Fugtstyret ventilator – her får du de bedste i test

Fugtstyret ventilator – her får du de bedste i test
Udgivet 10.04.2020|Senest redigeret 13.04.2020 | Denne artikel indholder reklamelinks

Uanset hvor du befinder dig, er det altid vigtigt, at der er et godt indeklima. Hvis der er et godt indeklima i dit hjem, så vil du også mindske risikoen for forskellige sygdomme og problemer med vejrtrækning. Du kan sikre et godt indeklima på flere forskellige måder, og én af dem er ved at investere i en fugtstyret ventilator. På den måde vil du nemlig få et produkt, som kan sørge for, at der ikke kommer fugt i dit hjem. 

Der er flere aktiviteter i hjemme, som er med til at danne fugt. Når du laver mad bliver der dannet fugt, ligesom der i høj grad bliver dannet fugt når du går i bad eller laver mad. Derfor er det vigtigt, at du slipper af med fugten, så den ikke sætter sig fast i fx vægge, hvor den kan danne skimmelsvamp og mug. I denne oversigt vil du kunne læse om nogle af de bedste fugtsyrede ventilatorer fra test, som du kan finde på markedet i dag.

Fugtstyret ventilator – her får du de bedste i test

forbruger-test.dk

Cata E100 – specielt egnet til badeværelset 

Cata E100 – specielt egnet til badeværelsetDen første badeværelsesventilator i denne test er en Cata E100. Cata har indtaget en position i toppen på markedet, og det skyldes udelukkende deres evne til hele tiden at udvikle og forudse markedet. Det spanske mærke er særdeles kendt for deres høje kvalitet og konkurrencedygtige produkter. Når du køber denne Cata E100 ventilator, er det naturligvis også ovenstående, du kan regne med at få. Du får her en ventilator, som gør sig bedst på badeværelset, hvor den vil suge fugten efter dit brusebad. 

Modellen er desuden nem at vedligeholde. Den har en frontplade af glas, som du nemt kan tage af, når det er tid til rengøring. Desuden kan du selv indstille timeren, og så vil ventilatoren automatisk slukke, når tiden er gået.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

 

Cata X-Mart 15 - Fugtstyret ventilator med hygrostat

Cata X-Mart 15 - Fugtstyret ventilator med hygrostatDen næste ventilator i denne test er også fra mærket, Cata. Det er en meget enkel model, hvor fronten er fremstillet i rustfrit stål. Det betyder, at den kan holde i lang tid, såfremt du yder lidt vedligeholdelse på den. Hvis du vælger at købe denne Cata X-Mart 15, får du en ventilator, som har indbygget hygrostat og timer. Det betyder, at du kan sætte ventilatoren til at køre mellem 3 og 15 minutter, og du kan selv vælge, hvor meget fugt maskinen skal fjerne fra 40% til 95%.

Selvom ventilatoren er meget effektiv, vil du hurtigt finde ud af, at den ikke larmer ret meget. Den har nemlig et lydniveau ned til 38dB. 

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

 

Fresh fresh s125 ht – automatisk ventilator 

Fresh fresh s125 ht – automatisk ventilator Fresh er et af de mest kendt og bedste leverandører indenfor boligventilation. Oprindeligt er det et svensk mærke, men det er i dag ejet af en større engelsk virksomhed. Du kan vælge mellem en lang række forskellige systemer og produkter fra Fresh. 

Når du vælger at købe en Fresh fresh s125 ht, vil du være sikret optimal ventilation på dit badeværelse. Den automatiske fugtsyring gør nemlig, at ventilatoren selv vil gå i gang, når fugten på badeværelset kommer op over det indstillede niveau. Her kan du selv vælge, hvilket niveau ventilatoren skal starte på fra 50% til 90%. Du kan desuden indstille tiden til mellem 2 min. Og 30 min.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

MURO fugtstyret ventilator MU4065 MURO100 – perfekt til mindre rum

MURO fugtstyret ventilator MU4065 MURO100 – perfekt til mindre rumDu bør overveje at købe denne ventilator, hvis du har brug for ventilation på dit badeværelse eller i mindre rum, som den egner sig perfekt til. Den har indbygget fugtsensor og timer, som du selv kan indstille og tilpasse, som det passer dig. Det gør, at du kan indstille ventilatoren til selv at gå i gang, når luftfugtigheden når en bestemt procentdel.  

