver hurtigere loading samt et boost til SSD’en.
  • Billedkvalitet: Grafikkort fås i forskellige kvaliteter, og det er derfor også en fordel at overveje, hvad dit behov er. Gamer du hver dag og skal derfor bruge QHD eller 4K, eller er det nok for dig med Full-HD? Hvad er opløsningen på din computerskærm og kan den vise den høje kvalitet?

arrow-more

Hvad er et grafikkort?

Et grafikkort er en udvidelse til din computer, der renderer billeder til skærmen, og som både kan bruges til gaming, ray tracing og grafisk arbejde. 

I alle computere sidder der et motherboard, hvor du kan sætte forskellige komponenter i, som får computeren til at køre, og her er grafikkortet den del, som sørger for at vise billederne på skærmen. 

Et grafikkort ligner en mindre version af et motherboard og er en lille kredsløbsplade, som har en processor, RAM samt andre komponenter. 

I daglig tale kan grafikkortet omtales som GPU (graphic processing unit), men i virkeligheden er GPU er ikke selve grafikkortet, men en komponent på det. 

Som standard kan grafikkortet rendere 2D grafikker såsom vinduer og dokumenter, men de bedste grafikkort kan skabe realistiske 3D billeder i høj opløsning. Derfor er de uundværlige, hvis du skal lave grafisk arbejde såsom billed- og videoredigering eller hvis du skal spille computerspil.

Nyere grafikkort kan udføre ray tracing, der er en form for 3D grafik. Med denne teknik bliver hver scene renderet ved at følge lysets skær og gengive det naturlige skær på materialer og overflader realistisk. Nogle spil kan allerede udnytte denne teknik og det giver en enormt naturtro spiloplevelse. 

Læs mere her.

Gode råd til valg af PC grafikkort

Når du skal på jagt efter et nyt grafikkort, er det vigtigste at have styr på, hvilken slags computer du er ved at bygge og hvilke behov og ønsker du har til grafikkortet. 

Husk CPU’en

Selvom grafikkortet er et vigtigt element i din computer, så er det vigtigt ikke at bruge hele budgettet her og glemme CPU’en. Hvis du prioriterer grafikken over CPU, så kan du få en syntetisk høj læsning af kvaliteten, men opleve at dit spil ikke glider helt lige så godt i realiteten. 

Prioritér hukommelsen

De fleste kort har 6GB hukommelse, men det er klart at foretrække at vælge et kort med minimum 8GB, hvis du skal spille i 1080p. Spiller du med alle indstillingerne på max eller har de en meget høj opløsning som for eksempel 4K, så er det bedst at vælge et grafikkort med mere end 8GB. 

Læg mærke til opløsningen på din skærm

De fleste grafikkort er helt fine til at spille med en opløsning på 1080p med 30-60 fps. Har du en 4K monitor og høj detaljeringsgrad i dit spil, skal du bruge et bedre grafikkort. 

Omvendt er der heller ingen grund til at bruge penge på et super godt grafikkort, som du ikke kan få fuld glæde af, fordi din monitor ikke understøtter den høje billedkvalitet. 

Det samme gælder opdateringshastigheden på skærmen. Har din skærm en 3-cifret opdateringshastighed, skal grafikkortet være kraftigere, end hvis din skærm maxer ud på 60 Hz og 1080p.

Sørg også for, at kortet understøtter det antal skærme, som du har. Læg derfor mærke til antallet og typen af porte i grafikkortet.

Tænk over plads og strøm

Grafikkort fås i forskellige størrelser, så hav det med i tankerne, hvor meget plads du har i computeren til at sætte et grafikkort ind og gå efter et grafikkort, hvor målene passer.

Derudover skal din strømforsyning have nok watt og tilkoblingsmuligheder til overs, til at grafikkortet kan være der. 

Hold dig fra dual kort

De fleste spil understøtter efterhånden ikke længere multi-card SLI eller CrossFire opsætninger. Derfor er det en fordel at gå efter et single kort i stedet for et dual. 

Sats ikke på overclocking

Mange grafikkort lader dig ændre ydeevnen uden at gå på kompromis med stabilitet og brugervenlighed. Det kalder man overclocking. 

