Opmærksomhedspunkter
I guiden er der gennemgået en række af forskellige modeller, hvor der er fremhævet nogle forskellige funktioner, kvaliteter, nøglespecifikationer og meget mere fra de forskellige modeller.
For at samle op på dette, gives der her en række af forskellige mere generelle ting, man skal være opmærksom på, når man er på jagt efter en ny støvsuger.

Evne til rengøring på forskellige underlag og støvemission
Noget af det, der i høj grad går igen ved alle forskellige modeller, er rengøringsevnen på forskellige underlag, hvilket evalueres i klasser fra A til G. Her er A den bedste klasse, mens G er den dårligste. Hvis en støvsuger får mærkningen A, vil det sige, at den har en optimal sugeevne på det givne underlag.
Der bliver herfor lavet en opdeling i underlag, som går på hårdt gulv og blødt gulv. Under hårdt gulv hører trægulv, betongulv, parketgulv og andre lignende typer af underlag med hård overflade.
Den anden gulvtype er blødt underlag, som er gældende for gulvtæppe, måtter og andre lignende tæpper, der end måtte være i boligen.
De fleste støvsugere klarer sig særdeles godt på skalaen for rengøringsevnen på hårdt gulv, mens der er mere variation i evnen på blødt gulv.
Så hvis man i sin bolig har meget blødt gulv i form af eksempelvis gulvtæppe, kan det være ganske fordelagtigt, at man finder en støvsuger med rengøringsevne A på dette underlag.
Har man begge dele i boligen, kan det være en fordel at finde en støvsuger, der klarer sig godt på begge skalaer, således man sikrer sig effektiv og grundig rengøring i hele boligen.
Rengøringsevnen på de forskellige underlag afgøres blandt andet af støvsugerens sugeevne, mens det også har meget at gøre med det mundstykke, der er med.
I nogle modeller er der flere mundstykker, der egner sig til forskellige underlag som eksempelvis hårdt gulv, blødt gulv, møbler og lignende.
I andre modeller findes der 3-i-1 løsninger af mundstykker, som gør, at man kun får et mundstykke, der kan håndtere støvsugning på forskellige underlag vha. indstillinger.
Støvemission er også vigtig at have øje for, hvilket især er gældende, hvis der er personer med astma eller støvallergi i boligen. Støvemissionsevnen vurderes på samme skala fra A til G, hvor støvsugere i kategorien A er de bedste til at frafiltrere støvpartikler i udblæsningsluften.
Langt de fleste modeller klassificeres i A, hvilket også nærmest er blevet et krav for, at støvsugeren kan være konkurrencedygtig på markedet, da mange går op i, at udblæsningsluften skal være ren.
Lydniveau
Lydniveauet på støvsugere er et særdeles ombejlet emne, men det er ret individuelt, hvor stor betydning det har. Hvis man meget gerne vil have en lydsvag variant af hensyn til naboer, andre beboer i boligen eller lignende, er det vigtigt at gå forholdsvist målrettet herefter.
Det kan dog her risikeres, at man må gå på kompromis med nogle andre ting, såfremt man stadig gerne vil have en støvsuger til en god pris. Det gennemsnitlige lydniveau ligger på omkring 70 dB for støvsugere, hvilket er 10 dB højere end en normal samtale.
Der findes støvsugere med et lydniveau, der faktisk ligger en del under dette niveau, mens der også findes nogle, der er oppe omkring de 80 dB. Dette skal man blot have med i sine betragtninger, hvis det får nogen betydning, da man ellers kan prioritere nogle andre ting højere.
Med eller uden pose?
Gennemgangen af de forskellige modeller illustrerer også meget fint en hovedsagelig forskel på to forskellige typer af støvsugere. Nemlig de poseløse støvsugere og de almindelige støvsugere.
Vælger man en model uden pose, vil der i stedet være en beholder på støvsugeren, som skal tømmes efter behov. Det gør, at man ikke skal købe filtre jævnligt.
Valget her er meget individuelt i forhold til de krav, ønsker og behov, der end måtte være. Besværligheden i selve udskiftning af pose kontra tømning af beholder er meget det samme.
En forskel består blandt andet i, at modellerne med støvsugerposer oftest har en lidt større kapacitet, således der går længere tid mellem skift af pose.
Men man skal dog ikke overveje køb af støvsugerposer, såfremt man vælger at investere i en poseløs model.

Prisen skal også overvejes
Heldigvis er det sådan, at der findes et væld af andre modeller end de, der er beskrevet i denne guide, og det er positivt, fordi alle kan være med prismæssigt.
Hvis du er på udkig efter at forbedre dit hjem på andre områder, så kan du her læse vores artikler om sofaer, køleskabe, routere og blendere!
Der findes nemlig meget billige modeller, der kan koste ned mod 3-400 kroner, mens det også er muligt at få nogle dyrere varianter, der koster flere tusinde kroner.
De dyrere modeller kan have nogle ekstrafunktioner, kvaliteter eller lignende, som gør, at prisen vil være højere. Det kan eksempelvis være en fordel at investere lidt mere i støvsugeren, hvis man har behovet til det og benytter støvsugeren ofte.
Skal støvsugeren derimod blot benyttes i den daglige husholdning, hvor den måske benyttes på ugentlig basis, er det ikke nødvendigt at investere så mange i støvsugeren.
Det kan også være, at der ikke er luft i budgettet til at købe en dyrere støvsuger. Derfor er det også meget heldigt, at der er en hel del producenter og udviklere af støvsugere, der har udviklet støvsugere af høj kvalitet til gode priser, hvor alle kan være med.
Men jævnfør det brede og alsidige marked, kan man altså helt selv bestemme, hvor meget man ønsker at investere, mens det også er muligt at gå på kompromis med nogle ting, hvis der er behov for det.
Markedet tillader også, at man ikke skal gå på kompromis med nogle krav og behov, hvis man bruger tid på at undersøge forskellige mærker og modeller.
Læs også: Test af de 4 bedste damprensere