Når du skal installere denne ventilator, skal du enten koble den på en lyskontakt eller en separat kontakt, eller du kan vælge at styre ventilatoren gennem fugtstyringen. Det vil sige, at ventilatoren bliver startet, når rummets luftfugtighed overskrider den indstilling, som du har valgt, eller når du aktiverer ventilatoren på kontakten. Maskinen kan desuden udsuge fugt direkte gennem en mur.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

S&P EDM 100 CHZ – Støjsvag ventilator

S&P EDM 100 CHZ – Støjsvag ventilatorMed denne ventilator får perfekt udsugning til dit badeværelse og andre mindre rum i dit hjem. Fordelen ved denne model er, at du kan montere den i både væggen og i loftet, og den kan passe i Ø100m ventilationsrør eller lignende. Det er en meget støjsvag ventilator, som kan suge effektivt gennem loft, væg eller kanaler. 

Når du vælger en ventilator med kuglelejer, betyder det, at den har længere levetid, og at motoren kan holde til mere. Det er specielt en fordel for dig, hvis du har brug for, at din ventilator ofte er tændt og i gang.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

S&P Silent 100 CHRZ – hygrostatfunktion samt lavt energiforbrug

S&P Silent 100 CHRZ – hygrostatfunktion samt lavt energiforbrugDen næste ventilator i denne test er er en meget lydsvag badeværelsesventilator, som du kan få leveret med indbygget hygrostat og elektronisk timer. Det betyder, at den velegner sig specielt til badeværelset, toilettet eller andre små rum i hjemmet. 

Den indbyggede hygrostatfunktion gør, at ventilationen automatisk starter, når lufthastigheden når op over det niveau, som du har indstillet. Derefter vil ventilatoren køre i mellem 1 minut og 30 minutter – alt efter hvad du har indstillet.

Sidst men ikke mindst har ventilatoren et meget lavt energiforbrug på kun 8 W.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

 

S&P Silent 100 CHRZ – kraftig ventilator med flot design

S&P Silent 100 CHRZ – kraftig ventilator med flot designDen næste model du kan læse om i dette testoverblik, er nok en kraftigste, den flotteste og den mest støjsvage model på markedet i dag. I serien kan du selv vælge, om du vil have en ventilator med eller uden hygrostat. Denne model har både timer og hygrostat indbygget. Du kan nemt navigere rundt i indstillinger af timer og hygrostat på den udvendige side af ventilatoren, så du er fri for at tage skjoldet af, når du skal ændre noget. 

Timeren bestemmer hvor lang tids efterløb der er, efter du har slukket lyset. Det vil altså sige, hvor lang tid ventilatoren skal blive ved med at køre. 

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Hygrostaten er påvirket af, hvor meget fugt der er i det pågældende rum. Når du går ind i badet og tænder for det varme vand, så vil ventilatoren selv starte, fordi fugtigheden stiger. Når du så går ud af badet, hvor du er i gang med at tørre dig, så vil ventilatoren selv slukke, når den er færdig med at fjerne fugten fra rummet. På den måde kan det altså være en god investering at bruge lidt ekstra penge på en ventilator med indbygget hygrostat. 

Silent 100 CHRZ har flere fordele i forhold til de konkurrenter, som den har på markedet. Den er væsentligt stærkere, den er nem at vedligeholde og så siger den ikke ret meget. Den har et støjniveau på kun 26 db, hvor mange af de andre modeller på markedet har et støjniveau på 40 db. 