Det er dog en dum idé at købe et lidt mindre kraftfuldt grafikkort og satse på at forbedre ydeevnen med overclocking, da de fleste grafikkort ikke har plads til mere end 5-10 % overclocking. Derfor kan det bedre betale sig at købe et mere kraftfuldt grafikkort.

Hvad er dit budget?

Selvfølgelig spiller dit budget også en rolle i, hvilket grafikkort du skal vælge. Grafikkort fås i alle prisklasser. Oftest er det tilstrækkeligt med ét i en lavere prisklasse, medmindre du skal have et toppræsterende grafikkort. 

Understøtter det VR, Ray tracing og AI?

Hvis du vil bruge computeren til VR, skal du sørge for, at det understøtter funktionen og er VR-klar. Det samme gør sig gældende for ray tracing og AI, hvis dit spil bruger funktionerne. 

Udseende og lys

En del grafikkort fås med fede designløsninger og RGB LED-lys. Alt efter hvordan dit setup ser ud, kan det være, du har nogle specielle ønsker til udseendet af grafikkortet. 

Læs mere her: Tom’s HardwarePC Gamer

Hvordan er grafikkortene blevet testet?

Grafikkortene er udsat for en række tests, der giver et simuleret billede af ydeevnen. De individuelle tests er udvalgt på baggrund af 3DMark benchmark også kendt som gamerens benchmark. 

Den første test skal stresse grafikkortets egenskaber ved en opløsning på 4K. For at testen kan køre problemfrit skal grafikkortet have mindst 3GB videohukommelse (VRAM). Herefter testes DirectX 12 benchmarket også ved 4K. Her skal grafikkortet mindst have 4GB videohukommelse (VRAM). Efter disse tests får grafikkortet en generel score og en score på grafikken. Jo højere scoren er, jo bedre er grafikkortets ydeevne i forhold til andre.

Derefter testes grafikkortet med en V-Ray test, der måler, hvor godt kortet kan klare path tracing. Det er en teknik, der er ofte brugt i 3D rendering og animationer. Den næste test er LuxMark, der måler hvor godt grafikkortet kan håndtere OpenCL-baserede engines. 

FurMark testen tester, hvad kortet kan holde til, så du kan få en idé om, hvor godt det klarer en fyldt renderingskø over længere tid.

Dernæst testes kortet på stabilitet. Grafikkortet testes ud fra tre opløsninger: 1080p, 4K og 8K. Den måler antal frame rates ved hver af de tre opløsninger. 

Efter de simulerede tests, bliver grafikkortet testet ved at spille en række spil for at få et mere reelt billede af ydeevnen. Resultatet fra disse tests bliver gjort op i antal gennemsnitlige frame rates.

Så testes mulighederne for at bruge ray tracing og AI, inden overclocking og varmeafledning bliver testet. Grafikkortet maxes ud i forhold til strømgrænser, spændinger, GPU clocks og memory clocks. Så bliver der gradvist skruet ned for det hele, indtil kortet rammer et punkt, hvor det er 100 procent stabilt over en serie af spil.

Endelig bliver kortet nulstillet til fabriksindstillingerne og så testes det igen med en fyldt renderingskø for at måle temperaturen på enheden over 10 minutter. Det måles både med et termometer og med et termisk kamera, så man kan se varmens vej rundt og hvor den opbygges henne. 

Læs mere her: PCMag

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.

I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

Ekspert- og testkilder

Testberichte.de

Testberichte.de er Tysklands største uafhængige forbrugerportal til kompetente købsbeslutninger. De gør produkter sammenlignelige ved at udarbejde testresultater fra 500 tysksprogede magasiner, relevante købers meninger og tekniske data.

Testberichte.de har samlet testrestultater om MSI GeForce RTX 2070 Super Gaming, MSI GeForce RTX 3070 SUPRIM og Gigabyte GeForce GTX 1660 SUPER OC 6G

Testen af MSI GeForce RTX 2070 Super Gaming er udført: december 2019

Testen af MSI GeForce RTX 3070 SUPRIM er udført: juni 2021

Testen af Gigabyte GeForce GTX 1660 SUPER OC 6G er udført: november 2019

Du kan se testen af MSI GeForce RTX 2070 Super Gaming her.