Vedligeholdelsen af produktet er let, da du nemt kan tage skjoldet af. Hvis ventilatoren har været brugt i et par år, vil der samle sig en masse støv i den, og den vil blive beskidt. Her tager du blot risten af, og giver den en tur i din opvaskemaskine eller med opvaskebørsten. Resten af ventilatoren rengør du blot med en våd klud. Så er den så god som ny igen. 

Ventilatoren er desuden lukket på bagsiden, så du ikke skal være bekymret for, om den kolde luft kommer ind fra bagsiden og køler dit rum ned. Der kommer altså kun luft den ene vej og ikke den anden vej. 

Energiniveauet lyder på 8 watt, og kigger man på konkurrenterne på dette punkt, vil de bruge mellem 15 og 20 watt, når de kører. Det vil sige, at den både er energibesparende samtidig med, at den er meget kraftigere end de øvrige. 

S&P Silent 200 CHZ – ventilator i moderne design

S&P Silent 200 CHZ – ventilator i moderne designDenne model er fra samme serie som ovenstående produkt, men kommer altså i et mere moderne design. Netop designet vil være den største forskel fra denne model til andre på markedet, da S&P Silent 200 CHZ har en helt hvid og plan overflade, hvor man altså ikke kan se ventilatoren. Når du køber denne designmodel, vil du få et par forskellige farvesticks med, så du selv kan vælge, hvilken farve den skal fremstå med. Det er altså en god løsning for dig, hvis du går op i, hvordan tingene ser ud. 

Du får altså her en dobbeltisoleret ventilator, som ikke skal jordes og som har en meget lydsvag motor. Du kan montere denne ventilator i både væg og loft, og den har et flot og moderne design.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

 

Vortice Punto M100 – effektiv løsning til mindre rum 

Vortice Punto M100 – effektiv løsning til mindre rum Dette er en serie af forskellige ventilatorer, hvor du kan vælge mellem flere forskellige modeller til at montere i mur, loft eller vindue. Det er altså en god og effektiv løsning, når det kommer til badeværelser, toiletter eller andre mindre rum.

Du får her mange funktioner samlet i ét produkt. Du vil blandt andet kunne indstille timeren på mellem 3 og 20 minutter. Den indbyggede hygrostat vil sørge for, at ventilationen vil gå i gang, når luftfugtigheden overskrider det niveau, som du har indstillet. 

Derudover kommer den også med bevægelsesføler og timer, automatisk spjæld og en motor med kuglelejer.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

 

S&P Silent 300 CHRZ – ventilator med kontraspjæld 

S&P Silent 300 CHRZ – ventilator med kontraspjæld Med denne model får du en ventilator, som er specielt designet til at blive installeret på dit badeværelse, toilet eller andre små rum, hvor du ønsker ventilation men med et meget lavt støjniveau. Du kan være sikker på, at den kolde luft udefra ikke kommer ind i dit badeværelse og gør rummet koldt. Der er nemlig et indbygget kontraspjæld, så luften kun kommer den ene vej.

Her får du en meget effektiv ventilator, som kan udsuge op til 280m3 pr. time. Hvis det ikke er nok til dig, kan du vælge luksusmodellen med ekstra sugestyrke, som vil kunne suge 320 m3 pr. time. 

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Det er nemt for dig at se, hvornår sugeren er tændt. Der vil nemlig lyse en lille lampe, som er en indikation på aktivitet. 

Som tidligere nævnt, er dette en serie af forskellige ventilatorer. Denne CHRZ model har en indbygget hygrostatfunktion, som hele tiden måler, hvor høj luftfugtigheden i rummet er. Du kan selv indstille, hvornår ventilatoren skal gå i gang, og så vil den starte automatisk. 

Du kan tilslutte kontaktindgangen til afbryderen, som vil tænde lyset eller en anden separat afbryder. Det betyder, at når den bliver aktiveret, vil ventilatoren starte med at suge. 

Denne model har også efterløbstid, som du kan indstille mellem 2 og 20 minutter. Timeren vil blive aktiveret, hvis kontaktindgangen ikke er aktiveret længere, eller hvis hygrostaten måler, at der ikke kan suges mere fugt ud. Her er det hygrostaten, som bestemmer mest. Det skal du forstå på den måde, at hvis timeren løber ud, men der stadig er for høj luftfugtighed i rummet, så vil ventilatoren ikke stoppe. Det er først når fugten er lav nok, at timeren vil starte på efterløbstiden, og først derefter vil ventilatoren stoppe. 

Ecoair 100 mm – beregnet til hverdagsbrug

Ecoair 100 mm – beregnet til hverdagsbrugEcoair 100 mm er én af de mange ventilatorer i Ecowatt Serien. Det er en ventilator, som du kan få glæde af i dit køkken, vaskerum eller badeværelse. Den er beregnet til normal hverdagsbrug, og den har et meget lavt lydniveau, så den ikke generer dig under fx madlavning. 

Når du køber denne model, skal du være klar over, at den skal installeres af en autoriseret el-installatør. Desuden får du frontstykker med til ventilatoren i forskellige farver, som du kan udskifte som det passer dig. 

Her får du meget mere end blot en ventilator til dit hjem. Du vil få den mest trykstærke ventilator på markedet, en minicentrifugal blæsemotor, som du nemt kan afmontere og gøre ren, meget lavt støjniveau og energiforbrug og sidst men ikke mindst, et meget diskret design, som vil passe ind i ethvert moderne hjem.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Bosch Vent 2000 D – ventilation direkte i husmuren

Bosch Vent 2000 D – ventilation direkte i husmurenDen næste ventilator i denne test er fra Bosch. Bosch er et velkendt mærke, som går ind for høj kvalitet, holdbarhed og pålidelighed. I denne model får du automatisk drift, som vil blive styret af en indbygget fugtsensor. Det er med til at skabe et sundt og godt indeklima. Samtidig med det, vil du også opnå høj besparelse. 

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Mange boliger bliver i dag bedre isoleret og dermed tættere. Det er der mange fordele ved, men det kan være et problem, når du gerne vil have frisk luft ind og fugten ud. Hvis du åbner vinduerne eller døren, så vil varmen forsvinde og der vil ryge støv, pollen, insekter og meget andet ind i din bolig. Når du installerer en Vent 2000 D fra Bosch, kan du automatisk få frisk luft ind i din bolig. Det vil betyde, at du får et meget bedre indeklima. 

Modellen fungerer ved, at ventilatorerne blive boret direkte ind i husmuren. Først limes et rør ind i hullet i husmuren, og her bliver de forskellige elementer som fx ventilatoren og støvfilter sat ind. 

Anlægget fungerer ved, at ventilatorerne arbejder i par, hvor den ene suger luften ind, mens den anden blæser luften ud. Udblæsningsluften vil først varme den ene ventilators varmeveksler op, hvorefter ventilatorerne vil skifte retning. Varmen vil nu blive overført til den friske luft som bliver blæst ind i boligen. Det betyder, at din varmeregning vil blive markant lavere, fordi systemet sikrer op til 90% varmegenvinding. 

Du kan indstille varmeanlægget, så det styres automatisk af den indbyggede fugtsensor, eller du kan betjene det manuelt på betjeningspanelet. Her kan du sætte anlægget på dvale, sommerdrift og styre hastigheden på ventilatorerne. Panelet vil også give dig en indikation på, hvornår det er tid til at udskifte filtrene eller støvsuge dem. I øvrigt er vedligeholdelse let og hurtigt ordnet. 

Med dette Bosch ventilationsanlæg, får du altså et effektivt anlæg, som er let og hurtigt at installere. Derudover fremstår det meget diskret i hjemmet.

Cata Ventilator B10 med timer – billig men god

Cata Ventilator B10 med timer – billig men godHer får du en badeværelsesventilator med timerfunktion, som du kan tænde og slukke sammen med lyset eller separat. Ligesom på mange af de andre ventilatorer i denne test, får du også her mulighed for at indstille ventilatoren til selv at slukke efter et bestemt antal minutter. På denne model kan du selv vælge, at den skal slukke efter 3-15 minutters efterløb. Det betyder, at fugten hurtigt vil blive reduceret, og at lugten også forsvinder. 

Modellen er udført i hvidt plastik, og den har en standard motor. Desuden befinder den sig i den lavere ende af prisskalaen, så alle kan være med.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

 

Cata X-MART matic 10 inox T – ventilator i rustfrit stål

Cata X-MART matic 10 inox T – ventilator i rustfrit stålHer får du en ventilator, som vil passe ind i ethvert hjem. Fronten er nemlig fremstillet i rustfrit stål, så designet er enkelt og meget holdbart. Fronten har desuden en automatisk åbning og lukning. Det vil sige, at når udsugningen aktiveres, vil fronten automatisk bevæge sig 16 mm ud, og vil automatisk bevæge sig tilbage til start, når udsugningen er færdig. 

Modellen egner sig specielt til badeværelser, køkkener, mødelokaler eller andre rum, hvor et godt indeklima er essentielt.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Centrifugalventilator EBB Design 250 T med timer – skjult ventilator

Centrifugalventilator EBB Design 250 T med timer – skjult ventilatorDen 15. Ventilator i denne oversigt er en Centrifugalventilator EBB Design 250 T. Her kan du selv vælge, om du vil købe modellen med automatisk timer eller ikke. Det er en meget støjsvag og effektiv ventilator, som du kan bruge på badeværelser, toiletter eller i andre mindre rum i hjemmet eller på en arbejdsplads. Den kan blive monteret i ydermuren, så den bliver skjult.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Kriss Klimat K7 Ventilator – multifunktionsventilator

Kriss Klimat K7 Ventilator – multifunktionsventilatorHer får du alt, hvad du skal bruge i ét produkt. Dette er nemlig en multifunktionsventilator, som du både kan bruge på dit badeværelse, opholdsrum eller som en form for energibesparende varmeflytter. Du kan nemt og hurtigt ændre ventilatorens funktion, så den passer til lige præcis det, som du har brug for.  

Når du løfter det runde frontdæksel, vil du hurtigt se, at klimaanlægget har seks forskellige valgmuligheder i forhold til udluftning. Den er blandt andet godkendt til, at du kan bruge den i vådrum som fx badeværelse eller vaskerum. Her skal du blot montere anlægget på ydervæggen eller i loftet, og gerne et sted som har adgang til en separat og isoleret kanal.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

 

Anlægget har desuden fået indbygget en elektronisk termostat som gør, at anlægget selv kan føle og flytte overskydende varme fra din stue, hvor brændeovnen er i gang og ind til dit soveværelse ved siden af, som ikke får noget varme ellers. Her bør du montere anlægget på væggen eller mellem to etager. 

Klimat K7 har selvjusterende fugtstyring. Det betyder, at når den indbyggede sensor mærker fugt i et rum, vil ventilatoren gå i gang og ventilere luften med en passende hastighed, så fugten hurtigt forsvinder. 

Hvis du har sat dit klimaanlæg op i sommerhuset, vil du være sikker på, at du kommer op til et friskt indeklima og undgår indelukket og dårlig luft, fordi du ikke har været der i lang tid. Anlægget vil nemlig selv gå i gang, selvom du ikke er til stede. 

Med alle de funktioner tænker du nok, at sådan et ventilationsanlæg må fylde meget og larme meget, men her tager du fejl. Det er ekstremt lydsvagt og måler mellem 17 db og 25 db. 

Sidst men ikke mindst vil du med dette anlæg kunne reducere din varmeregning markant. Den har nemlig et ubetydeligt energiforbrug på maksimalt 3 watt, som svarer til 58 kr. om året.

Duka ventilation Pro 90TH – enkelt og stilrent design

Duka ventilation Pro 90TH – enkelt og stilrent designHvis du køber denne Duka ventilation Pro 90TH får du yderst høj kvalitet og et meget stilrent design, som vil passe ind på ethvert badeværelse. Ventilatoren er med kuglelejer, så du er garanteret at kunne bruge den i lang tid. Selvom den er meget effektiv, så bruger den ikke ret meget strøm, og derfor er dette en god og fordelagtig løsning for dig. 

Her kan du også selv indstille fugtniveauet. Når fugtniveauet rammet det tal, som du har indstillet, vil ventilationen automatisk gå i gang, ligesom det vil stoppe igen, når fugtniveauet er under det valgte igen. Du kan også selv indstille tiden mellem 2 og 30 minutter. 

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

 

Ventilatoren er udstyret med et lukkespjæld på bagsiden, som er lavet i folie. Det gør, at der ikke kommer kold luft ind, når ventilatoren ikke kører. Hvis du ønsker at montere din ventilator i loftet, er det vigtigt, at du afmonterer lukkespjældet. På den måde er du sikker på, at der kommer god ventilation selvom ventilatoren er slukket. Du vil også undgå, at der bliver dannet kondens. Det vil nemlig ikke være godt, for det kan løbe ned i motoren og ødelægge den. 

Selvom du måske godt selv kan finde ud af at montere ventilatoren, så kan det være en fordel for dig at få en autoriseret elektriker til det. Hvis du får en autoriseret elektriker til at montere og tilslutte din ventilator, så vil du nemlig få fem års garanti på den og hvis ikke, så vil din garanti bortfalde.

Duka EL 700 TH – tidsløst design perfekt til badeværelset

Duka EL 700 TH – tidsløst design perfekt til badeværelsetØnsker du at designe dit badeværelse med tidsløse og effektive elementer? Så bør du overveje Duka EL 700 TH som ét af dine elementer. Her får du nemlig en ventilator i et tidsløst design, og som er perfekt til ventilationen på dit badeværelse. 

Du kan selv indstille tids- og fugtstyringen, så det passer til dine behov. Det betyder, at du kan fugtindstille den til mellem 60% og 90% fugtighed, og så vil ventilatoren selv gå i gang, når luftfugtigheden når den grænse. Tiden kan du indstille til mellem 2 og 30 minutter. Hvis sensoren i ventilatoren oplever, at der skal suges mere luft ud, end hvad du har indstillet, så fortsætter ventilatoren med at køre, indtil fugtigheden har det rette niveau igen. 

Du kan montere Duka EL 700 TH både lodret og vandret og det eneste, du skal bruge er fire skruer. Det er dog en fordel, at du får en autoriseret el-installatør til at montere din ventilator.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

 

Glen Dimplex Simply silent contour c4htr – enkel og effektiv

Glen Dimplex Simply silent contour c4htr – enkel og effektivDen sidste ventilator i denne oversigt har et enkelt design og er meget effektiv. 

Dette er den mest lydsvage ventilator fra Glen Dimplex. Du kan indstille to forskellige hastigheder, alt efter hvor meget fugt der er i rummet, og hvor hurtig fugten skal forsvinde. Den har indbygget en sensor og en timer. Det betyder, at ventilatoren automatisk vil starte, hvis sensoren måler luftfugtigheden til at være over den værdi, som du har indstillet. 

Her får du altså en ventilator, som vil fjerne lugt, fugt og forhindre mugvækst i din garderobe, dit badeværelse eller dit toilet. Det er nemt for dig at installere ventilatoren, og den kommer i et moderne design, så den både vil kunne monteres på væggen og loftet.

Vedligeholdelsen er let, og du kan enten støvsuge eller bruge en våd klud, når ventilatoren har samlet for meget skidt og støv.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

 

Alt om et godt indeklima 

Hvis du arbejder eller går derhjemme i et klima, som ikke er sundt, så kan det komme til at have konsekvenser for dig på mange området. Du vil som regel komme til at opleve træthed, hovedpine, hoste, forkølelse, irriterede øjne, allergi eller måske endda mere alvorlige sygdomme som astma eller hjerte-kar-sygdomme. 

Det er meget forskelligt, hvordan folk reagerer på et dårligt indeklima, for det er ikke alle, som er lige følsomme over for det. Det er oftest børn og ældre mennesker, som vil blive mest påvirket af et dårligt indeklima. Derfor er det vigtigt, at du sørger for, at der er et godt indeklima i dit hjem og på din arbejdsplads. 

Du kan sørge for at få et godt indeklima på flere forskellige måder. Det første du kan gøre, er at investere i én af ovenstående ventilatorer, så luften hele tiden bliver holdt i bevægelse, og så fugten kan blive transporteret ud. 

Som tidligere nævnt er husene i dag meget bedre isoleret, end de var før i tiden. I dag gør vi alt, hvad vi kan for at spare så meget på energien som muligt. Det betyder også, at mange mennesker i dag desværre glemmer den naturlige udluftning. Derfor kommer der her en liste over ting, som du kan gøre, for at du får skabt et bedre indeklima for dig, din familie og dem som kommer på besøg hos dig: 

  • Luft ud flere gange om dagen. Det første punkt på listen kommer nok ikke som nogen overraskelse for dig. Det er dog ikke alle, som husker hvor vigtigt det er at få luftet ud. Det er en rigtig god investering i et godt indeklima, at du lufter ud flere gange om dagen og gerne i 5-10 minutter pr. gang. Og her er det altså ikke nok at åbne et enkelt vindue i huset. Der skal være gennemtræk – både før du tager på arbejde, og det skal også gerne være det første, du gør, når du kommer hjem. 
  • Når du har været i bad, så er det vigtigt, at alt fugten fra det varme vand kommer ud, så det ikke sætter sig i væggene. Derfor er det en god idé at lufte ud hver gang, du har været i bad. Hvis du ikke sørger for at få luftet ud, kan fugten og dampen blive dannet til skimmelsvamp, og det er ikke noget, som du ønsker.
  • Tør ikke dit tøj indenfor! Hvis solen skinner eller det danske vejr viser sig fra en nogenlunde god side, så hæng dit vasketøj til tørre udenfor. På den måde slipper du for at få en masse fugt ind i din bolig.
  • Se om du kan have en jævn temperatur i alle rum. Selvom du måske godt kan lide at gå i seng i et koldt soveværelse, så er det altså ikke godt for indeklimaet.
  • Det kan være en god idé, at du sorterer lidt i dine rengøringsartikler. Det er nemlig bedst, hvis du bruger så få rengøringsmidler som muligt, og gerne nogle som er sundhedsmærket.
  • Ryg ikke indenfor. Det er næsten det værste, du kan gøre for et godt indeklima. Hvis der er aktiv rygning i hjemmet, så er det næsten umuligt at få et godt indeklima. 

Det er vigtigt, at du får gjort rent regelmæssigt. Hertil kan det være en god idé, at du giver hele huset en ordentlig omgang med kost og spand én gang om året, hvor tæpperne kommer ud, og du kommer rundt med støvsugeren og karkluden i alle de hjørner og niveauer, som du ikke troede fandtes.

Se vores artikel om: Guide: Ny solcelle ventilator? Her er de fire bedste fra test

Se også denne artikel på Ventilator-tricks  

Denne side er anmeldt af: Mie N. Overgaard 10/10

r fået 4,5 stjerner - baseret på 14 anmeldelser fra vores brugere.
Bedøm denne artikel

Om skriben

Find mere information her