Du kan se testen af MSI GeForce RTX 3070 SUPRIM her.

Du kan se testen af Gigabyte GeForce GTX 1660 SUPER OC 6G her.

The Guru of 3D

The Guru of 3D er en fanside, der skriver om nyheder og de seneste udviklinger i den interaktive underholdningsindustri. Siden beretter om og anmelder udstyr til PC entusiasten og gameren.

The Guru of 3D har anmeldt ASUS Radeon RX 6700 XT STRIX OC den 17. marts 2021.

Du kan læse anmeldelsen her.

Tweaktown

Tweaktown.com er et tech website, der skriver om tech og gaming og anmelder det nyeste udstyr indenfor området.

Tweaktown har anmeldt ASUS Radeon RX 6700 XT STRIX OC den 1. april 2021.

Du kan læse anmeldelsen her.

Trusted Reviews

Trusted Reviews er et team af ekspert anmeldere, der tester produkter inden for teknologi og gaming for at give grundige, upartiske og selvstændige råd inden køb af et produkt.

Trusted review har anmeldt ASUS GeForce RTX 2060 Dual OC den 9. juli 2019.

Du kan læse anmeldelsen her.

Kundeanmeldelser

Amazon

Amazon er en af verdens største webshops på nettet, hvor du kan købe et væld af forskellige produkter fra hele verden. Hovedkvarteret ligger i Seattle, USA, men det er i dag et verdensomspændende brand. Fra Amazon har vi medtaget forskellige forbrugeranmeldelser. Amazon tilbyder forbrugerne, at de kan give produkterne på siden bedømmelser ud af 5 stjerner og knytte en kommentar til deres vurdering. Anmelderne opdateres løbende, som flere forbrugere giver deres mening til kende. 

MSI GeForce RTX 2070 Super Gaming er bedømt til 4,6 stjerner. MSI GeForce RTX 3070 SUPRIM er bedømt til 4 stjerner. Gigabyte GeForce GTX 1660 SUPER OC 6G er bedømt til 4,7 stjerner. ASUS GeForce RTX 2060 Dual OC er bedømt til 4,7 stjerner. 

Anmeldelserne er indhentet: juni 2021

Du kan læse anmeldelserne af MSI GeForce RTX 2070 Super Gaming her.

Du kan læse anmeldelserne af MSI GeForce RTX 3070 SUPRIM her.

Du kan læse anmeldelserne af Gigabyte GeForce GTX 1660 SUPER OC 6G her.

Du kan læse anmeldelserne af ASUS GeForce RTX 2060 Dual OC her.

FAQ

Hvilket grafikkort er bedst?
Vi har kåret MSI GeForce RTX 2070 Super Gaming som testvinderen på vores liste, da modellen er lydsvag ved tomgang og stille under belastning samt giver en god performance under gaming til og med QHD. Modellen har 8 GB RAM, PCIe 3.0, CPU hastighed på 1605-1800 MHz og 2560 CUDA kerner.
Grafikkortene er udvalgt på baggrund af forskellige tests, hvor nogle af modeller er testet af anerkendte ekspertanmeldere, mens andre modeller er udvalgt på baggrund af anmeldelser fra forbrugere.
Hvordan vælger man et grafikkort?
Når du skal vælge et grafikkort, bør du vælge ud fra dine behov og dit budget. Herunder en det en fordel at være opmærksom på hukommelse/RAM, din monitors opløsning samt hvor meget plads du har til grafikkortet i computeren.

Tidligere anmeldte produkter – nu udgået

ghost-img

Nedenfor finder du produkter, som vi tidligere har belyst. Det har ikke været muligt for os at identificere forhandlere af disse modeller, men vi har beholdt dem i artiklen, såfremt informationen skulle være til gavn for dig som læser.

Gigabyte GeForce GTX 1660 SUPER OC 6G

ASUS Radeon RX 6700 XT STRIX OC - gaming grafikkort

ASUS GeForce RTX 2060 Dual OC - det budgetvenlige valg

MSI GeForce RTX 3070 SUPRIM

MSI GeForce RTX 2070 Super Gaming - Testvinder

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme